ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Νέα

18

Αυγ

Η Sophos έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «State of Ransomware in Financial Services 2023». Πρόκειται για μια διορατική έκθεση που βασίζεται στις απαντήσεις 336 επαγγελματιών πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε 14 χώρες. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις πραγματικές εμπειρίες τους με το λυτρισμικό (ransomware) στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σε άνοδο οι επιθέσεις και η κρυπτογράφηση δεδομένων

Η έρευνα της Sophos για το έτος 2023 αποκάλυψε ότι το ποσοστό επιθέσεων ransomware στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο. Από 55% στην έκθεση του 2022 αυξήθηκε στο 64% στη φετινή μελέτη, ποσοστό που είναι σχεδόν το διπλάσιο από το 34% που ανέφερε ο κλάδος στην έκθεση του 2021. Αν και στον κλάδο το ποσοστό επιθέσεων παρουσιάζεται αυξημένο, ήταν πάντως κάτω από τον διατομεακό μέσο όρο του 66%.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο κρυπτογράφησης που έχει παρατηρηθεί μέσα σε τρία χρόνια: το ποσοστό των οργανισμών που δήλωσε ότι κρυπτογραφήθηκαν τα δεδομένα του έφτασε το 81%, αύξηση που ισοδυναμεί με 50% συγκριτικά με την έκθεση του 2022 όταν τότε είχε αναφέρει τη κρυπτογράφηση δεδομένων το 54%. Πάνω από μία στις δέκα επιθέσεις (14%) διακόπηκε πριν από την κρυπτογράφηση των δεδομένων, ποσοστό που παρουσιάζεται μειωμένο κατά 67% σε σχέση με την περσινή έκθεση. Πρόκειται επίσης για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από όλους τους κλάδους στη φετινή έρευνα.

Στο ένα τέταρτο των επιθέσεων (25%) με κρυπτογράφηση δεδομένων, διαπιστώθηκε επίσης ότι τα δεδομένα εκλάπησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο διπλός αυτός στόχος (κρυπτογράφηση και εξαγωγή δεδομένων) γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος.

Τα βασικά αίτια των επιθέσεων

Η εκμετάλλευση ευπαθειών και τρωτών σημείων (40%) και τα παραβιασμένα διαπιστευτήρια (23%) ήταν οι δύο βασικότερες αιτίες για τις σημαντικότερες επιθέσεις ransomware στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικό ψάρεμα) ήταν η τρίτη βασικότερη αιτία πίσω από το 33% των επιθέσεων που υπέστη ο κλάδος.

Ανάκτηση δεδομένων και η τάση να πληρώνονται λύτρα

Το 98% των οργανισμών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έλαβαν πίσω τα κρυπτογραφημένα δεδομένα τους, ποσοστό που παρουσιάζεται ελαφρώς υψηλότερο από τον διατομεακό μέσο όρο του 97%. Το 43% των οργανισμών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, αναγκάστηκε να πληρώσει τα λύτρα για να ανακτήσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα του ενώ πάνω από τα δύο τρίτα (69%) έπρεπε να χρησιμοποιήσει αντίγραφα ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων του. Είναι πάντως ενθαρρυντικό που το ποσοστό πληρωμής λύτρων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το 52% στην έκθεση της Sophos το έτος 2022 ενώ παράλληλα και χρήση αντιγράφων ασφαλείας για την επαναφορά δεδομένων παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη από το 66% της έρευνας του 2022 στο 69% στη φετινή έρευνα.

Παρόλα αυτά, η φετινή έρευνα έδειξε ότι οι οργανισμοί χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πλήρωσαν υψηλότερα ποσά για λύτρα σε σχέση με το παρελθόν. Σχεδόν το 39% τον οργανισμών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πλήρωσε $1 εκατομμυρίου ή περισσότερο σε λύτρα σύμφωνα με τη φετινή έρευνα όταν το προηγούμενο έτος τόσο υψηλά ποσά είχε πληρώσει μόλις το 5% των οργανισμών που χτυπήθηκαν. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των οργανισμών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που πλήρωσαν λιγότερα από $100.000 σε λύτρα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την περσινή έκθεση, φθάνοντας περίπου το 40%.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της Sophos εδώ.

Μετριασμός του κινδύνου να πέσετε θύματα του ransomware

Η Sophos συνιστά τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές άμυνας ενάντια στο ransomware και στις υπόλοιπες κυβερνοεπιθέσεις:

  1. Ενισχύστε τις αμυντικές ασπίδες σας, συμπεριλαμβανομένων:
  • Εργαλείων ασφαλείας που αμύνονται ενάντια στους πιο κοινούς παράγοντες επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας τερματικών (endpoint) με ισχυρές δυνατότητες anti-exploit για την αποφυγή της εκμετάλλευσης ευπαθειών και τρωτών σημείων και της δικτυακής πρόσβασης μηδενικής εμπιστοσύνης (Zero Trust Network Access ή ZTNA) για την αποτροπή της κατάχρησης παραβιασμένων διαπιστευτηρίων.
  • Προσαρμοστικών τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν αυτόματα επιθέσεις, αναστατώνοντας τους αντιπάλους και εξοικονομώντας χρόνο στους αμυνόμενους για να απαντήσουν.
  • Ανίχνευση, διερεύνηση και αντιμετώπιση απειλών όλο το 24ωρο, είτε από το εσωτερικό είτε από εξειδικευμένο πάροχο Managed Detection and Response (MDR).
  1. Βελτιστοποιήστε την προετοιμασία σας ενάντια στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τακτικών αντιγράφων ασφαλείας, της εξάσκησης στην ανάκτηση δεδομένων από αντίγραφα ασφαλείας και της διατήρησης ενός ενημερωμένου σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών.
  2. Διατηρήστε καλή υγιεινή ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης επιδιόρθωσης κώδικα (patching) και του τακτικού ελέγχου των διαμορφώσεων των εργαλείων ασφαλείας.

Σχετικά με την έρευνα

Τα δεδομένα για την έκθεση State of Ransomware 2023 προέρχονται από μια vendor-agnostic έρευνα που διεξήχθη μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2023 και στην οποία συμμετείχαν 3.000 ηγέτες κυβερνοασφάλειας/ πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων και 336 ηγετών από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι ερωτηθέντες βρίσκονταν σε 14 χώρες σε όλη την Αμερική, την EMEA και την Ασία-Ειρηνικό. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν από 100 έως 5.000 υπαλλήλους και τα έσοδα τους κυμαίνονταν από λιγότερο από $10 εκατομμύρια έως και περισσότερα από $5 δισεκατομμύρια.

Πηγή: Sophos

15

Αυγ

Η MailStore είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έλαβε το βραβείο αριστείας «Business Excellence Award 2023» στην κατηγορία «Best Independent Email Archiving Vendor».

Φέτος, το μηνιαίο Διεθνές επιχειρηματικό περιοδικό Acquisition International –για συντομία «AI- παρουσίασε για 7η φορά τα βραβεία Business Excellence Awards. Το περιοδικό Acquisition International, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010 από τον Βρετανικό εκδοτικό οίκο για επιχειρήσεις και εταιρείες AI Global Media Ltd., παρέχει σε περισσότερους από 108.000 αναγνώστες και σε περισσότερες από 170 χώρες ειδήσεις, σχόλια και αναλύσεις για επίκαιρα επιχειρηματικά θέματα και τάσεις της αγοράς.

Ο Norbert Neudeck, Διευθυντής Πωλήσεων της MailStore Software GmbH, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη διάκριση: «Ακόμη και μετά από περισσότερα από 15 χρόνια ιστορίας για τη MailStore, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες λογισμικού δεν δίνουν ακόμη την πρέπουσα σημασία στην αρχειοθέτηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο κάνουν με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την πληροφορική, όπως με τα αντίγραφα ασφαλείας ή το λογισμικό προστασίας από ιούς. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια εταιρεία όταν χρησιμοποιεί μια επαγγελματική λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπερβαίνουν κατά πολύ τη νομική συμμόρφωση. Έτσι, είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας τιμήθηκαν στα Business Excellence Awards».

Τα Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας (Business Excellence Awards) τιμούν εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή γνωστές είναι. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται από τους αναγνώστες.

Μία ερευνητική ομάδα της Acquisition International αναλύει στη συνέχεια όλες τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους και μια κριτική επιτροπή βαθμολογεί τις εταιρείες με γνώμονα την απόδοση, τη φήμη κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, για να κερδίσει μία εταιρεία ένα βραβείο, θα πρέπει να πληροί μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στην εξυπηρέτηση πελατών, στα σχόλια των πελατών, στην καινοτομία, στην εταιρική ανάπτυξη, στην μακροβιότητα και στη φήμη.

Στην περίπτωσή μας, τα κυριότερα σημεία ήταν η φιλικότητα των λύσεων αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον χρήστη σε συνδυασμό με τη δίκαιη πολιτική τιμολόγησης και την άριστη υποστήριξη. Επιπλέον, το λογισμικό της MailStore διευκολύνει τη βέλτιστη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως πηγή πληροφόρησης ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία στον τομέα της διατήρησης εγγράφων. Το λογισμικό μας αναπτύσσεται αδιάκοπα, ώστε οι χρήστες να έχουν πάντα στη διάθεσή τους μια απλή, ασφαλή, ευέλικτη και επεκτάσιμη λύση αρχειοθέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: MailStore

11

Αυγ

Η πράξη για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2023 και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. Ακόμα κι αν οι ρυθμιστικές αρχές παράσχουν μία περίοδο χάριτος (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων ή GDPR) και η ημερομηνία (Ιανουάριος 2025) μοιάζει μακρινή, ο χρόνος περνά γρήγορα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται στην νομοθεσία DORA να αρχίσουν από τώρα να σχεδιάζουν τη συμμόρφωσή τους.

Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται διαρκώς, η ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια των ΤΠ των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων. Σήμερα το Συμβούλιο εξέδωσε την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA), με την οποία θα διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής των επιχειρησιακών λειτουργιών του. 

Η πράξη DORA με μία ματιά 

Το Δελτίο Τύπου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει μια συνοπτική περιγραφή του σκοπού της DORA:

«Η πράξη DORA καθορίζει ενιαίες απαιτήσεις για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών των εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και των κρίσιμων τρίτων παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών), όπως πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους ή υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η πράξη DORA δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, βάσει του οποίου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι είναι ικανές να ανθίστανται σε κάθε είδους διαταραχές και απειλές που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, να τις αντιμετωπίζουν και να ανακάμπτουν από αυτές. Οι απαιτήσεις αυτές είναι ενιαίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και ο μετριασμός των κυβερνοαπειλών».

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης των DORA, GDPR και NIS2 είναι ζωτικής σημασίας

Οι εποπτευόμενοι από τη Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) οργανισμοί και εταιρείες εξακολουθούν να υπόκεινται στις απαιτήσεις συμμόρφωσης και του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων (GDPR). Είναι σημαντικό λοιπόν για τους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής (IT) να κατανοήσουν ότι η νομοθετική πράξη DORA έρχεται με το δικό της σύνολο προκλήσεων, που είναι ξέχωρο από εκείνο του κανονισμού GDPR. Αν μία εταιρεία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απορρήτου, μπορεί επίσης να παραβιάζει και τους νόμους περί εποπτείας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέπειες. Επιπλέον, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τόποι διαπραγμάτευσης πρέπει να ακολουθούν και την οδηγία NIS2 εκτός από την νομοθετική πράξη DORA, ωστόσο η DORA έχει την προτεραιότητα στην περίπτωση οποιωνδήποτε αντικρουόμενων κανονισμών λόγω της περισσότερο ειδικής φύσης της (lex specialis).

Οι απαιτήσεις της νομοθετικής πράξης για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) αναλύονται σε πέντε θεμελιώδεις πυλώνες για την επίτευξη των βασικών στόχων της. Πριν τους αναλύσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα που προκύπτουν από τη δήλωση αποστολής της Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας. Ένα από αυτά είναι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι πλέον στοχευμένες οντότητες και ότι τα συμβάντα ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνουν την διακοπή της λειτουργίας και των εργασιών τους. Σύμφωνα με την έκθεση «Systemic Risk Survey Results 2022 H2» της Τράπεζας της Αγγλίας, το 74% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Ο πληθωρισμός και τα γεωπολιτικά περιστατικά ή συμβάντα, που είναι σχεδόν εξίσου ανησυχητικά, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Μια σημαντική πτυχή μιας ισχυρής στρατηγικής ασφάλειας είναι η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονική λειτουργία, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η πράξη για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, η απουσία ιστορικά του ίδιου επιπέδου ευθύνης και λογοδοσίας για τις εφοδιαστικές αλυσίδες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο με τα ίδια τα ιδρύματα. Με την εφαρμογή ωστόσο της νομοθεσίας DORA, οι τρίτοι πάροχοι και προμηθευτές θα εποπτεύονται πλέον στενά και θα ελέγχονται από τις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου.

Αναλύοντας τους πέντε πυλώνες της πράξης DORA 

Διαχείριση κινδύνου για τα συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) 

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν την ωριμότητα των προγραμμάτων διαχείρισης κινδύνων τους. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιθέσεων μειώνοντας το αποτύπωμα της επίθεσης, ανιχνεύοντας ενεργές επιθέσεις και αναπτύσσοντας στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην περίπτωση που οι επιθέσεις αποδειχτούν επιτυχημένες. Οι λύσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τη διαχείριση ευπαθειών, τις δοκιμές ασφάλειας εφαρμογών, την ανακάλυψη δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων και τις δοκιμές παρείσδυσης. Στον συγκεκριμένο πυλώνα επίσης περιλαμβάνονται η προστασία τερματικών (endpoint protection), η αποτροπή διαρροών δεδομένων και η διασφάλιση των διαδικτυακών εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στο κοινό. 

Διαβάθμιση και αναφορά συμβάντων που σχετίζονται με διαταραχές και απειλές κατά συστημάτων ΤΠΕ

Ο δεύτερος πυλώνας έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τον πρώτο, καθώς περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενδείξεων παραβίασης της υποδομής πληροφορικής σας και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακόβουλης δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, περιλαμβάνει ορισμένες πρόσθετες οδηγίες, όπως ένα σύστημα διαβάθμισης με βάση τον αντίκτυπο καθώς και διάφορα πρότυπα (templates) για την αναφορά περιεχομένου. Ο συγκεκριμένος πυλώνας δίνει έμφαση στη διαχείριση και στη διατήρηση της ακεραιότητας των διαμορφώσεων σας καθώς και στο να κρατήσετε το σχέδιο απόκρισης σας σε συμβάντα και περιστατικά πλήρως ενημερωμένο και καλά τεκμηριωμένο. Οι λύσεις που αξιοποιούν πληροφόρηση απειλών (threat intelligence) είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό αθέατων ή κρυφών κακόβουλων δραστηριοτήτων που μπορεί να έχουν παρακάμψει τις αρχικές σας άμυνες.

