ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Πέντε συμβουλές για να προστατευτείτε από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης

Η σημερινή κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι άνευ προηγουμένου. Μία πτυχή της τρέχουσας κρίσης είναι οι ανησυχίες που υπάρχουν για την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Και οι ανησυχίες είναι εύλογες: απλώς επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο διάστημα. Οι ανησυχίες μάλιστα δεν προέρχονται μόνο από κυβερνητικές πηγές ή εκπροσώπους διάφορων ιδιωτικών ή κυβερνητικών οργανισμών: γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κυβερνοεγκληματίες, οι χακτιβιστές και διάφοροι βάνδαλοι ευδοκιμούν σε τέτοιες περιόδους χάους και αβεβαιότητας όπως η σημερινή.

Με όλους αυτούς τους γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και τις διάφορες κυβερνοαπειλές να στροβιλίζονται γύρω ανεξέλεγκτα, είναι κατανοητό ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν, φοβούνται και δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι υπάρχει γνώση του τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Είναι τα ίδια πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καθημερινώς και σε κάθε κρίση. Απλώς πρέπει να τα θυμόμαστε και να ενεργούμε αναλόγως.

Πέντε είναι οι τομείς δράσης είναι που πρέπει να επικεντρωθείτε και να εκτελέσετε σωστά για να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τον οργανισμό σας από κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας:

  1. Ενημερώστε και εκπαιδεύστε τους χρήστες σας σχετικά με τους αυξημένους κινδύνους
  2. Ενημερώστε τα συστήματα, τις φορητές συσκευές, τα κινητά, τις συσκευές και τις εφαρμογές IoT και δικτύου
  3. Τρέξτε και ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας
  4. Ασφαλίστε τους λογαριασμούς απομακρυσμένης πρόσβασης και τις συσκευές
  5. Δημιουργήστε και επαληθεύστε αντίγραφα ασφαλείας

Ενημερώστε και εκπαιδεύστε τους χρήστες σας σχετικά με τους αυξημένους κινδύνους

Η εκπαίδευση των χρηστών αποτελεί βασικό στοιχείο οποιουδήποτε προγράμματος κυβερνοασφάλειας. Οι άνθρωποι αποτελούν την τελευταία άμυνα ενάντια σε μία κυβερνοεπίθεση. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην σκέφτονται τους αυξημένους κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια ή τον ρόλο τους στην προστασία του εαυτού τους και του οργανισμού τους. Βοηθήστε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου και ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί από όσο είναι συνήθως απέναντι στο ηλεκτρονικό ψάρεμα, τους κακόβουλους συνδέσμους και τα συνημμένα αρχεία στην ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Ενημέρωση συστημάτων, κινητών, συσκευών και εφαρμογών IoT και δικτύου

Το να διατηρείτε τα συστήματα ενημερωμένα με τις τελευταίες ενημερώσεις κώδικα και patches κατά των ευπαθειών και των τρωτών σημείων είναι πάντα σημαντικό, ωστόσο αυτή τη περίοδο είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό. Τη ώρα που οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ενημερώνουν τις φορητές συσκευές και τους υπολογιστές τους με τη χρήση αυτόματων ενημερώσεων, είναι σημαντικό επίσης να ενημερώνουν τις συσκευές IoT, τους δρομολογητές όπως και το λογισμικό και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη πρόσβαση. Το να διασφαλίσετε ότι τα πάντα είναι ενημερωμένα, και όχι μόνο τα κινητά ή οι υπολογιστές σας, αποτελεί προτεραιότητα.

