ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. 10 συμβουλές για προστασία απορρήτου και ασφάλεια κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου ηλεκτρονικών αγορών

Καθώς η περίοδος των ηλεκτρονικών αγορών κορυφώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, οι παρακάτω δέκα συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το απόρρητο και την ασφάλεια σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων (ad blocker) – Οι διαφημίσεις δεν παρακολουθούν μόνο κάθε σας κίνηση συλλέγοντας αρκετές πληροφορίες για τις συνήθειες σας που θα άφηναν ακόμα και τις μυστικές υπηρεσίες με ανοικτό το στόμα, αλλά επίσης αποτελούν και μία σημαντική πηγή κακόβουλων συνδέσμων και παραπλανητικού περιεχομένου. Η περιήγηση σας στο διαδίκτυο δεν θα είναι μόνο ασφαλέστερη με έναν ad blocker αλλά και ταχύτερη ενώ θα χρησιμοποιείται λιγότερο εύρος ζώνης (bandwidth). Δύο από τους αγαπημένους μας ad blockers είναι οι uBlock Origin και Ghostery.
  2. Χρησιμοποιήστε την ιδιωτική περιήγηση ή τη λειτουργία incognito στον browser σας – Για να αποτρέψετε τη μεταφορά των αγοραστικών σας συνηθειών και των ενδιαφερόντων σας από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και από ηλεκτρονικό κατάστημα σε κατάστημα (κάτι που ενδεχομένως να αποκαλύψει τι δώρα μπορεί να έχετε αγοράσει σε άλλους που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τη συσκευή σας), θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την ιδιωτική περιήγηση (Firefox) ή τη λειτουργία incognito (Chrome). Η συγκεκριμένη κίνηση αποκλείει τα tracking cookies και επομένως θα καλύψει τα όποια ίχνη σας.
  3. Κάντε τον browser σας «έξυπνο» ως προς την προστασία του απορρήτου σας – Το Electronic Frontier Foundation (EFF) παρέχει μια επέκταση για προγράμματα περιήγησης που έχει την ονομασία Privacy Badger και έχει σχεδιαστεί για να κάνει αυτόματα όλες τις σωστές επιλογές κατά την περιήγηση για εσάς, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο και την ιδιωτικότητα σας εμποδίζοντας τους αόρατους ανιχνευτές.
  4. Αποφύγετε τη χρήση ενός λογαριασμού σε πολλαπλές υπηρεσίες – Κατά τη σύνδεση σας σε μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο) πολλές φορές είναι δελεαστική η χρήση του κουμπιού «Σύνδεση με το Facebook» ή «Σύνδεση με τη Google». Αν και απαιτούνται μερικά λεπτά παραπάνω για να δημιουργήσετε νέα σύνδεση, αυτή η κίνηση από μόνη της προσφέρει καλύτερη προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικότητας σας, καθώς δεν μοιράζεστε όλες τις ιστοσελίδες που ψωνίζετε με τους συγκεκριμένους τεχνολογικούς κολοσσούς.
  5. Χρησιμοποιήστε «σύνδεση επισκέπτη» εφόσον είναι διαθέσιμη – Εκτός από το ότι σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε έναν λογαριασμό από άλλες ιστοσελίδες, κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε «σύνδεση επισκέπτη» αντί να δημιουργήσετε κάποιον νέο λογαριασμό. Και αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή αν δεν πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε τεχνική υποστήριξη μελλοντικά ή δεν πραγματοποιείτε συναλλαγές με το συγκεκριμένο κατάστημα σε επαναλαμβανόμενη βάση (π.χ. αν δεν ψωνίζετε συχνά από εκεί). Λιγότεροι κωδικοί πρόσβασης, λιγότερα προσωπικά στοιχεία, λιγότερα προβλήματα σε περίπτωση παραβίασης του καταστήματος.
  6. Μην αποθηκεύετε στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών – Πολλές ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου αποθηκεύουν εξ ορισμού τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σας στο προφίλ σας για τη δική σας, υποτίθεται, «ευκολία» (ή επειδή έχουν την ελπίδα ότι θα ξαναγοράσετε από εκεί). Δεν γίνεται να χάσουν ότι δεν έχουν όμως, οπότε πείτε τους να μην αποθηκεύουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
  7. Χρησιμοποιήστε προσωρινούς αριθμούς πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών – Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν πλέον προσωρινούς αριθμούς χρεωστικών ή κάρτες μίας χρήσης κ.ά. Μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή στο κινητό ή στον browser σας και να αποκτήσετε έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας μιας χρήσης, αποτρέποντας την απάτη με την κάρτα ή και τον εντοπισμό στην περίπτωση που οι έμποροι μοιράζονται επεξεργαστές πληρωμών με κάρτες. Κάποιες φορές, σας επιτρέπετε ακόμα και να καθορίσετε συγκεκριμένο όριο (για την κάρτα) ανά προσωρινό αριθμό για να προστατεύσετε περαιτέρω τον λογαριασμό σας.
  8. Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες και όχι χρεωστικές – Όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις υπερβολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά είναι καλύτερο να αφήσετε τη χρεωστική κάρτα σας στο σπίτι. Οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία από την ηλεκτρονική απάτη, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας βρίσκεστε σε θέση ισχύος. Μπορείτε απλώς να μην πληρώσετε τον λογαριασμό σας, αμφισβητώντας παράλληλα τη χρέωση, αντί να αφήσετε τους εγκληματίες να σας αδειάσουν απευθείας τον τραπεζικό σας λογαριασμό από τα μετρητά που κερδίσατε με πολύ κόπο.
  9. Προσοχή στα μηνύματα μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης/ανταλλαγής μηνυμάτων – Με τις σύγχρονες τεχνολογίες γενεσιουργής τεχνητής νοημοσύνης, ο καθένας πλέον μπορεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα και να δελεάσει τους ανθρώπους να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία πληρωμής. Είναι ασφαλέστερο να ψωνίζετε σε γνωστές και καθιερωμένες ιστοσελίδες ή από εκεί που σας συνιστούν προσωπικοί φίλοι και συγγενείς. Πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα οδηγούν σε συλλογή ή κλοπή δεδομένων.
  10. Μην κάνετε κλικ σε προσφορές που βρίσκονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίες φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές ή προέρχονται από επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχετε λογαριασμούς – Tέτοια μηνύματα ενδέχεται να αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), τα οποία χρησιμοποιούνται από απατεώνες με την ελπίδα να σας δελεάσουν να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που οδηγούν σε ψεύτικες ή κακόβουλες ιστοσελίδες.

Πηγή: Sophos