Οι μοντέρνοι περιηγητές ή αν θέλετε, φυλλομετρητές ιστοσελίδων (web browsers πιο… απλά), είναι ώριμα και σύνθετα προϊόντα και παρά τους… διογκωμένους πια αριθμούς έκδοσης (ο Firefox έφτασε την έκδοση…24) και τις καθυστερήσεις στις ανανεώσεις τους, το σύνολο των χαρακτηριστικών τους εξελίσσεται σε πολύ αργούς ρυθμούς.
Η επιλογή του σωστού web browser δεν είναι πια θέμα του τι μπορεί να κάνει το λογισμικό, αλλά αν μπορεί ή όχι, να κάνει τα πράγματα που περιμένουμε αρκετά γρήγορα, με ασφάλεια και με σεβασμό στην ιδιωτική μας ζωή.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε προσέφερε την δυνατότητα στους αναγνώστες να ψηφίσουν ανάμεσα στις έξι δημοφιλέστερες εφαρμογές περιήγησης στο Internet, δηλαδή ανάμεσα στους Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera και Chromium και ρωτήσαμε ποιον web browser εμπιστεύεστε περισσότερο.
Ο Mozilla Firefox, ο απόγονος του NSCA Mosaic και του Netscape Navigator είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Συγκέντρωσε μάλιστα διπλάσιο αριθμό ψήφων από τον δεύτερο στην σειρά αντίπαλο του, τον Google Chrome, και εξαπλάσιο σχεδόν αριθμό ψήφων από τον βετεράνο Internet Explorer.
Τα αποτελέσματα μάλιστα είναι ακόμα πιο εμφατικά, αν σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε έναν από αυτούς τους web browsers.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα διάγραμμα που δείχνει τον αριθμό των ψήφων που αντιστοιχούν σε κάθε browser, καθώς και τον αριθμό των pageviews ανά μοναδικό άρθρο από καθέναν από αυτούς τους web browsers που για την ίδια χρονική περίοδο. Επειδή ο διαχωρισμός ανάμεσα στον Chrome και στον Chromium δεν μπορεί να γίνει, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα αποτελέσματα είναι συνδυαστικά. Στην άλλη εικόνα μπορείτε να δείτε την αντιστοίχιση των ψήφων, σε σχέση με τα pageviews.
Όπως μπορείτε και οι ίδιοι να δείτε, ο Opera ήταν ο μοναδικός browser που είχε περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης σε σχέση με τους χρήστες του.
Κάποιος, θα μπορούσε να πει για τον Opera, ότι έχει “λίγους, αλλά πιστούς χρήστες” και αν και το ποσοστό του δεν είναι υψηλό, μπορούμε να πούμε ότι είναι σταθερότατο και για καιρό θα παραμείνει μία σταθερή εναλλακτική πρόταση.
Η κακή εικόνα του Internet Explorer είναι αξιοσημείωτη, αλλά μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι συχνά επιβάλλεται στους χρήστες λόγω εταιρικής πολιτικής. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι η σημαντική διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα των Mozilla και Google. Και οι δύο web browsers έχουν καθιερωθεί και αποτελούν γνωστά projects ανοικτού κώδικα ενώ τρέχουν και οι δύο σε λειτουργικά συστήματα Windows, Mac και Linux, σε αντίθεση με τους Internet Explorer και Safari που πηγαίνουν πακέτο με το λειτουργικό σύστημα.
Μία ακόμη διαπίστωση είναι ότι οι χρήστες του Chrome είναι μάλλον περισσότερο κυνικοί και πιο ρεαλιστές σχετικά με το που ρίχνουν την ψήφο τους. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά υπάρχει η υποψία ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Google ότι πρόκειται για ένα προϊόν που μπορούν να εμπιστευτούν οι χρήστες, οι ισχυρισμοί της απλώς δεν είναι πειστικοί. Η μη εμπιστοσύνη στην Google, αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης ανάμεσα στο σχόλια που έγιναν κάτω από την σχετική δημοσκόπηση στο site Naked Security.
Μερικά από τα σχόλια ήταν τα εξής: “Ειλικρινά εμπιστεύομαι την Google λιγότερο από όλους, δεδομένου ότι έχει πάρα πολλά σημεία δεδομένων για σύγκριση“. “Δεν εμπιστεύονται την Google καθόλου. Ως εταιρεία, είναι εντελώς αδιάφορη για την ασφάλεια ή την προστασία της ιδιωτικής ζωής μου, ειδικά αν μπορεί να βγάλει χρήματα από την πώληση προσωπικών πληροφοριών μου“.” Το να εμπιστευτείς οποιοδήποτε λογισμικό εντελώς είναι λίγο ανόητο, αλλά όποιος εμπιστεύεται ενεργά τον Chrome αξίζει ψυχολογικής μελέτης“. Οπότε πήρατε μία ιδέα για την άποψη που έχουν οι χρήστες για τον Chrome.
Φυσικά, η δημοσκόπηση του Νaked Security, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία online δημοσκόπηση και δεν αποτελεί επιστημονικό πείραμα. Είναι απλώς μία ένδειξη, και τίποτα περισσότερο.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο πρωτότυπο άρθρο, εδώ.