Διαχείριση κινδύνου για τα συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) τρίτου μέρους

Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει στη διαχείριση του κινδύνου που σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Αν και οι απειλές και οι κίνδυνοι που αφορούν την αλυσίδα εφοδιασμού τυπικά αναφέρονται σε άλλους κανονισμούς ή νομοθετικές διατάξεις, εντούτοις η νομοθετική πράξη DORA αντιμετωπίζει ειδικότερα αυτόν τον κίνδυνο λόγω των επιθέσεων υψηλού προφίλ που έχουν πραγματοποιηθεί με «όχημα» την αλυσίδα εφοδιασμού τα τελευταία δύο χρόνια. Για τον μετριασμό των απειλών που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, οι οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν ένα κατάλογο με όλες τις συμβατικές συμφωνίες τους με παρόχους υπηρεσιών ΤΠΕ καθώς και μία διαδικασία αξιολόγησης των υφιστάμενων και πιθανών νέων επιχειρηματικών εταίρων και συνεργατών τους. Ορισμένα ακόμη πράγματα που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν τις προσομοιώσεις εκστρατειών ή επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και την εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας για να αποτραπεί η περίπτωση να εξαπατηθούν μέσω κοινωνικής μηχανικής από κακόβουλους παράγοντας που προσποιούνται επιχειρηματικούς εταίρους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν έλεγχοι για την αποτροπή της κοινής χρήσης κακόβουλων αρχείων μεταξύ συνεργατών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα και να είναι προετοιμασμένα για πιθανές διακοπές υπηρεσιών που προκαλούνται από τους εταίρους και τους συνεργάτες τους.

Ψηφιακές δοκιμές λειτουργικής ανθεκτικότητας

Ο τέταρτος πυλώνας δίνει έμφαση στην δοκιμή/ αξιολόγηση του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών κάθε ιδρύματος και οργανισμού. Στόχος είναι να ανακαλυφθούν τυχόν πιθανές ελλείψεις και να εντοπιστούν τομείς όπου μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ενίσχυσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων. Οι ασκήσεις επί χάρτου χρησιμεύουν ως μια αποτελεσματική μέθοδος δοκιμής και αξιολόγησης των σχεδίων απόκρισης σε περιστατικά και συμβάντα. Επιπλέον, μπορείτε να διερευνήσετε την περίπτωση να προχωρήσετε σε προσομοιώσεις αντιπάλων και red teaming καθώς μπορούν να βγάλουν στην επιφάνεια και να επισημάνουν περαιτέρω αδυναμίες αλλά και να ενισχύσουν τις δεξιότητες των ομάδων σας.

Κοινή χρήση πληροφοριών μεταξύ χρηματοοικονομικών οντοτήτων 

Ο πέμπτος πυλώνας συνηγορεί υπέρ της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδων για την καταπολέμηση των κοινών αντιπάλων. Ανταλλάσσοντας πληροφόρηση, δείκτες παραβίασης και τις πιο πρόσφατες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες (TTP) με ομόλογους στον κλάδο, όλοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις.

Πιο δυνατοί μαζί

Από τους παραπάνω πυλώνες, ο πέμπτος ξεχωρίζει επειδή ευθυγραμμίζεται κατά κάποιο τρόπο με το θέμα του συνεδρίου RSA 2023 (RSA Conference 2023) το οποίο είναι «Πιο δυνατοί μαζί». Υπήρξαν πολλές συνεδρίες στις οποίες οι ηγέτες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής μίλησαν για το πως η κοινότητα της ασφάλειας οφείλει να συνεργαστεί και να μοιραστεί τις γνώσεις της για να συμβάλει στη βελτίωση των αμυνών όλων ενάντια στους παράγοντες απειλής.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Antonio Sanchez, Principal Evangelist στην Fortra συνεργάστηκε με έναν πρώην ηγέτη του τμήματος ασφαλείας ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σε μία συζήτηση, ο επικεφαλής ασφαλείας του είπε ότι παρόλο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε νέα προϊόντα και επιχειρήσεις, συνεργαζόταν τακτικά με τους ομολόγους του σε ανταγωνιστικά ιδρύματα επειδή όλοι είχαν τον ίδιο στόχο, ο οποίος ήταν η προστασία των εργοδοτών τους από τους ίδιους τύπους επιτιθέμενων και κυβερνοεγκληματιών. Και άλλοι κλάδοι θα επωφεληθούν από τέτοιες συνεργασίες οπότε ελπίζουμε ότι θα δούμε περισσότερες τέτοιες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Fortra

8

Αυγ

Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται διαρκώς, η ΕΕ ενισχύει την ασφάλεια των ΤΠ των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις επενδύσεων. Σήμερα το Συμβούλιο εξέδωσε την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA), με την οποία θα διασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής των επιχειρησιακών λειτουργιών του.

Η πράξη DORA καθορίζει ενιαίες απαιτήσεις για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών των εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και των κρίσιμων τρίτων παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών), όπως πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους ή υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η πράξη DORA δημιουργεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, βάσει του οποίου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι είναι ικανές να ανθίστανται σε κάθε είδους διαταραχές και απειλές που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, να τις αντιμετωπίζουν και να ανακάμπτουν από αυτές. Οι απαιτήσεις αυτές είναι ενιαίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και ο μετριασμός των κυβερνοαπειλών.

Τώρα που εκδόθηκε και τυπικά η πράξη DORA, οι πτυχές που απαιτούν μεταφορά στο εθνικό δίκαιο θα ενσωματωθούν στη νομοθεσία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι σχετικές Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ), όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), θα αναπτύξουν τεχνικά πρότυπα τα οποία θα πρέπει να τηρούν όλα τα ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από τις τράπεζες έως τον κλάδο των ασφαλίσεων και τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Οι αντίστοιχες εθνικές αρμόδιες αρχές θα αναλάβουν την εποπτεία της συμμόρφωσης και θα επιβάλουν τον κανονισμό, όπως απαιτείται.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση DORA στις 24 Σεπτεμβρίου 2020. Η πρόταση αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης που προωθεί την τεχνολογική ανάπτυξη και διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών. Εκτός από την πρόταση DORA, η δέσμη περιελάμβανε στρατηγική για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, πρόταση για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και πρόταση για την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT).

Η δέσμη αυτή καλύπτει ένα κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν θέτει εμπόδια στη χρήση νέων ψηφιακών χρηματοοικονομικών μέσων και, ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι οι εν λόγω νέες τεχνολογίες και προϊόντα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του χρηματοπιστωτικού κανονιστικού πλαισίου και των ρυθμίσεων διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υιοθέτησης νέων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, παρέχοντας παράλληλα κατάλληλο επίπεδο προστασίας σε καταναλωτές και επενδυτές.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του εντολή για την πρόταση DORA στις 24 Νοεμβρίου 2021. Οι τριμερείς διάλογοι μεταξύ των συννομοθετών ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν με προσωρινή συμφωνία στις 10 Μαΐου 2022. Η σημερινή έκδοση είναι το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Πηγή: EU

2

Αυγ

Η κορυφαία και πλέον έμπιστη πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας προστατεύει πλέον περισσότερες από 25 εκατομμύρια συσκευές!

Η 29η Ιουλίου ήταν ένα συναρπαστικό ορόσημο για τη Sophos καθώς σηματοδότησε την 10η επέτειο του Sophos Central, την πλέον δημοφιλούς cloud-based πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας.

Έχοντας διατεθεί με την ονομασία Sophos Cloud, η πλατφόρμα τότε υποστήριζε σε πρώτη φάση τις λύσεις Sophos Endpoint και Server για τους πελάτες της εταιρείας στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, η πλατφόρμα Sophos Central αποτελεί την πλατφόρμα διαχείρισης για όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα ασφαλείας επόμενης γενιάς της Sophos για όλους τους πελάτες και συνεργάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χρήστες μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση, εφαρμογή και διαχείριση όλων των λύσεων ασφαλείας τους χρησιμοποιώντας μία κονσόλα: από την υπηρεσία MDR και τα εργαλεία λειτουργιών ασφαλείας XDR, μέχρι τη λύση προστασίας τερματικών συσκευών (endpoint), τις λύσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ασφαλείας cloud καθώς και την πλήρη δικτυακή στοίβα της Sophos.

Το Central με αριθμούς

Για όσους από εσάς απολαμβάνετε να βάζετε αριθμούς δίπλα σε πράγματα, η Sophos μοιράστηκε ορισμένα νέα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση της πλατφόρμας Sophos Central.

  • Πάνω από 432.000 οργανισμοί χρησιμοποιούν επί του παρόντος το Sophos Central για την προστασία του οργανισμού τους -περισσότερο από τον πληθυσμό της Ισλανδίας ή της κοινοπολιτείας των Μπαχαμών
  • Πάνω από 7 εκατομμύρια είναι οι συσκευές που «φιλοξενούνται» στο Sophos Central -περισσότερες από τους συνδυασμένους πληθυσμούς της Σουηδίας, της Σιγκαπούρης και της Νέας Ζηλανδίας!
  • 120 TeraBytes δεδομένων μεταφορτώνονται στη Sophos Data Lake σε καθημερινή βάση -ποσότητα ισοδύναμη με 1MB για κάθε άτομο που κατοικεί στην Ιαπωνία

Με όλα τα σημερινά εργαλεία να βασίζονται στο νέφος (cloud-based), τα δεδομένα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις λήψεις αποφάσεων των πελατών ενώ υπόκειται και σε διάφορες νομοθεσίες για την προστασία τους. Καθώς η ζήτηση για το Sophos Central αυξήθηκε, τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας αυξήθηκαν παράλληλα σε αριθμό: από τρία κέντρα δεδομένων το 2013, η Sophos πλέον διατηρεί εννέα σε ολόκληρη την ΕΕ (x2), τις ΗΠΑ (x2), τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Παραδίδοντας ανώτερα αποτελέσματα κυβερνοασφάλειας

Αν και οι αριθμοί αποδεικνύουν τη δημοτικότητα της πλατφόρμας της Sophos, αυτό για το οποίο η Sophos αισθάνεται περήφανη είναι τα εκπληκτικά αποτελέσματα κυβερνοασφάλειας που προσφέρει το Sophos Central για τους πελάτες και τους συνεργάτες της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οργανισμοί που εκτελούν το Sophos Central για τη διαχείριση των αμυνών τους αναφέρουν με συνέπεια σημαντικά οφέλη προστασίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία έχουν πραγματικό καθημερινό αντίκτυπο στη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένης:

  • Της μείωσης κατά 85% του αριθμού των περιστατικών/ συμβάντων κυβερνοασφάλειας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες τους
  • Της μείωσης κατά 90% του χρόνου που απαιτείται για την καθημερινή διαχείριση της κυβερνοασφάλειας
  • Του διπλασιασμού της αποτελεσματικότητας της ομάδας πληροφορικής τους (IT team)

Η πλατφόρμα Sophos Central επιτρέπει στις ομάδες πληροφορικής να μην μεταπηδούν από κονσόλα σε κονσόλα για τη διαχείριση της κυβερνοασφαλείας του οργανισμού αλλά να διαχειρίζονται τα πάντα από ένα μέρος και μία, μοναδική και ενιαία κονσόλα. Αν απαιτηθεί η διερεύνηση μίας ειδοποίησης/ ενός συναγερμού, μπορείτε να ακολουθήσετε το ίχνος απρόσκοπτα σε όλες τις τεχνολογίες προστασίας για να φτάσετε γρήγορα στη ρίζα του ζητήματος και να το αποκαταστήσετε καταλλήλως. Οι με βάση τον χρήστη πολιτικές καθιστούν απλή και γρήγορη την συνεπή εφαρμογή των κατάλληλων προσεγγίσεων σε όλα τα εργαλεία ασφάλειας δικτύου και τερματικών συσκευών (endpoint, network).

Η Sophos αναγνωρίζει ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το Sophos Central αποτελεί ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών της. Οι διαισθητικοί πίνακες ελέγχου και οι διορθώσεις με ένα κλικ υπάρχουν για να προσφέρουν υποστήριξη στις ιδιαίτερα πιεσμένες (και υπόστελεχωμένες πολλές φορές) ομάδες πληροφορικής ενώ τα επιχειρησιακής κλάσης χαρακτηριστικά και τα λεπτομερή στοιχεία ελέγχου παρέχουν στους ειδικούς ασφάλειας το βάθος και το επίπεδο ελέγχου που απαιτούν.

Ατενίζοντας το μέλλον

Αν και το περιβάλλον χρήσης, το εύρος και το βάθος των δυνατοτήτων μας έχουν αλλάξει σημαντικά -προς το καλύτερο- τα τελευταία δέκα χρόνια, το πάθος μας να αυξήσουμε τη χρηστικότητα, τη χρησιμότητα και την επεκτασιμότητα δεν έχει αλλάξει.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους η αφοσιωμένη ομάδα μηχανικών του Sophos Central που συνεργάζεται στενά με τις εξαιρετικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών μας, θα πραγματοποιήσει περαιτέρω άλματα προς τα εμπρός ώστε οι πελάτες μας να απολαμβάνουν μεγαλύτερες δυνατότητες και ακόμα καλύτερη χρηστικότητα και λειτουργικότητα, διασφαλίζοντας ότι εξακολουθούμε να παρέχουμε στους οργανισμούς τα καλύτερα εργαλεία για τη διαχείριση των άμυνων τους.

Καθώς η Sophos γιορτάζει αυτή την επέτειο ορόσημο, να είστε βέβαιοι ότι η πλατφόρμα Sophos Central θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας, των προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών της Sophos και για την επερχόμενη δεκαετία.

Πηγή: Sophos

28

Ιούλ

Η Sophos με το Sophos Firewall κέρδισε το διάσημο Competitive Strategy Award 2023 της Frost & Sullivan στη κατηγορία επόμενης γενιάς firewall (NGFW).

Η Frost & Sullivan εφαρμόζει μια αυστηρή αναλυτική διαδικασία για να αξιολογήσει πολλούς προμηθευτές για κάθε κατηγορία πριν καθορίσει τον τελικό αποδέκτη του βραβείου.

Είναι μεγάλη τιμή για τη Sophos που το προϊόν της, Sophos Firewall, έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση που έχει ως βάση τη στρατηγική καινοτομία και τον αντίκτυπο στους πελάτες.

Η Frost & Sullivan επαίνεσε τη Sophos που εστίασε στο να προσφέρει μία ολοκληρωμένη και έτοιμη λύση κυβερνοασφάλειας (με το κλειδί στο χέρι) στους πελάτες της, η οποία τους επιτρέπει να κλιμακώνουν τις λειτουργίες ασφαλείας τους χωρίς παράλληλα να αυξήσουν την πολυπλοκότητα της υποδομής πληροφορικής τους. Η Sophos επίσης επαινέθηκε από την Frost & Sullivan που παρείχε στους οργανισμούς τη δυνατότητα να μειώσουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO), να ενισχύσουν τη στάση ασφαλείας τους, να ενισχύσουν την ορατότητα και να βελτιώσουν τη συμμόρφωση τους με τα διάφορα κανονιστικά και νομικά πλαίσια.

Η Frost & Sullivan επίσης επισήμανε το γεγονός ότι η Sophos είναι μοναδικά τοποθετημένη στο να προσφέρει στους πελάτες της μία ολιστική πλατφόρμα διαχείρισης κυβερνοασφάλειας μέσω του Sophos Central, η οποία εξαλείφει τα τυφλά σημεία σε ολοένα και πιο περίπλοκα δικτυακά περιβάλλοντα και δεν αναγκάζει τους πελάτες να κάνουν συμβιβασμούς στην απόδοση για να απολαμβάνουν καλύτερη ασφάλεια τείχους προστασίας: 

«Η προσφορά Sophos Firewall αφαιρεί από τους πελάτες της το βάρος της επιλογής μεταξύ καλύτερης ασφάλειας και καλύτερης απόδοσης χάρη στη μηχανή επιτάχυνσης Xstream, η οποία εξισορροπεί την κίνηση δεδομένων μεταξύ των επεξεργαστών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου» αναφέρει η Frost & Sullivan στην έκθεση της.

