ΠΡΟΪΟΝΤΑ

BeyondTrust. Λύσεις One-Time Password (OTP) για προνομιακή πρόσβαση

Τι είναι οι κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης;

Ένας κωδικός πρόσβασης μίας χρήσης (One-Time Password ή OTP) είναι ο κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείται σε ένα ζεύγος διαπιστευτηρίων και που ισχύει για μία μόνο συνεδρία, περίοδο σύνδεσης ή συναλλαγή. Οι κωδικοί μίας χρήσης ή OTP χρησιμοποιούνται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων της παραδοσιακής, στατικής επαλήθευσης της ταυτότητας βάσει κωδικού πρόσβασης, καθώς καθιστούν τους κωδικούς πρόσβασης μεταβλητούς κάθε φορά ή ανά λειτουργία. Ως πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, οι υλοποιήσεις OTP μπορούν επίσης να ενσωματώνουν επαλήθευση ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση ενός ατόμου χρησιμοποιώντας μία πρόσθετη αξιόπιστη πηγή.

Ποιο είναι το όφελος του κωδικού πρόσβασης ή ενός μυστικού μιας χρήσης;

Όταν αναφερόμαστε στην ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών, οι τακτικές που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται από τους επαγγελματίες του χώρου της κυβερνοασφάλειας είναι πολλές. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα δεδομένα και οι πληροφορίες προορίζονται για κοινή χρήση. Πως μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το παραπάνω με ασφαλή αλλά παράλληλα λειτουργικό τρόπο; Μία αποτελεσματική τακτική είναι η εφαρμογή των κωδικών πρόσβασης μίας χρήσης.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των κωδικών πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) σε σύγκριση με τους μη διαχειριζόμενους κωδικούς πρόσβασης είναι ότι δεν είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις επανάληψης. Με άλλα λόγια, ένας παράγοντας απειλής που καταφέρνει να ακόμα και να καταγράψει ένα OTP που χρησιμοποιείται για μια έγκυρη συνεδρία ή περίοδο σύνδεσης δεν είναι σε θέση να τον επαναχρησιμοποιήσει (για να προχωρήσει για παράδειγμα σε παραβίαση ή κλοπή κ.ά.) καθώς ο κωδικός πρόσβασης δεν είναι έγκυρος για μελλοντικές συνεδρίες ή λειτουργίες. Η λήξη -της λειτουργίας- ενός κωδικού πρόσβασης μίας χρήσης συνήθως είναι θέμα ολίγων λεπτών ή ακόμα και δευτερολέπτων.

Οι κωδικοί «OTP» επίσης είναι συνήθως τυχαίοι και επίσης δεν κινδυνεύουν από επιθέσεις κωδικών πρόσβασης βάσει μοτίβου (pattern-based attacks) ή από επιθέσεις λεξικού (dictionary attacks). Επομένως, είναι ιδανικοί για χρήση σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες και προνομιακές δραστηριότητες που απαιτούνται σε έναν οργανισμό.

Πως λειτουργούν οι κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης; Ένα παράδειγμα με το Password Safe

Το BeyondTrust Password Safe είναι μια λύση διαχείρισης προνομιακών διαπιστευτηρίων που σχεδιάστηκε για να εισάγετε (onboard), να διαχειρίζεστε ή να εναλλάσσετε κωδικούς πρόσβασης καθώς και να παρακολουθείτε και ελέγχετε τη χρήση τους σε όλες τις επιχειρήσεις. Η τυχαιοποίηση των κωδικών πρόσβασης μεμονωμένων λογαριασμών μπορεί να διαμορφωθεί για εξαιρετικά σύνθετους κωδικούς πρόσβασης που δεν είναι αναγνώσιμοι από τον άνθρωπο (υποθέτοντας ότι υποστηρίζεται η πολυπλοκότητα και το μήκος τους από την πηγή). Επιπλέον, η λύση της BeyondTrust επιτρέπει μόνο σε μία περίπτωση το checkout ενός κωδικού πρόσβασης. Μόλις ολοκληρωθεί μία συνεδρία ή περίοδος λειτουργίας, ο κωδικός πρόσβασης εναλλάσσεται αυτόματα έως ότου χορηγηθεί το αίτημα της επόμενης συνεδρίας.

