ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Νέα έκθεση «The State of Ransomware 2021»

Η έκθεση «The State of Ransomware 2021» παρέχει νέες πληροφορίες για τη συχνότητα των επιθέσεων ransomware και τις συνέπειες τους.

Βασισμένη σε ευρήματα που προέκυψαν από μία έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 5.400 υπεύθυνοι τμημάτων πληροφορικής σε μεσαίου μεγέθους οργανισμούς σε 30 χώρες στον κόσμο, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 37% των οργανισμών επλήγησαν από τουλάχιστον μία επίθεση ransomware τους τελευταίους 12 μήνες – ποσοστό που είναι μειωμένο κατά 51% σε σχέση με το 2020.

Επιπλέον, λιγότεροι οργανισμοί «έζησαν» τη δυσάρεστη εμπειρία της κρυπτογράφησης των δεδομένων τους από μία μεγάλη επίθεση – με το ποσοστό φέτος να εμφανίζεται μειωμένο κατά 19% σε σχέση με πέρυσι (στο 54% φέτος από το 73% πέρυσι). Μέχρι στιγμής, όλα καλά.

Παρόλα αυτά, αν και ο αριθμός των οργανισμών που επλήγησαν από επιθέσεις ransomware μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, ο οικονομικός αντίκτυπος μίας τέτοιας επίθεσης φαίνεται να έχει υπερδιπλασιαστεί, από τα $761 χιλιάδες περίπου πέρυσι στα $1,85 εκατομμύρια φέτος. Η αύξηση ενδέχεται να οφείλεται κατά μέρος σε περισσότερο προηγμένες και περίπλοκες, στοχευμένες επιθέσεις, οι οποίες μπορεί να κατέστησαν δύσκολη ή ακατόρθωτη την ανάκτηση των δεδομένων.

Οι πληρωμές δεν αποδίδουν

Ο αριθμός των οργανισμών που πληρώνουν λύτρα για την ανάκτηση των δεδομένων τους αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 6%, από το 26% των οργανισμών των οποίων τα δεδομένα κρυπτογραφήθηκαν το 2020 στο 32% το 2021.

Παρόλα αυτά, αυτό που δεν αναφέρεται στις απαιτήσεις των επιτιθέμενων είναι ότι η πιθανότητα ανάκτησης ή λήψης των δεδομένων σας μετά την πληρωμή των λύτρων είναι πολύ μικρή: λιγότεροι από ένας στους δέκα (8%) επέστρεψε άθικτα όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία των οργανισμών που έπεσαν θύματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι οργανισμοί που πλήρωσαν λύτρα είδαν να «επιστρέφει άθικτο» μόνο το 65% των δεδομένων τους ενώ στο 29% των περιπτώσεων επέστρεψαν μόνο τα μισά από τα δεδομένα. Όταν έχετε να κάνετε με μία επίθεση ransomware, η πληρωμή των λύτρων δεν είναι μία λύση που αποδίδει.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι εκβιασμοί χωρίς κρυπτογράφηση αυξήθηκαν. Το 7% των ερωτηθέντων που έκαναν γνωστό ότι οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται επλήγησαν από ransomware δήλωσε ότι παρόλο που τα δεδομένα δεν είχαν κρυπτογραφηθεί, κρατήθηκαν ούτως ή άλλως για λύτρα, ενδεχομένως επειδή οι επιτιθέμενοι είχαν καταφέρει ήδη να αποσπάσουν/ κλέψουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Πρόκειται για αύξηση 4%, καθώς το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3% το 2020.

Νικητές και ηττημένοι

Η έκθεση παρέχει επίσης πληροφορίες για το πως επηρεάστηκαν κλάδοι ή ακόμα και χώρες από το ransomware τον τελευταίο χρόνο, όπως για παράδειγμα:

  • Η Ινδία ήταν η χώρα που ανέφερε τις περισσότερες επιθέσεις ransomware με το 68% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επλήγησαν πέρυσι. Αντίθετα, η Πολωνία (13%) και η Ιαπωνία (15%) ανέφεραν τις λιγότερες επιθέσεις.
  • Αν και γείτονες χώρες, οι Αυστρία και Τσεχία αποτελούν τα δύο άκρα όσον αφορά το κόστος ανάκτησης από το ransomware: οι ερωτηθέντες από την Αυστρία ανέφεραν το υψηλότερο κόστος ανάκτησης από όλους τους εκπροσώπους των χωρών που ερωτήθηκαν, ενώ οι ερωτηθέντες από την Τσεχία ανέφεραν το χαμηλότερο.
  • Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και της εκπαίδευσης (και οι δύο με ποσοστό 44%) ήταν οι τομείς που ανέφεραν τις περισσότερες επιθέσεις.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο τομέας που ήταν περισσότερο πιθανό να δει τα δεδομένα του να κρυπτογραφούνται σε μια επίθεση ransomware (69%).

Διαβάστε την πλήρη έκθεση

Διαβάστε την έκθεση State of Ransomware 2021 για να έχετε εικόνα για το σύνολο των ευρημάτων. Περιλαμβάνει συμβουλές βέλτιστων πρακτικών από την Sophos που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς από το ransomware.

Πηγή: Sophos