Στη Frost & Sullivan κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Sophos Firewall ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των πελατών για υψηλή αξία, καλύτερη τιμή προς απόδοση, εξαιρετική εμπειρία ιδιοκτησίας και δυνατότητα εύκολης κλιμάκωσης ή προσαρμογής καθώς οι ανάγκες τους αλλάζουν ή μεγαλώνουν.

«Η Sophos εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες για να απλοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επόμενης γενιάς τείχους προστασίας (NGFW) στην αγορά. Για την ισχυρή συνολική απόδοση της, η Sophos κερδίζει το βραβείο 2023 Global Competitive Strategy Leadership της Frost & Sullivan στη βιομηχανία τείχους προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW).

Κατεβάστε την πλήρη Έκθεση για το βραβείο Frost & Sullivan και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Sophos.com/Firewall για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: Sophos

25

Ιούλ

Η εξέλιξη των επιχειρήσεων και των υποδομών πληροφορικής τα τελευταία χρόνια ήταν συγκλονιστική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δεδομένα να κατανέμονται ανομοιόμορφα στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Το ζήτημα είναι ότι το παραπάνω κατέστησε -και καθιστά- δύσκολη την παρακολούθηση των δεδομένων όσο και του διακομιστή που τα φιλοξενεί. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό για τους παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) όπως είστε εσείς να είναι καλά προετοιμασμένοι ώστε να μπορούν να προστατεύουν και να αποκαθιστούν όλους τους κρίσιμης σημασίας φόρτους εργασίας του διακομιστή σας, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Λόγω της διασποράς των δεδομένων, είναι πολύ δύσκολο για τους MSPs να παρέχουν πλήρη προστασία σε «περιπτώσεις ακροδικτύωσης» (edge), στις οποίες περιλαμβάνονται μικρές επιχειρήσεις με μεμονωμένους διακομιστές, διακομιστές που βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένα ή αφιλόξενα μέρη ή διακομιστές κατανεμημένους σε πολλές τοποθεσίες. Εξίσου περίπλοκη και χρονοβόρα γίνεται επίσης η υλοποίηση, η εφαρμογή και η διαχείριση της υποδομής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των φόρτων εργασίας του διακομιστή, ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη εφαρμογής μίας ξεχωριστής επιτόπιας συσκευής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε κάθε τοποθεσία. Και στα παραπάνω, προστίθεται και το βαρύ κόστος που επωμίζονται οι MSPs για την εκτέλεση ολόκληρης της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών τείνουν να αποφεύγουν την εφαρμογή ή τη διαχείριση υποδομών αντιγράφων ασφαλείας. 

Οι κίνδυνοι για τους MSPs 

Η απροθυμία διαχείρισης των υποδομών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να είναι δαπανηρή για τους MSPs καθώς αφήνει τα δεδομένα των πελατών τους απροστάτευτα. Η έλλειψη υποδομής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων δημιουργεί κινδύνους απώλειας δεδομένων και αφήνει τους πελάτες εκτεθειμένους απέναντι σε επιθέσεις ransomware κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και σημαντικές απώλειες για τη φήμη του ίδιου του παρόχου διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP). Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του MSP. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έξυπνο τρόπο. 

Απευθείας δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο νέφος 

Μια ειδικά φτιαγμένη για τον σκοπό αυτό υποδομή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε ένα κέντρο δεδομένων δεν είναι πάντα η λύση. Το να συμπληρώσετε όμως τη τεχνολογική στοίβα σας με μία λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας απευθείας στο νέφος είναι η ιδανική επιλογή. Με τη βοήθεια μιας ενοποιημένης, απευθείας-στο-νέφος (direct-to-cloud) λύσης επιχειρηματικής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR) μπορείτε να ενισχύσετε την προστασία των δεδομένων σας και να την απομακρύνετε από τα όρια των κύριων κέντρων δεδομένων. Έτσι, μπορείτε να εξαλείψετε όλες τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με την υλοποίηση, την εφαρμογή και τη διαχείριση της σύγχρονης υποδομής πληροφορικής, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια από τεχνικά ζητήματα και εστιάζοντας στο να βοηθήσετε τους πελάτες σας να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Ένας άλλος λόγος για να ενισχύσετε τη τεχνολογική στοίβα σας και να επιλέξετε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας απευθείας στο νέφους είναι η δυνατότητα νέων εσόδων και ευκαιριών με υγιή περιθώρια κέρδους. Το παραπάνω, θα επιτρέψει στις υπηρεσίες εφεδρείας να επεκταθούν πέρα από τις σφαίρες επιρροής τους περιλαμβάνοντας και την προστασία των συστημάτων των πελατών για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων και η πιθανότητα διακοπής της επιχειρηματικής λειτουργίας -σε μεγάλα λειτουργικά περιθώρια.

Αλλάζει τα δεδομένα για τους MSPs

Το Datto Endpoint Backup for Servers προσφέρει συμπαγείς, απευθείας στο νέφος λύσεις επιχειρηματικής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR) για διακομιστές οπουδήποτε. Σχεδιασμένη ειδικά για MSPs, η συγκεκριμένη λύση συνδυάζει τη δυνατότητα άμεσης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο νέφος με την προστασία έναντι του ransomware και με ισχυρές δυνατότητες αποκατάστασης από καταστροφές (DR) ενώ η διαχείριση της πραγματοποιείται μέσω μίας ενιαίας πύλης διαχείρισης. Επιπλέον, εξαλείφει την ανάγκη επιτόπιας εγκατάστασης υλικού (hardware). 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα αυτά που φέρνει

Ενίσχυση της φήμης σας και των πελατών σας

Οι επιθέσεις ransomware βρίσκονται σε άνοδο εξαιτίας κυρίως του καθυστερημένου εντοπισμού τους. Μια τέτοια απειλή μπορεί να οδηγήσει σε απρογραμμάτιστη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για σημαντικό χρονικό διάστημα θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της εταιρείας σας. Η τελευταία λύση της Datto, με τις μοναδικές δυνατότητες εντοπισμού ransomware, σαρώνει για τα τυχόν αρχικά σημάδια μίας τέτοιας επίθεσης και ελέγχει τακτικά τα αντίγραφα ασφαλείας που είναι αποθηκευμένα στο Datto Cloud με το Cloud Deletion Defense™ -προστατεύοντας τις επιχειρήσεις των πελατών σας από καταστροφές. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση και την ενίσχυση της φήμης των πελατών σας όσο και της δικής σας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ίδιες τεχνολογίες για την εξάλειψη των απειλών ransomware που υπάρχουν στα Datto SIRIS και Datto Continuity για το Microsoft Azure χρησιμοποιούνται και εδώ. 

Επέκταση των υπηρεσιών BCDR 

Το Datto Endpoint Backup for Servers επεκτείνει το εύρος των υπηρεσιών BCDR που προσφέρετε και συμβάλλει στη δημιουργία νέων ροών εσόδων για την επιχείρηση σας, προσφέροντας πλήρη προστασία για «περιπτώσεις ακροδικτύωσης» (edge). Παρά την επέκταση των υπηρεσιών, το κόστος που συνεπάγεται η παροχή πλήρους προστασίας (αντίγραφα ασφαλείας, DR και DR testing) ακολουθεί δομή flat-fee, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος είναι χαμηλότερο από αυτό των προμηθευτών «do-it-yourself» (DIY) το οποίο είναι υψηλότερο αλλά και απρόβλεπτο. Η λύση της Datto συνοδεύεται από χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) καθώς δεν περιλαμβάνει κρυφές/μεταβλητές χρεώσεις. Δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για αποθήκευση στο νέφος, για υπολογιστές ή για DR testing ή DR. Και ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο τιμολόγησης επιτρέπει την προβλέψιμη επιχειρηματική ανάπτυξη τόσο για εσάς όσο και για τους πελάτες σας. 

Απλοποιώντας την επιχείρηση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 

Η πρόσφατη μεταστροφή στο υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο οδήγησε σε αυξημένη πολυπλοκότητα στο τοπίο της πληροφορικής, με δεδομένα και διακομιστές να βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλές τοποθεσίες. Το Datto Endpoint Backup for Servers συνοδεύεται από μια κεντρική διαδικτυακή κονσόλα διαχείρισης που απλοποιεί τη ροή εργασιών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων εξοικονομώντας χρόνο και εξαλείφοντας την πολυπλοκότητα με λίγα μόνο κλικ. Η διαδικτυακή κονσόλα διαχείρισης συνδέεται τόσο με το Datto BCDR όσο και με το Datto Continuity για το Microsoft Azure. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διαχείριση της στοίβας αντιγράφων ασφαλείας σας από μια μοναδική και ενιαία κονσόλα είναι πλέον πραγματικότητα. Η αρχιτεκτονική της λύσης της Datto που έχει στο επίκεντρο τον πάροχο διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP) προσφέρει βέλτιστη τεχνική αποδοτικότητα και το ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με λύσεις enterprise IT.

Με την καλύτερη τεχνική υποστήριξη στην κατηγορία

Πιστοποιημένοι από την Datto ειδικοί είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν γρήγορα με αποδεδειγμένη υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Έτσι, διασφαλίζεται η σωστή παρακολούθηση των υπηρεσιών δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάστασης από καταστροφές (DR) και την ώθηση τη δική σας, όσο και των πελατών σας, προς την επιτυχία.

Σχεδιασμένο για να βοηθά στην ανάπτυξη των MSPs

Με το Datto Endpoint Backup for Servers λαμβάνετε δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας χωρίς συσκευές (χωρίς appliances), απευθείας στο νέφος (cloud) μέσω μιας υλοποίησης που τοποθετεί στο επίκεντρο τον πελάτη για συνεπή προστασία δεδομένων σε απομακρυσμένους διακομιστές, κέντρα δεδομένων, Azure και SaaS. Χάρη στην ευκολία διαχείρισης που προσφέρει η ενιαία κονσόλα, οι καθημερινές λειτουργίες και διεργασίες απλοποιούνται και εξορθολογίζονται, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση BCDR με έξυπνες λειτουργίες όπως η επαλήθευση στιγμιότυπου οθόνης, οι αυτοματοποιημένες δοκιμές και οι ειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ως αποτέλεσμα, οι MSPs σαν εσάς έχουν στη διάθεση τους μία πολύ απλούστερη και εξυπνότερη λύση BCDR που τους λύνει τα χέρια.

Κάτι που δείχνει αυτή την προηγμένη, εξυπνότερη διαδικασία BCDR είναι η ωριαία δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των διακομιστών των πελατών σας απευθείας στο ασφαλές και ιδιωτικό Datto Cloud, χαρακτηριστικό που διασφαλίζει την ταχεία αποκατάσταση στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας, κυβερνοεπιθέσεων και τυχαίων συμβάντων. Και αυτό θέτει τα πρότυπα για μια ασφαλή υποδομή νέφους (cloud) ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για ανεμπόδιστη επιχειρηματική ανάπτυξη.

Πηγή: Datto

20

Ιούλ

Ακόμη και με μια καλά φυλαγμένη υποδομή πληροφορικής, οι διακοπές στη λειτουργία της επιχείρησης είναι αναπόφευκτες ανεξάρτητα από το μέγεθος της ή τον κλάδο που ανήκει. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για οργανισμούς που λειτουργούν σε απαιτητικά, επικίνδυνα ή αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως είναι οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου, τα ορυχεία και τα εργοστάσια. Από τις κυβερνοαπειλές έως τις φυσικές καταστροφές και την αστοχία υλικού, πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιομηχανική και κατασκευαστική/μεταποιητική παραγωγή. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι οι υπερβολικοί κραδασμοί και δονήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σφάλματα δεδομένων σε μονάδες σκληρού δίσκου (HDDs) και να παρεμποδίσουν τη λειτουργική συνέχεια.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι MSPs στην εξυπηρέτηση πελατών που λειτουργούν σε πολύπλοκα και επικίνδυνα περιβάλλοντα 

Οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP) συχνά αγωνίζονται να προσφέρουν ισχυρές λύσεις αποκατάστασης από καταστροφές (DR) σε πελάτες του βιομηχανικού και κατασκευαστικού κλάδου. Αυτό οφείλεται κατά πρώτο λόγο στο χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των λύσεων αποκατάστασης από καταστροφές (DR) και του παρατεταμένου χρόνου διακοπής λειτουργίας εξαιτίας ης ζημιάς που προκαλείται από τους υπερβολικούς κραδασμούς στις υποδομές DR που βασίζονται σε αναλογικούς περιστρεφόμενους σκληρούς δίσκους.

Επιπλέον, οι MSPs έρχονται αντιμέτωποι με τα λιγότερα περιθώρια κέρδους όταν εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR) σε πελάτες με αυστηρούς στόχους χρόνου ανάκτησης (RTOs, Recovery Time Objectives). Οι MSPs χρειάζονται υλικό υψηλής ποιότητας για την παροχή ανώτερων υπηρεσιών BCDR και την επίτευξη μικρότερων στόχων RTO, οι οποίοι απαιτούν υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες (CapEx). 

Γιατί οι σκληροί δίσκοι δεν είναι ιδανικοί για υποδομές αποκατάστασης από καταστροφές σε επικίνδυνα περιβάλλοντα 

Οι σκληροί δίσκοι (HDDs) έχουν πολλά κινούμενα μέρη που λειτουργούν με απίστευτα υψηλή ακρίβεια. Τα μηχανικά μέρη, οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής και οι μαγνητικοί δίσκοι (platters) είναι ευαίσθητα και λεπτεπίλεπτα εξαρτήματα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις καταπονήσεις. Οι μαγνητικοί δίσκοι και οι κεφαλές περιστρέφονται με υψηλές ταχύτητες που ξεκινούν από τις 7.200 περιστροφές το λεπτό και φτάνουν τις 10.000 και 15.000 περιστροφές ανά λεπτό (RPM) για την αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών. Λόγω της ευαίσθητης φύσης των εξαρτημάτων του και του ρυθμού με τους οποίους λειτουργεί, μία ξαφνική δόνηση ή τράνταγμα ή κάποιος ισχυρός κραδασμός θα μπορούσε να προκαλέσει εύκολα βλάβη στη μονάδα σκληρού δίσκου με αποτέλεσμα τα σφάλματα ανάγνωσης-εγγραφής δεδομένων. Και η ανάκτηση δεδομένων από έναν κατεστραμμένο σκληρό δίσκο τις περισσότερες φορές είναι μία αρκετά επίπονη, δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. 

HDDs έναντι SSDs 

Οι σκληροί δίσκοι (HDDs) είναι φθηνότεροι συγκριτικά με τις μονάδες αποθήκευσης στερεάς κατάστασης (SSDs) και παρέχουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Παρόλα αυτά, οι περιστρεφόμενοι σκληροί δίσκοι έχουν πολλά μηχανικά μέρη που είναι επιρρεπή στη φθορά μετά από μερικά χρόνια τακτικής χρήσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο αστοχίας υλικού. Οι μονάδες SSD από την άλλη, χρησιμοποιούν μνήμη flash για την αποθήκευση πληροφοριών, δεν έχουν κινούμενα μηχανικά εξαρτήματα και αντέχουν στις δονήσεις, στα χτυπήματα και στους κραδασμούς. Οι μονάδες SSD είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και αξιόπιστα μέσα αποθήκευσης, ακόμη και σε αφιλόξενα ή δύσκολα περιβάλλοντα όπως είναι οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής. Οι μονάδες SSD είναι επίσης πολύ ελαφρύτερες, ταχύτερες, αθόρυβες και καταναλώνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσά ενέργειας από τους κοινούς σκληρούς δίσκους. 

