ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sealpath. Πως να προστατεύσετε τα δεδομένα σας με κρυπτογράφηση ενάντια στη νέα γενιά επιθέσεων ransomware (Μέρος 1)

Οι επιθέσεις ransomware μπορούν να μετριαστούν με ορισμένα μέτρα και τεχνικές ασφαλείας, αλλά όσον αφορά τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων και εμπιστευτικών πληροφοριών, η μόνη προστασία που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η κρυπτογράφηση δεδομένων. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε πως μπορείτε να προστατεύσετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας αξιοποιώντας την κρυπτογράφηση, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για μια αποτελεσματική στρατηγική κρυπτογράφησης και βεβαίως ποια δεδομένα να κρυπτογραφήσετε.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, ορισμένοι κυβερνοεγκληματίες είναι πλέον ικανότεροι και πιο έμπειροι στην απόκρυψη του κώδικα κακόβουλου λογισμικού για να «ξεγλιστρήσουν» από τα πλέον δύσκολα στην αποφυγή μέτρα ασφαλείας. Και επειδή είναι ελεύθερα διαθέσιμο και προσβάσιμο στο σκοτεινό διαδίκτυο (Dark Web), το ransomware δεν χρειάζεται και πολλές δεξιότητες -για να αξιοποιηθεί από επιτήδειους.

Οι κυβερνοεγκληματίες καταφέρνουν να πετυχαίνουν σημαντικά -και επιτυχημένα- χτυπήματα με το ransomware που χρησιμοποιούν επειδή ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και ενσωματώνουν τις τελευταίες τεχνικές και τεχνολογίες στις επιθέσεις τους, και μάλιστα ταχύτερα από άλλους. Λάβετε υπόψη σας για παράδειγμα, το γνωστό φαινόμενο του adware που εισέρχεται στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας αρχεία readme.txt ή τις παραβιάσεις μέσω αρχείων word και pdf κατά τις οποίες κλέβοντας τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια πωλούνται σε ενδιαφερόμενους για χιλιάδες δολάρια και περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης, ταυτότητες, εμπιστευτικές πληροφορίες, δεδομένα έργων, εταιρικά μυστικά και άλλα. 

Γιατί να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας έναντι των επιθέσεων ransomware; 

Η κρυπτογράφηση μπορεί ν  α βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων για το απόρρητο και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν επί μονίμου βάσεως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες και οργανισμοί, καθώς και να αποτρέψει τους hackers που θέλουν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες και εταιρικά ή προσωπικά δεδομένα. Η IBM αναφέρει ότι οι επιθέσεις ransomware κοστίζουν στους οργανισμούς έως και $4,62 εκατομμύρια δολάρια ανά παραβίαση, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα λύτρα που ζητούν οι κλέφτες για να παραδώσουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης ως αντάλλαγμα! Με την παρουσία αυτής της τεράστιας μαύρης αγοράς για κλεμμένα δεδομένα, είναι το λιγότερο συνετό να έχετε καθορίσει μία πολιτική προστασίας αντι να μείνετε με τις τύψεις, πολύ χαμένο χρόνο και χρήμα και τεράστιες απώλειες στον τζίρο σας λόγω της φήμης που θα συνοδεύει το όνομα της εταιρείας σας, τα μέτρα ασφαλείας της οποίας παραβιάστηκαν με αποτέλεσμα να εκτεθούν δεδομένα των πελατών ή των χρηστών της. 

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μία λεπτομερή ανάρτηση σχετικά με «τη σημασία της κρυπτογράφησης».

Πως το να έχετε μία πολιτική κρυπτογράφησης είναι η καλύτερη στρατηγική για σύγχρονο computing; 

Σύμφωνα με μία έρευνα, μόνο το 30% των εταιρειών έχουν κάποια ενεργή πολιτική κρυπτογράφησης παρά τις συχνές παραβιάσεις δεδομένων τον 21ο αιώνα. Η κρυπτογράφηση αποτελεί τον πυρήνα του σημερινού computer-based εμπορικού περιβάλλοντος. Με τεράστιες ποσότητες εισερχόμενων και εξερχόμενων δεδομένων και με μία σειρά από παραβιάσεις δεδομένων να βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να κλέψουν αυτές τις πληροφορίες από εσάς, η κρυπτογράφηση είναι η απόλυτη λύση ασφαλείας που μπορούν να εφαρμόσουν οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις ή και οι ιδιώτες για να προστατευτούν από την κλοπή. Η κρυπτογράφηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων για το απόρρητο και την ασφάλεια τόσο των καταναλωτών όσο και των οργανισμών, καθώς και να αποτρέψει τους hacker που επιθυμούν να κλέψουν τις πληροφορίες σας, είτε πρόκειται για διαπιστευτήρια σύνδεσης, είτε για εμπιστευτικές πληροφορίες που σχετίζονται με κάποιο νέο πρότζεκτ ή εταιρικά μυστικά τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι ανταγωνιστές σας.

