ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι προβλέψεις της SophosLabs για το malware δείχνουν αύξηση των απειλών IoT και περισσότερο ransomware

Στα πλαίσια του συνέδριου RSA 2017 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, η SophosLabs έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το malware. Συνήθως οι ερευνητικές εργασίες της SophosLabs επικεντρώνονται στα Windows, τα οποία ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο πεδίο μάχης.

Αν και σε κάποια σημεία της έρευνας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες προκλήσεις που αφορούν συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, η εταιρεία αποφάσισε να εστιάσει περισσότερο στις αυξανόμενες απειλές malware που σχετίζονται με πλατφόρμες όπου οι κίνδυνοι συχνά δεν είναι τόσο καλά κατανοητοί, ειδικά σε συσκευές Linux, MacOS και Android.

Η SophosLabs έχει προσδιορίσει τέσσερις τάσεις που κέρδισαν έδαφος το 2016 και που από ότι φαίνεται θα παραμείνουν προκλήσεις και για το 2017:

1. Malware για Linux που εκμεταλλεύεται ευπάθειες σε συσκευές IoT (Internet of Things)
Η έρευνα ξεκινάει με μία ματιά στο πως το Linux χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την στόχευση και την μόλυνση συσκευών IoT, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από webcams έως οικιακές συσκευές που συνδέονται στο Internet. Οι προ-ρυθμισμένοι κωδικοί πρόσβασης (default passwords), απαρχαιωμένες ή μη-ενημερωμένες εκδόσεις του Linux και η έλλειψη κρυπτογράφησης θα συνεχίσουν να καθιστούν τις συγκεκριμένες συσκευές ευάλωτες και ώριμες για κατάχρηση.

2. H διεισδυτικότητα του malware στο Android
Στη συνέχεια, η έρευνα εξετάζει τις δέκα κορυφαίες οικογένειες malware που έχουν στόχο συσκευές Android, όπως την πλέον διαδεδομένη Andr/PornClk: με περισσότερες από το 20% των υποθέσεων που αναλύθηκαν στη SophosLabs το 2016 να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη οικογένεια. Οι κυβερνοεγκληματίες πίσω από τη συγκεκριμένη οικογένεια malware βγάζουν λεφτά από διαφημίσεις και εγγραφές μελών, και είναι πολύ επίμονη – εκμεταλλευόμενη προνόμια root και ζητώντας να συμπεριληφθεί στους διαχειριστές του Android (Device Android Administrators). Κατεβάζει APKs (Android Application Packages), δημιουργεί συντομεύσεις σε home screens και συλλέγει πληροφορίες και δεδομένα όπως το ID της συσκευής, τον τηλεφωνικό αριθμό και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Η έρευνα επίσης ρίχνει φως και στο ransomware που η SophosLabs έχει προσδιορίσει ως Andr/Ransom-I, το οποίο παριστάνει ότι είναι ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών όπως τω Adobe Flash και Adult Player. Όταν κατέβει στη συσκευή, χρησιμοποιείται για να καταλάβει το κινητό του θέματος. Αν και το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο οι άλλοι τύποι του, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνόλου των δειγμάτων με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στην δεκάδα με τα κορυφαία malware, είναι αξιοσημείωτο επειδή στοχεύει σε συσκευές που τρέχουν Android 4.3, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη από  το 10% των χρηστών του Android, δηλαδή από περίπου 140 εκατομμύρια χρήστες συνολικά!

3. MacOS malware που εξαπλώνει PWAs (Potentially Unwanted Applications)
Στη συνέχεια, η έρευνα εξετάζει το malware για MacOS που σχεδιάστηκε για να τρέχει κώδικα που κλέβει κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου και του ransomware με την ονομασία OSX/KeRanger-A καθώς και μίας σειράς από κακόβουλο adware. Αν και οι μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό είναι λιγότερες από εκείνες των Windows, το MacOS είχε το δικό του μερίδιο μέσα στο 2016, και η συγκεκριμένη τάση πρόκειται να συνεχιστεί.

4. Το malware Microsoft Word Intruder επεκτείνει τους στόχους του πέρα από το Office
Τέλος, η έκθεση εξετάζει κάποια Windows-based malware kits που ιστορικά στοχεύουν το Word, αλά τώρα διεύρυναν τους ορίζοντες τους για να καταχραστούν το Flash.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη έρευνα σε μορφή PDF από εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.