Ελαχιστοποιήστε τους κινδύνους και αυξήστε τα περιθώρια κέρδους με τα μοντέλα Datto SIRIS NVMe SSD 

Ένα κρίσιμης σημασίας τμήμα της λειτουργίας μιας επιτυχημένης επιχείρησης MSP είναι να έχετε το σωστό σύνολο εργαλείων στη τεχνολογική στοίβα σας. 

Τα νέα μοντέλα Datto SIRIS που είναι κατασκευασμένα με χρήση NVMe SSD, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, μειώνοντας τα ποσοστά αστοχίας υλικού DR που προκαλούνται από κραδασμούς σε δύσκολα, σκληρά και απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως είναι οι εξέδρες πετρελαίου, τα ορυχεία και τα εργοστάσια. Οι λύσεις Datto SIRIS σας επιτρέπουν να αυξήσετε τα περιθώρια κέρδους της υπηρεσίας BCDR ακόμα και για απαιτητικούς πελάτες και φόρτους εργασίας, καθώς τα μοντέλα Datto SIRIS NVMe SSD διατίθενται με flat-free χρέωση – χωρίς προκαταβολικά έξοδα CapEx ή κρυφές και πρόσθετες χρεώσεις. 

Το συνδρομητικό, flat-free μοντέλο της Datto εξαλείφει τις εκπλήξεις συμπεριλαμβάνοντας DR/backup cloud, hardware, software, αποθήκευση και τεχνική υποστήριξη, ακόμη και για το premium, υψηλού κόστους υλικό που βασίζεται σε τεχνολογίες NVMe SSD.

Οι περισσότερες εφαρμογές Datto BCDR προσφέρουν άμεση απόδοση επένδυσης (ROI) με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και μηδενική επένδυση CapEx.

Πηγή: Datto

17

Ιούλ

Όταν χτυπήσει ransomware, αρχεία κρυπτογραφούνται. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των περισσότερων επιθέσεων ransomware. Ακόμα κι αν πληρώσετε τα λύτρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι θα λάβετε τα σχετικά κλειδιά για να αποκρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας. Η ουσία είναι, ότι αν σας χτυπήσει ransomware, το πιθανότερο είναι να χάσετε σημαντικά δεδομένα.

Αυτό όμως πλέον σταματά με το Ransomware Rollback. Το Ransomware Rollback είναι ένα νέο, καινοτόμο χαρακτηριστικό που περιλαμβάνεται στη λύση ανίχνευσης και απόκρισης τερματικών Datto Endpoint Detection and Response (EDR) που σας επιτρέπει να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας γνωρίζοντας ότι όταν χτυπήσει το ransomware, θα μπορείτε να ανακτήσετε άθικτα τα αρχεία σας όπως ήταν πριν από το συμβάν. 

Το προϊόν Datto EDR περιλαμβάνει το Ransomware Detection, μια μοναδική και ισχυρή τεχνολογία ενάντια στο κακόβουλο λογισμικό (antimalware), η οποία προσδιορίζει γνωστούς και άγνωστους τύπους ransomware και σταματά τη διαδικασία κρυπτογράφησης με το ξεκίνημα της επίθεσης. Όσο γρήγορη και αν είναι η ανίχνευση λυτρισμικού (ransomware) ενός προϊόντος, η διαδικασία κρυπτογράφησης του επιτιθέμενου δυστυχώς έχει σχεδόν πάντα το προβάδισμα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα αρχεία έχουν αρχίσει να κρυπτογραφούνται προτού το χαρακτηριστικό Ransomware Detection καταφέρει να «σκοτώσει» τη διεργασία και να απομονώσει το τερματικό.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Datto δημιούργησε το Ransomware Rollback, μια ελαφριά εφαρμογή που παρακολουθεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον αποθηκευτικό χώρο του δίσκου του τερματικού (π.χ. επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής) παρέχοντας λειτουργικότητα επαναφοράς για αρχεία και βάσεις δεδομένων που επηρεάστηκαν από επιθέσεις ransomware. Αποτελείται από λογισμικό που εκτελείται αθόρυβα στο παρασκήνιο, καθώς και μια εφαρμογή desktop που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της διαδικασίας επαναφοράς.

Η λύση λειτουργεί με το να «παρεμβάλλεται» στις κλήσεις συστήματος αρχείων που πραγματοποιούνται από εφαρμογές και στη συνέχεια με το να παρακολουθεί και να «καταγράφει» τις αλλαγές που έγιναν. Για παράδειγμα, αν ένα αρχείο μετονομαστεί, διαγραφεί ή ενημερωθεί, το σύστημα καταγράφει αυτές τις αλλαγές και τις αποθηκεύει σε έναν proκαθορισμένο κατάλογο (directory) παρακολούθησης στο δίσκο του χρήστη. 

Για εφαρμογές βάσης δεδομένων, όπως ο SQL Server ή το QuickBooks, το Ransomware Rollback αποθηκεύει τα δεδομένα που γράφονται ανά λειτουργία (operation-by-operation), επιτρέποντας την επαναφορά μίας ολόκληρης ενημέρωσης/αναβάθμισης εφόσον «μολυνθεί» από ransomware. 

Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές EDR που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες επαναφοράς, το Datto EDR με Ransomware Rollback δεν βασίζεται στο σκιώδες αντίγραφο των Windows, το οποίο συχνά αποτελεί στόχο στις επιθέσεις ransomware. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι τα αρχεία και τα δεδομένα σας είναι ασφαλή ακόμη και από την πιο προηγμένη κυβερνοεπίθεση.

Κονσόλα διαχείρισης Ransomware Rollback

Επιπλέον, το Ransomware Rollback λύνει το πρόβλημα των επιθέσεων «εκκαθάρισης» (wiper attacks). Οι εκκαθαριστές δεδομένων (data wipers) είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού. Ο στόχος μιας επίθεσης εκκαθάρισης δεν είναι άλλος από τη διαγραφή και τη καταστροφή αρχείων και δεδομένων.

Το Ransomware Rollback επαναφέρει ακόμη και διαγραμμένα αρχεία, σαν αυτά που μπορεί να χτυπήθηκαν σε μία επίθεση εκκαθάρισης ή που είχαν διαγραφεί κατά λάθος. Μέσω της δημιουργίας σκληρών συνδέσμων (hard links) σε έναν κατάλογο παρακολούθησης, το Ransomware Rollback διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να επαναφέρουν τα διαγραμμένα αρχεία ανεξάρτητα από την περίσταση.

Το Ransomware Rollback αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του Ransomware Detection, το οποίο περιλαμβάνεται στο προϊόν Datto EDR. Με ένα κλικ, μπορείτε γρήγορα να επαναφέρετε κρυπτογραφημένα αρχεία και δεδομένα στην προηγούμενη κατάστασή τους, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ανάκτησης εύκολη, αποτελεσματική και αβίαστη.

Για να λάβετε τη δοκιμαστική έκδοση του Datto EDR με Ransomware Rollback κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: Datto

14

Ιούλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε διάφορα μέτωπα για την προώθηση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο, τη διαφύλαξη της επικοινωνίας και των δεδομένων μας και τη διατήρηση της διαδικτυακής κοινωνίας και οικονομίας.

Στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στα τέλη του 2020.

Η στρατηγική καλύπτει την ασφάλεια βασικών υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία, τα ενεργειακά δίκτυα και οι σιδηρόδρομοι. Καλύπτει επίσης την ασφάλεια του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού συνδεδεμένων αντικειμένων στα σπίτια, τα γραφεία και τα εργοστάσιά μας.

Η στρατηγική επικεντρώνεται στην οικοδόμηση συλλογικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση σημαντικών κυβερνοεπιθέσεων και τη συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας στον κυβερνοχώρο. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια Κοινή Κυβερνομονάδα μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών χρησιμοποιώντας τους συλλογικούς πόρους και την εμπειρογνωσία που διαθέτουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη. 

Νομοθεσία και πιστοποίηση

Οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία NIS2)

Οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι σχεδόν πάντα διασυνοριακές και μια κυβερνοεπίθεση στις κρίσιμες εγκαταστάσεις μιας χώρας μπορεί να επηρεάσει την ΕΕ στο σύνολό της. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν ισχυρούς κυβερνητικούς φορείς που εποπτεύουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στη χώρα τους και οι οποίοι συνεργάζονται με τους ομολόγους τους σε άλλα κράτη μέλη μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους τομείς που είναι κρίσιμοι για τις κοινωνίες μας.

Η οδηγία για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (οδηγία NIS), την οποία έχουν πλέον εφαρμόσει όλες οι χώρες, διασφαλίζει τη δημιουργία και τη συνεργασία των εν λόγω κυβερνητικών φορέων. Η εν λόγω οδηγία επανεξετάστηκε στα τέλη του 2020.

Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επανεξέτασης, η πρόταση οδηγίας σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία NIS2) υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Η οδηγία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2022 και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου 2023. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 21 μήνες από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να ενσωματώσουν τις διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο (πραγματική ημερομηνία: 18 Οκτωβρίου 2024).

Οδηγία NIS2

Η οδηγία NIS2 είναι η νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ΕΕ. Προβλέπει νομικά μέτρα για την ενίσχυση του συνολικού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. 

Οι κανόνες της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια που θεσπίστηκαν το 2016 επικαιροποιήθηκαν με την οδηγία NIS2 που τέθηκε σε ισχύ το 2023. Εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ώστε να συμβαδίζει με την αυξημένη ψηφιοποίηση και ένα εξελισσόμενο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο. Με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων κυβερνοασφάλειας σε νέους τομείς και οντότητες, βελτιώνει περαιτέρω την ανθεκτικότητα και τις ικανότητες αντιμετώπισης συμβάντων των δημόσιων και ιδιωτικών οντοτήτων, των αρμόδιων αρχών και της ΕΕ στο σύνολό της. 

Η οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία NIS2) προβλέπει νομικά μέτρα για την ενίσχυση του συνολικού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ, διασφαλίζοντας: 

  • Την ετοιμότητα των κρατών μελών, απαιτώντας να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα. Για παράδειγμα, με ομάδα αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας υπολογιστών (CSIRT) και αρμόδια εθνική αρχή συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS),
  • Τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών, με τη σύσταση ομάδας συνεργασίας για τη στήριξη και τη διευκόλυνση της στρατηγικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.
  • Μια νοοτροπία ασφάλειας σε όλους τους τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία μας και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ΤΠΕ, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό, οι τράπεζες, οι υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών, η υγειονομική περίθαλψη και οι ψηφιακές υποδομές.

Οι επιχειρήσεις που προσδιορίζονται από τα κράτη μέλη ως φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές για σοβαρά περιστατικά. Οι βασικοί πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και οι επιγραμμικές αγορές, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφάλειας και κοινοποίησης δυνάμει της οδηγίας. 

ENISA — Οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο ENISA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια) είναι ο οργανισμός της ΕΕ που ασχολείται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στις επιχειρήσεις σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της οδηγίας NIS.

Ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Resilience Act)

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, γνωστή ως πράξη για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, ενισχύει τους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση ασφαλέστερου υλισμικού και προϊόντων λογισμικού.

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, γνωστή ως πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα, ενισχύει τους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση ασφαλέστερων προϊόντων υλισμικού και λογισμικού. 

Τα προϊόντα υλισμικού και λογισμικού υπόκεινται όλο και περισσότερο σε επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις, με αποτέλεσμα το εκτιμώμενο παγκόσμιο ετήσιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο να ανέρχεται σε 5.5 τρισεκατομμύρια EUR έως το 2021. 

Τα προϊόντα αυτά αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα που αυξάνουν το κόστος για τους χρήστες και την κοινωνία: 

  • Χαμηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας, που αντικατοπτρίζεται από τα ευρέως διαδεδομένα τρωτά σημεία και την ανεπαρκή και ασυνεπή παροχή ενημερώσεων ασφαλείας για την αντιμετώπισή τους, και
  • Ανεπαρκής κατανόηση και πρόσβαση των χρηστών σε πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται να επιλέγουν προϊόντα με επαρκείς ιδιότητες κυβερνοασφάλειας ή να τα χρησιμοποιούν με ασφαλή τρόπο.

Ενώ η ισχύουσα νομοθεσία για την εσωτερική αγορά εφαρμόζεται σε ορισμένα προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, τα περισσότερα από τα προϊόντα υλισμικού και λογισμικού δεν καλύπτονται επί του παρόντος από καμία νομοθεσία της ΕΕ που να αντιμετωπίζει την κυβερνοασφάλεια τους. Ειδικότερα, το ισχύον νομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την κυβερνοασφάλεια του μη ενσωματωμένου λογισμικού, ακόμη και αν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στοχεύουν όλο και περισσότερο σε τρωτά σημεία των εν λόγω προϊόντων, προκαλώντας σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. 

Προσδιορίστηκαν δύο κύριοι στόχοι για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς:  

  • Δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη ασφαλών προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα υλισμικού και λογισμικού διατίθενται στην αγορά με λιγότερα τρωτά σημεία και διασφαλίζουν ότι οι κατασκευαστές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος· και
  • Δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν στους χρήστες να λαμβάνουν υπόψη την κυβερνοασφάλεια κατά την επιλογή και τη χρήση προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία.

Καθορίστηκαν τέσσερις ειδικοί στόχοι: 

  • Να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές βελτιώνουν την ασφάλεια των προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία από τη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής·
  • Να διασφαλίσει ένα συνεκτικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας, το οποίο διευκολύνει τη συμμόρφωση των παραγωγών υλισμικού και λογισμικού·
  • Να ενισχύσει τη διαφάνεια των ιδιοτήτων ασφάλειας των προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία, και
  • Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν με ασφάλεια προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία.

Νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η πράξη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ενισχύει τον ρόλο του ENISA. Ο οργανισμός έχει πλέον μόνιμη εντολή και είναι εξουσιοδοτημένος να συμβάλλει στην ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής συνεργασίας όσο και της διαχείρισης κρίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Διαθέτει επίσης περισσότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από ό, τι πριν. Στις 18 Απριλίου 2023, η Επιτροπή πρότεινε στοχευμένη τροποποίηση της πράξης της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Νόμος για την κυβερνοαλληλεγγύη

Στις 18 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την πράξη της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή ασπίδα κυβερνοασφάλειας και έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης στον κυβερνοχώρο για τη δημιουργία μιας καλύτερης μεθόδου κυβερνοάμυνας.

Πιστοποίηση

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο εάν υπάρχει εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβερνοασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠ. Είναι σημαντικό να μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνεται με υψηλά πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Επί του παρόντος υπάρχουν διάφορα συστήματα πιστοποίησης της ασφάλειας για τα προϊόντα ΤΠ σε ολόκληρη την ΕΕ. Η καθιέρωση ενός ενιαίου κοινού συστήματος πιστοποίησης θα ήταν ευκολότερη και σαφέστερη για όλους.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης, με επίκεντρο τον ENISA. Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιγράφει τη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του πλαισίου.

