ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Απάτες που πρέπει να αποφύγετε την εορταστική περίοδο

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Είτε ήσασταν άτακτοι αυτή τη χρονιά, είτε καλοσυνάτοι, δεν έχει σημασία. Κάποιος θα επιχειρήσει να σας εξαπατήσει αυτή την εορταστική περίοδο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το FBI εξέδωσε προειδοποιήσεις για τους πολλούς πιθανούς τρόπους που υπάρχουν για να αποχωριστείτε χωρίς τη θέληση σας… καταθέσεις ή διαπιστευτήρια, ωστόσο η Malwarebytes επεκτείνει το πλαίσιο και παρέχει συμβουλές για να αποφύγετε ο ψηφιακός θησαυρός να αποδειχτεί… άνθρακες.

Απάτες με αγορές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το FBI λέει:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις αναρτήσεις σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να προσφέρουν κουπόνια ή δωροκάρτες. Ορισμένες μπορεί να εμφανίζονται ως προσφορές ή διαγωνισμοί για διακοπές. Κάποιες μπορεί να φαίνεται ότι προέρχονται από γνωστούς και φίλους που έχουν μοιραστεί τον σύνδεσμο. Συχνά, αυτές οι απάτες οδηγούν τους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε μια διαδικτυακή έρευνα που έχει σχεδιαστεί για την κλοπή προσωπικών πληροφοριών.

Εμείς λέμε:

Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε διαγωνισμούς ή λοταρίες με κρυπτονομίσματα και άλλες παρόμοιες, δήθεν προωθητικές, ενέργειες που υπόσχονται γρήγορο πλουτισμό. Μπορεί να πετύχετε περιστασιακά κάποια δωροκάρτα, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων τέτοιες δωροκάρτες σχετίζονται περισσότερο με απατηλές, ψεύτικες έρευνες. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καλύψαμε 3 δημοφιλείς μορφές απάτης με δωροκάρτες για την Black Friday:

  • Ψεύτικες δωροκάρτες προς πώληση με έκπτωση. Αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αναζητήστε τον επίσημο διανομέα καρτών και ελέγξτε αν έχουν πράγματι εκπτώσεις και, αν όντως έτσι, προχωρήστε σε απευθείας αγορά.
  • Γεννήτριες δωροκαρτών. Τα εργαλεία που ισχυρίζονται ότι δημιουργούν γνήσιους κωδικούς υπάρχουν εδώ και χρόνια και είναι όλα τους ψεύτικα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα δείτε μία από τις προαναφερθείσες απατηλές έρευνες. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να βρεθείτε αντιμέτωποι με κακόβουλο λογισμικό.
  • Οι υπηρεσίες που συναντάτε στο διαδίκτυο και οι οποίες ισχυρίζονται ότι εκτελούν κάποια εργασία με αντάλλαγμα δωροκάρτες θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα τους στείλετε έναν κωδικό και δεν πρόκειται να έχετε ξανά νέα από τους απατεώνες.

Απάτες που σχετίζονται με την τηλεργασία

Το FBI λέει:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις ιστοσελίδες και τις αναρτήσεις που προσφέρουν εργασία που μπορεί να γίνει από το σπίτι. Αυτές οι ευκαιρίες προβάλλουν ως βασικό πλεονέκτημα την ευκολία ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν δόλιες προθέσεις. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ερευνούν προσεκτικά την αγγελία εργασίας και τα άτομα ή τις εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους απασχόληση.

Εμείς λέμε:

Οι απάτες που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι ή την τηλεργασία είναι μία μεγάλη επιχείρηση κατά την περίοδο των γιορτών, ειδικά με τους ανθρώπους που πιθανώς αναζητούν λίγα επιπλέον μετρητά ενόψει του νέου έτους. Αυτές οι απάτες έγιναν απίστευτα δημοφιλείς με την έλευση της πανδημίας COVID-19 και συχνά συνδέονται με κρυπτονομίσματα.

