ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Fortra. Κοινές απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πως να τις αντιμετωπίσετε

Το 99% των χρηστών ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο σε καθημερινή βάση. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης περίπου έξι φορές περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους υβριδικούς συναδέλφους τους την ώρα που το 37% των επιχειρήσεων αυξάνει τον προϋπολογισμό για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους. Και όσο τα παραπάνω ισχύουν, οι στοχευμένες επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αγαπημένη «συνήθεια» για τους παράγοντες απειλής παγκοσμίως.

Το ερώτημα είναι: Τι σκοπεύουμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Κοινές απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τρέχοντα δεδομένα

Η προστασία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν λειτουργεί 

Η Fortra έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στο τοπίο της ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις αναλύσεις της PhishLabs, και αυτά που δείχνουν τελευταία δεν είναι ενθαρρυντικά. H λύση PhishLabs Suspicious Email Analysis της Fortra ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πρώτο τρίμηνο ήταν κακόβουλα – το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να κρατάει αρχείο. Και ποιο είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα; Ότι εκείνα που ταξινομήθηκαν ως πλαστοπροσωπίες ή εκείνα που δεν είχαν γνωστές υπογραφές αντιστοιχούσαν σε ένα εντυπωσιακό 99%.

Ο κλάδος της ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει γίνει εξαιρετικός στην προστασία από απειλές που βασίζονται σε υπογραφές και οι κακοποιοί δεν μπορούν εύκολα να την παρακάμψουν. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο φροντίζουν να «πετούν κάτω από τα ραντάρ» καταφεύγοντας σε πιο ύπουλες τεχνικές που παίζουν με τα συναισθήματα των χρηστών, τις εγκεφαλικές συντομεύσεις και την ανθρώπινη φύση. Νέες, επιδέξιες επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) χωρίς υπογραφή έχουν αρχίσει και κατακλύζουν το πεδίο και οι οργανισμοί χρειάζονται εξελιγμένες λύσεις ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να μπορούν να συμβαδίσουν.

Απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρέπει να προσέχετε 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο κάποιες τακτικές κοινωνικής μηχανικής, όπως οι phishing και whaling «γλιστρούν» στα εισερχόμενά μας απαρατήρητες. Τα ψεύτικα τιμολόγια αξίζουν επίσης αναφοράς ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το vishing, η δημοφιλής υβριδική τακτική phishing που απολαμβάνει επίσης μεγάλη επιτυχία. Στην έκθεση Business Email Compromise Report 2023 της Fortra υπογραμμίστηκε ότι οι επιθέσεις παραβίασης επιχειρησιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (BEC), ένας τύπος απάτης-πλαστοπροσωπίας (συνήθως σχετίζεται με τον διευθύνων σύμβουλο ή τον πρόεδρο μίας εταιρείας) ανήκουν επίσης στις πλέον δημοφιλείς μεταξύ των απατεώνων και των κυβερνοεγκληματιών. Προσέξτε για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, κάποια γνωστή μάρκα ή το Office 365. Αυτά είναι τα τρία αγαπημένα «θέματα» που οι δράστες τέτοιων επιθέσεων συνηθίζουν να παραποιούν -και που από ότι φαίνεται πετυχαίνουν πολλές φορές τον στόχο τους. Σύμφωνα με την έκθεση Internet Crime Report 2022 του FBI, οι επιθέσεις BEC μας έχουν κοστίζει 79 φορές περισσότερο από όσα έχουμε συλλογικά πληρώσει σε λύτρα εξαιτίας του ransomware.