Τρέξτε και ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας

Η ύπαρξη λογισμικού ασφαλείας σε όλες τις τερματικές συσκευές (endpoints) σας είναι σημαντική για τη παροχή προστασίας ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, το μη ενημερωμένο ή εσφαλμένα διαμορφωμένο/ ρυθμισμένο λογισμικό ασφαλείας όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά μπορεί να σας δώσει και μία εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Αφιερώστε χρόνο για να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο διαθέτετε λογισμικό ασφαλείας, αλλά και ότι είναι πλήρως ενημερωμένο και διαμορφωμένο σωστά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επαληθεύσετε ότι οι αυτόματες ενημερώσεις είναι ενεργοποιημένες και λειτουργούν στο λογισμικό ασφαλείας σας, είτε συνδεόμενοι σε αυτό (logging-in) είτε μέσω της κονσόλας διαχείρισης σας.

Ασφαλίστε τους λογαριασμούς και τις συσκευές απομακρυσμένης πρόσβασης

Τελευταία, είδαμε προηγμένες επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες και επιθέσεις ransomware να εκτελούνται με επιτυχία χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο που αποτέλεσε το στόχο τους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έγινε σοβαρότερο από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως η απομακρυσμένη πρόσβαση εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Δύο συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε καλύτερα τον οργανισμό σας από τέτοιες επιθέσεις είναι να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές και το λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης είναι πλήρως ενημερωμένα και ότι μόνο εγκεκριμένοι λογαριασμοί έχουν δυνατότητες απομακρυσμένης πρόσβασης. Αν δεν χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για την προστασία της απομακρυσμένης πρόσβασης, θα πρέπει να εξετάσετε την εφαρμογή μίας τέτοιας λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Δημιουργήστε και επαληθεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας σας

Τα καλά, αξιόπιστα και άμεσα αξιοποιήσιμα αντίγραφα ασφαλείας είναι το αλεξίπτωτο και το δίχτυ ασφαλείας σας μαζί. Η ύπαρξη καλών, αξιόπιστων και άμεσα αξιοποιήσιμων αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε στην περίπτωση που χτυπηθείτε από το ransomware ή από κάποια μεγάλη κυβερνοεπίθεση. Επιπλέον, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από φυσικές απειλές όπως είναι μία φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή. Τα αντίγραφα ασφαλείας ωστόσο λειτουργούν σωστά και αξιόπιστα μόνο εφόσον λαμβάνονται σωστά και μπορούν να ανακτηθούν. Αφιερώστε χρόνο για να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο διαθέτετε μια καλή στρατηγική λήψης αντιγράφων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας εκτός τοποθεσίας αλλά και ότι μπορείτε να ανακτήσετε/ επαναφέρετε επιτυχώς τα συγκεκριμένα αντίγραφα ασφαλείας γρήγορα και αποτελεσματικά. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ο «Κανόνας 3-2-1»:

  • Προχωρήστε στη δημιουργία 3 αντιγράφων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που χρησιμοποιείτε τώρα
  • Φυλάξτε τα αντίγραφα ασφαλείας σας σε 2 διαφορετικές θέσεις αποθήκευσης
  • Το 1 από τα 2 αντίγραφα ασφαλείας πρέπει να φυλάσσεται εκτός τοποθεσίας/ εκτός σύνδεσης

Συμπέρασμα

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί κάθε μέρα. Καιροί, σαν αυτοί που διανύουμε αυτή τη περίοδο μας βοηθούν να κατανοήσουμε σαφέστερα την ύπαρξη αυτής της αβεβαιότητας και να δούμε την πραγματικότητα πιο καθαρά. Και η πραγματικότητα είναι ότι το περιβάλλον των κυβερνοαπειλών είναι πλέον για όλους μας σημαντικά διευρυμένο: οι χαοτικοί καιροί γεννούν πιο χαοτικές στιγμές και ενέργειες. Και όλη αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να σας καταβάλει και να είναι συντριπτική, ώστε να μην γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Και ενόψει τέτοιων έκτακτων απειλών, το να ακολουθήσετε τυπικά κάποιον οδηγό ενδέχεται να μην επαρκεί. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να πούμε ότι σε τέτοιους καιρούς και καταστάσεις, ακόμα και αν επικεντρωθείτε στα βασικά, θα έχετε μία στέρεη βάση που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τον οργανισμό σας.

Πηγή: Sophos