Στο δίκτυο σας εσείς ορίζετε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το router σας έχει ένα αξιοπρεπές password, μπορείτε να έχετε τα πάντα ενημερωμένα με τα τελευταία patches, μπορείτε να εκτελείτε λογισμικό ασφαλείας σε όλες τις συσκευές σας και τα λοιπά.
Αλλά μόλις βρεθείτε στο δρόμο, είτε πρόκειται για κάποιο δωρεάν WiFi στην καφετέρια ή το δίκτυο στο business ή VIP lounge στο αεροδρόμιο, δεν έχετε τον ίδιο έλεγχο. Από όσο ξέρουμε, το δίκτυο που χρησιμοποιείτε όχι μόνο ενδέχεται να έχει παραβιαστεί από απατεώνες και κυβερνοεγκληματίες, μπορεί και να έχει “στηθεί” από τέτοιους απατεώνες, με στόχο να κλέψουν δεδομένα σας, κωδικούς κ.ά.
Μία λύση είναι να είστε προσεκτικοί, και να χρησιμοποιείτε ασφαλείς ιστοσελίδες για ευαίσθητες εργασίες, όπως το ανέβασμα εγγράφων ή το online banking.
- Το πιο πιθανό πάντως είναι να χαρίζετε άφθονες πληροφορίες ούτως ή άλλως:
- Ορισμένες ασφαλείς ιστοσελίδες περιλαμβάνουν συνδέσμους σε μη ασφαλείς δικτυακούς τόπους, που αφήνουν ορατά ίχνη
- Μερικές εφαρμογές χρησιμοποιούν ασφαλείς συνδέσεις, αλλά δεν κάνουν τον κόπο να ελέγξουν αν “μιλάνε” με τον σωστό, νόμιμο διακομιστή
- Μερικές εφαρμογές χρησιμοποιούν μη ασφαλείς συνδέσεις αλλά σας το κρύβουνταν ένα πρόγραμμα συνδέεται, ας πούμε, στο https://bank.example/ πρώτα ρωτάει το δίκτυο “χρειάζομαι bank.example. Που μπορώ να το βρω;”
Με άλλα λόγια, η σύνδεση internet του υπολογιστή σας είναι σαν μια συζήτηση που γίνεται στο λεωφορείο δύο σειρές πίσω σας: αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι αθόρυβη και σας διαφεύγουν οι λεπτομέρειες, γνωρίζετε επακριβώς περί τινός πρόκειται.
Εδώ είναι που εισέρχεται η έννοια του VPN, δηλαδή του Virtual Private Network.
Η ιδέα είναι εκπληκτικά απλή.
Βάζετε τον υπολογιστή σας να κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα δικτύου (ακόμα και αν είναι ήδη κρυπτογραφημένα) πριν φύγουν από το κινητό ή τον φορητό σας υπολογιστή, και στέλνετε πάλι αυτό το “ανακατεμένο” (κωδικοποιημένο) ρεύμα δεδομένων πίσω στο δικό σας δίκτυο.
Όταν τα κωδικοποιημένα δεδομένα επιστρέψουν με ασφάλεια στα πάτρια εδάφη, τότε μόνο αποκωδικοποιούνται. Η κρυπτογραφημένη σύνδεση internet, γνωστή και ως τούνελ ή σήραγγα, λειτουργεί σαν ένα μακρύ, ασφαλές καλώδιο επέκτασης που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο σας. Εκτός και αν οι απατεώνες καταφέρουν να σπάσουν την ίδια την κρυπτογραφημένη σήραγγα, θα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σας “χακέψουν” (ή να σας “χακάρουν”) σαν να βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο. Οπότε, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εξουδετερώνετε το πλεονέκτημα που ήλπιζαν ότι θα είχαν οι επιτιθέμενοι μόνο και μόνο επειδή εργαζόσασταν “στο δρόμο”.
Και αυτό, εν συντομία είναι το λεγόμενο VPN.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ VPN
+ Η σύνδεση Internet που χρησιμοποιείται μοιάζει να προέρχεται από το δικό σας δίκτυο. Αν το WiFi στην καφετέρια αποδειχτεί ότι είναι κακόβουλο δίκτυο, δεν θα μπλοκαριστείτε επειδή το χρησιμοποιήσατε.
+ Όλα τα δεδομένα σας κρυπτογραφούνται αυτόματα καθώς διέρχονται από ένα μη αξιόπιστο δίκτυο. Δεν πρόκειται να διαρρεύσετε ή να παραβλέψετε το παραμικρό από λάθος.
+ Είστε προστατευμένοι με τον ίδιο τρόπο που είσαστε στο σπίτι ή στην δουλειά. Όλα τα εργαλεία φιλτραρίσματος ιστοσελίδων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μπλοκαρίσματος απειλών λειτουργούν όπως θα περιμένατε.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ VPN
– Η δικτυακή κίνηση κάνει δύο παραπάνω “βήματα”, προς τα έξω και πίσω σε εσάς μέσω της κρυπτογραφημένης σήραγγας. Όταν είστε αρκετά μακριά από το σπίτι, κάτι τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την σύνδεση σας.
– Θα πρέπει να στήσετε την κρυπτογραφημένη σήραγγα στον υπολογιστή σας προτού βρεθείτε εντός σύνδεσης (online). Αν και τυπικά, κάτι τέτοιο απαιτεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα, ενδέχεται να αισθανθείτε ότι το στήσιμο διαρκεί αρκετά περισσότερο αν βιάζεστε.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. Η ασφάλεια στα σοβαρά: Η κατανόηση του “P” στο “VPN”
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. Χρησιμοποιήστε VPN για να ασφαλίσετε τα υποκαταστήματα σας με το Sophos RED
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. Δοκιμάστε το Sophos UTM στην εταιρεία σας, με ενσωματωμένο VPN
ΤΡΕΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ VPN ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Το Sophos UTM είναι 100% δωρεάν για χρήση στο σπίτι
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.