ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Νέα

11

Οκτ

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, όπου οι οργανισμοί διεξάγουν την πλειονότητα των καθημερινών λειτουργικών και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους διαδικτυακά (online), οι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων είναι μεγάλες. Οι πελάτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους και οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο για να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τη συλλογή δεδομένων. Κατά συνέπεια, το τοπίο της ιδιωτικότητας των δεδομένων εξελίσσεται ραγδαία, με βιομηχανικά και γεωγραφικά πρότυπα προστασίας δεδομένων να έρχονται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. 

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τον Οδηγό του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) για την προστασία του απορρήτου των πληροφοριών ταυτοποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) για την προστασία των πληροφοριών ταυτοποίησης (PII ή Personally Identifiable Information) και της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών. Κάθε χρόνο τίθενται επίσης σε ισχύ περισσότεροι νόμοι και κανονισμοί σε κάθε περιοχή, όπως ο Νόμος για το Απόρρητο των Καταναλωτών της Καλιφόρνιας του 2018 (CCPA) και ο Νόμος για τα Δικαιώματα Απορρήτου της Καλιφόρνιας του 2020 (CPRA). Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι κανονισμοί σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως ο Νόμος περί Φορητότητας και Λογοδοσίας για τις Ασφάλειες Υγείας (HIPAA) για τον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης και το Βιομηχανικό Πρότυπο Ασφάλειας Δεδομένων των Καρτών Πληρωμών (PCI DSS) για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τον ρυθμιστικό κόσμο ακόμα πιο περίπλοκο. 

Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να πλοηγηθούν επιτυχώς σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο, πολύπλοκο τοπίο κανονισμών προστασίας δεδομένων, εμφανίζεται μία μοναδική ευκαιρία για τους παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs, Managed Service Providers). Με την παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης δεδομένων για επιχειρήσεις, οι MSPs μπορούν να προσφέρουν καλύτερη αξία για τους πελάτες τους δημιουργώντας παράλληλα μία νέα, μελλοντικά ασφαλή (future-proof) ροή εσόδων. Με δεδομένη ωστόσο την πολυπλοκότητα και το εύρος της αγοράς κανονιστικής συμμόρφωσης, δεν είναι απλή υπόθεση. 

Οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) συχνά δυσκολεύονται να παρέχουν κερδοφόρες υπηρεσίες συμμόρφωσης στους πελάτες τους για διάφορους λόγους, όπως το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή υπηρεσιών συμμόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων, η πολυπλοκότητα των λύσεων συμμόρφωσης και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Αν και οι παραπάνω προκλήσεις αποτρέπουν πολλούς MSPs από το να εισέλθουν στην αγορά συμμόρφωσης, εκείνοι που προσφέρουν ήδη τέτοιες υπηρεσίες συμμόρφωσης, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι MSPs το τολμούν έστω και με μικρά περιθώρια κέρδους ή ακόμη και με ζημιά. Και εδώ είναι που εισέρχεται το Datto Workplace με τον Compliance Manager GRC για να αλλάξουν τα δεδομένα. 

Η ασφαλής λύση συνεργασίας συναντά την απλουστευμένη διαχείριση συμμόρφωσης 

Η πλατφόρμα Datto Workplace, ειδικά σχεδιασμένη για MSPs, είναι σήμερα μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές πλατφόρμες συγχρονισμού και κοινής χρήσης εταιρικών αρχείων (EFSS) στην αγορά. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους και να απολαμβάνουν δυνατότητες συνεργατικότητας με ασφάλεια από οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή. Χάρη στην ενσωμάτωση με το Compliance Manager GRC -ένα λογισμικό διαχείρισης συμμόρφωσης- το Datto Workplace προσφέρει πλέον ιδιαίτερα εύχρηστες και ισχυρές λειτουργίες συμμόρφωσης δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών να δημιουργήσουν μια νέα ροή εσόδων ή να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους των υφιστάμενων υπηρεσιών συμμόρφωσης δεδομένων τους. 

Οι χρήστες συχνά αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα σε αρχεία εργασίας για να επιτύχουν τους στόχους παραγωγικότητας τους. Με τον εντοπισμό, την επισήμανση και τη σύνοψη αυτών των δεδομένων ταυτοποίησης (PII0, η λειτουργία σάρωσης και σύνοψης PII του Datto Workplace αποτρέπει τη διαρροή των δεδομένων δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση (τον πελάτη σας) να διατηρήσει τη συμμόρφωση της. Με τη βοήθεια του Compliance Manager GRC σαρώνει αυτόματα αρχεία και φακέλους για ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες ταυτοποίησης (PII), όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης (SSN), άδειες οδήγησης, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς ACH (Automated Clearing House). Στη συνέχεια επισημαίνει και προσθέτει ετικέτες στα αρχεία που περιέχουν δεδομένα ταυτοποίησης για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας και παρέχει μια λεπτομερή συνοπτική αναφορά για τα δεδομένα ταυτοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η μοναδική αυτή αυτοματοποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας Datto Workplace σας βοηθά να μειώσετε τον φόρτο εργασίας των τεχνικών σας έως και κατά 50% καθώς και να εξαλείψετε την ανάγκη για εξειδικευμένες δεξιότητες όσον αφορά τη συμμόρφωση. Για παράδειγμα, ένας άλλος τρόπος εντοπισμού δεδομένων PII σε αρχεία και φακέλους είναι η χρήση της εγγενούς λειτουργίας του Microsoft 365. Ωστόσο, πρόκειται για μια χειροκίνητη και δυσκίνητη διαδικασία που απαιτεί τη δημιουργία και συντήρηση έως και 51 προσαρμοσμένων ερωτημάτων αναζήτησης, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθούνται από χειροκίνητη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης. 

Προσφέρετε υπηρεσίες συμμόρφωσης δεδομένων με υγιές περιθώριο κέρδους 

Οι MSPs μπορούν να αποκτήσουν το παραπάνω χαρακτηριστικό με προβλέψιμο και χαμηλό κόστος. Η πλατφόρμα Datto Workplace και ο Compliance Manager GRC είναι στη διάθεση σας με διάφορα μοντέλα συνδρομής flat-free, χωρίς κρυφές ή αιφνιδιαστικές δαπάνες που σοκάρουν όπως με άλλες ανταγωνιστικές λύσεις. Αποκτάτε άμεση απόδοση της επένδυσης σας με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και χωρίς καμία επένδυση CAPEX.

Η Datto είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως αποδεδειγμένων, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων BCDR για MSPs. Ακολουθήστε το δρόμο της Datto, προσφέρετε οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες συμμόρφωσης δεδομένων στους πελάτες σας και ανεβάστε το «παιχνίδι σας στο επόμενο επίπεδο».

Πηγή: Datto

5

Οκτ

Το Sophos Email διαθέτει όλα όσα περιμένετε από μια παγκοσμίου κλάσης λύση ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αξιοποιεί τις πιο προηγμένες υπηρεσίες πληροφοριών απειλών, ανάλυσης συμπεριφοράς, μηχανικής εκμάθησης και ανάλυσης φήμης για να εμποδίσει τα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να φτάσουν στα εισερχόμενα των χρηστών σας.

Αλλά τα προηγμένα χαρακτηριστικά δεν σταματούν εκεί: η κορυφαία επεξεργασία γλώσσας, η ανάλυση ονομάτων, ο έλεγχος για παρόμοιους τομείς (domains) και η προστασία μετά την παράδοση βάζουν τέλος στα μηνύματα που με τη πρώτη ματιά φαίνονται τυπικά και καλόβουλα και αργότερα αποδεικνύονται κακόβουλα.

Προσθέστε τώρα στα παραπάνω και μία ολόκληρη σουίτα εργαλείων πρόληψης απώλειας δεδομένων και κρυπτογράφησης, την ενσωμάτωση με το Microsoft 365, τις ισχυρές λειτουργίες διαχείρισης μηνυμάτων και τη κοινή πληροφόρηση για απειλές με άλλα προϊόντα της Sophos που σας επιτρέπει να εντοπίζετε προηγουμένως αθέατους δείκτες παραβίασης και να αφαιρείτε ύποπτα αρχεία σε όλα τα περιβάλλοντα σας.

Αποτελεί βασικό πυλώνα του χαρτοφυλακίου της Sophos που επεκτείνει την ορατότητα σε όλο το Microsoft 365, σε φόρτους εργασίας διακομιστών cloud, σε τερματικά, στο δίκτυο και σε άλλα.

Αν και είναι ότι πιο προηγμένο. η Sophos δεν πρόκειται να επιβραδύνει ούτε στο ελάχιστο την ανάπτυξη και τη βελτίωση του. Τελευταία μάλιστα, η εταιρεία επιτάχυνε την ανάπτυξη του Sophos Email για να συμπεριλάβει μία σειρά από νέα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες.

Επανάκτηση κατ’ απαίτηση

Η προστασία Sophos Email μετά την παράδοση αφαιρεί αυτόματα τα μηνύματα που περιέχουν συνημμένα αρχεία και διευθύνσεις URL που δείχνουν καλόβουλα κατά τη στιγμή της παράδοσης, αλλά αργότερα γίνονται ενεργά και κακόβουλα.

Με το χαρακτηριστικό «on-demand clawback», οι διαχειριστές μπορούν πλέον να αφαιρούν χειροκίνητα οποιοδήποτε μήνυμα από τα εισερχόμενα των χρηστών με το πάτημα ενός κουμπιού στην κεντρική κονσόλα διαχείρισης Sophos Central. Δεν χρειάζεται πλέον να περιπλανιέστε στο Microsoft Exchange ή στις κονσόλες ασφαλείας και να εκτελείτε scripts PowerShell.

Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες που χρησιμοποιούν το Microsoft 365 με ενεργοποιημένη τη προστασία μετά την παράδοση. Είναι επίσης και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αφαίρεση μηνυμάτων που μπορεί να μην είναι κακόβουλα αλλά ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η επόμενη εξέλιξη των δυνατοτήτων επανάκτησης της Sophos θα είναι το API και οι δυνατότητες alerting στην κονσόλα Managed Detection and Response (MDR), η οποία αναμένεται να διατεθεί αυτό το τρίμηνο και θα παρέχει στους αναλυτές MDR της εταιρείας τη δυνατότητα να αφαιρούν απειλές και να σταματούν ενεργές κακόβουλες εκστρατείες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθείας από τις κονσόλες τους.

Προστασία από παραβίαση των κανόνων ροής αλληλογραφίας (MFR)

Για τους πελάτες επίσης του Microsoft 365 υπάρχει η νέα προστασία παραβίασης των κανόνων ροής αλληλογραφίας. Οι αλλαγές στους κανόνες ροής αλληλογραφίας μπορεί να τη διακόψουν ακούσια. Αυτή η νέα λειτουργία ειδοποιεί τους πελάτες και παρέχει επίλυση, αποκατάσταση και διόρθωση των διαμορφώσεων/ ρυθμίσεων και της ροής αλληλογραφίας με ένα κλικ.

Συγχρονισμός καταλόγου Google

Χρησιμοποιείτε το Google Workspace; Προστέθηκαν λειτουργίες συγχρονισμού καταλόγου που καθιστούν εύκολη τη διατήρηση των χρηστών Workspace και των γραμματοκιβωτίων τους ενημερωμένων μέσα από την κεντρική κονσόλα Sophos Central. Δεν απαιτείται να προχωρήσετε πρώτα σε χειροκίνητη διαμόρφωση ή σε συγχρονισμό με το Microsoft Azure.

Πρόσβαση διαχειριστή σε λίστες τελικών χρηστών

Και δεν είναι μόνο αυτά. Επιπλέον, προστέθηκε ένα νέο χαρακτηριστικό που ζητούσαν πολλοί χρήστες: η πρόσβαση διαχειριστή στις λίστες τελικών χρηστών που έχουν καταχωρηθεί να έχουν άδεια ή έχουν αποκλειστεί, με δυνατότητα εισαγωγής, εξαγωγής και αναζήτησης, προσθήκης και διαγραφής καταχωρήσεων απευθείας από την κονσόλα Sophos Central. Αυτό το χαρακτηριστικό συμπεριλαμβανόταν στα κορυφαία αιτήματα πελατών τους τελευταίους 18 μήνες και θα μειώσει τα κλήσεις/εισιτήρια υποστήριξης ενώ θα βελτιώσει την εμπειρία τόσο για τους διαχειριστές όσο και για τους τελικούς χρήστες.

Και υπάρχουν και άλλα!

Η Sophos επίσης πρόσθεσε νέα έξυπνα banner για μηνύματα απλού κειμένου και μηνύματα που ενδέχεται να μην είναι δυνατό να σαρωθούν λόγω υπογραφής κλειδιού, προστασίας με κωδικό πρόσβασης ή κρυπτογράφησης. Και στο χρονοδιάγραμμα του τρίτου τριμήνου, αναμένεται να προστεθεί η δυνατότητα να ελέγχουμε ποιας γλώσσες και χώρες προέλευσης επιτρέπεται να παραδίδουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενα.

Και τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή. Ρίξτε μια ματιά στο Sophos.com/Email για περαιτέρω βελτιώσεις ή επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπο της Sophos για τυχόν ερωτήσεις που έχετε.

Πηγή: Sophos

3

Οκτ

Η Sophos, παγκόσμια ηγέτιδα στην καινοτομία και στην παροχή κυβερνοασφάλειας ως υπηρεσία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έλαβε την σημαντική διάκριση «Επιλογή Πελατών για τη Διαχειριζόμενη Ανίχνευση και Αντιμετώπιση (Managed Detection and Response – MDR) στην πρώτη έκθεση Gartner® Voice of the Customer Peer Insights™». Η Sophos έλαβε συνολική βαθμολογία πελατών 4,8/5, με βάση 261 αξιολογήσεις από τις 31 Μαΐου 2023 και με τις επαληθευμένες αξιολογήσεις πελατών να επαινούν την υπηρεσία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Sophos ήταν ένας από τους προμηθευτές που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία «Willingness to Recommend» σε ποσοστό 97% (οι πελάτες δηλαδή σε ποσοστό 97% δήλωσαν πρόθεση να συστήσουν την υπηρεσία σε άλλους) ενώ επιπλέον ανακηρύχθηκε και «Επιλογή Πελατών» για το MDR στο τμήμα της αγοράς «Μεσαίων Επιχειρήσεων» (Midsize Enterprise) που η Gartner τοποθετεί μεταξύ $50 εκατομμυρίων και $1 δισεκατομμυρίου.

«Ανεξάρτητα από το μέγεθος και την αγορά στην οποία απευθύνονται, οι οργανισμοί βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών και επιτιθέμενων και επομένως χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα καθώς και ανίχνευση απειλών και αντιμετώπιση στη στρατηγική κυβερνοασφάλειας τους. Η συντριπτικά θετική ανταπόκριση στη νέα έκθεση της Gartner Peer Insights είναι, κατά τη γνώμη μας, ενδεικτική της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν οι πελάτες μας όπως και της ποιότητας της τεχνογνωσίας μας στην ανίχνευση και αντιμετώπιση απειλών με ανθρώπινη καθοδήγηση» δήλωσε ο Rob Harrison, Αντιπρόεδρος Διαχείρισης Προϊόντων της Sophos. «Η ανταπόκριση των πελατών μας καταδεικνύει επίσης την αξία της μοναδικής ικανότητας της υπηρεσίας MDR να ενσωματώνει και να διαχειρίζεται τα υφιστάμενα περιβάλλοντα ασφάλειας πολλαπλών προμηθευτών σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο Rob Harrison.

Στα επιλεγμένα αποσπάσματα από σχόλια και κριτικές πελατών της υπηρεσίας Sophos MDR στην έκθεση της Gartner® περιλαμβάνονται τα:

Το Sophos MDR είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη προσφορά MDR σήμερα, με περισσότερους από 17.000 πελάτες σε όλους τους κλάδους ενώ επιπλέον είναι η λύση MDR που έχει τις περισσότερες αξιολογήσεις στις εκθέσεις Gartner Peer Insights και G2. Είναι η μόνη υπηρεσία MDR που μπορεί να εφαρμοστεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ασφαλείας τόσο με προσφορές της Sophos όσο και με λύσεις τρίτων. Η Sophos λάνσαρε πρόσφατα το Sophos MDR for Microsoft Defender, μια πλήρως διαχειριζόμενη προσφορά που παρέχει τις πιο ισχυρές δυνατότητες αντιμετώπισης απειλών στον κλάδο για οργανισμούς που χρησιμοποιούν Microsoft Security. Η λύση προσθέτει ένα κρίσιμο επίπεδο προστασίας 24/7 στη σουίτα Microsoft Security των λύσεων endpoint, SIEM, identity, cloud και άλλων λύσεων για την προστασία από παραβιάσεις δεδομένων, ransomware και άλλες κυβερνοεπιθέσεις ενεργών αντιπάλων.