Ουσιαστικά, το Password Safe επιτρέπει τη δημιουργία OTP για οποιαδήποτε συνεδρία προνομιακού λογαριασμού και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με επαλήθευση ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για να παρέχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης όσον αφορά την ταυτότητα του χρήστη. Αυτή την λειτουργικότητα την παρέχει το χαρακτηριστικό «Change password after any release».

Αν σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα των OTP και Password Safe, κάθε πελάτης μπορεί να βελτιώσει τη στάση ασφαλείας του παρέχοντας έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε συνεδρία και κάθε σύνδεση. Μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ απλό μοντέλο ασφαλείας, ωστόσο είναι απίστευτα αποτελεσματικό στο να εμποδίζει έναν παράγοντα απειλής να παραβιάσει λογαριασμούς στο περιβάλλον σας χρησιμοποιώντας επιθέσεις που αξιοποιούν στατικούς (ή τελματωμένους) κωδικούς πρόσβασης.

OTP & PAM: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό που έχουμε περιγράψει μέχρι τώρα είναι ένας παραδοσιακός λογαριασμός όπου ένας κωδικός πρόσβασης είναι γνωστός και χρησιμοποιείται μόνο για μία συνεδρία. Αν και κάτι τέτοιο καλύπτει τις περισσότερες απαιτήσεις ασφαλείας, ένα εργαλείο διαχείρισης της προνομιακής πρόσβασης (PAM) είναι υπεύθυνο για την παροχή πρόσβασης στους πιο προνομιούχους λογαριασμούς, οι οποίοι, ιδανικά, έχουν άλλο επίπεδο ασφάλειας. Οι κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να αναφέρονται σε ένα token μίας χρήσης που δημιουργείται ειδικά για το αίτημα πρόσβασης από έναν μόνο χρήστη με βάση πολλούς ελέγχους ασφαλείας. Αυτοί οι πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας επιτρέπουν αυτή την «granular» πρόσβαση μόνο όταν χρειάζεται και εγκρίνεται.

Κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης έναντι στατικών κωδικών πρόσβασης

Συχνά συνεργαζόμαστε με πελάτες που δεν είναι έτοιμοι για μια πλήρως δυναμική ροή εργασίας πρόσβασης. Ωστόσο, στον πυρήνα αυτής της ροής εργασίας, εξακολουθεί να βρίσκεται μια κεντρικοποιημένη, επιτηρούμενη και ελεγχόμενης πρόσβασης λύση που προστατεύει τα κρίσιμα διαπιστευτήριά τους.

Η αποθήκευση στατικών προνομιακών διαπιστευτηρίων με σύγχρονη κρυπτογράφηση και εγκρίσεις μπορεί να βελτιώσει τη θέση ασφαλείας μιας επιχείρησης ώστε να πληροί πολλούς κανονισμούς συμμόρφωσης. Αυτό το μοντέλο στατικής αποθήκευσης διευκολύνει επίσης μια απρόσκοπτη σταδιακή προσέγγιση για την πλήρη διαχείριση προνομιακής πρόσβασης.

Κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης έναντι δυναμικών μυστικών

Μια σύγχρονη εκδοχή ενός κωδικού πρόσβασης μίας χρήσης είναι ένας λογαριασμός μίας χρήσης, αλλιώς γνωστός και ως «δυναμικό μυστικό». Αν και διατηρούνται οι ίδιες βασικές αρχές ασφάλειας όπως του ελάχιστου προνομίου ή του μηδενικού προνομίου (Zero Standing Privilege, ZSP), η μηχανική ενδέχεται να είναι λίγο πιο περίπλοκη, απαιτώντας εξειδικευμένα εργαλεία σε εταιρικό επίπεδο. Πλέον, αντί να δημιουργείτε απλώς έναν κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένας πλήρης λογαριασμός με δικαιώματα.

Εφαρμογή των OTPs – Οι βέλτιστες πρακτικές εξαρτώνται από τις περιπτώσεις χρήσης

Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις χρήσης και μέθοδοι για να εφαρμόσετε κωδικούς πρόσβασης μιας χρήσης ως έλεγχος ασφαλείας της αυθεντικοποίησης ή της επαλήθευσης ταυτότητας γύρω από ευαίσθητα δεδομένα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα για ευκολία πρόσβασης και ασφάλεια. Το σωστό εργαλείο PAM μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως η BeyondTrust μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση των προνομιακών λογαριασμών σας, επικοινωνήστε με την εταιρεία ή με τον διανομέα μας για μια επίδειξη.

Πηγή: BeyondTrust