Χρησιμοποιήστε την κρυπτογράφηση για την προστασία των δεδομένων του οργανισμού σας από παραβιάσεις και ransomware

Μπορεί να έχετε ακούσει την δημοφιλής διαπίστωση, «αν χρησιμοποιείτε μια δωρεάν υπηρεσία, είστε το προϊόν». Το παραπάνω ισχύει επίσης και για τις εταιρείες και οργανισμούς που εξαρτώνται από μεγάλους, τρίτους παρόχους υπηρεσιών. Είτε είστε ιδιώτης, είτε οργανισμός, οι υπηρεσίες τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η εταιρεία σας, εξαρτώνται από τα δεδομένα σας -δεδομένα υπαλλήλων σας, πελατών σας και της επιχείρησή σας- για τη δημιουργία εσόδων και κερδών. Φυσικά, αν διαμοιράζεστε τα αρχεία word/pdf σας μαζί με τεράστιο όγκο πληροφοριών με τρίτους για οποιονδήποτε λόγο, εκθέτετε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας σε παραβιάσεις δεδομένων αν δεν χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση. Ένα μη κρυπτογραφημένο αρχείο μπορεί να διαβαστεί, να διαμοιραστεί ή να επεξεργαστεί από οποιονδήποτε τρίτο και ο… Θεός φυλάξοι να μην διαγραφεί ή πωληθεί σε κάποιον ανταγωνιστή ή αγοραστή δεδομένων από έναν κυβερνοεγκληματία. Η κρυπτογράφηση είναι το κλειδί για να ανακτήσετε μέρος του ελέγχου των δεδομένων από τεχνολογικές διαδικασίες που αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικές και εταιρικές πληροφορίες μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα. Τεράστιες εταιρείες όπως οι Facebook, WhatsApp και Apple βασίζονται στην πολλά υποσχόμενη ασφάλεια δεδομένων ακολουθώντας την πολιτική της διατερματικής κρυπτογράφησης (από άκρο σε άκρο) για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ομοίως, η κρυπτογράφηση των εγγράφων σας μπορεί να κρατήσει τα έγγραφά σας μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα τόσο από ανταγωνιστικές εταιρείες όσο και από τους κυβερνοεγκληματίες, ακόμα κι αν απέκτησαν με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αυτά!

Κλεμμένα δεδομένα μέσω βιομηχανικής κατασκοπείας

Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν πλέον σύγχρονους υπολογιστές για να επιδίδονται σε υψηλού προφίλ, και μερικές φορές υποστηριζόμενες από κρατικούς φορείς, εγκληματικές δραστηριότητες διαδικτυακής πειρατείας και παραβίασης δεδομένων για να αποκτήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι πιθανών εχθρών και ανταγωνιστών. Η αποτυχία να προστατεύσετε τα δεδομένα σας μέσω της κρυπτογράφησης, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό σας: σκεφτείτε για παράδειγμα τα λύτρα που ενδεχομένως θα αναγκαστείτε να πληρώσετε (αν δεν έχετε λάβει μέτρα), τα πρόστιμα συμμόρφωσης από την παραβίαση δεδομένων, τη μεγάλη ζημιά που θα υποστεί το όνομα της εταιρείας σας και τις σημαντικές απώλειες εσόδων, από την παύση της λειτουργίας της επιχείρησης, το downtime κ.ά. Τον Νοέμβριο του 2021, το FBI και η Interpol αποκάλυψαν μία μεγάλη κλοπή δεδομένων από Νιγηριανούς κυβερνοεγκληματίες, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν κλέψει δεδομένα από 50.000 οργανισμούς! Ομοίως, τον Μάιο του 2021 έγινε γνωστή μία τεράστια παραβίαση δεδομένων όταν η Air India έκανε γνωστό ότι είχαν κλαπεί περίπου 4,5 εκατομμύρια αρχεία από την φαινομενικά ασφαλή βάση δεδομένων της. Που όμως πηγαίνουν όλα αυτά τα κλεμμένα δεδομένα;