Μην ανησυχείτε, το ransomware εξακολουθεί να προκαλεί το δικό του μερίδιο προβλημάτων. Σε μία έκθεση 3ου τριμήνου για τις επιθέσεις ransomware σημειώνεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 95% σε σχέση με πέρυσι. Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον υπερβολικό όγκο πληροφοριών που καλούνται να επεξεργαστούν, συχνά παραβλέπουν ή χάνουν μικρά πράγματα που διαφορετικά θα είχαν προκαλέσει υποψίες και παύουν να επαγρυπνούν για την ασφάλεια μέσα σε αυτή τη θάλασσα αμέτρητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και τότε είναι που το ransomware, ενσωματωμένο σε συνημμένα αρχεία ή πίσω από συνδέσμους μέσα στο σώμα του μηνύματος βρίσκει τον δρόμο του προς τα εταιρικά συστήματα και το δίκτυο. Η CISA, το FBI και το εθνικό κέντρο κυβερνοασφαλείας ή NCSC συμφωνούν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) είναι από τους συνηθέστερους τρόπους που το ransomware εισέρχεται στα εταιρικά δίκτυα. Όχι ότι χρειαζόσασταν κάποιον κυβερνητικό οργανισμό για να σας το πει αυτό…

Υπηρεσίες ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Fortra

Η Fortra έχει αναπτύξει μια σειρά λύσεων γύρω από την αναχαίτιση των επιτιθέμενων στα εισερχόμενα σας και την αντιμετώπιση των απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατά συνέπεια, η εταιρεία έχει καταφέρει να βοηθήσει τους πελάτες της να αναχαιτίσουν κακόβουλες εκστρατείες εισερχόμενου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Εταιρεία “Fortune 100” εναντίον Απατεώνων
    Χρησιμοποιώντας την προηγμένη λύση ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Agari της Fortra, αυτή η εταιρεία που ανήκει στη λίστα με τις εκατό μεγαλύτερες (Fortune 100) κατάφερε να ξεπεράσει περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας στελεχών και κατάχρησης εμπορικού σήματος. Αξιοποιώντας μία διακριτή πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να εφαρμόσει άμυνα βάσει μετρήσεων και να εξοικονομήσει ώρες χρόνου από τα SOC της.
  • Το Clearswift προστατεύει Παγκόσμια Τράπεζα εδώ και 20 χρόνια
    Η Fortra είναι ο μοναδικός πάροχος ασφάλειας του συγκεκριμένου διεθνούς τραπεζικού ιδρύματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η λύση Clearswift της Forta για την ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την πρόληψη απώλειας δεδομένων (DLP) επέτρεψε τη συμμόρφωση της διεθνούς αυτής τράπεζας με τις απαιτήσεις του GDPR μέσω αυτοματοποιημένων εργαλείων κρυπτογράφησης, παρείχε συνεκτική κεντρική διαχείριση και εύκολη εφαρμογή-ανάπτυξη, υποστήριξη TLS και άλλων πρωτόκολλων κρυπτογράφησης.
  • Φαρμακευτική καταφέρνει να τερματίσει εκστρατεία spoofing του domain της
    Η λύση Agari DMARC Protection της Fortra επιλέχθηκε από μία λίστα με ανταγωνιστικά προϊόντα και λύσεις για να βοηθήσει μία φαρμακευτική εταιρεία να κλείσει ένα σημαντικό κενό ασφαλείας εντός μίας αρκετά πιεστικής προθεσμίας. Έχοντας μόνο έξι μήνες, η Fortra κατάφερε να επιτύχει p=reject σε μόλις πέντε μήνες και δύο ημέρες.

Βέλτιστες πρακτικές

Αποφεύγοντας τα σημαντικότερα λάθη στην ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη των παραβιάσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μερικές φορές, βάζουμε οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο μας. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στην ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πως να τα αποτρέψουμε.