Οι προμηθευτές που τοποθετούνται στο άνω δεξιό τεταρτημόριο πληρούν ή υπερβαίνουν τόσο το μέσο όρο της αγοράς όσον αφορά τη Συνολική Εμπειρία όσο και το μέσο όρο της αγοράς όσον αφορά το Ενδιαφέρον των χρηστών και της Υιοθέτησης.

Στη διάθεση σας βρίσκεται ένα δωρεάν αντίγραφο της έκθεσης Gartner Peer Insights Voice of the Customer: MDR Services για πρόσθετες πληροφορίες.

Πηγή: Sophos

28

Σεπ

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) παραμένει ο συνηθέστερος. Η απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα κάποιου κακόβουλου αποστολέα, το κλικ σε έναν σύνδεσμο ή η λήψη ενός αρχείου που ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή δεδομένων, διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και μολυσμένες συσκευές ή δίκτυα.

Διαβάστε τις συμβουλές παρακάτω ή μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε ολόκληρο το infographic.

Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος:

1.ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) περιλαμβάνει τη χρήση διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν ύποπτα στοιχεία για τη στόχευση των θυμάτων, ακόμη και μερικές φορές την παραποίηση μίας γνωστής ιστοσελίδας ή ενός γνωστού εμπορικού σήματος. Προσέξτε για αλλαγμένες λέξεις ή για λέξεις ή χαρακτήρες που έχουν προστεθεί καθώς και για ανορθόγραφες λέξεις εντός του ονόματος του τομέα (domain).

2.ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Να είστε επιφυλακτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν έναν γενικό χαιρετισμό και επείγοντα τόνο. Τα μηνύματα ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος στοχεύουν πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα και παρακαλούν τον παραλήπτη να προβεί σε άμεση δράση και συνήθως δεν περιλαμβάνουν κάποια εξατομικευμένη εναρκτήρια γραμμή κειμένου.

3.ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

Αποφύγετε να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιέχουν στοιχεία επικοινωνίας του αποστολέα, όπως αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τοποθεσία γραφείου.

4.ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Ακόμη και αν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει επείγοντα χαρακτήρα, ποτέ μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες απαντώντας σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα όπως ονόματα, διευθύνσεις, τραπεζικές πληροφορίες και άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δόλιες δραστηριότητες και απάτες.

5.ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς ή οργανισμούς. Μπορεί να ανακατευθυνθείτε σε έναν ιστότοπο ή να ξεκινήσετε μια λήψη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας ή να μολύνει τη συσκευή σας.

6.ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ EMAIL

Αποφύγετε το άνοιγμα συνημμένων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αναξιόπιστους αποστολείς ή απλώς για να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας. Τα ύποπτα συνημμένα μπορεί να είναι φορείς κακόβουλου λογισμικού και φορτίων λυτρισμικού (ransomware) που μπορούν να καταστρέψουν τα δεδομένα σας και να βλάψουν τη συσκευή σας.

7.ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΤΡΟ PHISHING ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ EMAIL ΣΑΣ

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα φίλτρο ηλεκτρονικού ψαρέματος που λειτουργεί με το λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιλογής σας. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε και ένα φίλτρο για χρήση στο πρόγραμμα περιήγησης (browser) που χρησιμοποιείτε. Αν και δεν θα αποκλείσει όλα τα μηνύματα phishing, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσπαθειών που εμφανίζονται στα εισερχόμενά σας.

Το 95% των παραβιάσεων δεδομένων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Πηγή: Fortra

25

Σεπ

Η Sophos έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «State of Ransomware in Financial Services 2023». Πρόκειται για μια διορατική έκθεση που βασίζεται στις απαντήσεις 400 επαγγελματιών πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας οι οποίοι εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα σε 14 χώρες. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις πραγματικές εμπειρίες τους με το λυτρισμικό (ransomware) στον εκπαιδευτικό κλάδο. 

Σε άνοδο οι επιθέσεις και η κρυπτογράφηση δεδομένων 

Η έρευνα της Sophos για το έτος 2023 αποκάλυψε ότι το ποσοστό επιθέσεων ransomware στον εκπαιδευτικό κλάδο ήταν το υψηλότερο από όλους τους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους.   

Το 80% των ιδρυμάτων κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 79% των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν από ransomware στην έρευνα του 2023 όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα της εταιρείας το 2022 βρίσκονταν στο 56% και 64% αντίστοιχα. Τα ποσοστά επιθέσεων το 2023 ήταν υπερδιπλάσια από αυτά που είχαν αναφερθεί στην έρευνα του 2021. Τότε, το 44% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχε δηλώσει ότι είχε δεχτεί επίθεση ransomware.

Η κρυπτογράφηση δεδομένων στον τομέα της εκπαίδευσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο: το ποσοστό στα ιδρύματα κατώτερης εκπαίδευσης αυξήθηκε ετησίως από το 72% στο 81%. Το 73% των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέφερε ότι υπέστη κρυπτογράφηση δεδομένων, ποσοστό που είναι παρόμοιο με το 74% που αναφέρθηκε ένα έτος πριν. 

Φέτος, το ποσοστό των επιθέσεων στην κατώτερη εκπαίδευση που ήταν δυνατό να αποτραπούν πριν φτάσουν σε σημείο να κρυπτογραφηθούν δεδομένα ήταν 18%, ποσοστό δυστυχώς μειωμένο από το 22% της προηγούμενης χρονιάς. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την άλλη, είναι ενθαρρυντικό που αναφέρθηκε αύξηση του ποσοστού των επιθέσεων που σταμάτησαν πριν από την κρυπτογράφηση δεδομένων. Έτσι, από 22% στην έκθεση του 2022, το ποσοστό αυξήθηκε στο 25% στην έκθεση του 2023. 

Από τους οργανισμούς κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων τα δεδομένα κρυπτογραφήθηκαν, το 27% δήλωσε ότι εκλάπησαν κιόλας. Το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 35% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις «διπλού στόχου» (κρυπτογράφηση δεδομένων και εξαγωγή δεδομένων) καθίστανται όλο και πιο συνηθισμένες. 

Τα βασικά αίτια των επιθέσεων 

Η εκμετάλλευση ευπαθειών και τρωτών σημείων (29%) και τα παραβιασμένα διαπιστευτήρια (36%) ήταν οι δύο βασικότερες αιτίες για τις σημαντικότερες επιθέσεις ransomware στον εκπαιδευτικό κλάδο. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικό ψάρεμα) ήταν η τρίτη βασικότερη αιτία πίσω από το 30% των επιθέσεων που υπέστη ο κλάδος, κάτι που υποδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε τέτοιου είδους απειλές. 

Ανάκτηση δεδομένων και η τάση να πληρώνονται λύτρα  

Το 99% των ιδρυμάτων κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν πίσω τα κρυπτογραφημένα δεδομένα τους, ποσοστό που παρουσιάζεται ελαφρώς υψηλότερο από τον διατομεακό μέσο όρο του 97%. 

Το 73% των ιδρυμάτων κατώτερης εκπαίδευσης χρησιμοποίησε αντίγραφα ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων του ενώ σχεδόν τα μισά (47%) αναγκάστηκαν να πληρώσουν λύτρα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρέθηκε μεταξύ των τριών χειρότερων τομέων παγκοσμίως στη χρήση αντιγράφων ασφαλείας, με μόνο τα δύο τρίτα (63%) να αναφέρουν τη χρήση αντιγράφων ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων τους. Ο τομέας ανέφερε επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληρωμών λύτρων για ανάκτηση δεδομένων (56%). 

Την ώρα ωστόσο που το διατομεακό κόστος ανάκτησης αυξήθηκε σε ετήσια βάση, στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ($1,59 εκατ. στην έκθεση του 2023 έναντι $1,58 εκατ. στην έκθεση του 2022). Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το κόστος ανάκτησης μειώθηκε σημαντικά και από τα $1,42 εκατ. που είχαν αναφερθεί στην έρευνα του 2022 έπεσε σε κάτι περισσότερο από $1 εκατ. στην έρευνα του 2023, υποδηλώνοντας ότι καθώς αυξάνονται τα ποσοστά ransomware, οι οργανισμοί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βελτιώνονται επίσης στην αποκατάσταση από επιθέσεις και είναι σε θέση να το κάνουν πλέον και με χαμηλότερο κόστος. 

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της Sophos εδώ.

Μετριασμός του κινδύνου να πέσετε θύματα του ransomware

Η Sophos συνιστά τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές άμυνας ενάντια στο ransomware και στις υπόλοιπες κυβερνοεπιθέσεις:

  1. Ενισχύστε τις αμυντικές ασπίδες σας, συμπεριλαμβανομένων:
  • Εργαλείων ασφαλείας που αμύνονται ενάντια στους πιο κοινούς παράγοντες επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας τερματικών (endpoint) με ισχυρές δυνατότητες anti-exploit για την αποφυγή της εκμετάλλευσης ευπαθειών και τρωτών σημείων και της δικτυακής πρόσβασης μηδενικής εμπιστοσύνης (Zero Trust Network Access ή ZTNA) για την αποτροπή της κατάχρησης παραβιασμένων διαπιστευτηρίων.
  • Προσαρμοστικών τεχνολογιών που ανταποκρίνονται αυτόματα σε επιθέσεις, αναστατώνοντας τους αντιπάλους και εξοικονομώντας χρόνο στους αμυνόμενους για να απαντήσουν.
  • Ανίχνευση, διερεύνηση και αντιμετώπιση απειλών όλο το 24ωρο, είτε από το εσωτερικό είτε από εξειδικευμένο πάροχο Managed Detection and Response (MDR).
  1. Βελτιστοποιήστε την προετοιμασία σας ενάντια στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών αντιγράφων ασφαλείας, της εξάσκησης στην ανάκτηση δεδομένων από αντίγραφα ασφαλείας και της διατήρησης ενός ενημερωμένου σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών.
  2. Διατηρήστε καλή υγιεινή ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης επιδιόρθωσης κώδικα (patching) και του τακτικού ελέγχου των διαμορφώσεων των εργαλείων ασφαλείας.

Σχετικά με την έρευνα 

Τα δεδομένα για την έκθεση State of Ransomware 2023 προέρχονται από μια vendor-agnostic έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.000 ηγέτες κυβερνοασφάλειας/ πληροφορικής που διεξήχθη μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου 2023, συμπεριλαμβανομένων και 400 ηγετών από τον εκπαιδευτικό κλάδο: 200 από την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 200 από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ερωτηθέντες βρίσκονταν σε 14 χώρες σε όλη την Αμερική, την EMEA και την Ασία-Ειρηνικό. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν από 100 έως 5.000 υπαλλήλους και τα έσοδα τους κυμαίνονταν από λιγότερο από $10 εκατομμύρια έως και περισσότερα από $5 δισεκατομμύρια.

Πηγή: Sophos

19

Σεπ

Μια επίλεκτη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση περιστατικών βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να σας βοηθήσουν να επανέλθετε γρήγορα σε λειτουργία σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης ή παραβίασης.

Με την απτή «ετοιμότητα» να αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο, η Sophos βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας «Sophos Incident Response Services Retainer». Παρέχει σε όλους τους οργανισμούς (είτε πρόκειται για υφιστάμενους πελάτες της Sophos είτε όχι) ταχεία πρόσβαση στην πρώτη στην βιομηχανία υπηρεσία αντιμετώπισης συμβάντων της Sophos με σταθερό κόστος σε περίπτωση παραβίασης.

Η αμειβόμενη υπηρεσία περιλαμβάνει επίσης εξωτερική σάρωση για ευπάθειες και καθοδήγηση για την ενίσχυση της ετοιμότητας σε κρίσιμες καταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους οργανισμούς να βελτιώσουν προληπτικά την ανθεκτικότητα της ασφάλειας τους, με τον εντοπισμό και την επίλυση ζητημάτων που μειώνουν την πιθανότητα παραβίασης εξ αρχής.

Κάθε λεπτό μετράει

Όπως προέκυψε και από την τελευταία ανάλυση συμπεριφοράς Ενεργών Αντιπάλων της ομάδας Sophos X-Ops, η ανάγκη για άμεση υποστήριξη στην αντιμετώπιση συμβάντων που μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη:

  • Ο μέσος χρόνος παραμονής (των επιτιθέμενων στα συστήματα των θυμάτων) στις επιθέσεις ransomware μειώθηκε από εννέα ημέρες το 2022 σε πέντε το πρώτο εξάμηνο του 2023
  • Οι επιτιθέμενοι χρειάζονται μόλις 16 ώρες κατά μέσο όρο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Active Directory (AD)
  • Το 90 % των επιθέσεων ransomware πραγματοποιούνται εκτός του συνηθισμένου ωραρίου εργασίας

Η υπηρεσία (retainer) της Sophos μειώνει τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους υπεύθυνους αντιμετώπισης συμβάντων και περιστατικών της Sophos να εισέρχονται γρήγορα σε ενεργές κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό να τις διερευνήσουν, να τις σταματήσουν και να τις αποκαταστήσουν ώστε οι επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Η σημασία της ετοιμότητας

Ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία μιας στρατηγικής αντιμετώπισης συμβάντων και περιστατικών. Η ύπαρξη ενός σχεδίου είναι απαραίτητη αλλά πρέπει επίσης να είστε και προετοιμασμένοι να εφαρμόσετε αυτό το σχέδιο σε σύντομο χρονικό διάστημα -και όπως δείχνει η έρευνα, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να το εφαρμόσετε εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Η σύμβαση Sophos Incident Response Services Retainer σας παρέχει πρόσβαση κατ’ απαίτηση σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αντιμετώπισης περιστατικών και συμβάντων, οι οποίοι θα φροντίσουν να σταματήσουν τις ενεργές επιθέσεις ώστε να σας επαναφέρουν σε κανονική λειτουργία γρήγορα. 

Μείωση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο για όλους τους οργανισμούς

Η υπηρεσία Sophos Incident Response Services Retainer είναι διαθέσιμη τόσο σε οργανισμούς που δεν συνεργάζονται με τη Sophos όπως και σε πελάτες που χρησιμοποιούν ήδη τα προϊόντα Endpoint, XDR, Network, Email και άλλα προϊόντα ασφαλείας της Sophos ή την υπηρεσία Sophos MDR Essentials. Για τους υφιστάμενους πελάτες της Sophos, η υπηρεσία περιλαμβάνει και ελέγχους για την υγεία και την κατάσταση της διαμόρφωσης Endpoint και της υγείας και κατάστασης των συσκευών.

Οι οργανισμοί που προτιμούν ευρύτερες υπηρεσίες σε ένα πακέτο μπορούν επίσης να προμηθευτούν την υπηρεσία Sophos MDR Complete που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση περιστατικών/συμβάντων πλήρους κλίμακας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη συναρπαστική νέα υπηρεσία, διαβάστε το Service Brief και μιλήστε με τον αντιπρόσωπο ή τον συνεργάτη της Sophos στη χώρα σας.

Πηγή: Sophos

15

Σεπ

Η Ομάδα Ασφάλειας Δικτύου της Sophos είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια νέα ενσωμάτωση προϊόντος μεταξύ του Sophos ZTNA και του Sophos Firewall.

Με την πρόσφατη κυκλοφορία του SFOS v19.5 MR3 και τη διάθεση μίας ενημέρωσης στο Sophos Central, οι πελάτες του Sophos Firewall μπορούν πλέον να επωφεληθούν από τη νέα ενσωματωμένη πύλη ZTNA (ZTNA gateway) στο Sophos Firewall τους.

Αυτή η ενσωμάτωση καθιστά την εφαρμογή και την ανάπτυξη του ZTNA ευκολότερη από ποτέ καθώς δεν απαιτείται πλέον η ανάπτυξη ξεχωριστού VM για την πύλη ZTNA για την παροχή ασφαλής πρόσβασης σε εφαρμογές, συστήματα και δεδομένα πίσω από το τείχος προστασίας (firewall). Ουσιαστικά, το Sophos Firewall σας έχει διπλό ρόλο καθώς πλέον λειτουργεί και ως πύλη ZTNA.

Τα πολλά πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης

  • Μειώνει το αποτύπωμα του υλικού σας και εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να επενδύσετε σε άλλες άδειες χρήσης πλατφόρμας ή πόρους υλικού κατά την εγκατάσταση του ZTNA
  • Λειτουργεί οπουδήποτε έχει αναπτυχθεί ένα Sophos Firewall -κεντρικά γραφεία, υποκαταστήματα, δημόσιο cloud (Azure ή AWS)
  • Ταχεία εφαρμογή και ανάπτυξη -σε λίγα μόνο λεπτά
  • Λειτουργεί με firewalls σε λειτουργία υψηλής διαθεσιμότητας (HA) για πρόσθετη ανθεκτικότητα και πλεονασμό
  • Επιτρέπει την εύκολη απομακρυσμένη διαχείριση του τείχους προστασίας σας μέσω SSH ή της πύλης Webadmin χωρίς την έκθεση τους στο WAN – μειώνοντας σημαντικά την επιφάνεια επίθεσης
  • Είναι δωρεάν -δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αδειοδότηση και τη συμπεριφορά των agents: οι agents ZTNA σας θα λειτουργούν απρόσκοπτα σε οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες πύλης της Sophos -που τώρα συμπεριλαμβάνουν και τα Sophos Firewalls

Το πρόγραμμα πρόωρης πρόσβασης (EAP) θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου 2023.

