ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Netsparker. Αξιολογήσεις ευπάθειας και δοκιμές διείσδυσης – Ποια είναι η διαφορά; (Μέρος ΙΙ)

Οι αξιολογήσεις ευπάθειας αποτελούν εργαλείο για τη διαρκή βελτίωση της ασφάλειας στο κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας σας (SDLC).

Οι εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις ευπάθειας αποτελούν έναν ιδιαίτερα συστηματοποιημένο τρόπο για να αποκτήσουν καθιερωμένες εταιρείες και οργανισμοί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη στάση τους στην ασφάλεια και κατόπιν να την διατηρήσουν και να την βελτιώνουν διαρκώς.

Όταν προστίθενται νέες συσκευές, θύρες, ιστότοποι, εφαρμογές ιστού ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνονται στις συνήθεις σαρώσεις. Μια αξιολόγηση ευπάθειας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εντοπίσετε και τελικά να διορθώσετε κοινές ευπάθειες στις εφαρμογές και στους διακομιστές σας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο της ασφάλειας συστήνουν στις εταιρείες να προχωρούν σε αξιολογήσεις ευπάθειας τουλάχιστον ανά τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, η Netsparker, δεδομένου ότι η λύση της επιτρέπει τον ορισμό προγραμματισμένων σαρώσεων, σας συστήνει να πραγματοποιείτε σαρώσεις συχνότερα.  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διεξάγετε αξιολογήσεις ευπάθειας μετά από οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή ή προσθήκη στις εφαρμογές ιστού ή στα web APIs.

Με το Netsparker, αν θέλετε, μπορείτε να εκτελέσετε σαρώσεις σε καθημερινή βάση, και περιλαμβάνει ειδοποιήσεις που σας εφιστούν την προσοχή σας σε τρωτά σημεία και ευπάθειες που θα ανακαλυφθούν. Στη συνέχεια, οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως για την αντιμετώπιση κρίσιμων και σημαντικών απειλών.

Οι δοκιμές διείσδυσης αποκαλύπτουν «εύθραυστες ρωγμές» στην αρχιτεκτονική ασφαλείας σας

Από την ώρα που οι δοκιμές διείσδυσης είναι τόσο συγκεκριμένες, είναι ιδανικές για περιβάλλοντα όπου η ασφάλεια Ιστού καθώς και του δικτύου ενός οργανισμού θεωρείται ότι είναι ήδη αρκετά ισχυρή. Οι οργανισμοί μπορούν να ζητήσουν από έναν ελεγκτή να επιχειρήσει να κάνει κάτι συγκεκριμένο, όπως να επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων τραπεζικών συναλλαγών ή τραπεζικών στοιχείων ή προσπαθήσει να τροποποιήσει ή να διαγράψει τον φάκελο κάποιου χρήστη (δεδομένα κ.λπ). Σκοπός είναι να μειωθεί η έκθεση σε συγκεκριμένους κινδύνους.

Οι δοκιμαστές διείσδυσης ελέγχουν για αδύναμα σημεία στην αρχιτεκτονική. Ενώ οι αξιολογήσεις ευπαθειών ή τρωτών σημείων αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον τα κενά ασφαλείας στο λογισμικό, οι δοκιμαστές διείσδυσης συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές phishing ή κοινωνικής μηχανικής αλλά και άλλες τεχνικές για να επιτύχουν το στόχο τους. Ως εκ τούτου, μπορούν να παρέχουν μια σαφέστερη και ακριβέστερη απεικόνιση ή εκτίμηση του επιπέδου ασφαλείας μίας εταιρείας. Λειτουργούν ακριβώς όπως οι κακόβουλοι χάκερ, αλλά χωρίς να προκαλούν καταστροφικές απώλειες ή αλλοίωση δεδομένων, φυσικά! Για παράδειγμα, ένας δοκιμαστής διείσδυσης μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια σύνδεση με έναν απομακρυσμένο διακομιστή χωρίς να εντοπιστεί, προκειμένου να απομακρύνει ευαίσθητα δεδομένα από ένα σύστημα. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποδειχτεί ότι υπάρχουν πιθανότητες για κάποιους επιτιθέμενους να επιτύχουν τους κακόβουλους σκοπούς τους. Φαινομενικά, όμως, ένας δοκιμαστής διείσδυσης θα προχωρούσε στη διεξαγωγή μίας ατελείωτης σειράς από απόπειρες χάκινγκ.

Συστήνεται οι δοκιμές διείσδυσης να διεξάγονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. 

