ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Fortra. Πως να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από επιθέσεις phishing

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) παραμένει ο συνηθέστερος. Η απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα κάποιου κακόβουλου αποστολέα, το κλικ σε έναν σύνδεσμο ή η λήψη ενός αρχείου που ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή δεδομένων, διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και μολυσμένες συσκευές ή δίκτυα.

Διαβάστε τις συμβουλές παρακάτω ή μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε ολόκληρο το infographic.

Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος:

1.ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) περιλαμβάνει τη χρήση διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν ύποπτα στοιχεία για τη στόχευση των θυμάτων, ακόμη και μερικές φορές την παραποίηση μίας γνωστής ιστοσελίδας ή ενός γνωστού εμπορικού σήματος. Προσέξτε για αλλαγμένες λέξεις ή για λέξεις ή χαρακτήρες που έχουν προστεθεί καθώς και για ανορθόγραφες λέξεις εντός του ονόματος του τομέα (domain).

2.ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Να είστε επιφυλακτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν έναν γενικό χαιρετισμό και επείγοντα τόνο. Τα μηνύματα ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος στοχεύουν πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα και παρακαλούν τον παραλήπτη να προβεί σε άμεση δράση και συνήθως δεν περιλαμβάνουν κάποια εξατομικευμένη εναρκτήρια γραμμή κειμένου.

3.ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

Αποφύγετε να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιέχουν στοιχεία επικοινωνίας του αποστολέα, όπως αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τοποθεσία γραφείου.

4.ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Ακόμη και αν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει επείγοντα χαρακτήρα, ποτέ μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες απαντώντας σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα όπως ονόματα, διευθύνσεις, τραπεζικές πληροφορίες και άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δόλιες δραστηριότητες και απάτες.

5.ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς ή οργανισμούς. Μπορεί να ανακατευθυνθείτε σε έναν ιστότοπο ή να ξεκινήσετε μια λήψη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας ή να μολύνει τη συσκευή σας.

6.ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ EMAIL

Αποφύγετε το άνοιγμα συνημμένων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αναξιόπιστους αποστολείς ή απλώς για να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας. Τα ύποπτα συνημμένα μπορεί να είναι φορείς κακόβουλου λογισμικού και φορτίων λυτρισμικού (ransomware) που μπορούν να καταστρέψουν τα δεδομένα σας και να βλάψουν τη συσκευή σας.

7.ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΤΡΟ PHISHING ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ EMAIL ΣΑΣ

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα φίλτρο ηλεκτρονικού ψαρέματος που λειτουργεί με το λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιλογής σας. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε και ένα φίλτρο για χρήση στο πρόγραμμα περιήγησης (browser) που χρησιμοποιείτε. Αν και δεν θα αποκλείσει όλα τα μηνύματα phishing, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσπαθειών που εμφανίζονται στα εισερχόμενά σας.

Το 95% των παραβιάσεων δεδομένων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Πηγή: Fortra