Τι θα χρειαστείτε

  • Sophos Firewall v19.5 MR3 (κυκλοφόρησε πρόσφατα)
  • Λογαριασμό άδειας Sophos ZTNA ή δωρεάν δοκιμαστική έκδοση (οι πελάτες με άδεια MSP Flex μπορούν να την χρησιμοποιήσουν μετά την GA τον Οκτώβριο)
  • Έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλου τόσο για τα τείχη προστασίας όσο και για το ZTNA

Ξεκινήστε

Συνδεθείτε στον κεντρικό λογαριασμό σας στο Sophos για να ξεκινήσετε. Ελέγξτε την τεκμηρίωση και επισκεφθείτε  τα forums της κοινότητας για να συζητήσετε την κυκλοφορία. Αν είστε νέοι στο Sophos ZTNA, μάθετε περισσότερα στο Sophos.com/ZTNA.

Πηγή: Sophos

12

Σεπ

Στη BeyondTrust δηλώνουν υπερήφανοι που ανακοινώνουν ότι η εταιρεία, για 5η συνεχή χρονιά, αναγνωρίζεται ως «Leader» στην έκθεση Magic Quadrant™ 2023 της Gartner® για πλατφόρμες Privileged Access Management! Αυτή τη χρονιά, η BeyondTrust αναγνωρίστηκε ως ένας από τους τρεις ηγέτες στον χώρο των λύσεων Διαχείρισης της Προνομιακής Πρόσβασης (PAM) καταλαμβάνοντας μάλιστα και την υψηλότερη θέση στην κατηγορία «Ικανότητα Εκτέλεσης» (Ability to Execute).

Κατά τη άποψη μας, η συγκεκριμένη αναγνώριση από την Gartner® εδραιώνει και επικυρώνει τη δυναμική τοποθέτηση και προσαρμογή της BeyondTrust στην αγορά, τα ισχυρά χαρακτηριστικά του προϊόντος της και την εμπιστοσύνη που δείχνει στην εταιρεία η σημαντική και ικανοποιημένη πελατειακή βάση της. Πιστεύουμε επίσης, ότι η αναγνώριση της BeyondTrust ως ηγέτιδα δύναμη (Leader) στις λύσεις PAM για 5ο συνεχόμενο έτος στην έκθεση Magic Quadrant™ της Gartner® αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της στην καινοτομία, τη βαθιά κατανόηση που έχει για τις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς και την αδιάκοπη αφοσίωση στους πελάτες της.

Αποκτήστε δωρεάν συμπληρωματική πρόσβαση στην έκθεση της Gartner® και διαβάστε την οποιαδήποτε στιγμή από μόνοι σας πατώντας εδώ.

Διαβάστε παρακάτω την άποψή της ίδιας της εταιρείας για τα βασικά στοιχεία της έκθεσης συμπεράσματα από την έκθεση Magic Quadrant™ 2023 της Gartner® για πλατφόρμες Privileged Access Management.

Η άποψη μας: Συμπεράσματα από την έκθεση Gartner® Magic Quadrant™ 2023 για τη Διαχείριση Προνομιακής Πρόσβασης

Η ερευνητική μεθοδολογία της Gartner® στην έκθεση Magic Quadrant™ παρέχει μία γραφική αναπαράσταση της ανταγωνιστικής τοποθέτησης των παρόχων τεχνολογίας σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές διακρίνοντας τους σε τέσσερις κατηγορίες: Leaders (Ηγέτες), Visionaries (Οραματιστές), Niche Players (Εξειδικευμένοι Παίκτες) και Challengers (Διεκδικητές). Ως συνοδευτική έρευνα, οι σημειώσεις Gartner Critical Capabilities παρέχουν μία περισσότερο εμπεριστατωμένη εικόνα των δυνατοτήτων και της καταλληλότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών πληροφορικής των παρόχων με βάση εξειδικευμένες ή εξατομικευμένες περιπτώσεις χρήσης.

Η πλατφόρμα της BeyondTrust καλύπτει τόσο τις καθιερωμένες όσο και στις μετασχηματιστικές τάσεις στα θέματα ταυτότητας και ασφάλειας που περιλαμβάνονται στη φετινή έκθεση.

Η έκθεση Magic Quadrant™ 2023 της Gartner® για πλατφόρμες Privileged Access Management έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εταιρείας ενθαρρύνουν τους οργανισμούς να εφαρμόζουν ισχυρές στρατηγικές Διαχείρισης της Προνομιακής Πρόσβασης (PAM) ως προϋπόθεση για την ασφαλιστική τους κάλυψη, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγορά λύσεων PAM που γίνονται για πρώτη φορά.

Μία ακόμη αξιοσημείωτη τάση είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις χρήσης απομακρυσμένης PAM (remote), κάτι που φαίνεται πως υποκινείται από την στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία και την ανάθεση βασικών υπηρεσιών πληροφορικής σε εξωτερικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λύσεις PAM διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους για να συμπεριλάβουν απομακρυσμένους προμηθευτές, εργολάβους και πρωτοβουλίες DevOps. Προμηθευτές όπως η BeyondTrust πρωτοπορούν με εξειδικευμένα εργαλεία για απομακρυσμένη PAM.

Κατεβάστε την πλήρη έκθεση για να διαβάσετε με περισσότερη λεπτομέρεια την άποψη της Gartner για αυτά τα θέματα.

Αποκτήστε δωρεάν πρόσβαση στην έκθεση Magic Quadrant™ 2023 for Privileged Access Management >

Αποκτήστε πρόσβαση στην συμπληρωματική έκθεση Critical Capabilities for Privileged Access Management για να συγκρίνετε την αποτελεσματικότητα των εργαλείων PAM>

Γιατί η BeyondTrust ξεχωρίζει στην Ασφάλεια Ταυτότητας

Καθώς διαβάζουμε την πλήρη έκθεση, παρακάτω είναι μερικές σκέψεις, από την πλευρά της εταιρείας, σχετικά με τους λόγους που ανακηρύσσεται σταθερά «Leader» χρόνο με το χρόνο.

Πρωτοποριακή προστασία ενάντια στις απειλές που σχετίζονται με τη ταυτότητα

Το ψηφιακό τοπίο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, εξαιτίας παραγόντων όπως η απομακρυσμένη εργασία και η υιοθέτηση του νέφους (cloud), καθιστώντας την προστασία της ταυτότητας δυσκολότερη από ποτέ. Στην πλειονότητα τους, οι δοκιμές παρείσδυσης αποκαλύπτουν ευπάθειες που σχετίζονται με υπερβολικά προνομιούχες ταυτότητες cloud και ότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν πλέον προηγμένες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη για να ενισχύσουν το «οπλοστάσιο» τους.

Η λύση Identity Security Insights της BeyondTrust αντιμετωπίζει κατά μέτωπο αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις με το να ενσωματώνεται με αξιόπιστους παρόχους ταυτότητας και υπηρεσίες cloud. Προσφέροντας ανάλυση απειλών σε πραγματικό χρόνο, παρέχει μία ολοκληρωμένη εικόνα των ταυτοτήτων, των δικαιωμάτων και της προνομιακής πρόσβασης ενώ παράλληλα προτείνει εφαρμόσιμες βελτιώσεις ασφαλείας.

Καλύπτοντας τις ανερχόμενες ανάγκες για απομακρυσμένη πρόσβαση

Η απομακρυσμένη πρόσβαση αναδείχθηκε σε βασικό τομέα ενδιαφέροντος, επιταχυνόμενη από την τάση για τηλεργασία και την πανδημία COVID-19. Οι οργανισμοί εξετάζουν προσεκτικά πλέον πως να διαχειριστούν με ασφάλεια την πρόσβαση για απομακρυσμένους προμηθευτές, εργολάβους και τεχνικούς. Τέτοιες λύσεις σήμερα περιλαμβάνουν πλέον και χαρακτηριστικά μηδενικής εμπιστοσύνης, παρέχοντας πολλά περισσότερα από μία απλή πρόσβαση VPN ενώ εκτείνονται για να καλύψουν και εξειδικευμένες ανάγκες όπως η πρόσβαση σε υποδομές cloud.

Η BeyondTrust παρέχει ισχυρές και ώριμες δυνατότητες Διαχείρισης Προνομιακής Πρόσβασης Προμηθευτών (VPAM) και Πρόσβασης σε Υποδομές Cloud ως αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της λύσης Privileged Remote Access. Η λειτουργικότητά VPAM της BeyondTrust επιτρέπει την ασφαλή και εξορθολογισμένη πρόσβαση για έμπιστους προμηθευτές εξαλείφοντας ουσιαστικά την ανάγκη για ευάλωτες λύσεις VPN και τη χρήση κοινών διαπιστευτηρίων. Στο μέτωπο των υποδομών cloud, η BeyondTrust παρέχει στους προγραμματιστές cloud και στις ομάδες DevOps δυνατότητες απρόσκοπτης αλλά ασφαλής συνδεσιμότητας, οι οποίες ενισχύονται από ισχυρή πιστοποίηση ταυτότητας και εμπεριστατωμένα ίχνη ελέγχου.

Οι πελάτες μας

Αλλά τι είναι αυτό που πραγματικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο; Δεν είναι μόνο οι έπαινοι αλλά και ο πραγματικός αντίκτυπος της εταιρείας και των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών της στους πελάτες της. Με εντυπωσιακή βαθμολογία NPS που έφτασε τα +55 και βαθμολογία CSAT που υπερέβη το 95% είναι πασιφανές ότι οι προσπάθειές της BeyondTrust έρχονται σε συνάρτηση με την αριστεία και την ικανοποίηση των πελατών.

Η τοποθέτηση της BeyondTrust στο τεταρτημόριο των Ηγετών στο Magic Quadrant™ 2023 της Gartner® έρχεται λίγο μετά την αναγνώριση της BeyondTrust ως «Επιλογή Πελατών» (Customer’s Choice) τόσο για τη λύση Διαχείρισης της Προνομιακής Πρόσβασης (Privileged Access Management – PAM) όσο και για το Λογισμικό Απομακρυσμένης Επιφάνειας Εργασίας (Remote Desktop Software) στην έκθεση Gartner Peer Insights. Η BeyondTrust πιστεύει ότι ένας κοινός άξονας μεταξύ του Magic Quadrant™ της Gartner και της παραπάνω διάκρισης είναι οι πελάτες μας και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρεία. «Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με οραματιστές οργανισμούς που μας ωθούν να καινοτομούμε ταχύτερα για να επιλύουμε τις δυσκολότερες προκλήσεις που σχετίζονται με τη ψηφιακή ταυτότητα» γράφει η Natalie Blake, Director του τμήματος Analyst Relations της BeyondTrust.

Ακολουθούν μερικές μόνο πρόσφατες ιστορίες πελατών που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η BeyondTrust βοηθά τους οργανισμούς να βελτιώσουν την στάση ασφαλείας ταυτοτήτων τους:

  • Η Investec μετέβη από ένα θεωρητικό πλαίσιο σε πρακτικό Zero Trust
  • Η ServiceNow ενίσχυσε την ασφάλεια πρόσβασης συστήματος και εξουσιοδότησης
  • Η Norton Healthcare πέτυχε με επιτυχία συμμόρφωση με την νομοθεσία HIPAA με τη βοήθεια της BeyondTrust

Ατενίζοντας το μέλλον

Αν και η έκθεση Magic Quadrant™ της Gartner® παρέχει μια λεπτομερή, καθοδηγούμενη από ειδικούς εικόνα του τοπίου των προμηθευτών PAM, η αφοσίωση της BeyondTrust στην καινοτομία παραμένει ακλόνητη. Μετά την καταληκτική ημερομηνία του Απριλίου του 2023 που επισημαίνεται στην έκθεση, η BeyondTrust παρουσίασε μια σειρά από αξιόλογα προϊόντα. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις στα προϊόντα της BeyondTrust:

  • Το Privilege Management for Windows και Mac (Διαχείριση Προνομίων) περιλαμβάνει βελτιώσεις Analytics v2 για διαισθητική συγκέντρωση δεδομένων, Role-Based Access (Πρόσβαση Βάσει Ρόλου) για APIs ώστε να διασφαλίζεται ο λεπτομερής έλεγχος των δικαιωμάτων και DLL Control (Έλεγχος DLL) για να αποκλείονται εύκολα τα επικίνδυνα αρχεία DLL.
  • Το Remote Support (Απομακρυσμένη Υποστήριξη) ενημερώθηκε με νέα χαρακτηριστικά για να προσφέρει υποστήριξη FIDO2/YubiKey για πιστοποίησης ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης και API Cookbooks για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης Jump Items.
  • Το Privileged Remote Access (Απομακρυσμένη Προνομιακή Πρόσβαση) εμπλουτίστηκε επίσης με νέα χαρακτηριστικά, όπως υποστήριξη FIDO2/YubiKey για απομακρυσμένους χρήστες, βελτιωμένη αυτοματοποιημένη εισαγωγή προμηθευτών και βελτιστοποιημένους Jump Clients για περιουσιακά στοιχεία cloud.
  • Το Password Safe έλαβε μια σημαντική αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης Terraform για βελτιωμένες ροές εργασίας CI/CD, μιας επέκτασης Azure DevOps για ασφαλή ανάκτηση μυστικών και της ενσωμάτωσης/ εφαρμογής του προτύπου OAuth 2.0 για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας. Η αναβάθμιση περιλάμβανε επίσης βελτιωμένη προσβασιμότητα μέσω της διαδικτυακής πύλης και βελτιωμένες δυνατότητες δημιουργίας/ υποβολής εκθέσεων ελέγχου και συμμόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BeyondTrust προχώρησε επίσης στην επέκταση στρατηγικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το Technology Alliance Program, όπως είναι η ενσωμάτωση του ServiceNow για το Password Safe και η συνεργατικότητα της λύσης Privileged Remote Access της BeyondTrust με το PingOne DaVinci για βελτιστοποιημένη, με τα ελάχιστα δυνατά προνόμια, διαχείριση της πρόσβασης.

Αυτές οι καινοτομίες υπογραμμίζουν στο σύνολο τους τη δέσμευση της BeyondTrust να παρέχει ολοκληρωμένες και ασφαλείς λύσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των χρηστών και των απαιτήσεων κανονιστικής συμμόρφωσης, ενισχύοντας τόσο την αποδοτικότητα όσο και την ασφάλεια των οργανισμών.

Σας ευχαριστούμε για μια απίστευτη χρονιά. Έρχονται ακόμα περισσότερα το 2024

«Το 2023 ήταν μια μνημειώδης χρονιά για την BeyondTrust. Κυκλοφορήσαμε σημαντικές νέες λύσεις και είδαμε απίστευτη ανάπτυξη στους πελάτες και στην κοινότητα μας. Υπάρχουν πολλές τάσεις και δυνατότητες για να λάβετε υπόψη σας ωστόσο δεν χρειάζεται να τις εξετάσετε χωρίς βοήθεια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρέχουμε πρόσβαση στο Magic Quadrant™ της Gartner® for Privileged Access Management για το 2023 για να σας βοηθήσουμε να αξιολογήσετε τις λύσεις σε αντιπαράθεση με τους ιδιαίτερους στόχους και τις απαιτήσεις σας. Κατεβάστε το δωρεάν αντίγραφο της έκθεσης από εδώ.

Πηγή: BeyondTrust

7

Σεπ

Η τακτική εναλλαγή των κωδικών πρόσβασης, των κλειδιών και των προνομιακών διαπιστευτηρίων αποτελεί κρίσιμης σημασίας βέλτιστη πρακτική, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης ένας οργανισμός. Περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής ενός κωδικού πρόσβασης, οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας παραβιασμένος ή κλεμμένος κωδικός πρόσβασης διατηρεί την εγκυρότητα του.

Η εναλλαγή των κωδικών πρόσβασης, των κλειδιών και των προνομιακών διαπιστευτηρίων -ένα χαρακτηριστικό της Διαχείρισης της Προνομιακής Πρόσβασης (PAM)- δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να ανανεώνουν/ επαναφέρουν τα προνομιακά διαπιστευτήρια με ένα αυτοματοποιημένο χρονοδιάγραμμα. Τα παραδοσιακά εργαλεία PAM ωστόσο είναι πολύπλοκα, ακριβά, δύσκολα στην εφαρμογή και δύσχρηστα- και δεν παρακολουθούν και προστατεύουν κάθε χρήστη σε κάθε συσκευή από κάθε τοποθεσία.