Το πλαίσιο πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας της ΕΕ

Το πλαίσιο της ΕΕ για την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας για τα προϊόντα ΤΠΕ επιτρέπει τη δημιουργία εξατομικευμένων και βασιζόμενων στον κίνδυνο συστημάτων πιστοποίησης της ΕΕ. 

Η πιστοποίηση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες για τον ψηφιακό κόσμο. Επί του παρόντος, στην ΕΕ υπάρχουν διάφορα συστήματα πιστοποίησης της ασφάλειας για τα προϊόντα ΤΠΕ. Ωστόσο, χωρίς ένα κοινό πλαίσιο για τα έγκυρα σε επίπεδο ΕΕ πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος κατακερματισμού και φραγμών μεταξύ των κρατών μελών.

Το πλαίσιο πιστοποίησης θα παρέχει πανευρωπαϊκά συστήματα πιστοποίησης ως ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων, τεχνικών απαιτήσεων, προτύπων και διαδικασιών. Το πλαίσιο θα βασίζεται σε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση των ιδιοτήτων ασφάλειας ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας που βασίζεται στις ΤΠΕ. Θα βεβαιώνει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ΤΠΕ που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με ένα τέτοιο σύστημα συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις. 

Ειδικότερα, κάθε ευρωπαϊκό σύστημα θα πρέπει να προσδιορίζει: 

  • τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτονται·
  • τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας, όπως πρότυπα ή τεχνικές προδιαγραφές·
  • το είδος της αξιολόγησης, όπως η αυτοαξιολόγηση ή τρίτο μέρος·
  • το επιδιωκόμενο επίπεδο βεβαιότητας.

Τα επίπεδα διασφάλισης χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τον κίνδυνο κυβερνοασφάλειας ενός προϊόντος και μπορεί να είναι βασικά, σημαντικά ή/και υψηλά. Είναι ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που συνδέεται με την προβλεπόμενη χρήση του προϊόντος, της υπηρεσίας ή της διαδικασίας, όσον αφορά την πιθανότητα και τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος. Ένα υψηλό επίπεδο διασφάλισης θα σήμαινε ότι το πιστοποιημένο προϊόν πέρασε τις υψηλότερες δοκιμές ασφαλείας. 

Το πιστοποιητικό που θα προκύψει θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και για τους αγοραστές να κατανοούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του προϊόντος ή της υπηρεσίας. 

Όσον αφορά την εφαρμογή του πλαισίου πιστοποίησης, οι αρχές των κρατών μελών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Πιστοποίησης της Κυβερνοασφάλειας (ECCG) έχουν ήδη συναντηθεί αρκετές φορές.

Ομάδα πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο 

Μετά την έναρξη ισχύος της πράξης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή μελών της ομάδας πιστοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (SCCG). 

Η SCCG θα είναι υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή και τον ENISA σχετικά με στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας και θα επικουρεί την Επιτροπή στην προετοιμασία του κυλιόμενου προγράμματος εργασίας της Ένωσης. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων ενδιαφερόμενων μερών για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

11

Ιούλ

Αναλόγως του τρόπου δημιουργίας των κωδικών πρόσβασής σας, όπως του μήκους του ή της συμπερίληψης τόσο γραμμάτων όσο αριθμών και συμβόλων, ο χρόνος που θα χρειαζόταν ένας κυβερνοεγκληματίας για να τον «σπάσει» ποικίλλει. Το να γνωρίζετε τι είναι αυτό που διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες να «σπάνε» τους κωδικούς πρόσβασής είναι κρίσιμης σημασίας για να μην πέσετε θύμα του συγκεκριμένου τύπου επίθεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσος χρόνος απαιτείται για να σπάσει ο κωδικός πρόσβασής σας και τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας ώστε να είναι δύσκολο να παραβιαστούν από έναν κυβερνοεγκληματία.

Τι είναι το «σπάσιμο» του κωδικού πρόσβασης;

Το «σπάσιμο» ενός κωδικού πρόσβασης (διάρρηξη ή παραβίαση) συμβαίνει όταν οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν εργαλεία και προγράμματα για να ανακτήσουν κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί σε συστήματα υπολογιστών ή έχουν αποσταλεί μέσω δικτύου. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να «σπάσουν» κωδικούς πρόσβασής και να εισέλθουν στους λογαριασμούς σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες ή ακόμα και χρόνια ανάλογα με το πόσο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί πρόσβασής. Όσο λιγότερο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί πρόσβασής σας, τόσο πιο γρήγορα ένα πρόγραμμα διάρρηξης κωδικών πρόσβασης μπορεί να τους «σπάσει» επιτυχώς θέτοντας στη συνέχεια σε κίνδυνο τους λογαριασμούς σας. 

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να σπάσει ο κωδικό πρόσβασής σας;

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να σπάσουν ορισμένοι κωδικοί πρόσβασης μπορείτε να δείτε ορισμένα παραδείγματα στο γράφημα της εταιρείας Statista παρακάτω.

Σύμφωνα με την Statista, οι κωδικοί πρόσβασης με τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, αριθμό, σύμβολο και τουλάχιστον 12 χαρακτήρες θα χρειαστούν τον μεγαλύτερο χρόνο για να σπάσουν από ένα πρόγραμμα παραβίασης κωδικών πρόσβασης – η εταιρεία Statista υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 34.000 χρόνια για έναν κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Αντίθετα, οι κωδικοί πρόσβασης που είναι 6 χαρακτήρες ή λιγότεροι θα «σπάσουν» αμέσως ακόμα και αν ενσωματώνουν κεφαλαίο γράμμα, αριθμό και σύμβολο. Αν διαπιστώσετε ότι οι κωδικοί πρόσβασής που χρησιμοποιείτε ταιριάζουν με τα κριτήρια που βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να «σπάσουν» αμέσως ή μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την διαδικτυακή σας ασφάλειά.

Η σημασία των τυχαίων και ισχυρών κωδικών πρόσβασης

Από τα παραπάνω ευρήματα είναι προφανές ότι η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης που δεν ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες στην παραβίαση ή στη διάρρηξη τους. Όταν ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης, η διάρρηξη ενός κωδικού πρόσβασής δυσκολεύει σημαντικά λόγω της πολυπλοκότητας και του μήκους του. 

Βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης:

  • Να μην χρησιμοποιούνται διαδοχικοί αριθμοί (π.χ. 12345)
  • Να μην συμπεριλαμβάνονται προσωπικά στοιχεία (π.χ. διεύθυνση κατοικίας)
  • Να μην χρησιμοποιούνται συνηθισμένες λέξεις που περιλαμβάνονται σε λεξικό (π.χ. σκύλος)
  • Να μην επαναχρησιμοποιούνται κωδικοί πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς
  • Να δημιουργούνται κωδικοί πρόσβασης με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες

Συχνά, οι άνθρωποι βασίζονται στον εαυτό τους για να δημιουργήσουν τους κωδικούς πρόσβασής τους. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης επειδή είναι ευκολότεροι στην απομνημόνευση ή οδηγεί στη χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς. Η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης είναι μια επικίνδυνη πρακτική, καθώς διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες να παραβιάσουν περισσότερους από έναν από τους λογαριασμούς σας.

Πως μπορείτε λοιπόν να προχωρήσετε στη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που είναι τυχαίοι, ισχυροί και δύσκολοι για τους κυβερνοεγκληματίες;

Πως να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να σπάσουν

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που δεν μπορούν εύκολα να σπάσουν.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης

Μία εφαρμογή δημιουργίας ή παραγωγής κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο που σας βοηθά να δημιουργήσετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε κλικ σε ένα κουμπί και η εφαρμογή θα δημιουργήσει μια μοναδική σειρά χαρακτήρων με βάση το μήκος που θέλετε να έχει ο κωδικός πρόσβασής σας. Αυτή είναι η πιο εύκολη λύση για την ενίσχυση των κωδικών πρόσβασής σας, καθώς δεν θα χρειαστεί να τους δημιουργήσετε μόνοι σας. H Keeper προσφέρει το δικό της εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, το οποίο μάλιστα είναι δωρεάν για χρήση. Ωστόσο, η χρήση μόνο ενός εργαλείου δημιουργίας κωδικών πρόσβασης είναι επικίνδυνη, επειδή εξακολουθείτε να έχετε το πρόβλημα να χρειάζεται να τους απομνημονεύσετε όλους -και όσο πιο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί,, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κάνετε.

Σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχεται και μπορεί να βοηθήσει ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης. 

Αποθηκεύστε τους κωδικούς σας σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο κυβερνοασφάλειας που βοηθά τόσο στη δημιουργία ισχυρών, τυχαίων και μοναδικών κωδικών πρόσβασης αλλά και στην ασφαλή αποθήκευση τους. Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του Keeper αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασής σας και σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε αυτούς σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, από οποιαδήποτε συσκευή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κύριο κωδικό πρόσβασης και το Keeper Password Manager θα κάνει τα υπόλοιπα.

Με το Keeper Password Manager μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι κωδικοί πρόσβασης που θα δημιουργήσετε θα είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν για έναν κυβερνοεγκληματία.

Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας έχουν μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρων

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πόσο μήκος επιθυμείτε να έχουν οι κωδικοί πρόσβασης σας. Λάβετε υπόψη ότι οι κωδικοί πρόσβασης με λιγότερους από 12 χαρακτήρες δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο οι κωδικοί πρόσβασης που έχουν μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να σπάσει από έναν κυβερνοεγκληματίας. Το ίδιο ισχύει και για την πολυπλοκότητα του κωδικού πρόσβασης.

Αποτρέψτε το σπάσιμο των κωδικών σας με τον Keeper Password Manager

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η παραβίαση ή η διάρρηξη κωδικών πρόσβασης γίνεται μία ολοένα και πιο εύκολη στην εκτέλεση διαδικασία για τους κυβερνοεγκληματίες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα κριτήρια που πρέπει να έχετε κατά τη δημιουργία ισχυρών, σύνθετων κωδικών πρόσβασης και των εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία τους.

Ξεκινήστε μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper Password Manager για να δείτε πως το Keeper μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: Keeper

7

Ιούλ

Σε μια μελέτη του 2023 που ανατέθηκε στην Forrester Consulting από την Datto έλαβαν μέρος 421 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε θέματα στρατηγικής νέφους, οι οποίοι εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMB). Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ερωτήθηκαν σχετικά με τις τρέχουσες υποδομές πληροφορικής των οργανισμών τους καθώς και πως η αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών για την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών του οργανισμούς τους εξοικονομεί χρήματα και συμβάλλει στην επιτυχία του.

Αν και τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν πολλές διαφορετικές προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, η πιο αξιοσημείωτη ήταν η μετάβαση των οργανισμών στο δημόσιο νέφος (public cloud). Αν και η πανδημία του 2020 επιτάχυνε τη μετάβαση καθώς οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσαρμοστούν στην αναγκαιότητα της εργασίας από το σπίτι, δεν ήταν η πανδημία ο πρωταρχικός λόγος για την υιοθέτησή του δημόσιου νέφους. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί οργανισμοί, αρκετά πριν από τις καραντίνες και τις αναγκαστικές διακοπές λειτουργίες που ήρθαν με τη πανδημία, έβλεπαν τη μετάβαση στο δημόσιο νέφος ως μία ευκαιρία για να περιορίσουν τις δαπάνες και να συμβαδίσουν με τους αυστηρότερους παγκόσμιους κανονισμούς συμμόρφωσης.

Η σταδιακή αυτή υϊοθέτηση του δημόσιου νέφους εξακολουθεί να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πολλοί επαγγελματίες πληροφορικής εκτιμούν ότι το 61% των φόρτων εργασίας τους θα βρίσκεται στο νέφος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το υπόλοιπο 39% των υποδομών και των εφαρμογών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων, με πολλούς ερωτηθέντες να μην αναμένουν τον πλήρη μετασχηματισμό. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση στο ιστολόγιο (blog) της Datto θα εξετάσουμε περαιτέρω τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την προσαρμογή.

Δημόσιο νέφος: προσδοκίες εναντίον πραγματικότητας

Ο εξορθολογισμός των λειτουργιών και η αύξηση της ταχύτητας, ο εκσυγχρονισμός των εφαρμογών και υπηρεσιών που διαθέτουν και η καλύτερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων προσδοκιών που έχουν οι επιχειρήσεις όταν επιλέγουν να προχωρήσουν με τη μετάβαση της υποδομής πληροφορικής τους στο νέφος. Φαίνεται ωστόσο, ότι για πολλούς από τους ερωτηθέντες, το νέφος είχε μικρότερη επίδραση από αυτή που κάποτε πιστευόταν ότι είχε.

Η πιθανή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αναφέρθηκε ως η κύρια απόφαση για τη μετάβαση κατά το 93%. Για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάντως, η μετάβαση στο cloud αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα και στη μελέτη της Datto διαπιστώθηκε ότι μόνο το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο οργανισμός τους είδε μεγαλύτερη βελτιστοποίηση κόστους. Επίσης, ορισμένοι από τους ερωτηθέντες ανέφεραν κάποιες άλλες προκλήσεις που αντιστάθμισαν τα οφέλη της μετάβασης στο νέφος. Μόνο το 33% ανέφερε ότι είδε αυξημένη ταχύτητα στην εγκατάσταση ή στη διαμόρφωση και μόνο το 31% είδε βελτιωμένη ικανότητα συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Με το κόστος των υπηρεσιών νέφους να συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρειαστεί να λάβουν υπόψη τους τα αναμενόμενα οφέλη της μετάβασης στο νέφος. Επιπλέον, πολλοί οργανισμοί θα χρειαστεί να αναζητήσουν απαντήσεις για ποιους λόγους διαπίστωσαν προβλήματα στην ταχύτητα. Άραγε το πρόβλημα οφείλεται στην υπηρεσία νέφους ή στους περιορισμούς των υποδομών πληροφορικής τους;

Πολύπλοκη τεχνολογία και μία πρόκληση για το σύνολο δεξιοτήτων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν σχηματίσει μία εικόνα για το νέφος σαν να πρόκειται για τη «γη της επαγγελίας» και από μία πρώτη ματιά σε αυτή η μελέτη γίνεται φανερό ότι μόνο σε λίγες περιπτώσεις η μετάβαση στο νέφος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν. Το ερώτημα που θέτουμε είναι – φταίνε οι δυνατότητες και η δομή του νέφους που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας ή πρόκειται για κάτι άλλο;

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι υποδομές νέφους είναι πολύπλοκες και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το 39% των υποδομών πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει εντός των εγκαταστάσεων του (on-premises), πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις μεταβάσεις στο νέφος είναι υβριδικές, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων επισήμαναν ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν η διατήρηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υποδομών στο νέφος (cloud) και των υποδομών στις εγκαταστάσεις τους (on-prem.). Και αυτό δημιουργεί ένα περίπλοκο και ασύνδετο υβριδικό περιβάλλον που δημιουργεί ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η έλλειψη τεχνογνωσίας του εσωτερικού προσωπικού αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις λειτουργίες του οργανισμού τους στο δημόσιο νέφος με το 74% να θεωρεί ότι ο οργανισμός τους δεν έχει τη δυνατότητα ή την ικανότητα να εκπαιδεύει υπαλλήλους καθώς το νέφος αυξάνεται σε πολυπλοκότητα. Και αυτή ενδέχεται να είναι η απάντηση στο γιατί οι μετεγκαταστάσεις στο νέφος δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων.