  1. Κάνοντας CC τους πάντες
    Όλοι το έχουμε κάνει. Και όλοι μπορούμε να στείλουμε ένα υπόμνημα που να λέει να «είμαστε πιο προσεκτικοί», αλλά δεν αρκεί. Ευτυχώς, η πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Agari της Fortra χρησιμοποιεί προκαθορισμένα tokens για να «σκουντήσει» τον αποστολέα όταν ένα εξερχόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρει ευαίσθητες πληροφορίες μοιάζει να πηγαίνει σε λάθος διεύθυνση (ή διευθύνσεις).
  1. Ευαίσθητα στιγμιότυπα οθόνης
    Ορισμένες φορές οι εικόνες και τα στιγμιότυπα οθόνης μπορεί να περιέχουν απόρρητα ή αλλιώς ευαίσθητα δεδομένα. Η λύση Clearswift της Fortra ενισχύει την ανάλυση του συστήματος OCR επιτρέποντας την «αφαίρεση» κειμένου από τις εικόνες, κάνοντας ένα βήμα πέρα από άλλες λύσεις ασφαλείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  1. Κρυμμένες εικόνες
    Μερικές φορές, ο κίνδυνος μπορεί να ξεγλιστρήσει ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Η στεγανογραφία κωδικοποιεί πληροφορίες σε μια εικόνα ή ένα αντικείμενο για να αποφύγει την ανίχνευση. Τώρα, η πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Clearswift μπορεί να σαρώσει και να «απολυμάνει» τις εξερχόμενες εικόνες – είτε είναι μόνες τους, είτε σε συνημμένα, είτε εντός εγγράφων- απομακρύνοντας τυχόν πρόσθετα δεδομένα και παράγοντας μια νέα έκδοση στην άλλη πλευρά.

Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών 

Εκτός από την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, υπάρχουν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να ενισχύσουμε τη στάση ασφαλείας μας. Περιλαμβάνουν:

  • Καθορισμός των δεδομένων που πρέπει να προστατευθούν
  • Κατανόηση των κινδύνων που χρήζουν πρόληψης
  • Καθιέρωση μιας ισχυρής και βιώσιμης πολιτικής ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Και εξετάζονται σε βάθος εδώ.

  • Και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, μερικές φορές η προηγμένη τεχνολογία είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τις προηγμένες απειλές. Η Fortra παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για αυτόν τον σκοπό:
  • Χρησιμοποιήστε την ασφαλή πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Fortra για την επιθεώρηση και τον εντοπισμό κρίσιμης σημασίας δεδομένων – είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες εφαρμογές, όπως το Office 365.
  • Αξιοποιήστε τη λύση αυτοματοποίησης DMARC της Fortra για την προστασία από προηγμένες επιθέσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινωνικής μηχανικής.
  • Εφαρμόστε μια λύση anti-phishing για να μετριάσετε τις απειλές που έχουν ήδη φτάσει στα εισερχόμενα των χρηστών.
  • Χρησιμοποιήστε μια λύση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας για τη δημιουργία εκστρατειών με το πιο ποιοτικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τις πιο ενημερωμένες προσομοιώσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Κάντε το επόμενο βήμα ενάντια στις απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αφού καθορίσετε ποια δεδομένα πρέπει να προστατευθούν και θέσετε σε εφαρμογή τις πολιτικές και τις πρακτικές σας, ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα. Τα βήματα επικεντρώνονται στη διασφάλιση ότι το πρόγραμμά σας διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα για τα επόμενα χρόνια και επομένως εξαρτώνται από την εξασφάλιση της υποστήριξης των ενδιαφερόμενων μερών (π.χ. του διοικητικού συμβουλίου) για την επένδυση στην ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μια ισχυρή λύση ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελείται από πολλά κινούμενα μέρη. Παράλληλα, οι επιτιθέμενοι γίνονται όλο και πιο έξυπνοι και οι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα κόπωσης- ένας κακός συνδυασμός. Με έξυπνες στρατηγικές αποφάσεις και τις σωστές τεχνολογίες ωστόσο, οι οργανισμοί έχουν μια ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ισχυρή προσέγγιση ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορεί να κλιμακωθεί και να συμβαδίσει με τις αναδυόμενες απειλές.

Πηγή: Fortra