ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η απειλή των σχετικών με λύτρα επιθέσεων DDoS που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βρετανική τράπεζα Lloyds χτυπήθηκε από μία επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης υπηρεσιών, η οποία σύμφωνα με αναφορές διήρκησε δύο ημέρες σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η πρόσβαση σε 20 εκατομμύρια λογαριασμούς.

Η επίθεση ήταν μέρος μίας ευρύτερης εκστρατείας επιθέσεων DDoS εναντίον ενός απροσδιόριστου αριθμού Βρετανικών τραπεζών που επηρέασαν μόνο τις υπηρεσίες των Lloyds, Halifax και Bank of Scotland. Από την επίθεση επηρεάστηκε η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους ωστόσο δεν υπέστη οικονομική ζημία κάποιος πελάτης τους. Η επίθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αφού μία τόσο υψηλού προφίλ επίθεση θα μπορούσε να έχει προκαλέσει εκτεταμένη ζημία.

Πρόσφατα έγινε επίσης γνωστό, ότι η επίθεση ξεκίνησε ως μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού, στην οποία εμπλέκεται ένας χάκερ που απαίτησε περίπου £75.000 από την τράπεζα. Ένας ανώνυμος χάκερ φέρεται να είπε στην ιστοσελίδα Motherboard ότι επικοινώνησε με τη Lloyds στις 11 Ιανουαρίου μέσω email, και ενημέρωσε τη τράπεζα για τις ευπάθειες στην ασφάλεια της, απαιτώντας από τους υπεύθυνους στην τράπεζα να πληρώσουν το παραπάνω ποσό σε bitcoins για να αποτραπεί η επίθεση. Αυτό το στοιχείο της επίθεσης αναδεικνύει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη των DDoS επιθέσεων που σχετίζονται με λύτρα και την μεγάλη απειλή που αποτελούν για τις επιχειρήσεις.

Οι σχετικές με λύτρα επιθέσεις DDoS

Εδώ και αρκετό καιρό, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τις επιθέσεις DDoS ως μέρος μίας ευρύτερης εκστρατείας εγκληματικών ενεργειών, τεχνικών και απειλών στον κυβερνοχώρο, και η τάση των επιθέσεων DDoS που σχετίζονται με λύτρα είναι ανοδική. Σε μια μελέτη του 2016, διαπιστώσαμε ότι το 80% των επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας πληροφορικής στην Ευρώπη, περιμένουν την επιχείρησή τους να απειληθεί με επίθεση DDoS που σχετίζεται με λύτρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εκστρατείες επιθέσεων DDoS που περιλαμβάνουν και εκβιασμό με λύτρα είναι ένα τυπικό εργαλείο στο οπλοστάσιο των κυβερνοαπειλών, και είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βγάλει γρήγορο κέρδος ένας εισβολέας κυβερνο-εγκληματίας. Όταν η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας απειλείται, η εταιρεία που έχει πέσει θύμα μίας τέτοιας επίθεσης, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της απώλειας εσόδων που οφείλεται στην διακοπή των υπηρεσιών, την ζημιά στην εικόνα της μάρκας και άλλες παραμέτρους. Όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες δαπανηρές συνέπειες, είναι κατανοητός ο λόγος που αρκετοί οργανισμοί επιλέγουν να πληρώσουν τα λύτρα, με την ελπίδα να αποφευχθεί η επίθεση. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι μάταιο: η υπόσχεση ότι θα αποφευχθεί η επίθεση μετά από την πληρωμή λύτρων είναι πολλές φορές, κενή.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Corero, και στην οποία ρωτήθηκαν πάνω από 100 επαγγελματίες από τον χώρο ασφάλειας πληροφορικής στο συνέδριο Infosecurity Europe στο Λονδίνο, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη απειλή των απόπειρών εκβιασμού στον κυβερνοχώρο που έχουν στόχο τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τον Μάιο του 2016, η Αστυνομία στο Λονδίνο, προειδοποίησε για ένα νέο κύμα επιθέσεων DDoS που σχετίζονται με λύτρα η οποία ήταν ενορχηστρωμένη από την ομάδα Lizard Squad.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελούσαν στόχο για επιθέσεις DDoS, αν αρνιόντουσαν να πληρώσουν πέντε bitcoins, ποσό που ισοδυναμεί με πάνω από £1.500. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Ασφαλείας της Corero κατέγραψε επίσης στο τέλος του 2015 μια ανησυχητική και απότομη αύξηση στον αριθμό των χάκερς που είχαν στόχο πελάτες της με τέτοιες απαιτήσεις. Από την έρευνα ωστόσο προέκυψε κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: ότι οι μισοί από τους επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας πληροφορικής (43%) θεωρούν ότι ο οργανισμός τους μπορεί να πληρώσει τα παραπάνω λύτρα.

Μέθοδοι άμυνας

Ο μοναδικός τρόπος για να αμυνθεί ένας οργανισμός ενάντια στην απειλή των επιθέσεων DDoS, είτε σχετίζονται με λύτρα, είτε όχι, είναι να υπάρχει μία always-on, αυτοματοποιημένη λύση μετριασμού DDoS, που ανιχνεύει και περιορίζει τις απόπειρες επιθέσεων DDoS άμεσα, ακόμα και τις low-threshold, μικρής διάρκειας επιθέσεις.

Αυτές οι low-level, sub-saturating (κάτω από το όριο κορεσμού) επιθέσεις DDoS, χρησιμοποιούνται συχνά ως προάγγελος για απαιτήσεις λύτρων, επειδή συνήθως δεν ανιχνεύονται από ομάδες ασφαλείας επιτρέποντας σε χάκερς να βρουν τον δρόμο τους για το δίκτυο ενός οργανισμού, και να ψάξουν για τρωτά σημεία και ευπάθειες που μπορούν αργότερα να αξιοποιήσουν χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές. Για αυτό τον λόγο, η πλήρης ορατότητα κατά μήκος όλων των εν δυνάμει επιδρομών στο δίκτυο, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κάθε λύσης άμυνας, αφού είναι η ικανότητα της να ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση επίθεσης. 

Μπορείτε να δαιαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.