Αξιοποιώντας συνεργασίες

Η διαχείριση τόσο της υποδομής του δημόσιου νέφους όσο και των υποδομών εσωτερικής εγκατάστασης γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και δαπανηρή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το νέφος μπορεί να επιτρέψει μετασχηματιστικά αποτελέσματα μόνο στην περίπτωση που οι οργανισμοί είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσεκτικές θεμελιώδεις κινήσεις και προγραμματισμό και να δεχθούν συμβουλές από ειδικούς. Χωρίς εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις υβριδικές υποδομές τους. Η αξιοποίηση συνεργασιών με παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) θα επιτρέψει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαχειριστούν τα υβριδικά περιβάλλοντα πληροφορικής τους με εξειδικευμένους συνεργάτες, να βελτιώσουν την απόδοση, να αυξήσουν την ασφάλεια και να καταστήσουν τις δαπάνες περισσότερο προβλέψιμες.

Για να μάθετε περισσότερα, κατεβάστε τη μελέτη Forrester «SMBs: The Future Is Co-Managed».

Πηγή: Datto

 

4

Ιούλ

Η Sophos είναι ενθουσιασμένη που ανακοινώνει μια νέα συνεργασία με τη Cysurance, μία εταιρεία μετριασμού κινδύνου επόμενης γενιάς που ασφαλίζει, εγγυάται και πιστοποιεί λύσεις ασφάλειας.

Η συνεργασία παρέχει τη δυνατότητα σε οργανισμούς που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Sophos Managed Detection & Response (MDR) τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μοναδικό και με σταθερή τιμή ασφαλιστήριο συμβόλαιο στον κυβερνοχώρο. Οι πολιτικές είναι οι πρώτες στο είδος που αναγνωρίζουν τους οργανισμούς που διαθέτουν ένα επίπεδο υπηρεσιών ανίχνευσης/εντοπισμού απειλών και απόκρισης.

Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και ταχύτητα, το MDR μετατρέπεται γρήγορα σε μία απαραίτητη προϋπόθεση για τους οργανισμούς για να διαχειρίζονται τη στάση τους στον κυβερνοχώρο. Οι περισσότεροι οργανισμοί απλώς δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το εξελισσόμενο τοπίο απειλών, όπως αποδεικνύεται και από το 59% των ειδικών στην κυβερνοασφάλεια στις ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι οι σημερινές απειλές είναι πολύ προχωρημένες για να τις αντιμετωπίσουν από μόνοι τους οι οργανισμοί.

Η Cysurance αναγνωρίζει το παραπάνω όπως αναγνωρίζει και την αξία που παρέχουν οι ειδικοί ανίχνευσης απειλών και απόκρισης 24/7 της Sophos για τον μετριασμό του κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Η ασφαλιστική κάλυψη σταθερής τιμής της Cysurance αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων του Sophos MDR και των αποτελεσματικών υπηρεσιών ασφαλείας που παρέχει η εταιρεία σε οργανισμούς.

Η Kirsten Bay, συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cysurance, είπε:

«Η έλλειψη ολοκληρωμένων και ενσωματωμένων στρατηγικών ασφάλειας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί τα τέλη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στον κυβερνοχώρο αυξάνονται ενώ τα όρια κάλυψης μειώνονται. Όσοι δεν διαθέτουν στρατηγικές άμυνας εις βάθος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στον κυβερνοχώρο. Παρόλα αυτά, η κυβερνοασφάλεια είναι μια διαχειρίσιμη πρόκληση και η Sophos μπορεί να βοηθήσει. Μαζί, εστιάζουμε στο πως θα βοηθήσουμε τους οργανισμούς να λάβουν υπεύθυνα μέτρα για την εφαρμογή των καταλληλότερων λύσεων κυβερνοασφάλειας για την προστασία των επιχειρήσεων και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τους. Η αποδεδειγμένη λύση MDR της Sophos επιτρέπει στη Cysurance να προσφέρει μια σειρά από τα καλύτερα προγράμματα κάλυψης στην κατηγορία τους τα οποία μάλιστα ανταμείβουν τους πελάτες για τις έξυπνες επενδύσεις τους στην κυβερνοασφάλεια».

Οι πολιτικές Cysurance για τους χρήστες του Sophos MDR υποστηρίζουν όλους τους κλάδους της βιομηχανίας στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων ή τα τερματικά. Τέσσερα ασφαλιστικά συμβόλαια, που κυμαίνονται μεταξύ $275.000 και $3,2 εκατομμυρίων σε συνολική κάλυψη – συμπεριλαμβανομένης και της κάλυψης ransomware – είναι διαθέσιμα για τους πελάτες. Για να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://enroll.cysurance.com/sophos/.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά συνεργασιών ασφάλισης στον κυβερνοχώρο για τη Sophos, η οποία ήδη φέτος ανακοίνωσε συμφωνίες με τις Cowbell και Measured Analytics and Insurance. Η συνεργασία της με τη Cysurance ωφελεί μοναδικά τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν το Sophos MDR, μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες του κλάδου με περισσότερους από 17.000 πελάτες. 

Πηγή: Sophos

29

Ιούν

Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από τα Kaseya Connect και DattoCon, η πρώτη κοινή εκδήλωση-συνέδριο μετά την εξαγορά της Datto από την Kaseya περιλάμβανε πολλές νέες λύσεις, ενημερώσεις και στρατηγικές ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή κοινότητα πληροφορικής.

Η Kaseya, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ενοποιημένου λογισμικού διαχείρισης πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας για παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη εκδήλωση Kaseya DattoCon Europe που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των επιτυχημένων Kaseya Connect και DattoCon και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία στις 26-28 Ιουνίου.

Η εταιρεία NSS, Διεθνής Διανομέας Value Added Distributor (VAD), εξειδικευμένος σε λύσεις αιχμής στον τομέα της πληροφορικής έδωσε το παρόν στο συνέδριο με τους Γιώργο Καπανίρη (Διευθύνων Σύμβουλος) και Γιώργο Κουϊμιντζή (Εμπορικός Διευθυντής).

Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1.000 ηγέτες από τον κλάδο της πληροφορικής και για τρεις ημέρες συνεδριών, αποκλειστικών πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων και δικτύωσης, η εκδήλωση ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να πληροφορηθούν σε βάθος για τις λύσεις υπηρεσιών πληροφορικής της Kaseya – συμπεριλαμβανομένου και του IT Complete 2.0 που λανσαρίστηκε πρόσφατα και είναι η μοναδική στον κλάδο ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα για πολύ-λειτουργικούς επαγγελματίες πληροφορικής.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από τον κλάδο συζήτησαν τις τρέχουσες τάσεις στην πληροφορική και στην κυβερνοασφάλεια και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους σημαντικές στρατηγικές ανάπτυξης για την κοινότητα της πληροφορικής. Το τριήμερο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πληθώρα ευκαιριών δικτύωσης, χρήσιμες συμβουλές για πωλήσεις και μάρκετινγκ καθώς και με πρακτική εκπαίδευση σε προϊόντα.

Νέες δυνατότητες στο IT Complete 2.0

«Οι οργανισμοί που είναι “powered by Kaseya” είναι οι πιο επιτυχημένοι στους κλάδους τους» δήλωσε ο Fred Voccola, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaseya. «Το IT Complete είναι ήδη η πιο ενσωματωμένη και ολοκληρωμένη σουίτα λύσεων για επαγγελματίες πληροφορικής. Με την τελευταία έκδοση, ωθήσαμε τις δυνατότητές της σε νέο επίπεδο προσθέτοντας ακόμη 350 ενσωματώσεις, συμπεριλαμβανομένων και όλων των προϊόντων Datto. Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάσαμε το IT Complete 2.0 στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

  • Μετά την εξαγορά της Vonahi, η Kaseya πρόσθεσε αυτοματοποιημένες δοκιμές παρείσδυσης δικτύου στη σουίτα ασφαλείας της και μείωσε την τιμολόγηση για τις λύσεις της Vonahi κατά 10%.
  • Η Kaseya επέκτεινε επίσης τη σουίτα MSP Enablement Suite για να συμπεριλάβει την αυτοματοποιημένη λύση παρουσίασης πωλήσεων audIT με πέντε δωρεάν άδειες χρήσης ανά πελάτη.
  • Η ενσωμάτωση ConnectBooster είναι πλέον διαθέσιμη στους Ευρωπαίους συνεργάτες και έτσι απλοποιούνται οι διαδικασίες χρέωσης για τους MSPs.

Άλλες ενημερώσεις προϊόντων στο IT Complete 2.0 περιλαμβάνουν:

  • Το Datto Endpoint Backup for Servers είναι μία πολυαναμενόμενη λύση που δίνει στους MSPs την επιλογή να προστατεύουν τους διακομιστές τους απευθείας στο ασφαλές Datto Cloud –δεν απαιτείται τοπική συσκευή ή χέρια… IT– ενώ εξακολουθεί να περιλαμβάνει όλες τις προηγμένες λειτουργίες που περιμένουν οι χρήστες του Datto BCDR.
  • Το Microsoft 365 Management στο Datto RMM αποτελεί μία νέα δυνατότητα που συνδυάζει τη διαχείριση χρηστών και τη διαχείριση συσκευών για να παρέχει στους νέους χρήστες όλα όσα χρειάζονται κατά τη φάση της ενσωμάτωσης. Επίσης ανακαλεί την πρόσβαση αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους στην εταιρεία.
  • Το Datto Networking Appliance (DNA) που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα είναι ένας δρομολογητής δικτύου υψηλής απόδοσης που εγγυάται «πάντα ενεργές» συνδέσεις στο Διαδίκτυο χάρη στην πλήρως ενσωματωμένη δυνατότητα 4G LTE.

Νέες επιχειρηματικές υπηρεσίες της Kaseya για Ευρωπαίους πελάτες

Η Kaseya επίσης αναπτύσσει διαρκώς το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα Remote IT and Security Management (RITSM) προσθέτοντας με ένα νέο μάθημα για επαγγελματίες (Professional course). Το νέο μάθημα πιστοποίησης που έχει διάρκεια 40 ωρών σχεδιάστηκε για να δώσει λύση στην αυξανόμενη ζήτηση για νέους, ταλαντούχους επαγγελματίες στον χώρο της πληροφορικής και της κυβερνοασφαλείας, με ενότητες που καλύπτουν κρίσιμες λειτουργίες για MSPs όπως η απομακρυσμένη διαχείριση πληροφορικής και ασφάλειας, η εργασία σε περιβάλλοντα sandbox και οι δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών.

Οι βασικές συνεδρίες στο Kaseya DattoCon Europe:

  • Ο Fred Voccola, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaseya στην ομιλία του αναφέρθηκε στη βιομηχανία των MSPs και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στις ευκαιρίες για ανάπτυξη που έρχονται.
  • Ο Lior Zoref, Ερευνητής, Σύμβουλος και Ομιλητής TED, Πρώην Αντιπρόεδρος της Microsoft και συγγραφέας του βιβλίου Mindsharing: The Art of Crowdsourcing Everything εμβάθυνε στη χρήση της συλλογικής νοημοσύνης για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την εξεύρεση νέων λύσεων στις επιχειρηματικές προκλήσεις.
  • Ο Ranjan Singh, Chief Product Officer της Kaseya παρουσίασε τις πιο πρόσφατες προϊοντικές καινοτομίες των Kaseya και Datto.
  • Ο Jason Manar, CISO της Kaseya αναφέρθηκε στις πραγματικές απειλές που κρατούν τους CISO ξύπνιους τη νύχτα.
  • Ο Nadir Merchant, Γενικός Διευθυντής και CTO της IT Glue προχώρησε σε μία παρουσίαση ολοκληρωμένης διαχείριση IT αξιοποιώντας τη λύση Kaseya One.

Πηγή: Kaseya

26

Ιούν

Η Keeper Security έδωσε στη δημοσιότητα την πιο πρόσφατη έρευνά της «Password Management Report: Unifying Perception with Reality», στην οποία εξετάζονται οι συνήθειες ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης.

Η έρευνα της Keeper Security, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 8.000 άτομα, εστίασε στις διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ του τι λένε οι άνθρωποι ότι κάνουν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο και του τι κάνουν στην πραγματικότητα. Στην έρευνα αποκαλύφθηκε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την υγεία της ασφάλειάς τους γενικότερα και ότι υπάρχει σαφής αποσύνδεση μεταξύ της αντίληψης τους και των πράξεων τους. Στην έκθεση επίσης διαπιστώθηκε ότι οι παλαιότερες γενιές είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν καλύτερες πρακτικές ασφάλειας κωδικών πρόσβασης από τους νεότερους συνομηλίκους τους. Συνολικά, οι βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τους κωδικούς πρόσβασης αποκαλύφθηκε ότι αποτελούσαν ένα αίνιγμα για τους περισσότερους. Πολλά άτομα πιστεύουν ότι προστατεύονται, αλλά με βάση τις ενέργειες τους, λανθασμένα έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Αρκετοί υπερεκτιμούν την ασφάλεια τους

Η πλειοψηφία (51%) των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε ότι «η κυβερνοασφάλεια είναι εύκολη στην κατανόηση». Επιπλέον, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι όχι μόνο η κυβερνοασφάλεια είναι μία έννοια εύκολη στην κατανόηση αλλά και ότι λαμβάνει ενεργώς μέτρα για την προστασία του. Μόνο το 10% από των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι αισθάνθηκε σύγχυση ή υπερβολικό φόρτο από την κυβερνοασφάλεια, κάτι που αποτελεί έκπληξη καθώς για οποιονδήποτε έχει εργαστεί στον συγκεκριμένο τομέα, αυτό το ποσοστό μοιάζει σοκαριστικά χαμηλό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αποκαλύπτονται καθημερινά νέοι φορείς απειλών, ότι διάφορες μεγάλες συμμορίες ransomware βρίσκονται στις επικεφαλίδες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων σε μόνιμη βάση και ότι ο αριθμός των παραβιάσεων, που είναι μεγάλος και αυξάνεται με φαινομενικά εκθετικούς ρυθμούς, πως είναι δυνατόν ορισμένοι άνθρωποι να αισθάνονται τόσο σίγουροι για τη στάση ασφαλείας τους;

Η απάντηση είναι ανησυχητική και θα μπορούσε να είναι απλή άγνοια. Για παράδειγμα, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο το 25% των ανθρώπων χρησιμοποιούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς τους, γεγονός που αφήνει το υπόλοιπο 75% με επικίνδυνα αδύναμες πρακτικές ασφαλείας κωδικών πρόσβασης. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης αλλά επαναλαμβάνει παραλλαγές τους (για παράδειγμα Hockeyfan123 και 123Hockeyfan), μια πρακτική που είναι ευάλωτη σε επιθέσεις τύπου «credential-stuffing». Τέλος, το 14% όλων των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν απλούς, επαναλαμβανόμενους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους.

Η δημιουργία και η απομνημόνευση εκατοντάδων μοναδικών κωδικών πρόσβασης είναι μια δουλειά-μαμούθ και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να τείνουν να αγνοούν τις συμβουλές ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας, κυβερνητικών φορέων ή και άλλων ειδικών και αντ’ αυτού επιλέγουν να φαντάζονται ότι ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο δεν υπάρχει για εκείνους.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι καλύτερες στη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης

Δεν είναι όλα τα άτομα απελπιστικά ευάλωτα και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι η νεότερη γενιά που έχει τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Στην πραγματικότητα, το 29% των Baby Boomers (ηλικίας 59-77 ετών) χρησιμοποιούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης έναντι μόνο του 20% των ερωτηθέντων Gen Z (ηλικίας 16-26 ετών).

