Η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας βοηθά τους οργανισμούς παγκοσμίως να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, οικοδομώντας ζωτικής σημασίας ανθεκτικότητα σε απειλές και δημιουργώντας μια ισχυρή κουλτούρα ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας.
Τι είναι η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας;
Η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας είναι η πρακτική της εκπαίδευσης των εργαζομένων, των εργολάβων, των συνεργατών και άλλων ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να προστατεύσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες από απειλές στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους για το πως μπορούν να διατηρήσουν διάφορα συστήματα, δίκτυα, διαδικτυακούς λογαριασμούς και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ασφαλή από διαδικτυακές απειλές και χάκερ.
Γιατί είναι σημαντική η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας;
Η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας βοηθά τους οργανισμούς να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανθρώπινη πλευρά της κυβερνοασφάλειας και να οικοδομήσουν μια ισχυρή κουλτούρα ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες. Για να το επιτύχουν αυτό, οι CISOs και άλλοι ηγέτες ασφάλειας επινοούν και σχεδιάζουν προγράμματα εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης βάσει κινδύνου που έχουν στόχο της μη ασφαλείς συμπεριφορές, όπως το πάτημα ενός συνδέσμου ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή η λήψη ενός κακόβουλου συνημμένου αρχείου.
Με την εφαρμογή ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας, οι οργανισμοί ενισχύουν την ασφάλεια των πληροφοριών και διατηρούν τα ευαίσθητα δεδομένα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα ή οι πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης (PII), η πνευματική ιδιοκτησία (IP) και η πρόσβαση σε εμπιστευτικούς λογαριασμούς (όπως τραπεζικούς λογαριασμούς) μακριά από μη εξουσιοδοτημένα μάτια. Η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι συμμορφώνονται με τους βιομηχανικούς ή τους τοπικούς κανονισμούς για το απόρρητο των δεδομένων, όπως για παράδειγμα είναι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR).
Καθώς οι οργανισμοί βελτιώνουν το μοντέλο εκπαίδευσης σχετικά με την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ασφάλειας, συχνά διαπιστώνουν απότομη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, καθώς και θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά τους, τη δημιουργία εσόδων και τη φήμη του εμπορικού τους σήματος.
Λειτουργεί η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας;
Επειδή όλες οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν τις ρίζες τους στη χειραγώγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών σας από τους χάκερ. Δίνοντας στους υπαλλήλους τις απαραίτητες γνώσεις για τον εντοπισμό και την αναφορά γνωστών απειλών, οι οργανισμοί ελαχιστοποιούν την πιθανότητα παραβίασης που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα τους.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας έχει τις βάσεις της στον αποτελεσματικό προγραμματισμό. Οι επαγγελματίες ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας ενός οργανισμού πρέπει να καθορίσουν σαφείς στόχους όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, τις μετρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν για την αξιολόγηση των επιδόσεων καθώς και να καθορίσουν εφαρμόσιμες στρατηγικές για να επιτύχουν ή ακόμα και να υπερβούν τις φιλοδοξίες τους. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στην εκπαίδευση και η αύξηση του ποσοστού ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Gone Phishing Tournament του 2021, ένας στους πέντε τελικούς χρήστες κάνει κλικ σε ύποπτους συνδέσμους μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Από αυτούς που έκαναν κλικ, τα τρία τέταρτα έθεσαν σε κίνδυνο τα δεδομένα τους. Με την εφαρμογή δυναμικών επιλογών εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας, οι οργανισμοί μπορούν να αποφύγουν εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας, απώλεια εσόδων και άλλες αναπόφευκτες συνέπειες μίας παραβίασης δεδομένων.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας;
Οι καλύτερες λύσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας συνδυάζουν μια ποικιλία διαφορετικών μαθησιακών δραστηριοτήτων για να προσφέρουν μια ελκυστική, ενημερωτική και διασκεδαστική (ναι, η εκπαίδευση στην εργασία μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική!). Τα κοινά στοιχεία του προγράμματος κατάρτισης περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά): διαδικτυακά μαθήματα, κουίζ, διαδραστικές ενότητες, προσομοιώσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος και διαρκείς εκστρατείες επικοινωνίας.
Τα θέματα του προγράμματος ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας ποικίλλουν ανάλογα με τους στόχους και το επίπεδο ωριμότητας ενός οργανισμού. Είναι σημαντικό ωστόσο να καλύπτεται ένα σταθερό φάσμα βασικών γνώσεων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας, όπως είναι το phishing, η κοινωνική μηχανική, το ransomware, το malware, η ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι βέλτιστες πρακτικές χρήσης κωδικών πρόσβασης. Μια σταθερή βάση γνώσεων θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της γνώσης και θα βελτιώσει την απόδοση των υπαλλήλων σας στις προσομοιώσεις phishing.
