ΠΡΟΪΟΝΤΑ

CyberArk: Όταν αθώα λάθη καταλήγουν σε δαπανηρά προβλήματα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε για την “απειλή εκ των έσω” συχνά υποθέτουν ότι πρόκειται για κάποιον κακόβουλο υπάλληλο που είτε θέλει να αποδείξει κάτι στο… αφεντικό του ή στον εαυτό του ή προσπαθεί να βγάλει χρήματα σκεφτόμενος εγωιστικά.

Παρόλα αυτά, και όπως πρόσφατα έμαθε από την… ανάποδη ένα startup, πολλές φορές η ”απειλή εκ των έσω” είναι ένα καλοπροαίρετο πρόσωπο που στην προσπάθεια του να κάνει απλώς τη δουλειά του, κατά λάθος προκαλεί κάποιο πρόβλημα.

Τα ανθρώπινο λάθος είναι μία διαδεδομένη αιτία ατυχημάτων, και αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες ασφαλείας πληροφορικών συστημάτων θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να περιορίσουν τη ζημία. Παρακάτω, παραθέτονται μερικά μέτρα που πρέπει να λάβουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί κατά λάθος όπως για παράδειγμα είναι η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών:

Έλεγχος εκτελέσιμων: Ακόμα και χρήστες που είναι γνώστες και έμπειροι στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να πέσουν θύματα κάποιας στοχευμένης επίθεσης phishing. Με τον έλεγχο του τι μπορεί να εκτελεστεί στα συστήματα σας, μπορείτε να μπλοκάρετε το malware των επιτιθέμενων από το να μολύνει και να καταλάβει τις συσκευές σας και εν αγνοία σας ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται νόμιμα προνόμια χρηστών. 

Απαλλαγείτε από περιττά προνόμια: Στη περίπτωση της GitLab, το μέλος της ομάδας που κατά λάθος διέγραψε μία βάση δεδομένων παραγωγής, στην πραγματικότητα είχε το δικαίωμα να το κάνει. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, το 91% των υπαλλήλων μίας εταιρείας έχουν πρόσβαση σε συστήματα που δεν θα έπρεπε. Αν δεν έχεις πρόσβαση κάπου, δεν μπορείς να του κάνεις ζημιά.

Παρακολουθείστε την δραστηριότητα των χρηστών: Το να γνωρίζει κάποιος ότι μπορεί να παρακολουθείται, ενδέχεται να τον κάνει να το σκεφτεί δύο φορές πριν επιχειρήσει να κάνει κάτι. Με το να καταγράφεται η δραστηριότητα, καθώς οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε συστήματα με ευαίσθητες πληροφορίες, μπορείτε να ενθαρρύνεται εκείνους με τα περισσότερα προνόμια να διπλο-τσεκάρουν (να ελέγχουν δύο φορές) τη δουλειά τους και να αποθαρρύνουν κάθε επικίνδυνο ή βρώμικο παιχνίδι. Έτσι, γίνονται λιγότερα λάθη, επιχειρούνται λιγότερες κακόβουλες ενέργειες και αν συμβεί κάτι, θα έχετε περιορίσει σημαντικά τη ζημιά. 

Να κάνετε backup: Και μετά, να κάνετε backup στο ίδιο το backup. Αν οι ομάδες ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων έμαθαν ένα πράγμα το έτος που μας πέρασε –έτος γνωστό ως το “έτος του ransomware” αν διαβάζετε τα νέα- είναι ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ευαίσθητων δεδομένων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είτε πρόκειται για κάποιον admin που διέγραψε κατά λάθος μία ολόκληρη βάση δεδομένων, είτε κάποιοι κυβερνοεγκληματίες πήραν όμηρους τους διακομιστές της εταιρείας σας, τα αντίγραφα ασφαλείας είναι εξαιρετικά βολικά, και θα σας γλυτώσουν από μπελάδες. Απλώς, ρωτήστε σε κάποια από τις εταιρείες που πήρε το μάθημα της με σκληρό τρόπο.

Δεν είναι δυνατόν να προβλέψετε ποιοι χρήστες θα κάνουν ζημιά στα συστήματα σας από ατύχημα η θα πέσουν θύματα απάτης, ωστόσο είναι δυνατόν να προβλέψετε ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν γενικώς, και πολλές φορές για περισσότερες από μία φορές. Με κάποια προετοιμασία λοιπόν, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις, το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι το μικρότερο δυνατό.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.