Οι παλαιότερες γενιές φαίνεται να είναι περισσότερο εναρμονισμένες με την πραγματικότητα των εξελιγμένων και πανταχού παρόντων κυβερνοαπειλών ή απλώς μπορεί να έχουν περισσότερα να χάσουν σε περίπτωση παραβίασης. Όπως και να έχει, εμείς ως βιομηχανία πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε όλους τους χρήστες και να βελτιώσουμε την κατανόησή τους για τις πρακτικές και τις τακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν για να τους βοηθήσουμε να αποφύγουν μια δαπανηρή επίθεση.

Γεφύρωση του χάσματος γνώσης

Ενώ οι συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι άφθονες, η έρευνα της Keeper Security αποκαλύπτει ότι είναι υπερβολικές και δυσβάσταχτες για πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων. Αν και οι ερωτηθέντες ισχυρίζονται ότι οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προσωπική τους ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η πλειοψηφία δεν ακολουθεί τις πρακτικές ασφάλειας κωδικών πρόσβασης που συνιστά η βιομηχανία στην καθημερινότητα τους. Τα ευρήματα της Keeper δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν και να βάλουν σε εφαρμογή τις βέλτιστες πρακτικές προστασίας κωδικών πρόσβασης την ίδια στιγμή που σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι δυσνόητη.

Η κυβερνοασφάλεια είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία της ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενης διαδικτυακής παρουσίας μας, ωστόσο πολλοί αγνοούν την αξία των κατάλληλων πρωτοκόλλων ψηφιακής ασφάλειας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την υπερβολική αυτοπεποίθηση, τον φόβο και την απάθεια τους για να διασφαλίσουν την προστασία των συσκευών τους, της ταυτότητας και τους λογαριασμούς τους. Ένα πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν password manager όπως το Keeper για να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και κλειδιά για όλους τους λογαριασμούς σας. 

Πηγή: Keeper Security

22

Ιούν

Η διαδικτυακή πύλη Intelix της SophosLabs είναι μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο.

H Sophos είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διάθεση του portal SophosLabs Intelix, μίας διαδικτυακής διεπαφής/πύλης που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να υποβάλλει ύποπτα αρχεία και threat artifacts για πληροφόρηση και διαβάθμιση απειλών. Η δωρεάν υπηρεσία είναι μια εξαιρετική πηγή για ιδιώτες, ερευνητές και οργανισμούς που θέλουν να ενημερώνονται τακτικά για τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Το Intelix παρέχει λεπτομερείς, εξηγήσιμες και αποδεδειγμένες πληροφορίες απειλών, επιτρέποντας στους ανθρώπους να λαμβάνουν ενημερωμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Τα αρχεία και οι διευθύνσεις URL που καταχωρούνται, υποβάλλονται σε λεπτομερή ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων αναζητήσεων στο νέφος, στατικής ανάλυσης και δυναμικής ανάλυσης (cloud sandboxing).

Από τις πλούσιες αναφορές που δημιουργούνται, οι χρήστες μπορούν να έχουν πλήρη κατανόηση των αποτελεσμάτων καθώς και των χαρακτηριστικών ή/και των συμπεριφορών που οδήγησαν στην τελική απόφαση.

Η διαδικτυακή πύλη Intelix επιδεικνύει τη δύναμη των τεχνολογιών ανίχνευσης της SophosLabs και της πλατφόρμας πληροφόρησης απειλών Sophos X-Ops που χρησιμοποιείται από τα προϊόντα Sophos.

Αν είστε εγγεγραμμένος πελάτης της Sophos, το Intelix Portal προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες. Συνδεόμενοι με το Sophos ID σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων αναλύσεων για έως και ένα έτος. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε άμεσα μία ανάλυση στο Sophos Support ή στο SophosLabs για ανθρώπινη αξιολόγηση και αναθεώρηση των αποτελεσμάτων.

Η πύλη Intelix της SophosLabs είναι μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης σχετικά με τις πιο πρόσφατες απειλές στον κυβερνοχώρο. Είτε είστε ερευνητής, είτε ιδιώτης είτε επιχείρηση, η πύλη παρέχει πληθώρα πληροφοριών που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ένα βήμα μπροστά από τους κυβερνοεγκληματίες και τις κυβερνοαπειλές. Το Intelix είναι επίσης διαθέσιμο στο AWS Marketplace καθώς και για περιπτώσεις χρήσης OEM.

Δοκιμάστε το σήμερα ή επισκεφτείτε τη διεύθυνση Sophos.com/Intelix για να μάθετε περισσότερα.

Πηγή: Sophos

20

Ιούν

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος για να σας ωθήσουν να κάνετε κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Το κλικ σε τέτοιους κακόβουλους συνδέσμους και αρχεία ενδέχεται να πυροδοτήσει μια σειρά από «διεργασίες» που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό, γεγονός που ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο -για να παραβιαστούν- όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σας. Προτού αποφασίσετε να κάνετε κλικ σε ένα συνημμένο, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να ανοίξει.

Μπορείτε να ελέγξετε αν ένα συνημμένο σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ασφαλές, ζητώντας από το λογισμικό προστασίας ιών να σαρώσει τα συνημμένα στα email σας, να επανελέγξετε τον αποστολέα και να μην ανοίξετε τυχόν συνημμένα που επισημαίνονται ως ανεπιθύμητα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μη ασφαλή συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και πως θα καταφέρετε να αποφύγετε να πέσετε θύματα τους. 

Οι κίνδυνοι από το άνοιγμα μη ασφαλών συνημμένων email

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του ανοίγματος μη ασφαλών συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι να μολυνθεί η συσκευή σας από κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται malware. Όταν το κακόβουλο λογισμικό εγκατασταθεί επιτυχώς στον υπολογιστή σας, μπορεί να καταγράψει το πάτημα των πλήκτρων, να καταγράψει στιγμιότυπα οθόνης (screenshots)της δραστηριότητάς σας και να πάρει τον έλεγχο της κάμερας ή του μικρόφωνου του υπολογιστή σας. Όλα αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται στη συνέχεια στον κυβερνοεγκληματία που έβαλε στόχο τη συσκευή σας.

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό για να κλέψουν τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα σας, όπως στοιχεία σύνδεσης λογαριασμών (διαπιστευτήρια) ή τους αριθμούς πιστωτικών καρτών. Ανάλογα με τον τύπο του κακόβουλου λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, αυτό που μπορεί να πέσει στα χέρια του κυβερνοεγκληματία ποικίλλει.

3 Συμβουλές για να ελέγξετε αν ένα συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ασφαλές

Ακολουθούν συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αν  ένα συνημμένο email είναι ασφαλές.

Διπλοτσεκάρετε ποιος είναι ο αποστολέας

Ο έλεγχος του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του ονόματος του αποστολέα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε πριν αποφασίσετε να κάνετε κλικ σε ένα συνημμένο. Δεν γίνεται ωστόσο να βασιστείτε μόνο στο όνομα του αποστολέα για να επαληθεύσετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πολλοί κυβερνοεγκληματίες πλαστογραφούν ονόματα νόμιμων αποστολέων για να φαίνεται ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι αξιόπιστα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κάποιον πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως η Google με το Gmail, που πρόσφατα διέθεσε μία ενημέρωση που εμφανίζει ένα μπλε εικονίδιο «checkmark» για να υποδεικνύει τους «επαληθευμένους» αποστολείς, μην το εμπιστεύεστε πλήρως. Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν ήδη βρει τον τρόπο να «σπάσουν» την επαλήθευση με το μπλε σήμα ελέγχου (checkmark) του Gmail.

Αντίθετα, αντί να κάνετε κλικ στο συνημμένο, δεν θα ήταν κακή ιδέα να επικοινωνήστε με τον αποστολέα μέσω μίας άλλης μεθόδου επικοινωνίας για να επιβεβαιώσετε ότι είναι πραγματικά το άτομο ή ο οργανισμός που το έστειλε.

Μην ανοίγετε συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν επισημανθεί ως ανεπιθύμητα

Πολλοί πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επισημαίνουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τα τοποθετούν αυτόματα στον φάκελο των ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Αν και ο δικός σας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνει το ίδιο, βεβαιωθείτε ότι δεν θα ανοίξετε συνημμένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν επισημανθεί, καθώς είναι πιθανό να μολύνετε τη συσκευή σας ή να πρόκειται για κάποια απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από ιούς για τη σάρωση συνημμένων

Το λογισμικό προστασίας από ιούς (αντιιικό) είναι ένας τύπος προγράμματος που εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και το οποίο εντοπίζει, απομονώνει και αφαιρεί ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα προτού οι κυβερνοεγκληματίες μολύνουν επιτυχώς τον υπολογιστή σας. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της ύπαρξης λογισμικού προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας είναι ότι μπορεί επίσης να σαρώσει τα συνημμένα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας για να ελέγξει αν είναι ασφαλή. Αν δεν είναι ασφαλή, το λογισμικό προστασίας από ιούς θα σας ενημερώσει.

Ποια συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ασφαλή γενικά για άνοιγμα;

Ορισμένα από τα συνημμένα σε email που θεωρούνται γενικότερα ασφαλή για άνοιγμα είναι:

  • .JPEG
  • .JPG
  • .PNG
  • .GIF
  • .TIF
  • .TIFF
  • .MPEG
  • .MPG
  • .MP3
  • .MP4
  • .WAV
  • .MOV

Αν και αυτοί οι τύποι συνημμένων θεωρούνται ασφαλείς, συνιστούμε να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε αυτά, ειδικά όταν προέρχονται από άγνωστο αποστολέα ή δεν γνωρίζετε τίποτα για αυτά.

Ποια συνημμένα σε email θεωρούνται λιγότερο ασφαλή για άνοιγμα;

Παρακάτω είναι μερικά από τα συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θεωρούνται λιγότερο ασφαλή για άνοιγμα:

  • .EXE
  • .DOC
  • .DOCX
  • .XLS
  • .XLSX
  • .PPT
  • .DMG
  • .ZIP
  • .RAR
  • .HTML

Προτού αποφασίσετε να κάνετε κλικ σε αυτούς τους τύπους συνημμένων, συνιστούμε να λαμβάνετε τις προαναφερθείσες προφυλάξεις, όπως το να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό προστασίας από ιούς και να επιβεβαιώσετε τον αποστολέα. Αν πρόκειται για κάποιο αρχείο από έναν αποστολέα που περιμένατε, πιθανότατα δεν υπάρχει κάτι να ανησυχήσει.

Τι να κάνετε αν κάνετε κλικ σε ένα μη ασφαλές συνημμένο email

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αν κατά λάθος κάνετε κλικ σε ένα μη ασφαλές συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

1. Αποσυνδέστε τη συσκευή σας από το διαδίκτυο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αποσυνδέσετε τη συσκευή σας από το διαδίκτυο. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του WiFi ή του δικτύου Ethernet και να μολύνει άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο αν παραμείνει σε σύνδεση. Η αποσύνδεση της συσκευής σας από το διαδίκτυο μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το κακόβουλο λογισμικό.

2. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης σας και ενεργοποιήστε τη ταυτοποίηση πολλαπλών παραγόντων (MFA)

Αφού αποσυνδέσετε τη συσκευή σας από το Διαδίκτυο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική συσκευή για να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας, και κυρίως του email σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να σας βοηθήσει να αλλάξετε γρήγορα τους κωδικούς πρόσβασης. Το Keeper Password Manager προσφέρεται σε δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε άμεσα. Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς σας και να τους έχετε αποθηκευμένους με ασφάλεια, ώστε να μην τους ξεχάσετε ποτέ.

Μαζί με την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης σας, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA). Το MFA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στον λογαριασμό σας για να αποτρέψει οποιονδήποτε άλλον εκτός από εσάς να έχει πρόσβαση σε αυτόν. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα από τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι ότι μπορεί επίσης να αποθηκεύσει τους κωδικούς 2FA και να τους συμπληρώνει αυτόματα όταν συνδέεστε.

3. Σαρώστε τη συσκευή σας για ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα

Τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού προστασίας από ιούς λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Αν έχετε ήδη εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον μολυσμένο υπολογιστή σας, εκτελέστε μια σάρωση, ώστε το κακόβουλο λογισμικό να αφαιρεθεί από τη συσκευή σας. Αν δεν διαθέτετε ήδη λογισμικό προστασίας από ιούς, θα πρέπει να συνδεθείτε στο διαδίκτυο και να κάνετε λήψη ενός τέτοιου προγράμματος.

Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα και ιοί ενδέχεται να σας εμποδίσουν να κατεβάσετε λογισμικό προστασίας από ιούς. Αν διαπιστώσετε ότι όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Αν έχετε ήδη δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα στη συσκευή σας, μια άλλη προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να «σβήσετε» τα πάντα από τον υπολογιστή σας. Λάβετε υπόψη σας ότι η επαναφορά του λογισμικού του υπολογιστή σας θα αφαιρέσει τα πάντα από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων, των εικόνων και άλλων δεδομένων σας, επομένως ακολουθήστε αυτήν την προσέγγιση μόνο εφόσον γνωρίζετε ότι έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας.

4. Έχετε το νου σας για ύποπτη δραστηριότητα

Αφού ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα μπορούσε να πάρει ένας κυβερνοεγκληματίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προσέξτε για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, όπως αγορές που δεν κάνατε ή ασυνήθιστες απόπειρες σύνδεσης σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς σας.

Προστατευτείτε από τα μη ασφαλή συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ασφαλείς και να μην πέσετε θύματα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι να γνωρίζετε πως να τις εντοπίσετε. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε τις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να αναζητήσετε, όπως είναι τα ανεπιθύμητα συνημμένα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ως προληπτικό μέτρο, να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε λογαριασμό σας και να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το MFA. Όσο πιο ισχυρή είναι η υγιεινή σας στον κυβερνοχώρο, τόσο πιο ασφαλείς θα είστε εσείς και τα δεδομένα σας, ακόμα κι αν κατά λάθος πέσετε στην παγίδα και κάνετε κλικ σε ένα μη ασφαλές συνημμένο email ή σε κάποιον σύνδεσμο.

Ξεκινήστε σήμερα μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper Password Manager για να αρχίσετε να προστατεύετε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα σας από τους κυβερνοεγκληματίες.

Πηγή: Keeper

15

Ιούν

Βαθμολογία 4.7/5 για την Sophos στην κατηγορία Network Firewalls. Οι πελάτες αναγνώρισαν τη Sophos (Gartner® Peer Insights™ Customers’ Choice) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πελάτες αναγνώρισαν τη Sophos με μέση συνολική βαθμολογία 4,7/5 με βάση 462 επαληθευμένες κριτικές, από τις 31 Μαρτίου του 2023. Η Sophos επίσης, είναι η μοναδική εταιρεία που έλαβε τη διάκριση «Customers’ Choice» και στις δύο προϊοντικές κατηγορίες Endpoint Protection Platforms 2021 και Network Firewalls 2023. Επιπλέον, η Sophos είναι ο μόνος προμηθευτής με τη διάκριση «Επιλογή Πελατών για Network Firewalls» για πελάτες του Δημόσιου τομέα, του Κυβερνητικού και του τομέα της Εκπαίδευσης.

