ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Keeper. Πόσο χρόνο χρειάζεται ένας κυβερνοεγκληματίας για να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασης μου;

Αναλόγως του τρόπου δημιουργίας των κωδικών πρόσβασής σας, όπως του μήκους του ή της συμπερίληψης τόσο γραμμάτων όσο αριθμών και συμβόλων, ο χρόνος που θα χρειαζόταν ένας κυβερνοεγκληματίας για να τον «σπάσει» ποικίλλει. Το να γνωρίζετε τι είναι αυτό που διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες να «σπάνε» τους κωδικούς πρόσβασής είναι κρίσιμης σημασίας για να μην πέσετε θύμα του συγκεκριμένου τύπου επίθεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσος χρόνος απαιτείται για να σπάσει ο κωδικός πρόσβασής σας και τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας ώστε να είναι δύσκολο να παραβιαστούν από έναν κυβερνοεγκληματία.

Τι είναι το «σπάσιμο» του κωδικού πρόσβασης;

Το «σπάσιμο» ενός κωδικού πρόσβασης (διάρρηξη ή παραβίαση) συμβαίνει όταν οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν εργαλεία και προγράμματα για να ανακτήσουν κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί σε συστήματα υπολογιστών ή έχουν αποσταλεί μέσω δικτύου. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να «σπάσουν» κωδικούς πρόσβασής και να εισέλθουν στους λογαριασμούς σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες ή ακόμα και χρόνια ανάλογα με το πόσο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί πρόσβασής. Όσο λιγότερο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί πρόσβασής σας, τόσο πιο γρήγορα ένα πρόγραμμα διάρρηξης κωδικών πρόσβασης μπορεί να τους «σπάσει» επιτυχώς θέτοντας στη συνέχεια σε κίνδυνο τους λογαριασμούς σας. 

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να σπάσει ο κωδικό πρόσβασής σας;

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να σπάσουν ορισμένοι κωδικοί πρόσβασης μπορείτε να δείτε ορισμένα παραδείγματα στο γράφημα της εταιρείας Statista παρακάτω.

Σύμφωνα με την Statista, οι κωδικοί πρόσβασης με τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, αριθμό, σύμβολο και τουλάχιστον 12 χαρακτήρες θα χρειαστούν τον μεγαλύτερο χρόνο για να σπάσουν από ένα πρόγραμμα παραβίασης κωδικών πρόσβασης – η εταιρεία Statista υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 34.000 χρόνια για έναν κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Αντίθετα, οι κωδικοί πρόσβασης που είναι 6 χαρακτήρες ή λιγότεροι θα «σπάσουν» αμέσως ακόμα και αν ενσωματώνουν κεφαλαίο γράμμα, αριθμό και σύμβολο. Αν διαπιστώσετε ότι οι κωδικοί πρόσβασής που χρησιμοποιείτε ταιριάζουν με τα κριτήρια που βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να «σπάσουν» αμέσως ή μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την διαδικτυακή σας ασφάλειά.

Η σημασία των τυχαίων και ισχυρών κωδικών πρόσβασης

Από τα παραπάνω ευρήματα είναι προφανές ότι η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης που δεν ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες στην παραβίαση ή στη διάρρηξη τους. Όταν ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης, η διάρρηξη ενός κωδικού πρόσβασής δυσκολεύει σημαντικά λόγω της πολυπλοκότητας και του μήκους του. 

Βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης:

  • Να μην χρησιμοποιούνται διαδοχικοί αριθμοί (π.χ. 12345)
  • Να μην συμπεριλαμβάνονται προσωπικά στοιχεία (π.χ. διεύθυνση κατοικίας)
  • Να μην χρησιμοποιούνται συνηθισμένες λέξεις που περιλαμβάνονται σε λεξικό (π.χ. σκύλος)
  • Να μην επαναχρησιμοποιούνται κωδικοί πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς
  • Να δημιουργούνται κωδικοί πρόσβασης με τουλάχιστον 12 χαρακτήρες

Συχνά, οι άνθρωποι βασίζονται στον εαυτό τους για να δημιουργήσουν τους κωδικούς πρόσβασής τους. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης επειδή είναι ευκολότεροι στην απομνημόνευση ή οδηγεί στη χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς. Η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης είναι μια επικίνδυνη πρακτική, καθώς διευκολύνει τους κυβερνοεγκληματίες να παραβιάσουν περισσότερους από έναν από τους λογαριασμούς σας.

Πως μπορείτε λοιπόν να προχωρήσετε στη δημιουργία κωδικών πρόσβασης που είναι τυχαίοι, ισχυροί και δύσκολοι για τους κυβερνοεγκληματίες;

Πως να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να σπάσουν

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που δεν μπορούν εύκολα να σπάσουν.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης

Μία εφαρμογή δημιουργίας ή παραγωγής κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο που σας βοηθά να δημιουργήσετε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε κλικ σε ένα κουμπί και η εφαρμογή θα δημιουργήσει μια μοναδική σειρά χαρακτήρων με βάση το μήκος που θέλετε να έχει ο κωδικός πρόσβασής σας. Αυτή είναι η πιο εύκολη λύση για την ενίσχυση των κωδικών πρόσβασής σας, καθώς δεν θα χρειαστεί να τους δημιουργήσετε μόνοι σας. H Keeper προσφέρει το δικό της εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, το οποίο μάλιστα είναι δωρεάν για χρήση. Ωστόσο, η χρήση μόνο ενός εργαλείου δημιουργίας κωδικών πρόσβασης είναι επικίνδυνη, επειδή εξακολουθείτε να έχετε το πρόβλημα να χρειάζεται να τους απομνημονεύσετε όλους -και όσο πιο περίπλοκοι είναι οι κωδικοί,, τόσο πιο δύσκολο είναι να το κάνετε.

Σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχεται και μπορεί να βοηθήσει ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης. 

Αποθηκεύστε τους κωδικούς σας σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο κυβερνοασφάλειας που βοηθά τόσο στη δημιουργία ισχυρών, τυχαίων και μοναδικών κωδικών πρόσβασης αλλά και στην ασφαλή αποθήκευση τους. Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του Keeper αποθηκεύει με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασής σας και σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε αυτούς σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, από οποιαδήποτε συσκευή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κύριο κωδικό πρόσβασης και το Keeper Password Manager θα κάνει τα υπόλοιπα.

Με το Keeper Password Manager μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι κωδικοί πρόσβασης που θα δημιουργήσετε θα είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν για έναν κυβερνοεγκληματία.

Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας έχουν μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρων

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πόσο μήκος επιθυμείτε να έχουν οι κωδικοί πρόσβασης σας. Λάβετε υπόψη ότι οι κωδικοί πρόσβασης με λιγότερους από 12 χαρακτήρες δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο οι κωδικοί πρόσβασης που έχουν μήκος τουλάχιστον 12 χαρακτήρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να σπάσει από έναν κυβερνοεγκληματίας. Το ίδιο ισχύει και για την πολυπλοκότητα του κωδικού πρόσβασης.

Αποτρέψτε το σπάσιμο των κωδικών σας με τον Keeper Password Manager

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η παραβίαση ή η διάρρηξη κωδικών πρόσβασης γίνεται μία ολοένα και πιο εύκολη στην εκτέλεση διαδικασία για τους κυβερνοεγκληματίες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα κριτήρια που πρέπει να έχετε κατά τη δημιουργία ισχυρών, σύνθετων κωδικών πρόσβασης και των εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία τους.

Ξεκινήστε μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper Password Manager για να δείτε πως το Keeper μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: Keeper