Ποια σενάρια μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή της σωστής προσέγγισης; 

Τόσο οι αξιολογήσεις ευπάθειας όσο και οι δοκιμές διείσδυσης πρέπει να πραγματοποιούνται ενάντια σε συσκευές δικτύου και ενάντια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς διακομιστές. Είναι σημαντικό να καθοριστεί αν μια επίθεση μπορεί να γίνει από το εξωτερικό (για παράδειγμα, από έναν κακόβουλο εισβολέα που στοχεύει σε διαθέσιμες στο κοινό επιφάνειες στόχων στο διαδίκτυο) ή από το εσωτερικό (για παράδειγμα, από έναν δυσαρεστημένο υπάλληλο ή παλιό συνεργάτη, κάποιον χρήστη με δικαιώματα που δεν θα έπρεπε να έχει ή από κάποιον υπολογιστή που έχει μολυνθεί στο εσωτερικό δίκτυο). 

Οι αξιολογήσεις ευπάθειας βοηθούν τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς με τη συμμόρφωση τους σε πρότυπα 

Μερικές φορές οι εταιρείες και οργανισμοί πρέπει να εργάζονται εντός συγκεκριμένων παραμέτρων: έχουν PCI DSS ή άλλες μορφές συμμόρφωσης που οφείλουν να τηρούν και θέλουν να ελέγξουν αν η υφιστάμενη αρχιτεκτονική τους, και τα συστήματα και οι συσκευές τους είναι σε θέση να περάσουν τη δοκιμή. Μπορεί να θέλουν να εκτελέσουν μια σάρωση θυρών ή να ελέγξουν τα πάντα στη λίστα Top 10 του OWASP. Σε τέτοια σενάρια, μια αξιολόγηση ευπάθειας θα δώσει μια πιο ρεαλιστική και συστηματική προσέγγιση. Ακόμα και μια πολύ μεγάλη ομάδα προγραμματιστών δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τέτοιες δοκιμές. 

Οι δοκιμές διείσδυσης βοηθούν όλους τους οργανισμούς να μένουν μπροστά από τους χάκερς 

Οι δοκιμές διείσδυσης βοηθούν επίσης στην ασφάλεια αλλά υπό διαφορετική γωνία. Οι δοκιμαστές (εκείνοι που θα πραγματοποιήσουν τις δοκιμές διείσδυσης) θα αποκαλύψουν τους κινδύνους ασφαλείας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι χάκερ – πραγματοποιώντας επιθέσεις έχοντας στο νου τους μόνο ένα σκοπό, να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα ή να αλλάξουν κάτι στον ιστότοπο ενός οργανισμού, για παράδειγμα. Οι δοκιμαστές διείσδυσης είναι καλύτερο να «προσλαμβάνονται» με ανοιχτό μυαλό, αφήνοντάς τους ελεύθερους να διεξάγουν τόσο τις επιδιωκόμενες επιθέσεις όσο και οτιδήποτε άλλο που πέσει στην αντίληψη τους, αναλόγως βεβαίως και της επαγγελματικής τους πείρας. 

Τι γίνεται με τους «δοκιμαστές»; 

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να θέσετε, για να αποφύγετε τη σύγχυση μεταξύ της αξιολόγησης ευπάθειας και της δοκιμής διείσδυσης είναι: Ποιος διεξάγει τη δοκιμή; 

Οι επαγγελματίες ασφάλειας πληροφοριών δημιουργούν εσωτερικές διαδικασίες για συνεχή βελτίωση 

Σε αντίθεση με ορισμένα άρθρα σχετικά με το θέμα, οι δοκιμές ευπάθειας δεν είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, με την έννοια ότι το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πατήσετε ένα κουμπί. Το άτομο που διαχειρίζεται συχνές, αυτοματοποιημένες αξιολογήσεις ευπάθειας θα πρέπει να εξειδικεύεται εξίσου και να έχει εμπειρία και στις διαδικασίες ασφάλειας πληροφοριών. Οφείλει να γνωρίζει ποια περιβάλλοντα και ποιες επιφάνειες επίθεσης πρέπει να αξιολογήσει καθώς και πάνω σε τι να τα αξιολογήσει, καθώς ακόμα και οι αυτοματοποιημένοι σαρωτές ασφαλείας απαιτούν εξίσου κάποια διαμόρφωση ή ρύθμιση. Επιπλέον, πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει τις όποιες αναφορές προκύπτουν αλλά και να διατυπώνει συστάσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. 

Οι εσωτερικοί επαγγελματίες ασφαλείας που είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση ευπαθειών αποτελούν πρόσθετη αξία για την στάση ασφαλείας που κρατούν εταιρείες και οργανισμοί. Κατά πρώτο λόγο είναι σε θέση να ορίσουν τις βασικές γραμμές. Επιπλέον, το πιθανότερο είναι να θελήσουν να καθιερώσουν κάποια συστήματα, όπως κάποιο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και αναφορών.

Συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των εργαζομένων εντός της εταιρείας, και παράλληλα ευνοούν την διαρκή μείωση των κινδύνων ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επεκτείνουν τις δικές τους γνώσεις και δεξιότητες. Και αναμφισβήτητα είναι πολύ πιο πιθανό να αισθάνονται πιστοί στην εταιρεία που εργάζονται ήδη. 

Οι δοκιμαστές διείσδυσης λένε τα πράγματα με το όνομα τους 

Όσοι επιχειρούν δοκιμές διεισδύσεις θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι επαγγελματίες και να έχουν αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές και τις δεξιότητές τους.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα, συστήνουν οι δοκιμαστές διείσδυσης να είναι ανεξάρτητοι, εξωτερικοί επαγγελματίες. Πρέπει να διατηρούν αρκετή απόσταση από την εταιρεία ή τα συστήματα σας, ώστε να μην παρεμποδίζονται ή επηρεάζονται από ανησυχίες σχετικά με την προσωπική τους οικονομική ασφάλεια, την πίστη τους ή την πολιτική της εταιρείας. Και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα έχοντας το ελεύθερο να πουν την γνώμη τους ανεπηρέαστα, και να στην ουσία να πουν τα πράγματα με το όνομα τους σχετικά με την κατάστασή της εταιρείας σας στον τομέα της ασφάλειας, όσο και αν αυτό πονάει. 

Και ποιο είναι το κόστος; 

Το κόστος των αξιολογήσεων ευπάθειας και των δοκιμών διείσδυσης εξαρτάται στην ουσία από το μέγεθος της επιχείρησης (από την επιφάνεια επίθεσης επομένως κ.λπ). Για τις μικρές εταιρείες, η τιμή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι είναι για μια μεγάλη εταιρία με χιλιάδες δυνητικά ευάλωτες συσκευές και υπολογιστές, IPs και παρόχους Internet. 

Ανεξάρτητα από το κόστος, οι εκτιμήσεις ευπαθειών ή τρωτότητας συνεισφέρουν στην καλύτερη απόδοση της επένδυσής σας. Ενώ μια δοκιμή διείσδυσης μπορεί να προσφέρει μία αρκετά καλή και βαθιά εικόνα για το πόσο ασφαλή είναι τα συστήματά σας, στην πραγματικότητα αποκαλύπτει μόνο ένα πράγμα και προς μία κατεύθυνση. Από την άλλη, με τις αξιολογήσεις ευπαθειών και επενδύοντας σε χρόνο και πόρους στην ανάπτυξη συστημάτων και διαδικασιών θα έχετε ένα σταθερό επίπεδο ασφάλειας πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα συστήματά σας και θα ενσωματωθούν νέα εξαρτήματα. 

Επομένως ποια προσέγγιση επιλέγουμε; 

Με λίγα λόγια, κάνετε και τα δύο! Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν την ικανότητα να αποκαλύψουν κενά ασφαλείας που εκθέτουν τα συστήματα σας και την ασφάλειά σας και μπορούν να εντοπίσουν άλλες λιγότερο προφανείς ευπάθειες, πολλές από τις οποίες δεν θα αναζητούσατε καν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αν δεν πραγματοποιείτε σαρώσεις και δοκιμές, κάποια στιγμή θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την απώλεια δεδομένων. Το ερώτημα λοιπόν είναι το πότε. Είτε πρόκειται για γνωστό θέμα ευπάθειας το οποίο δεν έχετε αντιμετωπίσει ή κάποιο κενό ασφαλείας που δεν έχετε φροντίσει να κλείσει, είτε το αποτέλεσμα ενός χάκερ που βαριόταν ένα απόγευμα Κυριακής (ναι, και θα είστε τυχεροί αν δεν είναι κακόβουλος), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η ώριμη και προληπτική προσέγγιση είναι να καθιερώσετε τις δοκιμές ευπάθειας και τη σάρωση στο κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας σας (SDLC) και επιπλέον να χρησιμοποιήσετε μερικούς ασυνήθιστους τύπους για να κάνετε ό, τι μπορεί και ένας χάκερ, αλλά με… φιλικούς όρους (προσλαμβάνοντας έναν αξιόπιστο δοκιμαστή). Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε όλες τις αναφορές και τα αποτελέσματα, να εξετάσετε τις συστάσεις που έγιναν και να λάβετε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα διατηρήσετε τη στάση ασφαλείας του οργανισμού σας όσα βήματα πιο μπροστά γίνεται από τους κακούς.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.