Με βάση αποκλειστικά τις κριτικές ανεξάρτητων πελατών που έχουν αξιολογηθεί αυστηρά από την Gartner, αυτή η επιβράβευση αποτελεί απόδειξη της απαράμιλλης αξίας που προσφέρει το Sophos Firewall, χάρη στην κορυφαία προστασία, την ανώτερη ορατότητα και την απλούστερη διαχείριση.


Κατεβάστε την αναφορά εδώ.


Το Gartner Peer Insights μοιράζεται την ανεξάρτητη φωνή των επαληθευμένων εταιρικών πελατών. Στα πρόσφατα σχόλια τους για το Sophos Firewall περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδες κριτικές πελατών του Sophos Firewall που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα Gartner Peer Insights. Η Sophos θα ήθελε επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσει τους πελάτες της που μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα σχόλια τους. Η Sophos εκτιμά απεριόριστα τον χρόνο και την εμπιστοσύνη τους.

Το Sophos Firewall βελτιστοποιεί την προστασία του δικτύου σας

Το Sophos Firewall προσφέρει την απόλυτη αξία για την επένδυσή σας στην δικτυακή ασφάλεια καθώς παρέχει ισχυρή προστασία και υψηλή απόδοση ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα δικτύου, με οφέλη που απλώς δεν είναι δυνατόν να αποκτήσετε με κανένα άλλο τείχος προστασίας:

Αποκαλύψτε κρυφούς κινδύνους – Το Sophos Firewall κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από άλλες λύσεις στο να εκθέτει/αποκαλύπτει τους κρυφούς κινδύνους μέσω μίας οπτικής κονσόλας, μέσω εμπλουτισμένων αναφορών τόσο «on-box» όσο και cloud καθώς και μέσω μοναδικών πληροφοριών επικινδυνότητας.

Αποκλεισμός άγνωστων απειλών – Το Sophos Firewall καθιστά τον αποκλεισμό άγνωστων απειλών μία ταχύτερη, απλούστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία από άλλα τείχη προστασίας με προηγμένη επιθεώρηση TLS υψηλής απόδοσης και μια πλήρη σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών προστασίας που είναι αρκετά εύκολο να ρυθμίσετε και να διαχειριστείτε.

Αυτόματη ανταπόκριση σε συμβάντα – Το Sophos Firewall με Synchronized Security (Συγχρονισμένη Ασφάλεια) ανταποκρίνεται αυτόματα στα δικτυακά συμβάντα χάρη στο Sophos Security Heartbeat που μοιράζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της προστασίας Sophos Endpoint στα τερματικά σας και του Sophos Firewall.

Το Sophos Firewall είναι απλώς μέρος του καλύτερου οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας

Το Sophos Firewall προσφέρει ολοκληρωμένη ενσωμάτωση με την πλήρη γκάμα προϊόντων δικτυακής ασφάλειας ασφαλούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των Sophos Switches, Wireless, SD-RED και ZTNA -και μαζί με το υπόλοιπο οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας της Sophos που περιλαμβάνει λύσεις ασφάλειας τερματικών (endpoint security), XDR, MDR και προστασίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανταλλαγής μηνυμάτων.

Είτε επιθυμείτε να προχωρήσετε στη διαχείριση του από μόνοι σας αξιοποιώντας την ενσωματωμένη κονσόλα διαχείρισης cloud με την ονομασία Sophos Central είτε επιθυμείτε να αφήσετε τη Sophos να αναλάβει τη διαχείριση για εσάς μέσω της 24/7 διαχειριζόμενης υπηρεσίας εντοπισμού απειλών και ανταπόκρισης θα είστε καλυμμένοι.

Πηγή: Sophos

13

Ιούν

Πολλοί οργανισμοί γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να βελτιώσουν την προσέγγιση τους στην κυβερνοασφάλεια ή να αναπτύξουν το οικοσύστημα ασφάλειας τους, αλλά δεν γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν. Αν κάτι τέτοιο σας μοιάζει οικείο, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το να ξεκινήσετε με την κυβερνοασφάλεια ή το να ενισχύσετε την υπάρχουσα υποδομή σας συχνά μπορεί να αποτελέσει μία γεμάτη σύγχυση διαδικασία. Η Fortra μπορεί να σας βοηθήσει.

H Fortra προσφέρει την πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια

Η Fortra είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού σας καθώς εργάζεστε να βελτιστοποιήσετε τη στάση ασφαλείας σας σε πολλαπλά μέτωπα. Η Fortra διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ασφαλείας που καλύπτει τόσο την ασφάλεια της υποδομής σας όσο και των δεδομένων σας προσφέροντας την ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια που αναζητάτε από έναν μοναδικό και έμπιστο συνεργάτη.

Διαχείριση Ευπαθειών

Προσδιορίστε, αξιολογήστε, ιεραρχήστε και λάβετε αναφορές για τις αδυναμίες στην ασφάλεια που μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο τον οργανισμό σας. Εύκολες στην εφαρμογή, στη χρήση και στην κλιμάκωση τους, οι λύσεις της Fortra μπορούν να σας βοηθήσουν να απλοποιήσετε το έργο σας στους παρακάτω τομείς:

  • Διαχείριση ευπαθειών (Vulnerability Management)
  • Σάρωση δικτυακών εφαρμογών (Web Application Scanning)
  • Δοκιμές ασφάλειας εφαρμογών (Application Security Testing)

Επιθετική ασφάλεια

Δώστε προτεραιότητα στους κινδύνους που πράγματι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υποδομή σας. Παρακολουθήστε για τυχόν αδυναμίες στην υποδομή και τις αμυντικές διαδικασίες του οργανισμού σας με εργαλεία που σας βοηθούν να αξιολογήσετε τον πιθανό αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων:

  • Αυτοματοποιημένες δοκιμές παρείσδυσης (Automated Pen Testing)
  • Προσομοιώσεις αντιπάλων (Adversary Simulations)
  • Επιχειρήσεις Κόκκινης Ομάδας (Red Team Operations)

Προστασία δεδομένων

Προστατεύσετε ευαίσθητες πληροφορίες και συμμορφωθείτε με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Προσδιορίστε και διαβαθμίστε δεδομένα και εξαλείψτε τυχόν παραβιάσεις πολιτικής αξιοποιώντας:

  • Διαβάθμιση δεδομένων (Data Classification)
  • Διαχείριση δικαιωμάτων (Rights Management)
  • Endpoint DLP

Προστασία ψηφιακών δεδομένων από κινδύνους

Προστατεύστε κρίσιμης σημασίας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με πληροφόρηση απειλών που έχουν επιμεληθεί ειδικοί και ολοκληρωμένη προστασία ενάντια στη πλαστογραφία εμπορικής επωνυμίας, τις διαρροές δεδομένων, τις απειλές από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της κατάληψης λογαριασμών και ενάντια σε άλλους ψηφιακούς κινδύνους σε μία ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει:

  • Προστασία κατάληψης λογαριασμού (Account Takeover Protection)
  • Προστασία από απειλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Protection)

Ασφαλή μεταφορά αρχείων

Απλοποιήστε, ασφαλίστε και αυτοματοποιήστε τις μεταφορές εταιρικών αρχείων μέσω ενός διαισθητικού περιβάλλοντος χρήσης που δίνει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους, συνεργάτες και πελάτες να μετακινούν εύκολα δεδομένα χωρίς να είναι απαραίτητες οι δεξιότητες προγραμματισμού. Οι λύσεις εκτείνονται:

  • Διαχειριζόμενη μεταφορά αρχείων (Managed File Transfer)
  • Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (Electronic Data Interchange, EDI)
  • Επιτάχυνση αρχείων (File Acceleration)

Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Διατηρήστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις επωνυμίες και τα δεδομένα προστατευμένα με ελάχιστες διακοπές. Μειώστε τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων που ξεκινούν από τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποτρέψτε τις απώλειες δεδομένων από τα εξερχόμενα μηνύματα με αυτές τις δυνατότητες:

  • Προστασία επωνυμίας (Brand Protection)
  • Παραβίαση εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Business Email Compromise, BEC)
  • Ασφαλής πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Secure Email Gateway)

Πηγή: Fortra

8

Ιούν

Αν και ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας και στα γραφεία τους, η πλειοψηφία φαίνεται να μην το έχει κάνει ακόμα. Κοιτάζοντας το πρόσφατο παρελθόν, η πανδημία πιθανότατα αποτέλεσε σημείο καμπής για πολλά πράγματα στον κόσμο και η επαγγελματική ζωή με επίκεντρο το γραφείο φαίνεται πως δεν πρόκειται να ξαναεπιστρέψει στους παλιούς ρυθμούς.

Με την αυξημένη αυτή ευελιξία, οι υπάλληλοι δεν εργάζονται απλώς από το σπίτι πίσω από δρομολογητές Wi-Fi  «καταναλωτικής ποιότητας» και αμφίβολης προστασίας αλλά περνούν επίσης μέρος της ημέρας στο πάρκο και στην καφετέρια ή ενδεχομένως ακόμα και να απολαμβάνουν «εργασιακές διακοπές». Όσοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης οφείλουν να κάνουν την υπόθεση ότι τέτοια τερματικά βρίσκονται πάντα επί εχθρικού εδάφους.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, αρκετοί οργανισμοί που εργάζονταν για να φτάσουν την ασφάλεια τους σε ένα επίπεδο ωριμότητας συχνά επιχειρούσαν να «στραφούν αριστερά». Τι είναι η ώθηση ή η στροφή προς τα αριστερά όμως; Κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε τα πράγματα πιο κοντά στην αρχή. Η συγκεκριμένη έκφραση προέρχεται από την ανάπτυξη λογισμικού όπου τα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης (SDLC, Κύκλος Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού) εννοιολογούνται από αριστερά προς δεξιά, με το «αριστερά» να είναι η αρχή. Στην εφαρμοσμένη ασφάλεια χρησιμοποιούμε επίσης τον όρο «στροφή προς τα αριστερά» αλλά αντί να αναφερόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού αναφερόμαστε στην αλυσίδα επίθεσης, η οποία κινείται από την αναγνώριση στα αριστερά μέχρι τη δράση (εξαγωγή δεδομένων ή κάποιος άλλος στόχος του εισβολέα) στα δεξιά.

Για πολλά χρόνια, οι πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές ασφάλειας περιλάμβαναν την άμυνα εις βάθος. Η βασική ιδέα έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι όλες οι τεχνολογίες κατάλληλες για τον εντοπισμό ορισμένων τύπων απειλής, επομένως είναι καλύτερο να εφαρμόζονται σε επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα συχνά αντιστοιχούν άμεσα στο πόσο «αριστερά» βρίσκεται κάτι στην αλυσίδα επίθεσης. Αν καταφέρετε να εντοπίσετε κάτι στην περίμετρο του δικτύου μέσω των φίλτρων του τείχους ασφαλείας, των φίλτρων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των φίλτρων Ιστού, θα έχετε καταφέρει να περιορίσετε την απειλή προτού έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες της επιχείρησης.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να εντοπίσετε και να αποκλείσετε έναν εισβολέα όσο το δυνατόν πιο αριστερά (στην αλυσίδα επίθεσης), δηλαδή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η ώθηση των ανιχνεύσεων στα αριστερά επίσης, μπορεί να προειδοποιήσει τους αναλυτές ασφαλείας ότι κάποια επίθεση ή εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν το κυνήγι απειλών νωρίτερα και εστιάζοντας περισσότερο στα κενά ασφαλείας που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς.

Για τους υπαλλήλους στο γραφείο μπορείτε να συγκεντρώσετε τον έλεγχο των αμυνών και να παρέχετε τη βέλτιστη προστασία. Το ερώτημα είναι, μπορείτε να παρέχετε την ίδια προστασία και στους απομακρυσμένους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους; Μπορείτε να παρακολουθείτε και να ανταποκρίνεστε σε απειλές που εντοπίζονται σε περιουσιακά εταιρικά στοιχεία όταν βρίσκονται εκτός γραφείου; Όπως πολλοί θα παρατήρησαν, τα πράγματα δεν λειτούργησαν τόσο καλά όσο θα θέλαμε όταν αναγκαστήκαμε να μπούμε σε καραντίνα, με πολλούς από εμάς χωρίς σχέδιο.

Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την παρακολούθηση του δικτύου όταν έχετε τον έλεγχό του, συμπεριλαμβανομένης και της μειωμένης επιβάρυνσης του endpoint και της δυνατότητας διατήρησης των απειλών σε απόσταση από τα ευαίσθητα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη από αυτήν την προστασία μαζί μας όταν είμαστε έξω και τριγύρω.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο η προστασία μας είναι βελτιστοποιημένη αλλά και ότι διατηρούμε την ικανότητά μας να παρακολουθούμε, να ανιχνεύουμε και να ανταποκρινόμαστε σε επιθέσεις που έχουν στόχο τέτοια απομακρυσμένα -εταιρικά- στοιχεία. Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή λύσεων EDR/XDR (ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο κοντινό μέλλον) κάτι που αποτελεί μία καλή αρχή, ωστόσο δεν προσφέρουν δεν είναι όλες οι λύσεις ολοκληρωμένες.

Στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, οι ανεπαρκώς προστατευμένοι απομακρυσμένοι χρήστες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πολλά ζητήματα –κακόβουλες διευθύνσεις URL και λήψεις αρχείων, και δικτυακές επιθέσεις, για να αναφέρουμε απλώς τα πιο συνηθισμένα– που στο παρελθόν καιρούς θα είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία από μηχανήματα που προστάτευαν το «εταιρικό οχυρό». Τα βασικότερα στοιχεία που απουσιάζουν όταν οι χρήστες βρίσκονται «εκτός του οχυρού» είναι το φιλτράρισμα HTTPS και κάποια επιθεώρηση δικτυακού περιεχομένου που συνήθως ενσωματώνεται στα νέας γενιάς τείχη προστασίας. Όταν προσθέσετε αυτές τις τεχνολογίες με την προ-εκτέλεσης προστασία, την ανίχνευση συμπεριφοράς, τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, τα τείχη προστασίας, το DLP, τον έλεγχο εφαρμογών και το XDR, τότε θα αρχίσετε να βλέπετε μια ολοκληρωμένη αμυντική στοίβα για να ξεπεράσουν οι εισβολείς –ακόμα κι αν τα ίδια τα τερματικά είναι πλέον εκτός… εμβέλειας.

Για να είναι αποτελεσματικές όμως πρωτοβουλίες όπως η δικτυακή πρόσβαση μηδενικής εμπιστοσύνης (ZTNA), πρέπει όχι μόνο να καλύψουμε τις εφαρμογές με τις οποίες αλληλοεπιδρούμε αλλά οφείλουμε επίσης να καλύψουμε και τα τερματικά που συνδέονται με αυτές. Απλοί έλεγχοι, όπως το αν το λειτουργικό σύστημα είναι ενημερωμένο και αν υπάρχει εγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας, μπορεί να είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι όλες οι προστασίες ίσες και όμοιες.

Με τις περισσότερες συσκευές να συνδέονται στο διαδίκτυο όποτε χρησιμοποιούνται, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του νέφους (cloud) για να παρέχουμε πανταχού παρούσα προστασία και παρακολούθηση. Οι σύγχρονες λύσεις ασφαλείας πρέπει να υποθέτουν ότι η τερματική συσκευή ή το κινητό βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον ανά πάσα στιγμή. Η παλιά ιδέα για το εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι μόνο ξεπερασμένη, είναι πλέον επικίνδυνη.

Πηγή: Sophos