ΠΡΟΪΟΝΤΑ

HelpSystems. Έχοντας την Ασφάλεια Cloud στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας κατά τον ψηφιακό σας μετασχηματισμό

Οι καιροί αλλάζουν – οι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι, χρησιμοποιούν περισσότερες συσκευές και διακινούν περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Και οι οργανισμοί και οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η παροχή διευκολύνσεων στους υπαλλήλους τους ώστε να εργάζονται και να συνεργάζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα αποτελεί το κλειδί για την επιβίωση τους σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και ολοένα και ανταγωνιστικότερη αγορά. Την ώρα όμως που για ορισμένους οργανισμούς, το παραπάνω μπορεί να σημαίνει απλώς την προσθήκη μιας νέας εφαρμογής στο οικοσύστημά τους για τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των ροών εργασίας, για άλλους μπορεί να σημαίνει την απαρχή του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Τι σημαίνει όμως αυτό και πως μπορούν οι οργανισμοί να ξεκινήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σήμερα;

Τι είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός;

Σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία ερευνών Gartner, ο ψηφιακός μετασχηματισμός – ή πιο συγκεκριμένα ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων – είναι η διαδικασία της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών και των δυνατοτήτων υποστήριξης για τη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού ψηφιακού επιχειρηματικού μοντέλου. Οι τυπικοί στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η υποστήριξη του αυξανόμενου ή/και μεταβαλλόμενου εργατικού δυναμικού, η βελτιωμένη επεκτασιμότητα για την αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της εργασίας και των συλλογικών προσπαθειών των υπαλλήλων, ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση των ροών εργασίας, η κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων των πελατών και της αγοράς και, τελικώς, η αύξηση των κερδών.

Για όλους τους οργανισμούς, μικρούς και μεγάλους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όλο και λιγότερο ένα ερώτημα «αν» και πολύ περισσότερο ένα ερώτημα «πότε». Επομένως, έχουν διαπιστώσει ότι με τη μετάβαση τους σε σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και δυνατότητες, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων τους ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό. Κατά συνέπεια, οι οργανισμοί συχνά παρακινούνται να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η συνεχιζόμενη πανδημία του νέου κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί, η οποία έχει αναμφισβήτητα αλλάξει το πως (και το που) λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους, έχει απλώς εντείνει το κίνητρο.

Παρόλα αυτά, και δυστυχώς, πολλοί οργανισμοί γρήγορα ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει μια καθολική και ενιαία λύση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και, πολλές φορές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικός για έναν οργανισμό συγκριτικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πλησιέστερων ανταγωνιστών του. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 και στην οποία έλαβαν μέρος 895 εταιρείες που είχαν προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η Boston Consulting Group διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 70% των οργανισμών δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους παρά τις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένου και ενός 26% από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσαν ότι απέτυχαν στις προσπάθειες τους και δεν κατάφεραν να δουν «καμία βιώσιμη αλλαγή». Αντίθετα, μόνο το 30% των ερωτηθέντων οργανισμών κατάφεραν να πετύχουν ή να ξεπεράσουν τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, με αποτέλεσμα τη βιώσιμη αλλαγή.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: “Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτυγχάνει τόσο συχνά και πως γίνεται να αποτρέψω να συμβεί κάτι τέτοιο στον οργανισμό μου;” Για να απαντήσουμε ωστόσο σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως οι οργανισμοί επιταχύνουν συνήθως τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους μέσω των τεχνολογιών cloud.

Γιατί οι οργανισμοί στρέφονται στο cloud για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό;

Οι οργανισμοί ενσωματώνουν όλο και περισσότερο λύσεις cloud στις καθημερινές τους λειτουργίες και στα μελλοντικά επιχειρηματικά τους σχέδια. Μάλιστα, η αγορά υποδομών cloud αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, που σύμφωνα με την Synergy Research Group, ο τζίρος αυξήθηκε κατά $49 δισεκατομμύρια το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Με την υιοθέτηση ενός οικοσυστήματος cloud, οι οργανισμοί καθιστούν τη συνεργασία στο χώρο εργασίας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας και εξαλείφοντας την ανάγκη αγοράς hardware και software. Επιπλέον, το cloud είναι τόσο ευέλικτο και επεκτάσιμο που μπορεί να επεκτείνεται/ εξελίσσεται με τον οργανισμό σας ενώ την ίδια στιγμή μειώνει το κόστος συντήρησης για το τμήμα πληροφορικής σας, εξοικονομώντας περισσότερους πόρους για να εργαστεί στην καινοτομία για παράδειγμα.

Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και της συνεπακόλουθης αύξησης της τηλεργασίας, τα οφέλη από την υϊοθέτηση τεχνολογιών cloud από τον οργανισμό σας με τον καιρό γίνονται όλο και πιο εμφανή. Όπως και να έχει, είτε ο οργανισμός σας αποφασίσει να χρησιμοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες cloud, είτε ιδιωτικό cloud ή ενδεχομένως κάποιο υβριδικό μοντέλο cloud για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και των δύο, η ευελιξία και οι δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει ένα οικοσύστημα cloud στον οργανισμό σας καθιστά εύκολη την απόφαση της υϊοθέτησης και της εφαρμογής του. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το παραπάνω, αν βιαστείτε να κάνετε το cloud του οργανισμού σας πιο ανοικτό και συνεργατικό ενδέχεται να βρεθείτε αντιμέτωποι με περισσότερα προβλήματα παρά να βρείτε λύσεις.