Η νέα δυνατότητα εναλλαγής κωδικών πρόσβασης της Keeper επιτρέπει στους οργανισμούς να ενημερώνουν εύκολα τα προνομιακά διαπιστευτήρια των χρηστών τους με ένα αυτοματοποιημένο χρονοδιάγραμμα/ πρόγραμμα μέσω μιας εύχρηστης κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης της προνομιακής πρόσβασης (PAM).

Εγγραφείτε στο δοκιμαστικό πρόγραμμα

Αποκαλυπτική έρευνα της Keeper Security για τη Διαχείριση της Προνομιακής Πρόσβασης (PAM)

Η Keeper Security και η TrendCandy Research ρώτησαν 400+ επαγγελματίες πληροφορικής και ασφάλειας για να προσδιορίσουν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με τα τρέχοντα εργαλεία διαχείρισης προνομιακής πρόσβασης (PAM). Η έρευνα ήταν αποκαλυπτική: Όχι μόνο δεν χρησιμοποιούνται σημαντικά στοιχεία των παραδοσιακών λύσεων PAM αλλά πολλοί από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι δεν προχώρησαν στην πλήρη εφαρμογή των λύσεων τις οποίες πλήρωσαν. Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα:

  • Το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια απλοποιημένη έκδοση PAM που να είναι εύκολη στην εφαρμογή και εύκολη στη χρήση.
  • Το 68% των ερωτηθέντων είπε ότι η τρέχουσα λύση PAM έχει πολλά χαρακτηριστικά που δεν χρειάζονται.
  • Το 84% δήλωσε ότι επιθυμεί να απλοποιήσει/ εξορθολογήσει τη λύση PAM που χρησιμοποιεί το 2023.

Το KeeperPAM φέρνει επανάσταση στη διαχείριση της προνομιακής πρόσβασης (PAM)

Με το KeeperPAM, η εναλλαγή διαπιστευτηρίων είναι απλή:

  • Χωρίς χρονοβόρες και «δυσκίνητες» εγκαταστάσεις
  • Δεν απαιτείται το «άνοιγμα» των τειχών προστασίας
  • Δεν απαιτείται  η δημιουργία πιστοποιητικών
  • Δεν απαιτούνται αλλαγές στο δίκτυο
  • Δεν απαιτούνται agents
  • Δεν απαιτείται το άνοιγμα εξωτερικών θυρών, καθώς η λύση χρησιμοποιεί SSL για την επικοινωνία με την Keeper
  • Δεν απαιτούνται εργαλεία γραμμής εντολών ή scripting
  • Κατ’ απαίτηση και αυτοματοποιημένη εναλλαγή με ευέλικτο πρόγραμμα/ χρονοδιάγραμμα
  • Εναλλαγή διαπιστευτηρίων/αρχείων τόσο εσωτερικής εγκατάστασης (on-premises) και νέφους (cloud)
  • Ευέλικτες ενέργειες μετά τη εναλλαγή (κωδικών πρόσβασης)

Η επόμενης γενιάς πλατφόρμα Privileged Access Management (PAM) της Keeper Security -KeeperPAM- παρέχει επιχειρησιακής κλάσης διαχείριση κωδικών πρόσβασης, εταιρικών μυστικών και συνδέσεων σε μία μοναδική, ενοποιημένη λύση. Με τη δυνατότητα περιστροφής κωδικών πρόσβασης της Keeper, η λύση KeeperPAM επιτρέπει στους οργανισμούς να αυτοματοποιούν την αλλαγή/επαναφορά των διαπιστευτηρίων συστήματος όπως λογαριασμούς χρηστών Active Directory (AD), κλειδιά SSH, κωδικούς πρόσβασης βάσης δεδομένων, λογαριασμούς AWS IAM, λογαριασμοί Azure IAM, λογαριασμούς χρηστών Windows/Mac/Linux κ.ά.

Οι επιθέσεις που βασίζονται σε διαπιστευτήρια αντιπροσωπεύουν το 82% όλων των παραβιάσεων δεδομένων (σύμφωνα με την έκθεση παραβίασης δεδομένων της Verizon για το 2022). Περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής ενός κωδικού πρόσβασης, οι οργανισμοί μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που ένας παραβιασμένος ή κλεμμένος κωδικός πρόσβασης παραμένει έγκυρος.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές λύσεις PAM, η διαμόρφωση της εναλλαγής/ περιστροφής κωδικών πρόσβασης στη λύση KeeperPAM πραγματοποιείται μέσω του θησαυροφυλακίου και της κονσόλας διαχείρισης και με τη βοήθεια ενός ελαφρού στοιχείου στην εσωτερική εγκατάστασης για την εκτέλεση της εναλλαγής. Το KeeperPAM υποστηρίζει την αρχιτεκτονική μηδενικής γνώσης, μηδενικής εμπιστοσύνης της Keeper, η οποία πάντα κρυπτογραφεί και αποκρυπτογραφεί δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Η Keeper δεν έχει σε καμία περίπτωση πρόσβαση στα δεδομένα που βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο ενός χρήστη.

Η εναλλαγή κωδικών πρόσβασης μέσω της λύσης KeeperPAM είναι διαθέσιμη στο Keeper Desktop App και στο Web Vault.

Χαρακτηριστικά εναλλαγής κωδικών πρόσβασης

  • Αυτόματη εναλλαγή των διαπιστευτηρίων για μηχανήματα, λογαριασμούς υπηρεσιών και λογαριασμούς χρηστών σε όλη την υποδομή σας
  • Δυνατότητα προγραμματισμού των εναλλαγών που μπορούν να πραγματοποιούνται ανά πάσα στιγμή ή κατόπιν αιτήματος
  • Δυνατότητα εκτέλεσης ενεργειών μετά την εναλλαγή, όπως επανεκκίνηση υπηρεσιών ή εκτέλεση άλλων εφαρμογών όπως απαιτείται
  • Ασφαλής αποθήκευση των διαπιστευτηρίων στο θησαυροφυλάκιο Keeper
  • Έλεγχος και αξιολόγηση πρόσβασης στα διαπιστευτήρια
  • Καταγραφή όλων των ενεργειών στη μονάδα προηγμένων αναφορών και ειδοποιήσεων της Keeper (ARAM ή Advanced Reporting and Alerts Module)
  • Δυνατότητα δημιουργίας αναφορών συμμόρφωσης σε κοινόχρηστους προνομιακούς λογαριασμούς

Πως λειτουργεί το KeeperPAM Password Rotation

Δημιουργήστε μια πύλη (gateway)

Η εναλλαγή κωδικών πρόσβασης Keeper χρησιμοποιεί μια ελαφριά και ασφαλή υπηρεσία πύλης (gateway) εσωτερικής εγκατάστασης, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί με μία μόνο εντολή. Η πύλη δημιουργεί μια εξερχόμενη σύνδεση στο ασφαλές θησαυροφυλάκιο στο νέφος (cloud) της Keeper, δημιουργώντας μια ασφαλή σήραγγα για την ανάκτηση αιτημάτων περιστροφής.

Στη συνέχεια, η πύλη χρησιμοποιεί τα APIs Keeper Secrets Manager (KSM) για να αιτηθεί και να αποκρυπτογραφήσει μυστικά για την εκτέλεση περιστροφής και την επικοινωνία με τις συσκευές-στόχους. Η εναλλαγή κωδικών πρόσβασης της Keeper εξασφαλίζει ασφάλεια μηδενικής γνώσης εκτελώντας όλη την αποκρυπτογράφηση τοπικά στην υπηρεσία πύλης.

Διαμόρφωση θησαυροφυλακίου

Η διαμόρφωση και η διαχείριση της εναλλαγής (των κωδικών πρόσβασης) πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω του Keeper Web Vault ή μέσω της εφαρμογής desktop της Keeper. Τα μυστικά, τα προγράμματα περιστροφής και οι ρυθμίσεις δικτύου αποθηκεύονται όλα ως κρυπτογραφημένα αρχεία στο θησαυροφυλάκιο στο νέφος της Keeper.

Η εναλλαγή κωδικών πρόσβασης είναι εύκολη στην εφαρμογή και στη διαχείριση εντός μίας ομάδας. Μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε την πρόσβαση σε αρχεία και να διαχειριστείτε ποια μυστικά είναι ορατά στην πύλη χρησιμοποιώντας τους Κοινόχρηστους Φακέλους της Keeper.

Πηγή: Keeper Security

4

Σεπ

Η επιχειρησιακή συνέχεια, όπως ορίζεται από την εταιρεία TechTarget, «είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να διατηρεί ενεργές κρίσιμης σημασίας επιχειρηματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής». Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμβάντα που χαρακτηρίζονται «καταστροφικά», συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων ασφαλείας, των φυσικών καταστροφών, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πανδημιών. Μεταξύ αυτών, ένα κρίσιμης σημασίας συμβάν που συχνά παραβλέπεται είναι η απώλεια της σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, η απώλεια σύνδεσης στο Διαδίκτυο σημαίνει και διακοπή των λειτουργιών. Για παράδειγμα, αν διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο, ένας οργανισμός λιανικής δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάρτες πληρωμών. Αν μια εταιρεία νομικών συμβούλων χάσει τη σύνδεση στο διαδίκτυο, οι νομικοί αντιπρόσωποι και οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμους διαδικτυακούς πόρους. Σε κάθε περίπτωση -η επιχειρησιακή συνέχεια εξαρτάται από τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) ορίζει την ανθεκτικότητα να περιλαμβάνει «την ικανότητα να αντέχεις και να ανακάμπτεις από σκόπιμες επιθέσεις, ατυχήματα ή φυσικές απειλές ή συμβάντα». Από άποψη στρατηγικής και σχεδιασμού, είναι απαραίτητο τόσο τα συστήματα πληροφορικής σας όσο και το δίκτυό σας να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα για να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών καθώς και να ανακάμπτουν γρήγορα από μεγάλα συμβάντα και διακοπές, που μπορούν να περιλαμβάνουν και την απώλεια σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Το παραπάνω μας φέρνει στη Datto και στη δέσμευση της για επιχειρηματική συνέχεια και αποκατάσταση από καταστροφές (BCDR). Για χρόνια, η Datto είναι παγκοσμίως γνωστή για τις λύσεις κυβερνοασφάλειας, επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR) -όλες σχεδιασμένες για τη διατήρηση της επιχειρηματικής συνέχειας. Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι οι λύσεις δικτύωσης της Datto που ενσωματώνουν επίσης το όραμα της για ανθεκτικότητα και επιχειρηματική συνέχεια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Datto Networking Appliance (DNA), η δικτυακή συσκευή της Datto. Πλέον διαθέσιμη στις περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού, η συσκευή Datto DNA αποτελεί έναν ενσωματωμένο, ασφαλή δρομολογητή όλα-σε-ένα (all-in-one) που περιλαμβάνει δυνατότητα απρόσκοπτης και αυτόματης ανακατεύθυνσης/ εναλλακτικής σύνδεσης ή εφεδρείας σε δίκτυο τηλεπικοινωνιών 4G στην περίπτωση διακοπής της κύριας σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Αυτό διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές υπηρεσίες σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ο ασφαλής δρομολογητής Datto DNA προσθέτει επίσης τείχος προστασίας (με throughput 1,7 Gbps), βαθιά επιθεώρηση πακέτων Επιπέδου 7 (Layer 7), ανίχνευση/αποτροπή εισβολής (IDS/IPS), φιλτράρισμα Διαδικτυακού περιεχομένου και πολλά άλλα σε μια επιτραπέζια συσκευή. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν στις επιχειρήσεις ανθεκτική, αμυντική-σε-βάθος ασφάλεια σε μία εύκολη στη χρήση συσκευή.

Όσον αφορά τη δρομολόγηση, το Datto DNA διαθέτει διαχείριση κίνησης δεδομένων Επιπέδου 7 (Layer 7), υποστήριξη VoIP, port aggregation, διαμόρφωση κίνησης, υποστήριξη έως και οκτώ VLANs και άλλα, δίνοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλές προηγμένες δυνατότητες δρομολόγησης που βελτιστοποιούν τη χωρητικότητα του δικτύου ενώ μειώνουν τη συμφόρηση και τη πιθανότητα αστοχίας.

Το ενσωματωμένο Wi-Fi παρέχει γρήγορη και ασφαλή ασύρματη σύνδεση LAN, εξαλείφοντας την ανάγκη αγοράς πρόσθετων σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Η διαχείριση, η διαμόρφωση, η ρύθμιση και η συνεχής διαχείριση της συσκευής Datto DNA είναι cloud-based και πραγματοποιείται μέσω του Datto Network Manager. Χάρη στα παραπάνω, η εγκατάσταση ενός δικτύου μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά και όχι σε ώρες ή ημέρες. Επιπλέον, οι νέες ενσωματώσεις με τα Datto Network Manager και Autotask σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε ειδοποιήσεις και alerts από το Datto Network Manager και να δημιουργείτε στοιχεία διαμόρφωσης (assets) για τις συσκευές δικτύωσης που διαθέτετε στη βάση δεδομένων Autotask.

Όταν η επιχείρησή σας πρέπει οπωσδήποτε, παντού και πάντα να είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, χρειάζεστε ανθεκτικές λύσεις δικτύωσης που διασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια. Ο ασφαλής δρομολογητής Datto DNA ενσωματώνει το όραμα της Datto και αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το τι πραγματικά σημαίνει ανθεκτική δικτύωση. Αν επιχείρησή σας λειτουργεί Διαδικτυακά και η σύνδεση στο Διαδίκτυο αποτύχει τότε η λειτουργία της επιχείρησης σταματά. Όσον αφορά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, με τη Datto, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. 

Πηγή: Datto

1

Σεπ

Οι ικανότεροι αντίπαλοι δεν εισβάλλουν. Συνδέονται.

Οι οργανισμοί που επένδυσαν στη σουίτα Microsoft Security εξακολουθούν να χρειάζονται προστασία από τέτοιες προηγμένες, ανθρωπογενείς επιθέσεις που από μόνη της η τεχνολογία δεν μπορεί να αποτρέψει. Συνυπολογίστε τώρα τον τεράστιο όγκο των ειδοποιήσεων που δημιουργούνται από τις τεχνολογίες ασφαλείας της Microsoft, την πολυπλοκότητα του τοπίου απειλών και την εκτεταμένη έλλειψη εσωτερικής τεχνογνωσίας και ικανότητας και θα διαπιστώσετε ότι η παροχή αποτελεσματικών λειτουργιών ασφάλειας αποτελεί μία δύσκολη αποστολή για τους περισσότερους οργανισμούς:

  • Το 71% των ομάδων ασφαλείας αγωνίζεται να προσδιορίσει ποιες ειδοποιήσεις ασφαλείας να διερευνήσει μεταξύ του θορύβου που δημιουργείται από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους
  • Το 52% των ηγετών ασφαλείας λέει ότι οι κυβερνοαπειλές είναι πλέον πολύ προηγμένες για να τις αντιμετωπίσει από μόνος του ο οργανισμός τους, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 64% στις μικρές επιχειρήσεις
  • Ο μέσος χρόνος απόκρισης σε μία απειλή φτάνει τις 16 ώρες, αφήνοντας στους εισβολείς σημαντικό χρόνο για να εκτελέσουν την επιχείρηση τους εντός του δικτύου

Η Sophos παρουσίασε το Sophos MDR για το Microsoft Defender

Παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί που «τρέχουν» το Microsoft Defender στρέφονται σε εξειδικευμένους παρόχους MDR όπως η Sophos για να επεκτείνουν τις δυνατότητες τις κυβερνοάμυνας τους. Δεδομένης αυτής της πιεστικής ανάγκης, η Sophos είναι ενθουσιασμένοι που ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα του Sophos MDR για το Microsoft Defender. Με αυτήν την υπηρεσία, περισσότεροι από 500 αναλυτές της Sophos παρακολουθούν, ερευνούν και αντιμετωπίζουν περιστατικά και απειλές σε ειδοποιήσεις ασφαλείας της Microsoft, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7), λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν και να σταματήσουν επιβεβαιωμένες απειλές. 