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται πλέον ένα νέο marketplace, με την ονομασία Industrial Spy, μέσω του οποίου πωλούνται εταιρικά δεδομένα τα οποία έχουν κλαπεί από εταιρείες που έχουν παραβιαστεί ή που κάποιος μπορεί να τα βρει δωρεάν, αρκεί να είναι μέλος. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αγορές για κλεμμένα δεδομένα, το Industrial Spy δεν λειτουργεί απλώς για να εκβιάσει επιχειρήσεις ή για να δημιουργήσει κλίμα για την επιβολή προστίμων GDPR. Το Industrial Spy επιτρέπει σε οργανισμούς να αγοράζουν δεδομένα των ανταγωνιστών τους ή δεδομένα από μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις, όπως εμπιστευτικές πληροφορίες ή εμπορικά μυστικά, οικονομικές αναφορές, διαγράμματα από κατασκευαστικές διαδικασίες και βάσεις δεδομένων πελατών.

Η αγορά έχει διαφορετικά επίπεδα προσφορών όσον αφορά τα δεδομένα, από μεμονωμένα αρχεία προς $2 έως «Premium» κλεμμένα δεδομένα που αποτελούν το σύνολο των δεδομένων που έχουν κλαπεί από έναν οργανισμό και τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν για εκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, το Industrial Spy επί του παρόντος πωλεί τα δεδομένα μιας Ινδικής εταιρείας στην κατηγορία «Premium» προς 1,4 εκατομμύρια δολάρια (ζητά το ανάλογο ποσό σε Bitcoin όπως μπορείτε να φανταστείτε). Από την άλλη, πολλά από τα δεδομένα πωλούνται ως μεμονωμένα αρχεία, όπου διάφοροι φορείς απειλών μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένα αρχεία προς $2 το καθένα. Το marketplace προσφέρει επίσης και δωρεάν κλεμμένα πακέτα δεδομένων, τα οποία ενδεχομένως λειτουργούν ως δέλεαρ για να προχωρήσουν σε εγγραφή και να χρησιμοποιήσουν το κατάστημα νέοι παράγοντες απειλής. Δεν θα αποτελούσε πάντως έκπληξη, αν μαθαίναμε ότι το marketplace χρησιμοποιείται από τους κυβερνοεγκληματίες για να εκβιάσουν τα θύματα τους προκειμένου να αγοράσουν τα δεδομένα τους ώστε να αποφευχθεί η πώλησή τους σε ανταγωνιστές ή άλλους κυβερνοεγκληματίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα BleepingComputer, ειδικοί στην ασφάλεια από την MalwareHunterTeam ήταν εκείνοι που πρώτοι ανακάλυψαν εκτελέσιμα κακόβουλα προγράμματα που δημιουργούν αρχεία readme.txt για την προώθηση της ιστοσελίδας Industrial Spy στο Telegram και στο Twitter. Όταν εκτελούνται αυτά τα αρχεία malware, παράγουν αρχεία κειμένου σε κάθε φάκελο του υπολογιστή, στο κείμενο των οποίων συμπεριλαμβάνεται μία περιγραφή της υπηρεσίας καθώς και ένας σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα Tor της υπηρεσίας. Το αρχείο readme.txt εμφανίζει μηνύματα σε δυνητικούς αγοραστές όπως: «Εκεί μπορείτε να αγοράσετε ή να προχωρήσετε στη δωρεάν λήψη προσωπικών/ιδιωτικών δεδομένων όπως και παραβιασμένων δεδομένων των ανταγωνιστών σας. Δημοσιεύουμε σχέδια, σκίτσα/εικόνες, τεχνολογίες, πολιτικά και στρατιωτικά μυστικά, οικονομικές αναφορές και βάσεις δεδομένων πελατών. Όλα αυτά τα πράγματα συγκεντρώθηκαν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες, ομίλους και βιομηχανίες κάθε δραστηριότητας. Συλλέγουμε δεδομένα χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια στην υποδομή πληροφορικής τους». Μια έρευνα που διεξήχθη από την ιστοσελίδα BleepingComputer αποκαλύπτει ότι αυτά τα εκτελέσιμα αρχεία διανέμονται μέσω άλλων προγραμμάτων λήψης κακόβουλου λογισμικού (malware downloaders) που συχνά καμουφλάρονται ως «cracks» και adware. Αν και η ιστοσελίδα δεν είναι ακόμη και τόσο δημοφιλής, συνιστάται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες ασφαλείας να τον παρακολουθούν για τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι πουλάει. Ενδεχομένως να μην γνωρίζετε ότι η εταιρεία σας μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος!

Πηγή: Sealpath