Η ασφάλεια cloud θα βοηθήσει στην επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού σας

Αν και η μετάβαση στο cloud computing είναι αναμφίβολα ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού σας, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ένα πράγμα: η υιοθέτηση του cloud δεν είναι πάντα επιτυχής και η ανεπαρκής ασφάλεια είναι συχνά ο ένοχος πίσω από την αποτυχία του. Στην έκθεση Global Cloud Security Study για το 2021 της Thales διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 40% των οργανισμών βρέθηκαν αντιμέτωποι με cloud-based παραβιάσεις δεδομένων την περασμένη χρονιά ενώ ένα τεράστιο 83% των οργανισμών απέτυχε να κρυπτογραφήσει τουλάχιστον τα μισά δεδομένα του τα οποία βρίσκονταν αποθηκευμένα στο cloud.

Η υϊοθέτηση του cloud αναμφισβήτητα μπορεί να μειώσει σημαντικά και τα κόστη για τους οργανισμούς όταν χρησιμοποιείται με μέθοδο και ασφάλεια ωστόσο την ίδια ώρα, οι παραβιάσεις δεδομένων ενδέχεται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό και σε ορισμένα από τα κρυφά κόστη του υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Και οι συγκεκριμένες παραβιάσεις δεν οδηγούν μόνο σε απώλειες πελατών και εσόδων, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν και σε βαριά πρόστιμα ως συνέπεια των παραβιάσεων συμμόρφωσης με νομοθεσίες και κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα κόστη διακανονισμού τα οποία θα πέσουν στους ώμους όσων επηρεάζονται από τις παραβιάσεις.

Αυτό που συχνά ξεγελά τους οργανισμούς να σκέφτονται την ασφάλεια cloud εκ των υστέρων είναι ότι πολλοί από τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών δημόσιου cloud, όπως οι AWS (Amazon), Microsoft Azure, Google Cloud και Elasticsearch, έχουν ήδη ενσωματωμένη μία προϋπάρχουσα ασφάλεια στην υποδομή cloud τους. Επειδή κάθε οργανισμός χρησιμοποιεί τους πόρους του στο cloud με διαφορετικό τρόπο, η συχνότερη αιτία παραβιάσεων δεδομένων είναι οι εσφαλμένες διαμορφώσεις από τον ίδιο τον πελάτη και όχι από τον πάροχο. Ανάλογα με το μοντέλο cloud που χρησιμοποιεί ένας συγκεκριμένος οργανισμός, μία μεμονωμένη παραβίαση μπορεί να του κοστίσει κατά μέσο όρο από $3,61 εκατομμύρια έως και $4,8 εκατομμύρια σύμφωνα με διαπιστώσεις από την έκθεση Cost of a Data Breach Report της IBM για το 2021.

 Ευτυχώς για αυτούς τους οργανισμούς, όπως ακριβώς οι υπηρεσίες cloud μπορούν να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες, το ίδιο μπορεί να γίνει και για την ασφάλεια στο cloud (Cloud Security). Πλέον, οι οργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να απλοποιούν και να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ασφάλειά τους στο cloud με τη χρήση εργαλείων αυτοματισμού για να ελέγχουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας αφαιρώντας από την εξίσωση το ανθρώπινο λάθος. Το να έχετε εξ αρχής την απαραίτητη επαρκή ορατότητα στο οικοσύστημα cloud του οργανισμού σας είναι εξίσου σημαντικό. Η καθιέρωση μιας ενιαίας, καθολικής εταιρικής πολιτικής ασφάλειας δεδομένων και ακολούθως η πολυεπίπεδη εφαρμογή λύσεων ασφάλειας δεδομένων, οι οποίες ακολουθούν την εταιρική πολιτική μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ορατότητας και παράλληλα να μειώσει την πίεση και τον φόρτο στις εσωτερικές ομάδες ασφάλειας. 

Ανεβάστε επίπεδο την ασφάλεια cloud σας με τις λύσεις ασφάλειας δεδομένων της HelpSystems

Ανεξάρτητα από το αν ο οργανισμός σας σχεδιάζει να εφαρμόσει δημόσιο, ιδιωτικό, on-premise ή κάποιο υβριδικό μοντέλο cloud για να προωθήσει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, η HelpSystems έχει αρκετές διαθέσιμες λύσεις για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις πιο κρίσιμες ανησυχίες σας για την ασφάλεια cloud. Διαβάστε τον οδηγό Data Security Use Cases της HepSystems για να δείτε πώς επιλύουμε τυπικά προβλήματα και όταν είστε έτοιμοι, μιλήστε με έναν από τους ειδικούς μας για να ξεκινήσετε τη δημιουργία της στρατηγικής ασφάλειας cloud σας.

Πηγή: HelpSystems