ΠΡΟΪΟΝΤΑ

To Sophos XG Firewall παρέχει και Προστασία «Lateral Movement»

Το Sophos XG Firewall και η Συγχρονισμένη Ασφάλεια συνεχίζουν να καινοτομούν και να ξεπερνούν τα όρια πάνω στο τι είναι δυνατό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Από την τελευταία έκθεση της Sophos για τις απειλές του 2019, έγινε σαφές ότι οι απειλές και οι επιθέσεις αλλάζουν, και το ίδιο γίνεται και στον ρόλο που παίζει το τείχος προστασίας στην άμυνα ενός οργανισμού.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο αυτοματοποίησης και εκμεταλλεύσιμων ευπαθειών, σε μια προσπάθεια να επιτίθενται ταχύτατα σε στόχους αποφεύγοντας ή παρακάμπτοντας τα μέτρα ασφαλείας ή προστασίας σε επίπεδο δικτύου ή τερματικής συσκευής.

Αλλά τώρα, ορισμένοι εξελιγμένοι επιτιθέμενοι στρέφονται σε πιο στοχευμένες και εκ φύσεως απρόβλεπτες χειροκίνητες δικτυακές τεχνικές χάκινγκ, χρησιμοποιώντας «brute force» για να κερδίσουν έδαφος εντός δικτύου και να χτυπήσουν από εκεί σαν να ήταν μόνιμοι διαχειριστές δικτύου (lateral movement, εντολές ή εργαλεία που χρησιμοποιεί ο επιτιθέμενος για να μετακινηθεί εσωτερικά στο δίκτυο με στόχο να υποκλέψει δεδομένα ή να γίνει domain admin). Από ορισμένες απόψεις, έχουμε επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου ξεκινήσαμε, με τις σύγχρονες επιθέσεις να εκμεταλλεύονται πλέον τα παλιά ζητήματα ασφάλειας όπως είναι οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης.

O ρόλος του firewall στην προστασία απέναντι σε τέτοιες επιχειρήσεις χάκινγκ και επιθέσεις εξελίχθηκε παρομοίως. Είναι πια μακριά οι μέρες που το τείχος προστασίας έμοιαζε σαν μεσαιωνικός τάφρος και σαν τα τείχη ενός κάστρου για να προστατεύσει το δίκτυο σας. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου δεν μπορείτε απαραίτητα να εμπιστευτείτε ποιος ή τι λειτουργεί εντός των πατροπαράδοτων τειχών του κάστρου.

Η εταιρεία Forrester αναφέρεται σε αυτήν την κατάσταση ως “μηδενική εμπιστοσύνη”. Ουσιαστικά σημαίνει ότι οι συσκευές και οι χρήστες στο δίκτυό σας πρέπει να εδραιώσουν ή να αποδείξουν την εμπιστοσύνη και αν κάτι αποδειχτεί αναξιόπιστο – αναλαμβάνετε δράση. Είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο που έχει ευρεία θετική επίδραση στην ασφάλεια IT. Ένα τέλειο παράδειγμα είναι η χρήση της ταυτοποίησης πολλαπλών παραγόντων ως εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των χρηστών.

Από την πλευρά του τείχους προστασίας, η κατάτμηση του δικτύου ή ακόμα και η μικρο-κατανομή του κερδίζει μεγάλη δυναμική ως απάντηση στο εξελισσόμενο τοπίο των απειλών σήμερα.

Η αρχή είναι απλή και αποτελεσματική – ομαδοποιήστε το δίκτυό σας σε μικρά ή και σε αρκετά λεπτομερέστερα subnets και ασφαλίστε τα μαζί μέσω του τείχους προστασίας για να περιορίσετε την έκθεση σε περίπτωση παραβίασης ενός τμήματος. Κάτι τέτοιο στην πράξη λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσθέσει ανεπιθύμητα έξοδα σε υποδομές και διαχείριση και να επηρεάσει την απόδοση.

