ΠΡΟΪΟΝΤΑ

“Θύελλα” επιθέσεων DDoS στην βιομηχανία του gaming

Μπορεί να είναι καλοκαίρι στο Βόρειο ημισφαίριο, αλλά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σημαδεύτηκε κυριολεκτικά από μία… χιονοθύελλα. Μία εικονική χιονοθύελλα, βεβαίως, από κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης υπηρεσιών σε πολύ σημαντικές εταιρείες gaming, όπως στην Rockstar Games και στο Grand Theft Auto 5, στο Pokémon GO της Nintendo, στο PlayStation Network της Sony και στο Warcraft και στο battle.net της Blizzard. Όλες οι παραπάνω εταιρείες και οι υπηρεσίες τους επηρεάστηκαν από επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η ομάδα hackers με την ονομασία PoodleCorp, η οποία δήλωσε ότι σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις στο μέλλον.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι hackers πραγματοποιούν επιθέσεις DDoS σε διάφορες εταιρείες από τον κλάδο του gaming. Όταν οι online gamers “μένουν εκτός” ή “βγαίνουν” από το παιχνίδι τους, οι επιθέσεις του είδους και οι hackers τραβούν την προσοχή των διάφορων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και επειδή οι hackers θέλουν να δημιουργήσουν κακή φήμη συνήθως, τέτοιου είδους επιθέσεις λειτουργούν εξαιρετικά για τους σκοπούς τους. Αυτό πάντως που αποτελεί έκπληξη είναι ότι μερικές από αυτές τις εταιρείες από τον χώρο του online gaming δεν έχουν αναπτύξει και εγκαταστήσει κάποια τεχνολογία ανίχνευσης και μετριασμού τέτοιων επιθέσεων. Η τεχνολογία είναι άμεσα διαθέσιμη και είναι πιο προσιτή από ποτέ, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία.

Το διακύβευμα είναι υψηλό πάντως για τις εταιρείες παιχνιδιών, γιατί όταν χάνουν gamers (επειδή αδυνατούν να κάνουν sign-in ή log-in, επειδή το παιχνίδι τους πετάει συνέχεια έξω, επειδή η σύνδεση είναι κακή, επειδή hackers κλέβουν τα διαπιστευτήρια τους χρησιμοποιώντας επιθέσεις τύπου Dark DDoS κ.ά) χάνουν και σημαντικά έσοδα. Επιπλέον χάνουν χρήματα από άποψη του χρόνου που δαπανάει το προσωπικό ασφαλείας τους καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις DDoS σε 24ωρη βάση κάτι που είναι ιδιαίτερα ακριβό. Ένας πελάτης της Corero, η εταιρεία Jagex, δέχεται έως και 10 τέτοιες επιθέσεις την ημέρα, αλλά ευτυχώς είναι σε θέση να τις ανιχνεύουν εγκαίρως και να τις μετριάζουν –χωρίς να καταναλώνει μάλιστα χρόνο το προσωπικό ασφαλείας IT που διαθέτουν- επειδή έχουν εγκατεστημένη την αυτοματοποιημένη λύση προστασίας απέναντι στις επιθέσεις DDoS της Corero.

Όπως είναι κατανοητό, δεν έχουμε έλλειψη σε… επιθέσεις DDoS, και σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών οι επιθέσεις DDoS μελλοντικά όχι μόνο θα αυξηθούν σε συχνότητα, αλλά θα αυξηθούν και σε όγκο ενώ θα είναι ακόμα πιο εξελιγμένες. Μέχρι οι εταιρείες του κλάδου του gaming αντιληφθούν την αξία μίας τέτοιας λύσης για να υπερασπιστούν την περίμετρο του δικτύου τους, θα χάσουν την μάχη με τους hackers πολλές φορές στο μέλλον ακόμη.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.