  • Εντοπίστε προηγμένες απειλές αξιοποιώντας το ευρύ φάσμα πηγών συμβάντων Microsoft Security σε συνδυασμό με ειδικές ανιχνεύσεις της Sophos και καθοδηγούμενο από άνθρωπο κυνήγι απειλών
  • Η απόκριση απειλών 24/7 υπό την καθοδήγηση ειδικών σταματά γρήγορα τις επιθέσεις και τερματίζει τις απειλές
  • Η ενσωμάτωση με εργαλεία ασφαλείας εκτός της Microsoft (της Sophos ή άλλων παρόχων) επεκτείνει την ορατότητα και επιταχύνει τις έρευνες σε ολόκληρο το περιβάλλον

Με τους ειδικούς της Sophos να φροντίζουν για τις λειτουργίες ασφάλειας, οι οργανισμοί που εκτελούν το Microsoft Defender μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, να αυξήσουν τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων επενδύσεών τους στην ασφάλεια και να βελτιώσουν την «ασφαλιστικότητα» τους (ουσιαστικά τη δυνατότητα τους να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη από ασφαλιστικές εταιρείες).

Απαράμιλλη ορατότητα που προσφέρει γρήγορο εντοπισμό και απόκριση

Όσα περισσότερα βλέπουμε, τόσο ταχύτερα ενεργούμε. Σε αντίθεση με άλλες προσφορές MDR που περιορίζουν την υποστήριξη στο Microsoft Defender for Endpoint ή στο Microsoft Sentinel, το Sophos MDR αξιοποιεί σήματα από ολόκληρη τη σουίτα Microsoft Security, όπως από τα:

  • Microsoft Defender for Endpoint
  • Microsoft Defender for Identity
  • Microsoft Defender for Cloud
  • Microsoft Defender for Cloud Apps
  • Identity Protection (Azure Active Directory)
  • MS O365 Security and Compliance Center
  • Microsoft Azure Sentinel
  • Office 365 Management Activity

Οι λύσεις ασφαλείας της Microsoft αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας τεχνολογικής στοίβας ανίχνευσης απειλών που περιλαμβάνει συνήθως τείχη προστασίας, λύσεις ταυτότητας, εργαλεία ασφαλείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), πλατφόρμες NDR και εργαλεία ασφάλειας δημόσιου νέφους. Η λύση Sophos MDR for Microsoft Defender παρέχει μια ολιστική προσέγγιση στις λειτουργίες κυβερνοασφάλειας, ενσωματώνοντας σχεδόν οποιαδήποτε τεχνολογική επένδυση που δημιουργεί ειδοποιήσεις ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένων εργαλείων από τη Microsoft, τη Sophos και δεκάδες άλλους παρόχους.

Ενοποιώντας και συσχετίζοντας την τηλεμετρία μεταξύ προϊόντων και μεταξύ προμηθευτών στο Sophos XDR Data Lake, το Sophos MDR αυξάνει την ικανότητα ανίχνευσης των στοιβών ασφαλείας των πελατών μας πέρα από το άθροισμα των επιμέρους τμημάτων τους ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί την απόδοση της επένδυσης σε υπάρχουσες λύσεις ασφάλειας. 

Βάζοντας το R (Response) στο MDR για το Microsoft Defender 

Ο εντοπισμός μιας απειλής είναι μόνο μέρος της διαδικασίας των λειτουργιών ασφαλείας. Αν η απόκριση δεν είναι έγκαιρη και αποτελεσματική είστε πλήρως εκτεθειμένοι στις επιθέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πάροχοι τρίτου μέρους δεν προσφέρουν παρά ελάχιστες δυνατότητες απόκρισης σε απειλές σε περιβάλλοντα Microsoft Defender. 

Με το Sophos MDR for Microsoft Defender πάντως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Περιλαμβάνει πλήρη λειτουργικότητα απόκρισης σε απειλές περιορίζοντας τους κινδύνους και τις απειλές για να διακόψει οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα. Η ανεξάντλητη λίστα ενεργειών απόκρισης που οι αναλυτές της Sophos είναι ικανοί να εκτελέσουν με το Sophos MDR for Microsoft Defender περιλαμβάνει:

  • Τον τερματισμό διεργασιών
  • Την απενεργοποίηση λογαριασμών χρηστών
  • Την αναγκαστική διακοπή/ αποσύνδεση των περιόδων σύνδεσης/ συνεδριών χρήστη
  • Την απομόνωση hosts αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Sophos Central
  • Την εφαρμογή μπλοκαρίσματος IP μέσω του host-based τείχους προστασίας
  • Την αφαίρεση κακόβουλων artifacts 

Με το Sophos MDR μπορείτε να είστε περισσότερο χαλαροί καθώς δεν σας πληροφορούμε απλώς για ζητήματα, φροντίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε για λογαριασμό σας. 

Ενισχύστε τις άμυνες της Microsoft με την πιο αξιόπιστη υπηρεσία MDR στον κόσμο 

Απόδειξη των ανώτερων αποτελεσμάτων που απολαμβάνουν οι πελάτες της Sophos είναι ότι το Sophos MDR αποτελεί την πλέον δημοφιλής και αξιολογημένη (με τις περισσότερες κριτικές) λύση MDR στον κόσμο, με βαθμολογία 4,8/5 στο Gartner Peer Insights από τις 10 Ιουλίου 2023 και κορυφαία βαθμολογία στο G2.

Προστατεύουμε περισσότερους οργανισμούς από οποιονδήποτε άλλο πάροχο MDR και αυτή η εκτεταμένη εμπειρία σε όλους τους κλάδους και τους τομείς μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε μοναδική «κοινοτική ασυλία» σε όλους τους πελάτες μας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Sophos MDR for Microsoft Defender και πως μπορεί να υποστηρίξει τον οργανισμό ή την επιχείρηση σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της, διαβάστε τη σύντομη περιγραφή της υπηρεσίας ή μιλήστε με έναν ειδικό σε θέματα ασφάλειας σήμερα.

Πηγή: Sophos

28

Αυγ

Σήμερα, αναρίθμητες εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud Microsoft 365 και τα πλεονεκτήματα είναι αυταπόδεικτα. Οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να λειτουργούν τη δική τους υποδομή για να παρέχουν υπηρεσίες επί τόπου, στον χώρο τους. Τα προγράμματα και τα εργαλεία επίσης που αποκτούν απλώς μέσω του cloud μπορούν να επεκταθούν και να κλιμακωθούν εύκολα και οικονομικά σε συνάρτηση με τον αριθμό των χρηστών. Και ειδικότερα σε σύγκριση με ένα αποκλειστικό τέτοιο σύστημα στις εγκαταστάσεις τους, η διαχείριση απαιτεί λιγότερους πόρους πληροφορικής. Επιπλέον, οι υπηρεσίες προέρχονται από έναν έμπιστο και αξιόπιστο πάροχο. Ακόμα, είτε χρησιμοποιείτε το Outlook ως πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε το Teams ως ψηφιακή αίθουσα συσκέψεων, όλες οι υπηρεσίες επικοινωνιών σας βρίσκονται στην ίδια πλατφόρμα. Σε γενικές γραμμές, η σουίτα λογισμικού και παραγωγικότητας δημόσιου cloud για το γραφείο της Microsoft (Office) προσφέρει πληθώρα χαρακτηριστικών επικοινωνίας και συνεργασίας σε λογική τιμή.

Παρόλα αυτά, οι εταιρείες συνιστάται να εγκαθιστούν πρόσθετες λύσεις για την αρχειοθέτηση και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα εταιρικά δεδομένα που περιέχουν και να διατηρήσουν αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες σε βάθος χρόνου. Πράγματι, πολλές εταιρείες δεν γνωρίζουν ότι το Microsoft 365 δεν αρχειοθετεί και δεν δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Επιπλέον, αγνοούν ότι οι λειτουργίες αρχειοθέτησης που είναι ενσωματωμένες στο Microsoft 365 δεν προσφέρουν το εύρος των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μια τρίτη, ανεξάρτητη και επαγγελματική λύση αρχειοθέτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Λόγοι για τη χρήση μιας επαγγελματικής λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ο πρωταρχικός στόχος οποιασδήποτε λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας εταιρείας με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των συνημμένων αρχείων και σε μια μορφή που είναι πιστή στο πρωτότυπο, γρήγορη στην εύρεση και μονίμως προσβάσιμη και διαθέσιμη. Έτσι, μια εταιρεία είναι σε θέση να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως πηγή πληροφοριών και να αποκομίζει τα πολλά οφέλη που υπάρχουν. Μεταξύ άλλων, ένα επαγγελματικό αρχείο (archive) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας δεδομένων, στη μείωση των απαιτήσεων αποθήκευσης στον διακομιστή αλληλογραφίας, στη μείωση του φόρτου εργασίας της ομάδας πληροφορικής και στη συμμόρφωση με τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις που διέπουν τη διατήρηση των σχετικών με την επιχείρηση εγγράφων

Σύνοψη των επιλογών αρχειοθέτησης που είναι διαθέσιμες στο Microsoft 365 

Η Microsoft προσφέρει αρκετές διαφορετικές επιλογές για τη προστασία και διασφάλιση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (Business Standard, Business Premium, Enterprise). Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες παρέχονται δωρεάν ως μέρος του βασικού πακέτου Microsoft 365 ενώ άλλες περιλαμβάνονται μόνο στα ακριβότερα πακέτα Enterprise. Ακολουθεί μια σύνοψη των εγγενών δυνατοτήτων αρχειοθέτησης στο Microsoft 365:

  • Αρχειοθέτηση PST 

Οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αρχεία PST και να τα αποθηκεύουν τοπικά στον υπολογιστή τους ή στο cloud.

  • Κουμπί «Αρχειοθέτηση» (Archive) στο Outlook 

Το κουμπί «Αρχειοθέτηση» επιτρέπει στους χρήστες να μετακινούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν φάκελο αρχειοθέτησης. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ωστόσο παραμένουν στο γραμματοκιβώτιο (mailbox) του Outlook -αυτό που αλλάζει μόνο είναι η θέση αποθήκευσης των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  • Γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης χωρίς Exchange Online Archivingcloudbased λύση αρχειοθέτησης της Microsoft) 

Το γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης αποτελεί ξεχωριστό γραμματοκιβώτιο με δική του χωρητικότητα αποθήκευσης στο οποίο μπορούν να μετακινηθούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό το γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης πρέπει να ρυθμιστεί από έναν διαχειριστή.

  • Γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης με Exchange Online Archiving

Με το Exchange Online Archiving (EOA), οι χρήστες μπορούν να μετακινήσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους σε ένα ξεχωριστό γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης στο οποίο οι διαχειριστές μπορούν να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές αρχειοθέτησης και διατήρησης.

Περιορισμοί των εγγενών δυνατοτήτων αρχειοθέτησης του Microsoft 365 

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τις εγγενείς ή ενσωματωμένες επιλογές αρχειοθέτησης του Microsoft 365. Πάνω απ’ όλα, και όσον αφορά την ασφάλεια της αποθήκευσης, η χρήση αρχείων PST ή του κουμπιού «Αρχειοθέτηση» δεν προστατεύει από την απώλεια δεδομένων. Ομοίως, το ξεχωριστό γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης που παρέχεται στο Microsoft 365 (όταν δεν χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση Exchange Online) δεν πληροί όλα τα κριτήρια μιας επαγγελματικής λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μόνο το γραμματοκιβώτιο αρχειοθέτησης που παρέχεται με την υπηρεσία Exchange Online Archiving (EOA) υποστηρίζει τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για επαγγελματική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως πολιτικές διατήρησης, νομικές δεσμεύσεις και επιλογές eDiscovery. Ωστόσο, το Exchange Online Archiving περιλαμβάνεται μόνο στα πιο ακριβά πακέτα του Microsoft 365, όπως το Business Premium και τα μεγαλύτερα πακέτα Enterprise.

Το μοντέλο της «κοινής ευθύνης» 

Η Microsoft εφαρμόζει πολιτική κοινής ευθύνης με τις υπηρεσίες Microsoft 365 που προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται υπό την ομπρέλα της επωνυμίας Microsoft 365 είναι μονίμως διαθέσιμες και ότι προσφέρονται με πλεονασμό. Παρόλα αυτά, η Microsoft δεν θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη για την προστασία και τη διατήρηση των δεδομένων των πελατών της, και αυτό ισχύει και για τυχόν δεδομένα που περιέχονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εξαιτίας λοιπόν των ελλείψεων και των περιορισμών που υπάρχουν στο Microsoft 365 (αναλόγως της επιλεγμένης λειτουργίας αρχειοθέτησης) και του γεγονότος ότι οι πελάτες είναι υπεύθυνοι για την προστασία και τη διατήρηση των δεδομένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μία επαγγελματική λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρίτου μέρους.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για χρήση σε συνδυασμό με το Microsoft 365

Μια λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο από την άποψη της μακροπρόθεσμης προστασίας και διατήρησης των εταιρικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρόλα αυτά, η απόφαση σχετικά με το ποια λύση είναι η καταλληλότερη και πλέον συμβατή για τις ανάγκες μιας επιχείρησης δεν είναι πάντα εύκολη. Πριν επιλέξουν λοιπόν λογισμικό αρχειοθέτησης, συνιστάται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εξετάσουν τα παρακάτω κριτήρια:

Ανεξαρτησία από τη Microsoft

Χωρίς κάποιο εξωτερικό αρχείο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι χρήστες δεν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους σε περίπτωση που η υπηρεσία Microsoft Office 365 αστοχήσει ή «πέσει». Μια τρίτη λύση θα διασφαλιστεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας να παραμείνουν προσβάσιμα ακόμη και αν η υπηρεσία Microsoft 365 έχει πρόβλημα ή αστοχήσει.

Αυτοεξυπηρέτηση για τον τελικό χρήστη

Ορισμένες επαγγελματικές λύσεις αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέχουν στους χρήστες (και όχι μόνο στον διαχειριστή) τα μέσα για γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση στο αρχείο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και για απλή και γρήγορη επαναφορά των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά τη δουλειά της ομάδας πληροφορικής καθώς δεν υπάρχει πλέον ανάγκη επικοινωνίας για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Προστασία από απώλεια και χειραγώγηση δεδομένων

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να προστατεύονται από τυχαία ή κακόβουλη διαγραφή -αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις. Ακόμα και αν το Microsoft 365 έχει την ικανότητα να επαναφέρει δεδομένα που έχουν διαγραφεί κατά λάθος, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ζητήματα που θα εμποδίσουν ή θα θέσουν σε κίνδυνο τις καθημερινές επιχειρηματικές λειτουργίες.

Συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί απορρήτου

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι πιστοποιημένες λύσεις αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διασφαλίζουν ότι η επεξεργασία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πραγματοποιείται πάντα σε συμφωνία με τους ισχύοντες νόμους περί του απορρήτου των δεδομένων. Ειδικά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόρρητο των δεδομένων έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής. Ακόμη και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνεται πλέον όλο και μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Λογικό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) 

Η πιο ισχυρή επιλογή αρχειοθέτησης της Microsoft (Exchange Online Archiving) περιλαμβάνεται μόνο σε συγκεκριμένα premium πακέτα του Microsoft 365 που γενικότερα είναι προσαρμοσμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Τα πακέτα Microsoft 365 που είναι ειδικά σχεδιασμένα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) δεν περιλαμβάνουν την αρχειοθέτηση Exchange Online Archiving, την οποία για να την αποκτήσετε θα πρέπει να την πληρώσετε ως πρόσθετη υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση, μια λύση τρίτου μέρους θα μπορούσε να είναι πιο προσιτή.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Η διαφορά μεταξύ της αρχειοθέτησης και της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Η αρχειοθέτηση και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι δύο μοντέλα που εξυπηρετούν πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Ο σκοπός της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι η τακτική αποθήκευση δεδομένων για μικρά ή μεσαία χρονικά διαστήματα, παρέχοντας ουσιαστικά ένα στιγμιότυπο των συγκεκριμένων δεδομένων. Συνεπώς, ένα αντίγραφο ασφαλείας αποτελεί και ένα μέσο αποκατάστασης από καταστροφές.

Ο πρωταρχικός στόχος οποιασδήποτε λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένουν προσβάσιμα, διαθέσιμα και ανακτήσιμα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αυτές οι πτυχές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις εταιρείες στο πλαίσιο των νομικών απαιτήσεων για τη διατήρηση κρίσιμης σημασίας εταιρικών δεδομένων. Αυτό που γνωρίζουμε επίσης ως έλεγχος ασφάλειας πληροφοριών παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το σημείο, καθώς διασφαλίζει ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φυλάσσονται είναι απαραβίαστα και ότι είναι δυνατή τόσο η καταγραφή όσο και η εξαγωγή τους.

