ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Trustwave: Πως οι επιτιθέμενοι και οι εχθροί σας αυξάνουν τις πιθανότητες τους χάρη στην αυξανόμενη επιφάνεια επίθεσης

Σε ένα podcast που άκουσε πρόσφατα ο Dan Kaplan, διαχειριστής online περιεχομένου της Trustwave, ο καλεσμένος και ο παρουσιαστής της εκπομπής συζητούσαν για τη νομιμοποίηση του αθλητικού στοιχήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο καλεσμένος στην εκπομπή αποδείχτηκε ότι ήταν ένας ενθουσιώδης εμπειρογνώμονας κυβερνοασφαλείας που έγινε επαγγελματίας παίκτης του πόκερ.

Σε ένα σημείο της εκπομπής, περιέγραψε πως πριν από το Super Bowl, στοιχηματικές εταιρείες και ιστοσελίδες προσφέρουν εκατοντάδες στοιχήματα, γνωστά ως «προτάσεις» (propositions) ή «props», που οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν τα χρήματα τους. Τα στοιχήματα ποικίλουν, από φαινομενικά λογικά, όπως πόσα θα είναι συνολικά τα «touchdowns» από τις δύο ομάδες, μέχρι κάποια εντελώς παράλογα όπως με ποιο τύπο αναψυκτικού Gatorade θα «λουστεί» o προπονητής της νικητήριας ομάδας. Στον τζόγο, ο νούμερο ένα κανόνας είναι ότι το σπίτι κερδίζει πάντα. Αλλά τα στοιχήματα για το Super Bowl αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία αφού παρέχουν κάποιο πλεονέκτημα στον πονηρό παίκτη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για να εξηγήσει το σκεπτικό του, ο καλεσμένος της εκπομπής podcast βασιζόμενος στις γνώσεις του σε ζητήματα ασφαλείας συνέκρινε την πληθώρα επιλογών στοιχηματισμού για το Super Bowl με την ολοένα διευρυνόμενη επιφάνεια των κυβερνοεπιθέσεων.

Όσες περισσότερες επιλογές έχει να στοιχηματίσει και να διακινδυνεύσει τα χρήματα του ένας έξυπνος παίκτης, δήλωσε, τόσο πιθανότερο είναι να ανακαλύψει ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Έτσι, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Το ίδιο ισχύει και για τους κακόβουλους χάκερς που επιδιώκουν την είσοδο τους σε ένα οργανισμό που έχουν βάλει στόχο. Η πιθανότητα επιτυχίας τους αυξάνεται με κάθε διαθέσιμη ευπάθεια.

Αυτό μας φέρνει στο νόημα του παραπάνω παραδείγματος: Η επιφάνεια επίθεσης σας είναι γεμάτη με δυνητικά τρωτά σημεία. Παρακάτω θα βρείτε τους σύγχρονους κινδύνους που πρέπει να μετριάσετε για να αποτρέψετε τους αντιπάλους σας από το να εισέλθουν στο δίκτυο σας.

Τερματικές συσκευές

Οι πιο προηγμένες απειλές που «αποφεύγουν» τα παραδοσιακά προληπτικά μέτρα ασφαλείας ξεκινούν από τις τερματικές συσκευές, και με την εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT), αυτό σημαίνει ότι έχετε σήμερα περισσότερο έδαφος για να καλύψετε από ποτέ άλλοτε. Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές και οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να είναι το πιο κοινό σημείο αρχικής μόλυνσης, ωστόσο οτιδήποτε έχει σύνδεση στο Internet θέτει τον οργανισμό σας σε κίνδυνο. Αυτό περιλαμβάνει μη παραδοσιακές τερματικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογητών (routers). Για να ξεπεράσετε τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνδυάσετε ισχυρές εσωτερικές πολιτικές με δυνατότητες δοκιμής, ανίχνευσης και απόκρισης για να παραμείνετε προστατευμένοι.

Εφαρμογές και βάσεις δεδομένων

Οι εφαρμογές λειτουργούν ως μία ψηφιακή θύρα για το εσωτερικό του οργανισμού σας και οι βάσεις δεδομένων είναι οι συνδεδεμένη συνοδεία τους. Οι εφαρμογές και οι βάσεις δεδομένων απαιτούν διαφορετικές μορφές προστασίας, και κάθε μία από αυτές απαιτεί μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων. Η απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ευάλωτες εφαρμογές είναι υπεύθυνη για έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό παραβιάσεων δεδομένων υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια, και μπορεί να μετριαστεί ή να αποτραπεί χρησιμοποιώντας web application firewalls, σαρώσεις και δοκιμές καθώς και ισχυρότερη εκπαίδευση στο developing. Εν τω μεταξύ, η άμυνα για τις βάσεις δεδομένων πρέπει να εξελίσσεται πέρα ​​από το απλό «patching», ώστε να περιλαμβάνει επίσης δοκιμές ευπάθειας, τη διαχείριση δικαιωμάτων των χρηστών και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων.

Τελικοί χρήστες

Το phishing είναι ένα από τα προβλήματα ασφάλειας πληροφορικής που γνωρίζουν όλοι πια. Παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα μέσα επίθεσης, ακόμη και εναντίον επιχειρήσεων που έχουν γνώση του προβλήματος. Ο λόγος είναι απλός: Λειτουργεί. Όλοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι επιτιθέμενοι έχουν επικαλούνται έξυπνους τρόπους και τεχνικές και εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα συναισθήματα και δυσκολίες στη χρήση καταφέρνουν να κάνουν υπαλλήλους να αποκαλύψουν εμπιστευτικά διαπιστευτήρια ή να κάνουν κλικ σε συνδέσμους και συνημμένα. Για να αντιμετωπίσετε την ανθρώπινη αδυναμία και να αποτρέψετε τους «phishers» από το να εισέλθουν στο δίκτυο σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια προηγμένη email security gateway, που θα συνεπικουρείται από ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια που θα χρησιμοποιεί δημιουργικούς τρόπους προσέγγισης των εργαζομένων σας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.