ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Corero. Η Ασφάλεια IoT είναι κάτι το οξύμωρο

Το Internet of Things (IoT) εξακολουθεί να ωφελεί τους hackers και να αποτελεί ολέθρια απειλή για τους επαγγελματίες της ασφάλειας. Η ασφάλεια IoT είναι οξύμωρο σχήμα, διότι στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι συσκευές IoT έχουν κακή αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Οι κατασκευαστές συχνά βιάζονται για να βγάλουν τα προϊόντα τους στην αγορά, και επομένως βάζουν την ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Και μόλις η συσκευή φτάσει στα χέρια του καταναλωτή, είναι απίθανο ο κατασκευαστής να διανείμει ενημερώσεις ασφαλείας, και ακόμα λιγότερο πιθανό να κάτσει ο χρήστης να εγκαταστήσει τις συγκεκριμένες ενημερώσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του PCWorld, εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές IoT είναι μολυσμένες με κώδικα του botnet Mirai ώστε να είναι σε θέση να μολύνουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη συσκευές. Επιπλέον, είναι ζήτημα μερικών λεπτών να μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό μόλις μία συσκευή συνδεθεί online σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας ασφαλείας Errata Security, Rob Graham. Η πιθανότητα να μολυνθούν εκατομμύρια συσκευές είναι υπαρκτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι το 2017, σύμφωνα με την Gartner, θα υπάρχουν συνδεδεμένες στο Internet περισσότερες από 8,4 δισεκατομμύρια συσκευές.

Γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει;

Γιατί αυτός ο ωκεανός συσκευών IoT αποτελεί τη πηγή των σημερινών και των μελλοντικών multi-terabit κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης εξυπηρέτησης υπηρεσίας (DDoS). Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάσημη σήμερα επίθεση DDoS των 1,2Tbps στον πάροχο υπηρεσιών domain names με την ονομασία Dyn τον Οκτώβριο του 2016 τροφοδοτήθηκε από συσκευές IoT που είχαν μολυνθεί από το botnet Mirai.  Η επίθεση χτύπησε άσχημα το Dyn, κοστίζοντας όχι μόνο σε χρήμα και χρόνο, αλλά αμαύρωσε και την φήμη της εταιρείας προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους πελάτες του και τους δικούς τους πελάτες. Οι μεγέθους Terabit επιθέσεις DDoS σαν αυτή θα είναι κοινότυπες στο μέλλον, και καμία επιχείρηση δεν έχει ανοσία σε τέτοια απειλή.

Τι πρέπει να γίνει;

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για την προστασία από DDoS επιθέσεις Παρόλα αυτά, το νούμερα ένα βήμα στον πόλεμο ενάντια στις επιθέσεις  DDoS είναι να ανακοπεί ο ρυθμός που αυξάνονται οι μολυσμένες συσκευές IoT. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώνουν καλύτερη ασφάλεια στις συσκευές τους, και οι καταναλωτές θα πρέπει να αλλάζουν το password σε κάθε συσκευή τους από την προεπιλεγμένη ρύθμιση κάθε κατασκευαστή. Αυτά, είναι σπουδαία βήματα προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο πόσο πιθανό είναι να γίνουν αυτά τα βήματα από όλους; Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Πριν γίνει οποιαδήποτε πρόοδος προς αυτή τη κατεύθυνση, οι hackers θα έχουν ξεκινήσει ήδη να εξαπολύουν εξοντωτικές επιθέσεις DDoS που οι εταιρείες και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά.

Το δεύτερο βήμα στον πόλεμο ενάντια στις επιθέσεις DDoS είναι να βελτιώσετε τις άμυνες σας. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ασφάλεια των συσκευών IoT που δεν του ανήκουν, ωστόσο μπορείτε να ελέγξετε τη δική σας μοίρα, με την εφαρμογή μίας αυτοματοποιημένης προστασίας DDoS πραγματικού χρόνου. Οπότε και μπορείτε να ρωτήσετε στον πάροχο υπηρεσιών Internet που συνεργάζεστε για να μάθετε αν προσφέρει DDPaaS (DDoS protection as a service). Μία τέτοια επένδυση είναι πιο προσιτή από ποτέ.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.