Τα οφέλη του ανεξάρτητου λογισμικού αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

Οι τρίτες ή ανεξάρτητες λύσεις μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη πέρα από τις εγγενείς (ενσωματωμένες) δυνατότητες αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft: 

  • Μια ανεξάρτητη λύση αρχειοθέτησης επιτρέπει την αποθήκευση περιεχομένου και από άλλες πηγές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός του Microsoft 365 στο ίδιο αρχείο. Η ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών λύσεων αρχειοθέτησης συνήθως αυξάνει το κόστος και την πολυπλοκότητα της διατήρησης των εταιρικών αρχείων. Η χρήση ενός κεντρικού αρχείου μειώνει στον ελάχιστο τον αριθμό των λύσεων που πρέπει να διαχειρίζεται η ομάδα πληροφορικής και είναι διαθέσιμες για αναζήτηση από τους χρήστες. 
  • Η χρήση ενός αρχείου ανεξάρτητου της πλατφόρμας Microsoft 365 διευκολύνει στην τήρηση του κανόνα 3-2-1, μία από τις βέλτιστες πρακτικές για τη λήψη αντιγράφων ασφάλειας δεδομένων. Ο συγκεκριμένος κανόνας ορίζει ότι ένας οργανισμός πρέπει να διατηρεί τρία αντίγραφα των δεδομένων του: δύο τοπικά και ένα σε απομακρυσμένη τοποθεσία που είναι ξεχωριστή από το πρωτεύον σύστημα στο οποίο δημιουργήθηκαν και αποθηκεύτηκαν τα δεδομένα. 
  • Πολλές λύσεις αρχειοθέτησης τρίτου μέρους υποστηρίζουν αποδιπλογράφηση (de-duplication) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χαρακτηριστικό που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις όσον αφορά τον χώρο αποθήκευσης. 
  • Η ευρετηρίαση ενός μεγαλύτερου αριθμού τύπων αρχείων διευκολύνει την αναζήτηση και την ανάκτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνημμένων αρχείων.

Συμπέρασμα: Η αρχειοθέτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα τρίτο μέρος είναι μια απαραίτητη προσθήκη στο Microsoft 365

Παρόλο που το Microsoft 365 είναι αναμφίβολα μια αξιόπιστη, ισχυρή και ευέλικτη πλατφόρμα, έχει τα όρια του όσον αφορά την αρχειοθέτηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλουν να αξιολογήσουν και να εξετάσουν προσεκτικά τις συγκεκριμένες ελλείψεις. Οι ηγέτες επιχειρήσεων και οι διαχειριστές πληροφορικής που δεν γνωρίζουν αυτά τα γεγονότα εκτίθενται σε περιττούς κινδύνους. Μια τρίτη, ανεξάρτητη επαγγελματική λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να μετριάσει ή ακόμη και να εξαλείψει πλήρως αυτούς τους κινδύνους και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξεταστεί. 

Για να βοηθήσει τις εταιρείες να βρουν την κατάλληλη λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη χρήση του Microsoft 365, το ινστιτούτο ερευνών αγοράς Osterman Research συνέταξε ένα whitepaper που ασχολείται με τους τρόπους που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Microsoft 365 μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς τις επικοινωνίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Στο whitepaper διερευνώνται ποιες επιλογές αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπάρχουν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη χρήση του Microsoft 365 και ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς και να διαχειριστεί καταλλήλως τα δεδομένα που περιέχονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις οδηγίες που περιέχονται στη λευκή βίβλο της Osterman Research και τα αποτελέσματα τις έρευνας;

Download Here

ΣΥΧΝEΣ ΕΡΩΤHΣΕΙΣ 

Ποιες επιλογές έχουν οι εταιρείες για την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Microsoft 365; 

Η Microsoft παρέχει διάφορες επιλογές για την αρχειοθέτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Microsoft 365. Σε αυτές, περιλαμβάνεται το κουμπί «Αρχειοθέτηση» στο Outlook, η αποθήκευση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη μορφή αρχείων PST και η χρήση ενός γραμματοκιβωτίου αρχειοθέτησης που πρέπει να ρυθμιστεί ξεχωριστά (με ή χωρίς Exchange Online Archiving). Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια επαγγελματική λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρίτου μέρους. 

Μπορεί να αρχειοθετήσει αυτόματα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Microsoft 365;

Όχι. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αρχειοθετούνται αυτόματα στο Microsoft 365. Οι χρήστες του Microsoft 365 πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για την ασφάλεια των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και να αποφασίσουν ποια επιλογή αρχειοθέτησης email ανταποκρίνεται καλύτερα στις εταιρικές και ενδεχομένως και στις νομικές απαιτήσεις τους. 

Πρέπει οι εταιρείες να αρχειοθετούν τα email τους στο Microsoft 365; 

Ναι. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν κρίσιμες για την επιχείρηση πληροφορίες και δεδομένα θα πρέπει πάντα να αρχειοθετούνται τόσο για την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου πληροφοριών όσο και για την πλήρη αξιοποίηση του. Κατά κανόνα, νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν επίσης διάφορες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις σχετικά με τη διατήρηση των κρίσιμης σημασίας εταιρικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την προστασία του απορρήτου των δεδομένων και επομένως καθιστούν απαραίτητη τη χρήση μιας επαγγελματικής λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Αρκεί μόνο η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου στο Microsoft 365; 

Όχι, ο σκοπός ενός αντιγράφου ασφαλείας είναι η τακτική βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διατήρηση και φύλαξη δεδομένων (π.χ. μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και συστημάτων (π.χ. του διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και αποτελεί κατά πρώτο λόγο ένα μέσο αποκατάστασης από καταστροφές. Τυχόν δεδομένα που παράγονται ή τροποποιούνται μεταξύ δύο κύκλων αποθήκευσης δεν προστατεύονται από την απώλεια ή την χειραγώγηση. Κατά πρώτο λόγο, ο στόχος κάθε λύσης αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η αποθήκευση αντιγράφων όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων και των συνημμένων αρχείων τους για πολλά χρόνια και σε μορφή πιστή στο πρωτότυπο, η γρήγορη ανεύρεση τους και η επι μονίμου βάσεως διαθεσιμότητα τους. Και αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως ο πολύτιμος πόρος πληροφοριών που είναι στην ουσία το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενώ παράλληλα τηρούνται οι νόμοι που διέπουν την αποθήκευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και την προστασία του απορρήτου των δεδομένων. 

Πηγή: MailStore

25

Αυγ

Υπάρχει πλέον ένας απίστευτος και αυξανόμενος αριθμός εργαλείων ηλεκτρονικών υπογραφών και η GlobalSign αναγνωρίστηκε με τη διάκριση «Strong Performer» για τις ηλεκτρονικές υπογραφές στην έκθεση Gartner® Peer Insights™ ‘Voice of the Customer’: Electronic Signature.

Έγγραφα υπογεγραμμένα με σιγουριά, ακεραιότητα και εμπιστοσύνη

Αν κάνετε μία παύση για να σκεφτείτε πόσο μεγάλη είναι η σημασία της υπογραφής για εσάς και την επιχείρησή σας, υπάρχουν πιθανώς αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα θέλετε να εισάγετε και να ενσωματώσετε τις ηλεκτρονικές υπογραφές στην επιχείρησή σας: αποτελεσματικότητα, κανονιστική συμμόρφωση και αυξημένη ασφάλεια. 

Πίσω από τις ισχυρές βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές υπάρχει πάντα μία ισχυρή λύση ψηφιακής υπογραφής. «Η “Φωνή του Πελάτη” είναι ένα έγγραφο που συνθέτει όλες μαζί τις αξιολογήσεις “Gartner Peer Insights” σε πληροφορίες που να είναι ευκολονόητες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής.  Αυτή η συγκεντρωτική οπτική, μαζί με τις μεμονωμένες λεπτομερείς αξιολογήσεις, ολοκληρώνει την έκθεση που προέκυψε από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων της Gartner και η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αγοράς σας, καθώς εστιάζει στις άμεσες εμπειρίες πελατών από την εφαρμογή και τη λειτουργία μιας λύσης».

«Το παρόν έγγραφο αναδεικνύει ορισμένες βασικές πληροφορίες για την αγορά ηλεκτρονικών υπογραφών με βάση 18 μήνες αξιολογήσεων ενώ σας υποδεικνύει επίσης συγκεκριμένους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα κατά τη διαδικασία της αγοράς σας».

Η έκθεση «Φωνή του Πελάτη» μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αγοράς σας, καθώς εστιάζει στις άμεσες εμπειρίες πελατών από την αγορά, την εφαρμογή και τη λειτουργία μιας λύσης». 

Προωθώντας ισχυρές βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές με μία ισχυρή λύση υπογραφής 

Πίσω από τις ισχυρές επιχειρηματικές πρακτικές βρίσκεται μια ισχυρή λύση υπογραφής, και με το 95% των πελατών να είναι πρόθυμοι να συστήσουν την GlobalSign με βάση 43 αξιολογήσεις από τις 31 Οκτωβρίου 2022, η εταιρεία ανακηρύχθηκε «Strong Performer» στην έκθεση Gartner® Peer Insights™ “Voice of the Customer” για το 2022.

Η υπηρεσία ψηφιακής υπογραφής (DSS, Digital Signing Service) της GlobalSign βοηθά τους οργανισμούς να υπογράφουν γρήγορα, εύκολα, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Μέσω μιας ενσωμάτωσης API, το DSS έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια λύση που συμπληρώνει τη ροή εργασιών σας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής αποδοτικότητας, την τήρηση των εθνικών κανονισμών και των κανονισμών του κλάδου και την παροχή επεκτασιμότητας στην επιχείρησή σας.

Μάθετε περισσότερα για τη «Φωνή του πελάτη» της Gartner Peer Insights: Electronic Signature κατεβάζοντας στη συσκευή σας το δωρεάν αντίγραφο της έκθεσης.

Πηγή: GlobalSign

22

Αυγ

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία και τα συστήματα πληροφορικής για την παράδοση ολοκληρωμένων τελικών προϊόντων και υπηρεσιών στον τελικό χρήστη και καταναλωτή. Παρόλα αυτά, όσα και αν είναι τα οφέλη μίας υπερσυνδεδεμένης οικονομίας, οι εφοδιαστικές αλυσίδες εγκυμονούν υψηλούς κινδύνους.

Τυπικά, τα συστήματα έχουν ευπάθειες και τρωτά σημεία που αν αξιοποιηθούν από τους κυβερνοεγκληματίες, μπορεί να έχουν εκτεταμένες και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Interos, οι επιθέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 600% και ομάδες κυβερνοεγκληματιών και παραγόντων απειλών (όπως η Magecart) αξιοποιούν exploits ειδικά για την εφοδιαστική αλυσίδα τα οποία καταλήγουν να γίνονται πρωτοσέλιδα χάρη σε επιθέσεις υψηλού προφίλ.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που η διασφάλιση της ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού έχει γίνει υψηλή προτεραιότητα για οργανισμούς που θέλουν να αποφύγουν τις διακοπές λειτουργίας, που θέλουν να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους και να αποτρέψουν τυχόν ζημιά στην επωνυμία τους. 

Διασφαλίζοντας τους συνεργάτες σας

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν με τον εντοπισμό και την κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί κάθε επιχειρηματικός τους εταίρος και συνεργάτης. Οι ηγέτες ασφαλείας πρέπει να αξιολογήσουν τους ελέγχους ασφαλείας που ισχύουν, τους ελέγχους μετριασμού και αντιστάθμισης καθώς και να αξιολογήσουν τον τρόπο που κάθε προμηθευτής και πάροχος παρακολουθεί τη στάση κινδύνου του. Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνει για κάθε επιχειρηματικό εταίρο -δεν γίνεται να υπάρχει αδύναμος κρίκος.

Συνήθως, μπορεί να προχωρήσει στο παραπάνω ζητώντας από κάθε εταίρο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να ποικίλλει από μερικές δεκάδες ερωτήσεις έως πάνω από εκατό. Αν και ενδεχομένως είναι κουραστικό, ο σκοπός είναι να γίνει κατανοητός ο κίνδυνος συναλλαγών με έναν συγκεκριμένο συνεργάτη και να καθοριστεί αν είστε σε θέση να αποδεχτείτε ή όχι τον συγκεκριμένο κίνδυνο. Ορισμένες εταιρείες προχωρούν ακόμα και στην έκδοση μίας «βαθμολογίας FICO για την κυβερνοασφάλεια» μέσω της οποίας κάθε μέρος λαμβάνει μία βαθμολογία για την ασφάλεια.

Διασφαλίζοντας τον δικό σας οργανισμό

Οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν και τη δική τους κουλτούρα ασφάλειας. Κάθε οργανισμός έχει προσθέσει στη στρατηγική ασφαλείας του ελέγχους πρόληψης και ανίχνευσης. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την κουλτούρα της ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια, καθώς το ανθρώπινο λάθος εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες για την πραγματοποίηση επιθέσεων και παραβιάσεων. Πράγματι, σύμφωνα με την έκθεση της Verizon για τις παραβιάσεις δεδομένων το 2023 (Verizon Data Breach Investigation Report 2023 ή DBIR) το 74% του συνόλου των παραβιάσεων οφείλονται στο ανθρώπινο στοιχείο,.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε και να καταπολεμήσετε το ανθρώπινο λάθος είναι η εκπαίδευση. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθετε για την προστασία της επιχείρησης σας από τους εξωτερικούς κινδύνους. Η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλείας για τη διαχείριση των κινδύνων που προέρχονται από τρίτους μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αδυναμίες ενός πιθανού συνεργάτη σας στην ασφάλεια πριν προχωρήσετε σε συνεργασία μαζί τους αναλαμβάνοντας και τον κίνδυνο.

Ομοίως, η εσωτερική εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει τις ίδιες τις εταιρείες να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται να θέσουν άλλες εταιρείες (π.χ. εταίρους, συνεργάτες) σε κίνδυνο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντοπίζουν και βελτιώνουν τομείς της ασφάλειας που έχουν αδυναμίες έτσι ώστε οι συμπεριφορές των εργαζομένων να μην αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο για την εταιρεία ή οποιονδήποτε από τους συνεργάτες της. Το παραπάνω μπορεί να συνεπάγεται την προσθήκη προσομοιώσεων phishing, την εφαρμογή νέων τρόπων εμπλοκής των εργαζομένων και την τροποποίηση στρατηγικών επικοινωνίας σχετικά με τις τακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους κυβερνοεγκληματίες και τους παράγοντες απειλής.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν -και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν- τον τρόπο εμπλοκής της ομάδας ασφαλείας τους με την υπόλοιπη επιχείρηση. Έτσι, θα αποκαλυφθεί αν αντιμετωπίζονται ως λειτουργικοί συνεργάτες ή αν υπάρχουν «στεγανά» με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βλέπουν τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ως πρόβλημα μόνο του τμήματος «πληροφορικής» (IT).

Επί του παρόντος, οι μεγαλύτεροι τομείς αδυναμίας της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνουν την αποθήκευση στο νέφος (cloud storage), τις βάσεις δεδομένων και τα παραβιασμένα διαπιστευτήρια. Αυτοί είναι τομείς όπου παρατηρείται να υπάρχει καθημερινή «τριβή» με τους υπαλλήλους και επομένως είναι υποχρέωση και καθήκον των ίδιων των εργαζομένων να αλληλεπιδρούν με αυτούς τους τομείς με ασφάλεια. Βελτιώνοντας γενικότερα την κουλτούρα της εταιρείας σας σε θέματα κυβερνοασφάλειας θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κάποιας παραβίασης καθώς οι εργαζόμενοι σας θα αρχίσουν να μαθαίνουν και να αναγνωρίζουν τα όποια προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου.

Διασφαλίζοντας τον κύκλο ανάπτυξης λογισμικού

Η διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο μιας ασφαλούς αλυσίδας εφοδιασμού.

Αυτός είναι ένας τομέας που μπορεί να σας δείξει αν η ομάδα ασφαλείας μπορεί να εκληφθεί ως πολύτιμος επιχειρηματικός εταίρος ή ως ανασταλτικός παράγοντας. Για παράδειγμα, ο κώδικας ανοιχτού λογισμικού χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από εταιρείες τελευταία καθώς μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση έργων ανάπτυξης λογισμικού. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι βιβλιοθήκες ανοιχτού κώδικα έχουν υποβληθεί σε σωστή επιθεώρηση για την ασφάλεια τους.

Αν υπάρχει καλή σχέση, η επιχείρηση θα φροντίσει για την εμπλοκή της ομάδας ασφαλείας στα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Άλλωστε είναι κατανοητή η αξία της πραγματοποίησης δοκιμών ασφάλειας εφαρμογών από νωρίς, ώστε όσα κενά ασφαλείας βρεθούν να μπορούν να επιδιορθωθούν το ταχύτερο δυνατόν από τις ομάδες. Και αυτό καθορίζει μία πορεία για να συνεχίσουν να ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης.