Πως να εφαρμόσετε την εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας;
Ο στόχος της εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας είναι κάτι περισσότερο από την τήρηση των προτύπων συμμόρφωσης ή το «τσεκάρισμα» των εταιρικών εντολών και κανονισμών από μία λίστα ελέγχου. Οι οργανισμοί οφείλουν να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν αυτή τη ζωτικής σημασίας ανθεκτικότητα απέναντι στις κυβερνοαπειλές, με βάση πληροφορίες και δεδομένα που έχουν τη βάση τους σε πραγματικά σενάρια και χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική, να καλλιεργήσουν μια εσωτερική κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στη συνεχή εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα, πρέπει να εφαρμόσετε προσεκτικά κάθε στοιχείο και να το συνδέσετε με ένα γενικότερο όραμα ασφάλειας πληροφοριών. Για τις περισσότερες ομάδες ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας, μια επιτυχημένη εφαρμογή θα μοιάζει με την ακόλουθη διαδικασία:
Βασικό τεστ ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)
Για να μετρήσετε με ακρίβεια την αρχική ευαισθητοποίηση των τελικών χρηστών σε θέματα ασφάλειας, πραγματοποιήστε μια αρχική βασική δοκιμή προσομοίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing). Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης θα εμπλουτίσουν την έκθεση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας με τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας εστιασμένης, βασισμένης στον κίνδυνο στρατηγικής εκπαίδευσης.
Σχεδιασμός από εμπειρογνώμονες και υποστήριξη από εκτελεστικά όργανα
Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε την υποστήριξη των εκτελεστικών οργάνων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει σημαντικά ευκολότερη με αξιοποιώντας τεκμηριωμένες απόψεις που βασίζονται στην έκθεση βασικής ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και στην εμπειρογνωμοσύνη του κλάδου, όπως οι εσωτερικοί πόροι CISO της Terranova Security.
Ενδιαφέρον, πολύγλωσσο εκπαιδευτικό περιεχόμενο
Για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της επένδυσης του εκπαιδευτικού σας προγράμματος, το περιεχόμενο για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας πρέπει να είναι ελκυστικό, ενημερωτικό και, πάνω απ’ όλα, να παρέχει μια διασκεδαστική εμπειρία μάθησης για όλους τους συμμετέχοντες. Φροντίστε να προσφέρετε εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε διάφορες ενότητες, μορφές και γλώσσες, γεγονός που θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε από την αυξημένη συμμετοχή, τον μειωμένο κίνδυνο και την αλλαγή συμπεριφοράς.
Ενότητες κατάρτισης για το phishing
Κάθε οργανισμός χρειάζεται έναν ασφαλή τρόπο για να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους του για τις απειλές που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο και να εφαρμόσει στην πράξη τις όποιες γνώσεις τους για την κυβερνοασφάλεια. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οι προσομοιώσεις phishing αποτελούν βασικό συστατικό για την επιτυχία της ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας. Μπορούν επίσης να επιτρέψουν στον οργανισμό σας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού περιεχομένου και να διασφαλίσει ότι στοχεύετε πάντα στη σωστή αλλαγή συμπεριφοράς.
Εργαλεία ενίσχυσης
Για να υποστηρίξετε τις πρωτοβουλίες σας για την εκπαίδευση ευαισθητοποίησης με συνεπή, αποτελεσματικά μηνύματα και ευκαιρίες μάθησης, τα εργαλεία ενίσχυσης και επικοινωνίας είναι απαραίτητα. Από ενημερωτικά δελτία και Infographics έως βίντεο, web banners και άλλα, αυτά τα στοιχεία βοηθούν να διατηρηθούν υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής και δέσμευσης, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε βασικά θέματα κυβερνοασφάλειας εντός του εταιρικού περιβάλλοντος.
Δυναμικές αναφορές σε πραγματικό χρόνο
Με την κατάλληλη υποδομή αναλύσεων και δημιουργίας και υποβολής εκθέσεων, η δεδομενοκεντρικές λήψεις αποφάσεων μέσω μιας εμπεριστατωμένης έκθεσης ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας ή μέσω μίας κονσόλας είναι απλή υπόθεση. Προσαρμόζοντας μια εμπειρία δημιουργίας και υποβολής αναφορών στις μοναδικές ανάγκες και τους στόχους του οργανισμού σας, θα είστε σε θέση να βλέπετε και να συνθέτετε άμεσα τα αποτελέσματα των μαθημάτων και των προσομοιώσεων, καθώς και να βελτιώνετε το πρόγραμμα σας μακροπρόθεσμα.
Πηγή: Terranova Security