Άλλες απάτες αυτού του είδους θα κάνουν χρήση κρυπτονομισματικών ATMs και κωδικών QR. Θα δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας για να ανεβάσετε το βιογραφικό σας ή θα δημοσιεύσουν ψεύτικες διαφημίσεις σε πραγματικές ιστοσελίδες. Αν σας ζητήσουν να δώσετε συνέντευξη μέσω WhatsApp ή Telegram θα πρέπει να σας δημιουργηθούν υποψίες. Αν σας στείλουν χρήματα για να αγοράσετε εξοπλισμό εργασίας και στη συνέχεια σας ζητήσουν να στείλετε τα υπόλοιπα χρήματα σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα πρέπει άμεσα να σας μπουν ιδέες και υποψίες. Ενδεχομένως, να βοηθάτε άθελα σας σε κάποια απάτη με ξέπλυμα χρήματος και η καριέρα σας θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Απλώς δεν αξίζει το ρίσκο.

Απάτες που σχετίζονται με τη φιλανθρωπία

Το FBI λέει:

Οι απάτες που σχετίζονται με φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι επίσης συχνές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δράστες ιδρύουν ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις για να κερδίσουν σημαντικά ποσά από άτομα που πιστεύουν ότι κάνουν δωρεές σε νόμιμες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η απάτες που σχετίζονται με φιλανθρωπικούς σκοπούς αυξάνονται σημαντικά κατά την περίοδο των εορτών, όταν πολλοί επιδιώκουν να κάνουν δώρα που εκπίπτουν από τη φορολογία στο τέλος του έτους ή οι γιορτές τους θυμίζουν ότι υπάρχουν και λιγότερο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο και επιθυμούν να συνεισφέρουν σε κάποιον καλό σκοπό. Οι εποχικές φιλανθρωπικές απάτες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στην παρακολούθηση λόγω της ευρείας «απήχησης» τους, της περιορισμένης διάρκειας και, όταν γίνονται μέσω του Internet, της ελάχιστης επίβλεψής τους.

Εμείς λέμε:

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τη δημιουργία ψεύτικων φιλανθρωπικών ιστοσελίδων εξακολουθεί να είναι η εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές οι ψεύτικες και κακόβουλες ιστοσελίδες που θέλουν να σας πείσουν για να προχωρήσετε σε δωρεές είναι εύκολο να δημιουργηθούν ενώ εξίσου εύκολη και απλή είναι και η αντιγραφή γνήσιου περιεχομένου (για να γίνουν πειστικότερες).

Οι ιστοσελίδες αυτού του τύπου συχνά προσπαθούν να σας συγκινήσουν, συχνά ισχυριζόμενες ότι βοηθούν τα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία με (τι άλλο;) κρυπτονομίσματα. Περιστασιακά αυτές οι απάτες παραμονεύουν στις απαντήσεις κάτω από αναρτήσεις στο Twitter, συχνά μιμούμενες το άτομο που προχώρησε στην αρχική δημοσίευση.

Αν βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να κάνετε μία αναζήτηση στο μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων για να διαπιστώσετε αν είναι πραγματική. Δεν γνωρίζουμε για παρόμοια υπηρεσία στις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα αλλά πιθανότατα θα βρείτε κάποιο σύνδεσμο προς τη φιλανθρωπική οργάνωση που αναζητάτε στη Google ή ακόμα και στη λίστα Top 100 του Forbes.

Απάτες με εφαρμογές για κινητά

Το FBI λέει:

Ορισμένες εφαρμογές για κινητά, οι οποίες συχνά μεταμφιέζονται ως παιχνίδια που προσφέρονται δωρεάν, έχουν σχεδιαστεί για να κλέβουν προσωπικές πληροφορίες. Προτού πραγματοποιηθεί το κατέβασμα μίας εφαρμογής από άγνωστη πηγή, οι καταναλωτές θα πρέπει να ερευνήσουν την εταιρεία που τη διανέμει ή την πουλάει και να αναζητήσουν στο διαδίκτυο κριτικές άλλων χρηστών για το προϊόν.

