ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto. Πως οι MSPs μπορούν να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν επιθέσεις ransomware

Οι επιθέσεις ransomware πληθαίνουν και βρίσκονται όλο και πιο συχνά στις επικεφαλίδες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) γνωρίζουν τους κινδύνους του ransomware και πόσο σημαντικό είναι να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ένα σχέδιο αντίδρασης σε μία τέτοια επίθεση στην περίπτωση που ένας πελάτης τους επηρεαστεί. Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ωστόσο η βέλτιστη πρακτική είναι να υπάρχει μια στρατηγική πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης. Η Datto δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριογράφημα (infographic) σχετικά με το «ταξίδι» του ransomware και πως οι MSPs μπορούν να προετοιμάσουν τους πελάτες τους – παρακάτω θα βρείτε μία προεπισκόπηση.

Πως μπορούν οι MSPs να αποτρέψουν τις επιθέσεις ransomware;

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος 100% αποτελεσματικός τρόπος να αποτρέψετε μια επίθεση ransomware. Ακόμη και οι πλέον προστατευμένες και προετοιμασμένες επιχειρήσεις μπορούν να πέσουν θύματα μίας επίθεσης ransomware. Παρόλα αυτά, οι MSPs μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες να πέσουν θύμα επίθεσης οι πελάτες τους.

Οπλίστε τους πελάτες με αντιϊικό λογισμικό (antivirus). Μπορεί τα συγκεκριμένα εργαλεία να υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, εξακολουθούν ωστόσο να είναι κρίσιμης σημασίας για μια στρατηγική πρόληψης ενάντια στο ransomware. Αυτοματοποιήστε τη διαχείριση επιδιορθώσεων κώδικα (patches).

Όταν οι πάροχοι λογισμικού εντοπίζουν σφάλματα, δημοσιεύουν σχετικές πληροφορίες και προσφέρουν επιδιορθώσεις κώδικα (patches). Με την αυτοματοποιημένη επιδιόρθωση, οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο ευάλωτες σε εκμεταλλεύσεις από κακοποιούς που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους αυτά τα σφάλματα. Εφαρμόστε εργαλεία με δυνατότητες ανίχνευσης ransomware.

Συχνά, οι επιθέσεις ransomware μπορούν να διεισδύσουν στα συστήματα μιας επιχείρησης χωρίς να γίνουν αντιληπτές. Ένας τρόπος για να βελτιώσετε δραστικά τις δυνατότητες πρόληψης ενάντια στο ransomware είναι να διαθέτετε εργαλεία που το εντοπίζουν προτού καταφέρει να εξαπλωθεί σε ένα δίκτυο.

Το Ταξίδι του Crypto-Ransomware: Εντοπισμός, Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Σε αυτό το infographic, αναλύουμε τον τρόπο εξάπλωσης του ransomware και παρέχουμε συμβουλές για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδια για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των επιθέσεων ransomware.

Δείτε το infographic

Εντοπίζοντας μία επίθεση ransomware

Οι επιθέσεις ransomware μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να προσδιορίσετε αν ένας χάκερ έχει επιτεθεί σε έναν πελάτη σας. Βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες σας θα σας ειδοποιήσουν αν δουν ασυνήθιστες αλλαγές σε ονόματα αρχείων, οθόνες κλειδώματος ή κάποιο αναδυόμενο παράθυρο με σημείωμα για λύτρα.

Αντιμετώπιση μιας επίθεσης ransomware

Αν εντοπιστεί επίθεση ransomware, είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αρχικά, σαρώστε τα δίκτυα για να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση, και μόλις εντοπιστεί, απομονώστε αμέσως τον/τους μολυσμένο/ους υπολογιστή/ες. Ασφαλίστε αμέσως τα εφεδρικά δεδομένα ή τα συστήματα θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας και βεβαιωθείτε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας δεν περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Αυτά είναι τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μόλις ειδοποιηθείτε για την εξέλιξη μίας επίθεσης. Από εδώ και πέρα, οι MSPs θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι οι χάκερς δεν πρόκειται να παρεισδύσουν ξανά.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο τρόποι προετοιμασίας για μια επίθεση ransomware και σίγουρα δεν αποτελούν την πλήρη λίστα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως οι MSPs μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πελάτες τους (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) να πέσουν θύματα μιας επίθεσης ransomware, ρίξτε μια ματιά στο infographic της Datto, The Journey of Crypto-Ransomware: Detection, Response, and Prevention.

Πηγή: Datto