Αν πάντως αν η ομάδα ασφαλείας δεν εμπλακεί μέχρι το τέλος του κύκλου, συνήθως αποτελεί σημάδι ότι είτε κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία είτε ότι οι πρακτικές ασφαλείας δεν αποτιμώνται με τον τρόπου που θα έπρεπε. Αν η ομάδα ασφαλείας εμπλακεί μόνο στο τέλος του κύκλου ανάπτυξης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επακολουθήσουν σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας της κρισιμότητας των ευπαθειών ή των τρωτών σημείων που ενδέχεται να ανακαλυφθούν. Αυτά τα ελαττώματα πρέπει να επιδιορθωθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ζητήματα, όπως καθυστερήσεις στην παράδοση και τεταμένες σχέσεις μεταξύ της επιχείρησης και της ομάδας ασφαλείας.

Η Επιχειρησιακή Ασφάλεια είναι πλέον ομαδικό άθλημα

Η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι κάτι το καινούριο και οι περισσότεροι ηγέτες σε θέματα ασφάλειας θα κληθούν κάποια στιγμή να την αντιμετωπίσουν. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε μία διαχείριση υπόθεση. Με την τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών ωστόσο και τον επιταχυνόμενο ρυθμό της ψηφιακής επανάστασης έχει μετατραπεί σε πρόβλημα που μεγαλώνει καθημερινά.

Αν και η ασφαλής διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κάτι που δεν θα τελειοποιηθεί ποτέ, εναπόκειται σε κάθε οργανισμό να τηρήσει τη δέουσα επιμέλειά προτού προχωρήσει στη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών. Η μοίρα μιας εταιρείας στην τελική εξομοιώνεται με εκείνη του λιγότερου προστατευμένου συνεργάτη της, επομένως ο έλεγχος για αδυναμίες στην κυβερνοασφάλεια πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης αποτελεί εύλογο και απαραίτητο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του σήμερα.

Ακριβώς για αυτό είναι ευθύνη κάθε οργανισμού να αξιολογεί όχι μόνο τους εταίρους του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Σε μια ψηφιακά συνδεδεμένη αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό που συμβαίνει σε έναν μπορεί να επηρεάσει όλους τους υπόλοιπους. Οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε όλα τα συνεργαζόμενα μέρη να διατηρούν και να συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας του κλάδου. Φυσικά, το ίδιο πρέπει να περιμένουν και από τις δικές τους ομάδες. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας κάποιου άλλου.

Πηγή: Fortra

18

Αυγ

Η Sophos έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «State of Ransomware in Financial Services 2023». Πρόκειται για μια διορατική έκθεση που βασίζεται στις απαντήσεις 336 επαγγελματιών πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε 14 χώρες. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις πραγματικές εμπειρίες τους με το λυτρισμικό (ransomware) στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σε άνοδο οι επιθέσεις και η κρυπτογράφηση δεδομένων

Η έρευνα της Sophos για το έτος 2023 αποκάλυψε ότι το ποσοστό επιθέσεων ransomware στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο. Από 55% στην έκθεση του 2022 αυξήθηκε στο 64% στη φετινή μελέτη, ποσοστό που είναι σχεδόν το διπλάσιο από το 34% που ανέφερε ο κλάδος στην έκθεση του 2021. Αν και στον κλάδο το ποσοστό επιθέσεων παρουσιάζεται αυξημένο, ήταν πάντως κάτω από τον διατομεακό μέσο όρο του 66%.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο κρυπτογράφησης που έχει παρατηρηθεί μέσα σε τρία χρόνια: το ποσοστό των οργανισμών που δήλωσε ότι κρυπτογραφήθηκαν τα δεδομένα του έφτασε το 81%, αύξηση που ισοδυναμεί με 50% συγκριτικά με την έκθεση του 2022 όταν τότε είχε αναφέρει τη κρυπτογράφηση δεδομένων το 54%. Πάνω από μία στις δέκα επιθέσεις (14%) διακόπηκε πριν από την κρυπτογράφηση των δεδομένων, ποσοστό που παρουσιάζεται μειωμένο κατά 67% σε σχέση με την περσινή έκθεση. Πρόκειται επίσης για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους κλάδους στη φετινή έρευνα.

Στο ένα τέταρτο των επιθέσεων (25%) με κρυπτογράφηση δεδομένων, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα δεδομένα εκλάπησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο διπλός αυτός στόχος (κρυπτογράφηση και εξαγωγή δεδομένων) γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος.

Τα βασικά αίτια των επιθέσεων

Η εκμετάλλευση ευπαθειών και τρωτών σημείων (40%) και τα παραβιασμένα διαπιστευτήρια (23%) ήταν οι δύο βασικότερες αιτίες για τις σημαντικότερες επιθέσεις ransomware στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικό ψάρεμα) ήταν η τρίτη βασικότερη αιτία πίσω από το 33% των επιθέσεων που υπέστη ο κλάδος.

Ανάκτηση δεδομένων και η τάση να πληρώνονται λύτρα

Το 98% των οργανισμών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έλαβαν πίσω τα κρυπτογραφημένα δεδομένα τους, ποσοστό που παρουσιάζεται ελαφρώς υψηλότερο από τον διατομεακό μέσο όρο του 97%. Το 43% των οργανισμών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, αναγκάστηκε να πληρώσει τα λύτρα για να ανακτήσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα του ενώ πάνω από τα δύο τρίτα (69%) έπρεπε να χρησιμοποιήσει αντίγραφα ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων του. Είναι πάντως ενθαρρυντικό που το ποσοστό πληρωμής λύτρων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το 52% στην έκθεση της Sophos το έτος 2022 ενώ παράλληλα και χρήση αντιγράφων ασφαλείας για την επαναφορά δεδομένων παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη από το 66% της έρευνας του 2022 στο 69% στη φετινή έρευνα.

Παρόλα αυτά, η φετινή έρευνα έδειξε ότι οι οργανισμοί χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πλήρωσαν υψηλότερα ποσά για λύτρα σε σχέση με το παρελθόν. Σχεδόν το 39% τον οργανισμών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πλήρωσε $1 εκατομμυρίου ή περισσότερο σε λύτρα σύμφωνα με τη φετινή έρευνα όταν το προηγούμενο έτος τόσο υψηλά ποσά είχε πληρώσει μόλις το 5% των οργανισμών που χτυπήθηκαν. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των οργανισμών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που πλήρωσαν λιγότερα από $100.000 σε λύτρα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την περσινή έκθεση, φθάνοντας περίπου το 40%.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της Sophos εδώ.

Μετριασμός του κινδύνου να πέσετε θύματα του ransomware

Η Sophos συνιστά τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές άμυνας ενάντια στο ransomware και στις υπόλοιπες κυβερνοεπιθέσεις:

  1. Ενισχύστε τις αμυντικές ασπίδες σας, συμπεριλαμβανομένων:
  • Εργαλείων ασφαλείας που αμύνονται ενάντια στους πιο κοινούς παράγοντες επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας τερματικών (endpoint) με ισχυρές δυνατότητες anti-exploit για την αποφυγή της εκμετάλλευσης ευπαθειών και τρωτών σημείων και της δικτυακής πρόσβασης μηδενικής εμπιστοσύνης (Zero Trust Network Access ή ZTNA) για την αποτροπή της κατάχρησης παραβιασμένων διαπιστευτηρίων.
  • Προσαρμοστικών τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν αυτόματα επιθέσεις, αναστατώνοντας τους αντιπάλους και εξοικονομώντας χρόνο στους αμυνόμενους για να απαντήσουν.
  • Ανίχνευση, διερεύνηση και αντιμετώπιση απειλών όλο το 24ωρο, είτε από το εσωτερικό είτε από εξειδικευμένο πάροχο Managed Detection and Response (MDR).
  1. Βελτιστοποιήστε την προετοιμασία σας ενάντια στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών αντιγράφων ασφαλείας, της εξάσκησης στην ανάκτηση δεδομένων από αντίγραφα ασφαλείας και της διατήρησης ενός ενημερωμένου σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών.
  2. Διατηρήστε καλή υγιεινή ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης επιδιόρθωσης κώδικα (patching) και του τακτικού ελέγχου των διαμορφώσεων των εργαλείων ασφαλείας.

Σχετικά με την έρευνα

Τα δεδομένα για την έκθεση State of Ransomware 2023 προέρχονται από μια vendor-agnostic έρευνα που διεξήχθη μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2023 και στην οποία συμμετείχαν 3.000 ηγέτες κυβερνοασφάλειας/ πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων και 336 ηγετών από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι ερωτηθέντες βρίσκονταν σε 14 χώρες σε όλη την Αμερική, την EMEA και την Ασία-Ειρηνικό. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν από 100 έως 5.000 υπαλλήλους και τα έσοδα τους κυμαίνονταν από λιγότερο από $10 εκατομμύρια έως και περισσότερα από $5 δισεκατομμύρια.

Πηγή: Sophos

15

Αυγ

Η MailStore είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έλαβε το βραβείο αριστείας «Business Excellence Award 2023» στην κατηγορία «Best Independent Email Archiving Vendor».

Φέτος, το μηνιαίο Διεθνές επιχειρηματικό περιοδικό Acquisition International –για συντομία «AI- παρουσίασε για 7η φορά τα βραβεία Business Excellence Awards. Το περιοδικό Acquisition International, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010 από τον Βρετανικό εκδοτικό οίκο για επιχειρήσεις και εταιρείες AI Global Media Ltd., παρέχει σε περισσότερους από 108.000 αναγνώστες και σε περισσότερες από 170 χώρες ειδήσεις, σχόλια και αναλύσεις για επίκαιρα επιχειρηματικά θέματα και τάσεις της αγοράς.

Ο Norbert Neudeck, Διευθυντής Πωλήσεων της MailStore Software GmbH, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη διάκριση: «Ακόμη και μετά από περισσότερα από 15 χρόνια ιστορίας για τη MailStore, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες λογισμικού δεν δίνουν ακόμη την πρέπουσα σημασία στην αρχειοθέτηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο κάνουν με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την πληροφορική, όπως με τα αντίγραφα ασφαλείας ή το λογισμικό προστασίας από ιούς. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια εταιρεία όταν χρησιμοποιεί μια επαγγελματική λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπερβαίνουν κατά πολύ τη νομική συμμόρφωση. Έτσι, είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας τιμήθηκαν στα Business Excellence Awards».

Τα Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας (Business Excellence Awards) τιμούν εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή γνωστές είναι. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται από τους αναγνώστες.

Μία ερευνητική ομάδα της Acquisition International αναλύει στη συνέχεια όλες τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους και μια κριτική επιτροπή βαθμολογεί τις εταιρείες με γνώμονα την απόδοση, τη φήμη κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, για να κερδίσει μία εταιρεία ένα βραβείο, θα πρέπει να πληροί μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στην εξυπηρέτηση πελατών, στα σχόλια των πελατών, στην καινοτομία, στην εταιρική ανάπτυξη, στην μακροβιότητα και στη φήμη.

Στην περίπτωσή μας, τα κυριότερα σημεία ήταν η φιλικότητα των λύσεων αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον χρήστη σε συνδυασμό με τη δίκαιη πολιτική τιμολόγησης και την άριστη υποστήριξη. Επιπλέον, το λογισμικό της MailStore διευκολύνει τη βέλτιστη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως πηγή πληροφόρησης ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία στον τομέα της διατήρησης εγγράφων. Το λογισμικό μας αναπτύσσεται αδιάκοπα, ώστε οι χρήστες να έχουν πάντα στη διάθεσή τους μια απλή, ασφαλή, ευέλικτη και επεκτάσιμη λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: MailStore

11

Αυγ

Η πράξη για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. Ακόμα κι αν οι ρυθμιστικές αρχές παράσχουν μία περίοδο χάριτος (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων ή GDPR) και η ημερομηνία (Ιανουάριος 2025) μοιάζει μακρινή, ο χρόνος περνά γρήγορα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται στην νομοθεσία DORA να αρχίσουν από τώρα να σχεδιάζουν τη συμμόρφωσή τους.

Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται διαρκώς, η ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια των ΤΠ των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων. Σήμερα το Συμβούλιο εξέδωσε την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA), με την οποία θα διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής των επιχειρησιακών λειτουργιών του. 

Η πράξη DORA με μία ματιά 

Το Δελτίο Τύπου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει μια συνοπτική περιγραφή του σκοπού της DORA:

«Η πράξη DORA καθορίζει ενιαίες απαιτήσεις για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών των εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και των κρίσιμων τρίτων παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών), όπως πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους ή υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η πράξη DORA δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, βάσει του οποίου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι είναι ικανές να ανθίστανται σε κάθε είδους διαταραχές και απειλές που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, να τις αντιμετωπίζουν και να ανακάμπτουν από αυτές. Οι απαιτήσεις αυτές είναι ενιαίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και ο μετριασμός των κυβερνοαπειλών».

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης των DORA, GDPR και NIS2 είναι ζωτικής σημασίας

Οι εποπτευόμενοι από τη Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) οργανισμοί και εταιρείες εξακολουθούν να υπόκεινται στις απαιτήσεις συμμόρφωσης και του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων (GDPR). Είναι σημαντικό λοιπόν για τους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής (IT) να κατανοήσουν ότι η νομοθετική πράξη DORA έρχεται με το δικό της σύνολο προκλήσεων, που είναι ξέχωρο από εκείνο του κανονισμού GDPR. Αν μία εταιρεία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απορρήτου, μπορεί επίσης να παραβιάζει και τους νόμους περί εποπτείας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέπειες. Επιπλέον, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τόποι διαπραγμάτευσης πρέπει να ακολουθούν και την οδηγία NIS2 εκτός από την νομοθετική πράξη DORA, ωστόσο η DORA έχει την προτεραιότητα στην περίπτωση οποιωνδήποτε αντικρουόμενων κανονισμών λόγω της περισσότερο ειδικής φύσης της (lex specialis).

Οι απαιτήσεις της νομοθετικής πράξης για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) αναλύονται σε πέντε θεμελιώδεις πυλώνες για την επίτευξη των βασικών στόχων της. Πριν τους αναλύσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα που προκύπτουν από τη δήλωση αποστολής της Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας. Ένα από αυτά είναι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι πλέον στοχευμένες οντότητες και ότι τα συμβάντα ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνουν την διακοπή της λειτουργίας και των εργασιών τους. Σύμφωνα με την έκθεση «Systemic Risk Survey Results 2022 H2» της Τράπεζας της Αγγλίας, το 74% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Ο πληθωρισμός και τα γεωπολιτικά περιστατικά ή συμβάντα, που είναι σχεδόν εξίσου ανησυχητικά, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Μια σημαντική πτυχή μιας ισχυρής στρατηγικής ασφάλειας είναι η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονική λειτουργία, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η πράξη για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, η απουσία ιστορικά του ίδιου επιπέδου ευθύνης και λογοδοσίας για τις εφοδιαστικές αλυσίδες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με τα ίδια τα ιδρύματα. Με την εφαρμογή ωστόσο της νομοθεσίας DORA, οι τρίτοι πάροχοι και προμηθευτές θα εποπτεύονται πλέον στενά και θα ελέγχονται από τις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου.

Αναλύοντας τους πέντε πυλώνες της πράξης DORA 

Διαχείριση κινδύνου για τα συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) 

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν την ωριμότητα των προγραμμάτων διαχείρισης κινδύνων τους. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιθέσεων μειώνοντας το αποτύπωμα της επίθεσης, ανιχνεύοντας ενεργές επιθέσεις και αναπτύσσοντας στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην περίπτωση που οι επιθέσεις αποδειχτούν επιτυχημένες. Οι λύσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τη διαχείριση ευπαθειών, τις δοκιμές ασφάλειας εφαρμογών, την ανακάλυψη δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων και τις δοκιμές παρείσδυσης. Στον συγκεκριμένο πυλώνα επίσης περιλαμβάνονται η προστασία τερματικών (endpoint protection), η αποτροπή διαρροών δεδομένων και η διασφάλιση των διαδικτυακών εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο κοινό. 

Διαβάθμιση και αναφορά συμβάντων που σχετίζονται με διαταραχές και απειλές κατά συστημάτων ΤΠΕ

Ο δεύτερος πυλώνας έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τον πρώτο, καθώς περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενδείξεων παραβίασης της υποδομής πληροφορικής σας και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακόβουλης δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, περιλαμβάνει ορισμένες πρόσθετες οδηγίες, όπως ένα σύστημα διαβάθμισης με βάση τον αντίκτυπο καθώς και διάφορα πρότυπα (templates) για την αναφορά περιεχομένου. Ο συγκεκριμένος πυλώνας δίνει έμφαση στη διαχείριση και στη διατήρηση της ακεραιότητας των διαμορφώσεων σας καθώς και στο να κρατήσετε το σχέδιο απόκρισης σας σε συμβάντα και περιστατικά πλήρως ενημερωμένο και καλά τεκμηριωμένο. Οι λύσεις που αξιοποιούν πληροφόρηση απειλών (threat intelligence) είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό αθέατων ή κρυφών κακόβουλων δραστηριοτήτων που μπορεί να έχουν παρακάμψει τις αρχικές σας άμυνες.