Εμείς λέμε:

Οι ψεύτικες ή κακόβουλες εφαρμογές είναι κάτι που μπορεί να συναντήσετε όλο το χρόνο, και όχι μόνο την περίοδο των εορτών. Σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω συμβουλές, ως επί το πλείστον, θα σας φανούν χρήσιμες. Και λέμε «ως επί το πλείστον» επειδή το παραπάνω υπονοεί ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα μόνο από εφαρμογές που κατεβάσατε από άγνωστες πηγές. Δεν είναι όμως έτσι. Είτε χρησιμοποιείτε κάποιο από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών (mobile apps) είτε προχωρήσετε στη λήψη εφαρμογών από τρίτες πηγές, δεν αποκλείεται να κρύβεται κάτι στη συγκεκριμένη ή στις συγκεκριμένες εφαρμογές που κατεβάσατε. Οι αμφίβολες εφαρμογές μπορούν να εισέλθουν στη συσκευή σας μέσω ενός χαμηλού αριθμού αιτημάτων για άδεια εγκατάστασης και, στη συνέχεια, να αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα. Και μιλάμε για εφαρμογές που προέρχονται από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

  • Ακόμα κι αν η εφαρμογή που εγκαταστήσατε είναι νόμιμη, μπορεί να έχει εγκαταλειφθεί από τους προγραμματιστές και να προκαλέσει από μόνη της προβλήματα, αφήνοντας ενδεχομένως τη συσκευή σας ανοικτή στα exploits. Τι πρέπει να κάνετε:
  • Μείνετε στα επίσημα καταστήματα. Ναι, και αυτά πέφτουν επίσης θύματα κακόβουλων εφαρμογών που παρουσιάζονται ως πραγματικές. Αυτό ωστόσο εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το να επιτρέπετε άγνωστες εγκαταστάσεις στη συσκευή σας και να κατεβάζετε αρχεία από άγνωστες πηγές.
  • Ελέγξτε τον αριθμό των εγκαταστάσεων, το χρονικό διάστημα που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, τις πληροφορίες που παρέχει ο developer και τις κριτικές. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες εκτός του επίσημου καταστήματος για να διαπιστώσετε αν κάποιος διαμαρτύρεται για αυτό σε διάφορους κύκλους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. Ελέγξτε αν η εφαρμογή εξακολουθεί να υποστηρίζεται. Αν η εφαρμογή είναι ολοκαίνουργια, καλό θα ήταν να περιμένετε ένα μικρό διάστημα προτού την εγκαταστήσετε.

Όταν το τηλέφωνο Android σας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε τη λίστα με τις συμβουλές ασφαλείας της Malwarebytes και να εκτελέσετε μια σάρωση.

Μην αφήσετε τους απατεώνες να σας χαλάσουν τις γιορτές

Ελπίζουμε ότι ο συνδυασμός των προειδοποιήσεων του FBI και των πρόσθετων υποδείξεων και συμβουλών μας θα σας κρατήσει ασφαλείς τις επόμενες εβδομάδες. Δυστυχώς, οι απατεώνες δεν παίρνουν άδεια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, επομένως είναι απαραίτητο να βρίσκεστε σε επιφυλακή.


Δεν αναφέρουμε απλώς τις απειλές – τις αφαιρούμε

Οι κίνδυνοι κυβερνοασφαλείας δεν θα έπρεπε να εξαπλώνονται πέρα από τους τίτλους… ειδήσεων. Κρατήστε τις απειλές μακριά από τις συσκευές σας κατεβάζοντας το Malwarebytes σήμερα.

Πηγή: Malwarebytes[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator sep_color=”color-150912″][vc_custom_heading text_weight=”200″ text_color=”color-210407″]Θέλετε περισσότερη ασφάλεια;
Συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε στο 211 8000 330[/vc_custom_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][contact-form-7 id=”101883″][/vc_column][/vc_row]