ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Fortra. Μεταφορά αρχείων μηδενικής εμπιστοσύνης: Γιατί οι bundled λύσεις έχουν νόημα

Αισθάνεστε καλά που στέλνετε τα κρίσιμα για την επιχείρησή σας αρχεία με ασφάλεια μέσω διαχειριζόμενης μεταφοράς αρχείων (MFT); Θα έπρεπε. Είναι ένας ασφαλής, απλοποιημένος τρόπος για να μεταφέρετε ευαίσθητες πληροφορίες από το ένα μέρος στο άλλο, με κρυπτογράφηση που είναι ενσωματωμένη στη λύση, χαρακτηριστικά αυτοματισμού που βοηθούν στη διασφάλιση της διαδικασίας και ισχυρή ασφάλεια που εφαρμόζεται στα αρχεία τόσο όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά τη μεταφορά τους. Γνωρίζετε όμως τι συμβαίνει σε αυτά τα ευαίσθητα αρχεία αφού φτάσουν στους προβλεπόμενους παραλήπτες τους; Η συγκεκριμένη λύση μεταφοράς αρχείων επομένως μπορεί να μην είναι αρκετή για την ασφάλεια των αρχείων σας μετά την αποστολή.

Η λύση MFT προστατεύει τα πολύτιμα δεδομένα του οργανισμού σας κατά τη μεταφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρχεία είναι απρόσβλητα από ζητήματα ασφαλείας μόλις φτάσουν στον προορισμό τους. Για παράδειγμα, ο παραλήπτης μπορεί να προωθήσει το αρχείο σε έναν μη εξουσιοδοτημένο χρήστη, «ανοίγοντας» τα δεδομένα σε πιθανό κακόβουλο λογισμικό.

Μπορείτε να προστατεύσετε περαιτέρω τα δεδομένα του οργανισμού σας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, συνδυάζοντας τη λύση MFT με μια λύση μηδενικής εμπιστοσύνης. Η μηδενική εμπιστοσύνη (zero trust) είναι ένα μοντέλο επαλήθευσης που συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι εσωτερικές απειλές, το κακόβουλο λογισμικό, το ransomware και το ανθρώπινο λάθος. Και οι συγκεκριμένες συνδυασμένες λύσεις ασφάλειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσετε τις διαδικασίες ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη στάση «μην εμπιστεύεστε κανέναν, επαληθεύστε τα πάντα» που βρίσκεται στην καρδιά της μηδενικής εμπιστοσύνης.

Οι bundled λύσεις ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των ανησυχιών μετά την αποστολή αρχείων 

Στο σημερινό περιβάλλον κυβερνοασφάλειας, μια μεμονωμένη λύση μπορεί να μην είναι αρκετή για την επίτευξη των στόχων ασφαλείας του οργανισμού σας, ειδικά αν οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν και τη μετάβαση προς μια αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης. Η υϊοθέτηση μίας στάσης μηδενικής εμπιστοσύνης γύρω από την ασφάλεια των αρχείων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διαστρωμάτωση ή την ομαδοποίηση των λύσεων ασφαλείας σας όπως είναι το MFT, οι secure gateways, η κρυπτογράφηση και η ασφαλής συνεργασία. «Η αξιοποίηση bundled λύσεων που ενσωματώνουν και ενισχύουν τη διαχείριση και την ασφάλεια των δεδομένων παρέχει στις ομάδες IT έναν δοκιμασμένο συνδυασμό λύσεων ασφάλειας που βοηθά έναν οργανισμό να προσεγγίσει μία στάση μηδενικής εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Chris Bailey, Senior Product Manager του τμήματος SFT στην Fortra.

Μια στρατηγική μηδενικής εμπιστοσύνης επωφελείται από τις bundled λύσεις

Στην πιο βασική της μορφή, η μηδενική εμπιστοσύνη (zero trust) είναι ένα μοντέλο «να μην εμπιστεύεσαι ποτέ, να επαληθεύεις πάντα», μια ενημερωμένη έκδοση αυτού που στους κύκλους της τεχνολογίας γνωρίζαμε παλαιότερα ως «εμπιστεύσου αλλά επαλήθευε». Αυτό το μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης υποθέτει ότι οποιαδήποτε συσκευή ή επικοινωνία μπορεί να υποστεί επιπτώσεις από κακόβουλες και εγκληματικές προθέσεις ή ακόμη και από χρήστες που προωθούν αρχεία σε μη εξουσιοδοτημένους παραλήπτες. Η μηδενική εμπιστοσύνη είναι μία προσέγγιση που απαιτεί συνεχή αυθεντικοποίηση και εξουσιοδότηση των χρηστών και των συστημάτων στο δίκτυο ενός οργανισμού για την αντιμετώπιση των απειλών.

Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες για τη μηδενική εμπιστοσύνη:

  1. Πάντα να υποθέτετε ότι είναι δυνατή η παραβίαση
  2. Μην εμπιστεύεστε κανέναν
  3. Επαληθεύστε τα πάντα

Η επίτευξη μηδενικής εμπιστοσύνης είναι μια διαδικασία, και για να επαναλάβουμε ένα κλισέ, πρόκειται για ένα ταξίδι και όχι κάποιον αγώνα δρόμου. Σύμφωνα με την εταιρεία Gartner, μόλις το 10% των μεγάλων επιχειρήσεων θα έχουν εφαρμόσει ένα σταθερό πρόγραμμα μηδενικής εμπιστοσύνης μέχρι το 2026. Είναι ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστείτε για να προστατεύσετε τα πιο ευαίσθητα δεδομένα σας από τα αδιάκριτα μάτια. Οι οργανισμοί που σημειώνουν πρόοδο προς μια στάση μηδενικής εμπιστοσύνης ακολουθούν τη σωστή πορεία. Το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να εφαρμόσει μια αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης έως το 2027 σε ολόκληρο το εύρος του οργανισμού. Και έχει γίνει γνωστό, ότι η κυβέρνηση συνολικά στρέφεται στη μηδενική εμπιστοσύνη.

Η πρόοδος προς αυτή τη στάση μηδενικής εμπιστοσύνης, είτε πρόκειται για κυβερνητικό οργανισμό, είτε για λιανικό εμπόριο, είτε για υγειονομική περίθαλψη, είτε για οποιονδήποτε άλλο τύπο οργανισμού, επιτυγχάνεται ευκολότερα με ελεγχόμενη και πολυεπίπεδη ασφάλεια. «Ένα bundle λύσεων ασφαλείας μπορεί να καταστήσει την ανταλλαγή δεδομένων περισσότερο ασφαλή και ελεγχόμενη σε «κοκκώδη» (εξαιρετικά λεπτομερές) επίπεδο με αυτοματοποιημένη κοινή χρήση αρχείων, σάρωση αρχείων για κακόβουλο λογισμικό ή ιούς και κρυπτογράφηση για την παροχή διαρκούς ελέγχου επί των αρχείων ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύουν ή που βρίσκονται. Και η υιοθέτηση λύσεων από έναν μόνο προμηθευτή που είναι δοκιμασμένες για την διαλειτουργικότητα και την ενσωμάτωση τους μπορεί να απλοποιήσει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε ο Tota Bailey.

Η πολυεπίπεδη ή συνδυασμένη ασφάλεια μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τη μείωση της επιφάνειας επίθεσης, καθώς και να υποστηρίξει τη συμμόρφωση για οργανισμούς που πρέπει να τηρούν τις απαιτήσεις NIST, PCI DSS και HIPAA. Η μηδενική εμπιστοσύνη επίσης δεν αφορά μόνο την προστασία της περιμέτρου ενός οργανισμού καθώς οι πολιτικές της παρέχουν έλεγχο πρόσβασης και σε περιβάλλοντα cloud. Οι πολιτικές μηδενικής εμπιστοσύνης εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το αν τα δεδομένα του οργανισμού σας βρίσκονται στις εγκαταστάσεις (on-premises) ή στο cloud.

Οι λύσεις ασφαλείας ενσωματώνονται για μεταφορές αρχείων μηδενικής εμπιστοσύνης

Οι λύσεις που απαρτίζουν το πακέτο Zero Trust File Transfer της Fortra όχι μόνο βοηθούν να διασφαλιστεί η προστασία των αρχείων όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας ή και κατά τη μεταφορά τους με ασφαλή μεταφορά αρχείων αλλά προσθέτουν επίσης επιθεώρηση περιεχομένου με σαρώσεις για κακόβουλο λογισμικό, ιούς, κρυπτογράφηση, πρόληψη απώλειας δεδομένων και συνεχή έλεγχο για ασφαλή συνεργασία. Τα ευαίσθητα, κρίσιμα για την επιχείρηση αρχεία παραμένουν προστατευμένα από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή χρήση, ακόμη και αφού φτάσουν στον προορισμό τους.

«Αυτός ο έλεγχος μετά την αποστολή είναι ζωτικής σημασίας σήμερα, καθώς όλο και περισσότερη συνεργασία πραγματοποιείται εκτός των τειχών ή της περιμέτρου ενός οργανισμού. Χωρίς να υπάρχει κάποιο ασφαλές εργαλείο συνεργασίας, όταν φτάσει ένα αρχείο σας στον προορισμό του θα μπορούσε να βρεθεί εκτός του ελέγχου σας, με αποτέλεσμα να μπορεί να έχει πρόσβαση ή να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας οποιοσδήποτε» πρόσθεσε ο Tota Bailey. «Αυτός ο συνδυασμός ασφάλειας παρέχει στους οργανισμούς πρόσβαση στα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύουν ή αποθηκεύονται, βοηθώντας να προωθηθεί η διαδικασία μεταφοράς αρχείων σε μια θέση μηδενικής εμπιστοσύνης».

Πηγή: Fortra