Διαχείριση κινδύνου για τα συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) τρίτου μέρους

Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει στη διαχείριση του κινδύνου που σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Αν και οι απειλές και οι κίνδυνοι που αφορούν την αλυσίδα εφοδιασμού τυπικά αναφέρονται σε άλλους κανονισμούς ή νομοθετικές διατάξεις, εντούτοις η νομοθετική πράξη DORA αντιμετωπίζει ειδικότερα αυτόν τον κίνδυνο λόγω των επιθέσεων υψηλού προφίλ που έχουν πραγματοποιηθεί με «όχημα» την αλυσίδα εφοδιασμού τα τελευταία δύο χρόνια. Για τον μετριασμό των απειλών που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, οι οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν ένα κατάλογο με όλες τις συμβατικές συμφωνίες τους με παρόχους υπηρεσιών ΤΠΕ καθώς και μία διαδικασία αξιολόγησης των υφιστάμενων και πιθανών νέων επιχειρηματικών εταίρων και συνεργατών τους. Ορισμένα ακόμη πράγματα που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν τις προσομοιώσεις εκστρατειών ή επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και την εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας για να αποτραπεί η περίπτωση να εξαπατηθούν μέσω κοινωνικής μηχανικής από κακόβουλους παράγοντας που προσποιούνται επιχειρηματικούς εταίρους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν έλεγχοι για την αποτροπή της κοινής χρήσης κακόβουλων αρχείων μεταξύ συνεργατών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα και να είναι προετοιμασμένα για πιθανές διακοπές υπηρεσιών που προκαλούνται από τους εταίρους και τους συνεργάτες τους.

Ψηφιακές δοκιμές λειτουργικής ανθεκτικότητας

Ο τέταρτος πυλώνας δίνει έμφαση στην δοκιμή/ αξιολόγηση του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών κάθε ιδρύματος και οργανισμού. Στόχος είναι να ανακαλυφθούν τυχόν πιθανές ελλείψεις και να εντοπιστούν τομείς όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ενίσχυσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων. Οι ασκήσεις επί χάρτου χρησιμεύουν ως μια αποτελεσματική μέθοδος δοκιμής και αξιολόγησης των σχεδίων απόκρισης σε περιστατικά και συμβάντα. Επιπλέον, μπορείτε να διερευνήσετε την περίπτωση να προχωρήσετε σε προσομοιώσεις αντιπάλων και red teaming καθώς μπορούν να βγάλουν στην επιφάνεια και να επισημάνουν περαιτέρω αδυναμίες αλλά και να ενισχύσουν τις δεξιότητες των ομάδων σας.

Κοινή χρήση πληροφοριών μεταξύ χρηματοοικονομικών οντοτήτων 

Ο πέμπτος πυλώνας συνηγορεί υπέρ της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδων για την καταπολέμηση των κοινών αντιπάλων. Ανταλλάσσοντας πληροφόρηση, δείκτες παραβίασης και τις πιο πρόσφατες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες (TTP) με ομόλογους στον κλάδο, όλοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις.

Πιο δυνατοί μαζί

Από τους παραπάνω πυλώνες, ο πέμπτος ξεχωρίζει επειδή ευθυγραμμίζεται κατά κάποιο τρόπο με το θέμα του συνεδρίου RSA 2023 (RSA Conference 2023) το οποίο είναι «Πιο δυνατοί μαζί». Υπήρξαν πολλές συνεδρίες στις οποίες οι ηγέτες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής μίλησαν για το πως η κοινότητα της ασφάλειας οφείλει να συνεργαστεί και να μοιραστεί τις γνώσεις της για να συμβάλει στη βελτίωση των αμυνών όλων ενάντια στους παράγοντες απειλής.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Antonio Sanchez, Principal Evangelist στην Fortra συνεργάστηκε με έναν πρώην ηγέτη του τμήματος ασφαλείας ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σε μία συζήτηση, ο επικεφαλής ασφαλείας του είπε ότι παρόλο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε νέα προϊόντα και επιχειρήσεις, συνεργαζόταν τακτικά με τους ομολόγους του σε ανταγωνιστικά ιδρύματα επειδή όλοι είχαν τον ίδιο στόχο, ο οποίος ήταν η προστασία των εργοδοτών τους από τους ίδιους τύπους επιτιθέμενων και κυβερνοεγκληματιών. Και άλλοι κλάδοι θα επωφεληθούν από τέτοιες συνεργασίες οπότε ελπίζουμε ότι θα δούμε περισσότερες τέτοιες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Fortra

8

Αυγ

Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται διαρκώς, η ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια των ΤΠ των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων. Σήμερα το Συμβούλιο εξέδωσε την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA), με την οποία θα διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής των επιχειρησιακών λειτουργιών του.

Η πράξη DORA καθορίζει ενιαίες απαιτήσεις για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών των εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και των κρίσιμων τρίτων παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών), όπως πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους ή υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η πράξη DORA δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, βάσει του οποίου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι είναι ικανές να ανθίστανται σε κάθε είδους διαταραχές και απειλές που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, να τις αντιμετωπίζουν και να ανακάμπτουν από αυτές. Οι απαιτήσεις αυτές είναι ενιαίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και ο μετριασμός των κυβερνοαπειλών.

Τώρα που εκδόθηκε και τυπικά η πράξη DORA, οι πτυχές που απαιτούν μεταφορά στο εθνικό δίκαιο θα ενσωματωθούν στη νομοθεσία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι σχετικές Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ), όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), θα αναπτύξουν τεχνικά πρότυπα τα οποία θα πρέπει να τηρούν όλα τα ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από τις τράπεζες έως τον κλάδο των ασφαλίσεων και τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Οι αντίστοιχες εθνικές αρμόδιες αρχές θα αναλάβουν την εποπτεία της συμμόρφωσης και θα επιβάλουν τον κανονισμό, όπως απαιτείται.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση DORA στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Η πρόταση αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης που προωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη και διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών. Εκτός από την πρόταση DORA, η δέσμη περιελάμβανε στρατηγική για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, πρόταση για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και πρόταση για την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT).

Η δέσμη αυτή καλύπτει ένα κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν θέτει εμπόδια στη χρήση νέων ψηφιακών χρηματοοικονομικών μέσων και, ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι οι εν λόγω νέες τεχνολογίες και προϊόντα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του χρηματοπιστωτικού κανονιστικού πλαισίου και των ρυθμίσεων διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υιοθέτησης νέων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, παρέχοντας παράλληλα κατάλληλο επίπεδο προστασίας σε καταναλωτές και επενδυτές.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του εντολή για την πρόταση DORA στις 24 Νοεμβρίου 2021. Οι τριμερείς διάλογοι μεταξύ των συννομοθετών ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν με προσωρινή συμφωνία στις 10 Μαΐου 2022. Η σημερινή έκδοση είναι το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Πηγή: EU

2

Αυγ

Η κορυφαία και πλέον έμπιστη πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας προστατεύει πλέον περισσότερες από 25 εκατομμύρια συσκευές!

Η 29η Ιουλίου ήταν ένα συναρπαστικό ορόσημο για τη Sophos καθώς σηματοδότησε την 10η επέτειο του Sophos Central, την πλέον δημοφιλούς cloud-based πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας.

Έχοντας διατεθεί με την ονομασία Sophos Cloud, η πλατφόρμα τότε υποστήριζε σε πρώτη φάση τις λύσεις Sophos Endpoint και Server για τους πελάτες της εταιρείας στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, η πλατφόρμα Sophos Central αποτελεί την πλατφόρμα διαχείρισης για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα ασφαλείας επόμενης γενιάς της Sophos για όλους τους πελάτες και συνεργάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χρήστες μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση, εφαρμογή και διαχείριση όλων των λύσεων ασφαλείας τους χρησιμοποιώντας μία κονσόλα: από την υπηρεσία MDR και τα εργαλεία λειτουργιών ασφαλείας XDR, μέχρι τη λύση προστασίας τερματικών συσκευών (endpoint), τις λύσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ασφαλείας cloud καθώς και την πλήρη δικτυακή στοίβα της Sophos.

Το Central με αριθμούς

Για όσους από εσάς απολαμβάνετε να βάζετε αριθμούς δίπλα σε πράγματα, η Sophos μοιράστηκε ορισμένα νέα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση της πλατφόρμας Sophos Central.

  • Πάνω από 432.000 οργανισμοί χρησιμοποιούν επί του παρόντος το Sophos Central για την προστασία του οργανισμού τους -περισσότερο από τον πληθυσμό της Ισλανδίας ή της κοινοπολιτείας των Μπαχαμών
  • Πάνω από 7 εκατομμύρια είναι οι συσκευές που «φιλοξενούνται» στο Sophos Central -περισσότερες από τους συνδυασμένους πληθυσμούς της Σουηδίας, της Σιγκαπούρης και της Νέας Ζηλανδίας!
  • 120 TeraBytes δεδομένων μεταφορτώνονται στη Sophos Data Lake σε καθημερινή βάση -ποσότητα ισοδύναμη με 1MB για κάθε άτομο που κατοικεί στην Ιαπωνία

Με όλα τα σημερινά εργαλεία να βασίζονται στο νέφος (cloud-based), τα δεδομένα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις λήψεις αποφάσεων των πελατών ενώ υπόκειται και σε διάφορες νομοθεσίες για την προστασία τους. Καθώς η ζήτηση για το Sophos Central αυξήθηκε, τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας αυξήθηκαν παράλληλα σε αριθμό: από τρία κέντρα δεδομένων το 2013, η Sophos πλέον διατηρεί εννέα σε ολόκληρη την ΕΕ (x2), τις ΗΠΑ (x2), τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Παραδίδοντας ανώτερα αποτελέσματα κυβερνοασφάλειας

Αν και οι αριθμοί αποδεικνύουν τη δημοτικότητα της πλατφόρμας της Sophos, αυτό για το οποίο η Sophos αισθάνεται περήφανη είναι τα εκπληκτικά αποτελέσματα κυβερνοασφάλειας που προσφέρει το Sophos Central για τους πελάτες και τους συνεργάτες της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οργανισμοί που εκτελούν το Sophos Central για τη διαχείριση των αμυνών τους αναφέρουν με συνέπεια σημαντικά οφέλη προστασίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία έχουν πραγματικό καθημερινό αντίκτυπο στη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένης:

  • Της μείωσης κατά 85% του αριθμού των περιστατικών/ συμβάντων κυβερνοασφάλειας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες τους
  • Της μείωσης κατά 90% του χρόνου που απαιτείται για την καθημερινή διαχείριση της κυβερνοασφάλειας
  • Του διπλασιασμού της αποτελεσματικότητας της ομάδας πληροφορικής τους (IT team)

Η πλατφόρμα Sophos Central επιτρέπει στις ομάδες πληροφορικής να μην μεταπηδούν από κονσόλα σε κονσόλα για τη διαχείριση της κυβερνοασφαλείας του οργανισμού αλλά να διαχειρίζονται τα πάντα από ένα μέρος και μία, μοναδική και ενιαία κονσόλα. Αν απαιτηθεί η διερεύνηση μίας ειδοποίησης/ ενός συναγερμού, μπορείτε να ακολουθήσετε το ίχνος απρόσκοπτα σε όλες τις τεχνολογίες προστασίας για να φτάσετε γρήγορα στη ρίζα του ζητήματος και να το αποκαταστήσετε καταλλήλως. Οι με βάση τον χρήστη πολιτικές καθιστούν απλή και γρήγορη την συνεπή εφαρμογή των κατάλληλων προσεγγίσεων σε όλα τα εργαλεία ασφάλειας δικτύου και τερματικών συσκευών (endpoint, network).

Η Sophos αναγνωρίζει ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το Sophos Central αποτελεί ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών της. Οι διαισθητικοί πίνακες ελέγχου και οι διορθώσεις με ένα κλικ υπάρχουν για να προσφέρουν υποστήριξη στις ιδιαίτερα πιεσμένες (και υπόστελεχωμένες πολλές φορές) ομάδες πληροφορικής ενώ τα επιχειρησιακής κλάσης χαρακτηριστικά και τα λεπτομερή στοιχεία ελέγχου παρέχουν στους ειδικούς ασφάλειας το βάθος και το επίπεδο ελέγχου που απαιτούν.

Ατενίζοντας το μέλλον

Αν και το περιβάλλον χρήσης, το εύρος και το βάθος των δυνατοτήτων μας έχουν αλλάξει σημαντικά -προς το καλύτερο- τα τελευταία δέκα χρόνια, το πάθος μας να αυξήσουμε τη χρηστικότητα, τη χρησιμότητα και την επεκτασιμότητα δεν έχει αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους η αφοσιωμένη ομάδα μηχανικών του Sophos Central που συνεργάζεται στενά με τις εξαιρετικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών μας, θα πραγματοποιήσει περαιτέρω άλματα προς τα εμπρός ώστε οι πελάτες μας να απολαμβάνουν μεγαλύτερες δυνατότητες και ακόμα καλύτερη χρηστικότητα και λειτουργικότητα, διασφαλίζοντας ότι εξακολουθούμε να παρέχουμε στους οργανισμούς τα καλύτερα εργαλεία για τη διαχείριση των άμυνων τους.

Καθώς η Sophos γιορτάζει αυτή την επέτειο ορόσημο, να είστε βέβαιοι ότι η πλατφόρμα Sophos Central θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας, των προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών της Sophos και για την επερχόμενη δεκαετία.

Πηγή: Sophos

28

Ιούλ

Η Sophos με το Sophos Firewall κέρδισε το διάσημο Competitive Strategy Award 2023 της Frost & Sullivan στη κατηγορία επόμενης γενιάς firewall (NGFW).

Η Frost & Sullivan εφαρμόζει μια αυστηρή αναλυτική διαδικασία για να αξιολογήσει πολλούς προμηθευτές για κάθε κατηγορία πριν καθορίσει τον τελικό αποδέκτη του βραβείου.

Είναι μεγάλη τιμή για τη Sophos που το προϊόν της, Sophos Firewall, έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση που έχει ως βάση τη στρατηγική καινοτομία και τον αντίκτυπο στους πελάτες.

Η Frost & Sullivan επαίνεσε τη Sophos που εστίασε στο να προσφέρει μία ολοκληρωμένη και έτοιμη λύση κυβερνοασφάλειας (με το κλειδί στο χέρι) στους πελάτες της, η οποία τους επιτρέπει να κλιμακώνουν τις λειτουργίες ασφαλείας τους χωρίς παράλληλα να αυξήσουν την πολυπλοκότητα της υποδομής πληροφορικής τους. Η Sophos επίσης επαινέθηκε από την Frost & Sullivan που παρείχε στους οργανισμούς τη δυνατότητα να μειώσουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO), να ενισχύσουν τη στάση ασφαλείας τους, να ενισχύσουν την ορατότητα και να βελτιώσουν τη συμμόρφωση τους με τα διάφορα κανονιστικά και νομικά πλαίσια.

Η Frost & Sullivan επίσης επισήμανε το γεγονός ότι η Sophos είναι μοναδικά τοποθετημένη στο να προσφέρει στους πελάτες της μία ολιστική πλατφόρμα διαχείρισης κυβερνοασφάλειας μέσω του Sophos Central, η οποία εξαλείφει τα τυφλά σημεία σε ολοένα και πιο περίπλοκα δικτυακά περιβάλλοντα και δεν αναγκάζει τους πελάτες να κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση για να απολαμβάνουν καλύτερη ασφάλεια τείχους προστασίας: 

«Η προσφορά Sophos Firewall αφαιρεί από τους πελάτες της το βάρος της επιλογής μεταξύ καλύτερης ασφάλειας και καλύτερης απόδοσης χάρη στη μηχανή επιτάχυνσης Xstream, η οποία εξισορροπεί την κίνηση δεδομένων μεταξύ των επεξεργαστών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου» αναφέρει η Frost & Sullivan στην έκθεση της.

Στη Frost & Sullivan κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Sophos Firewall ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των πελατών για υψηλή αξία, καλύτερη τιμή προς απόδοση, εξαιρετική εμπειρία ιδιοκτησίας και δυνατότητα εύκολης κλιμάκωσης ή προσαρμογής καθώς οι ανάγκες τους αλλάζουν ή μεγαλώνουν.

«Η Sophos εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες για να απλοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επόμενης γενιάς τείχους προστασίας (NGFW) στην αγορά. Για την ισχυρή συνολική απόδοση της, η Sophos κερδίζει το βραβείο 2023 Global Competitive Strategy Leadership της Frost & Sullivan στη βιομηχανία τείχους προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW).

Κατεβάστε την πλήρη Έκθεση για το βραβείο Frost & Sullivan και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Sophos.com/Firewall για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: Sophos