Ενώ η ιδανική λύση θα ήταν προφανώς το τείχος προστασίας να προστατεύει κάθε συσκευή στο δίκτυο ξεχωριστά, δεν είναι μία πρακτική λύση. Παρόλα αυτά, μπορείτε σήμερα να επωφεληθείτε από τα βασικά οφέλη αυτής της στρατηγικής.

Προστασία από «Lateral Movement»

Το Sophos XG Firewall v17.5 εισήγαγε πρόσφατα προστασία Lateral Movement, μια νέα λειτουργία Συγχρονισμένης Ασφάλειας που παρέχει αποτελεσματικά μια προσαρμοστική λύση μικρο-κατανομής. Με την Προστασία Lateral Movement, κάθε τερματική συσκευή βρίσκεται από μόνη της στο δικό της τμήμα – μπορεί να απομονωθεί ως ανταπόκριση σε μια επίθεση ή απειλή – ανεξάρτητα από την τοπολογία του δικτύου. Και χωρίς πρόσθετο κόστος, πρόσθετες υποδομές, επιβαρύνσεις ή επιπτώσεις στην απόδοση.

 

Πως γίνεται;

Με την ενσωμάτωση των προϊόντων τείχους προστασίας και προστασίας τερματικών συσκευών, είναι σε θέση να διαμοιράζονται δεδομένα υγείας, κατάστασης και άλλες σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια, μέσω μιας διαρκούς σύνδεσης Security Heartbeat μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει και στα δύο προϊόντα να χρησιμοποιούν κοινή τηλεμετρία για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ενεργή απειλή ή εχθρό εντός του δικτύου. Όταν οποιοδήποτε είδος επίθεσης εντοπιστεί, η κατάσταση «Heartbeat» της τερματικής συσκευής μεταβάλλεται, ενεργοποιώντας μία αυτοματοποιημένη ανταπόκριση του τείχους προστασίας που βρίσκεται σε συντονισμό και συγχρονίζει την άμυνα του.

Τότε, όχι μόνο το τείχος προστασίας αποτρέπει την πρόσβαση στο δίκτυο για την συσκευή που έχει παραβιαστεί, αλλά «συμβουλεύει» όλες τις υγιείς  τερματικές συσκευές στο δίκτυο να απομονώσουν και να αγνοήσουν όλη την κίνηση που προέρχεται από τον παραβιασμένο host. Η συνδυασμένη λύση παρέχει μία προσαρμοστική μικρο-κατανομή – σε ατομικό επίπεδο τερματικής συσκευής. Και δεν απαιτεί πρόσθετες υποδομές ή πρόσθετες λύσεις διαχείρισης ενώ έχει και μηδενικό αντίκτυπο στην απόδοση. Είναι η απόλυτη στρατηγική αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, για οποιοδήποτε δίκτυο.

Πως μπορείτε να την αποκτήσετε;

Το μόνο που χρειάζεστε είναι το βραβευμένο XG Firewall και την καλύτερη προστασία τερματικών συσκευών επόμενης γενιάς, Intercept X. Και τα δύο προϊόντα είναι εξαιρετικά απλά στην ανάπτυξη/ εγκατάσταση τους. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να αντικαταστήσετε το υπάρχον τείχος προστασίας σας για να απολαμβάνεται όλα τα εξαιρετικά οφέλη της Συγχρονισμένος Ασφάλειας της Sophos (Synchronized Security).

Μπορείτε να τοποθετήσετε το XG Firewall inline με το υπάρχον τείχος προστασίας σας και να αναπτύξετε το Intercept X παράλληλα με το υπάρχον προϊόν AV που χρησιμοποιείτε – είναι εύκολο, χωρίς κινδύνους και προσφέρει στο δίκτυο σας εξαιρετική ορατότητα, προστασία και ανταπόκριση. 

Βέλτιστες πρακτικές τείχους προστασίας

Ανατρέξτε στον οδηγό βέλτιστων πρακτικών για Firewall για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτιστοποίησης της προστασίας του δικτύου σας.