ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto RMM. Ενισχύστε την κυβερνοάμυνα σας με την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα

Η ανάπτυξη λογισμικού δεν σταματά ποτέ. Οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και οι προγραμματιστές – από τον μεγαλύτερο έως τον μικρότερο – κυκλοφορούν τακτικά ενημερώσεις για να ενισχύσουν την ασφάλεια, να προσθέσουν νέες δυνατότητες, να βελτιώσουν την σταθερότητα καθώς και να ικανοποιήσουν εντολές συμμόρφωσης. Οι ενημερώσεις αυτού του τύπου αναφέρονται συνήθως ως «ενημερώσεις κώδικα» (patches).

Πολλοί πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) αναγνωρίζουν τη διαχείριση ενημερωμένων εκδόσεων κώδικα ως μία από τις θεμελιώδεις υπηρεσίες στις προσφορές τους. Η διατήρηση των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης ενημερώσεων κώδικα διασφαλίζει ότι όλα τα σφάλματα ή οι αδυναμίες στο λογισμικό αντιμετωπίζονται κατάλληλα, για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές και όσο το δυνατόν αποδοτικότερο περιβάλλον υπολογιστών.

Καθώς οι MSPs αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, ο αριθμός των δικτύων που απαιτούν παρακολούθηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ενώ παράλληλα ο αριθμός των λύσεων λογισμικού για clients που απαιτούν διαχείριση ενημερώσεων κώδικα ενδέχεται να αυξάνεται εκθετικά. Ο προσδιορισμός της πλατφόρμας που «τρέχει» κάθε μεμονωμένος client και η χειροκίνητη προώθηση ενημερώσεων κώδικα στη συνέχεια σε κάθε έναν από αυτούς, δημιουργεί νέα, απαιτητικά σε χρόνο, επίπεδα πολυπλοκότητας.

Το Datto RMM φέρνει την τάξη σε αυτήν την κρίσιμη διαδικασία με την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα. Το Datto RMM είναι μια cloud-based, πλήρως εξοπλισμένη και ασφαλής, πλατφόρμα απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης, η οποία επιτρέπει στους MSPs να παρακολουθούν, να διαχειρίζονται και να υποστηρίζουν απομακρυσμένα κάθε τερματική συσκευή (που υποδεικνύεται από την εκάστοτε σύμβαση) με πλεονεκτήματα τη μείωση του κόστους και την αύξηση της απόδοσης της παροχής υπηρεσιών.

Με τις αυτοματοποιημένες δυνατότητες διαχείρισης ενημερώσεων κώδικα του Datto RMM, οι MSPs μπορούν να προγραμματίσουν ώστε οι ενημερώσεις να «εγκαθίστανται» με τον βέλτιστο ρυθμό. Ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλεια, καθώς η διαχείριση ενημερώσεων κώδικα δεν είναι αφορά μόνο την εγκατάσταση τους τη στιγμή που θα γίνουν διαθέσιμες από έναν προμηθευτή. Οι ενημερώσεις κώδικα δεν είναι συχνά μόνο χρονοβόρες, αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν και σε αστάθεια του συστήματος. Ακόμα χειρότερα, τα ίδια τα patches μπορούν να αποκαλυφθούν ότι έχουν κενά ασφαλείας ή σφάλματα – οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης ενημερώσεων κώδικα (patch) απαιτούν συνήθως μία περίοδο χάριτος πριν από την εγκατάσταση τους, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποιο νέο σφάλμα.

Αναπτύσσοντας ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο

Η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, μια έννοια που συγκεντρώνει την ασφάλεια των πληροφοριών, την επιχειρησιακή συνέχεια και την οργανική ανθεκτικότητα, αντιπροσωπεύει την ικανότητα μιας επιχείρησης να συνεχίζει να επιτυγχάνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παρά τα όσα ανεπιθύμητα συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο.

«Η κυβερνο-ανθεκτικότητα είναι ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας ενός προγράμματος ασφάλειας πληροφοριών για οποιαδήποτε επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους», είπε ο Ryan Weeks, Chief Information Security Officer της Datto. «Προορίζεται για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα, την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των συστημάτων και των δεδομένων στην περίπτωση κάποιου ανεπιθύμητου συμβάντος».

Σύμφωνα με τον κ. Weeks, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Στους Ανθρώπους, στις Διαδικασίες και στην Τεχνολογία. Ένα από τα κλειδιά για την ενίσχυση του διαδικαστικού στοιχείου ενός προγράμματος ασφαλείας είναι η χρήση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση των διεργασιών σε συστήματα σε μεγάλη κλίμακα, όπου βεβαίως έχει νόημα να γίνει.

«Η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους και τις διαδικασίες σας να επεκταθούν όταν χρειαστεί» εξηγεί ο κ. Weeks.  «Η τεχνολογία πρέπει επίσης να υποστηρίζει και να βοηθάει όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλες αυτές τις διαδικασίες από άποψη αυτοματισμού. Για πολλές από τις διαδικασίες ασφαλείας σας – ειδικά αν δεν θέλετε να προσλάβετε μια τεράστια ομάδα ασφαλείας – θα χρειαστεί να βασιστείτε πολύ στον αυτοματισμό. Προτού βγείτε έξω και αρχίσετε να αγοράζετε περισσότερη τεχνολογία, πρέπει να κοιτάξετε την υπάρχουσα τεχνολογία σας και πως μπορείτε να την αξιοποιήσετε καλύτερα για να αυξήσετε συνολικά την αποτελεσματικότητά σας».

Ενεργοποίηση αυτοματισμού με Datto RMM

Το Datto RMM επιτρέπει στους MSPs να αυξήσουν την κυβερνο-ανθεκτικότητα των πελατών τους. Χρησιμοποιώντας το Datto RMM, οι ενημερώσεις κώδικα μπορούν να προγραμματιστούν με ακρίβεια, με αποτέλεσμα οι MSPs να παρακολουθούν και να γνωρίζουν ακριβώς πότε εγκαταστάθηκε ένα patch (μια ενημέρωση κώδικα). Με τόσο μεγάλο επίπεδο ελέγχου μάλιστα, οι MSPs μπορούν να διασφαλίσουν ότι η εγκατάσταση των patches πραγματοποιείται μόνο αφότου έχουν ελεγχθεί και διορθωθεί οποιαδήποτε από τα σφάλματα που τα συνοδεύουν.

Το Datto RMM μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στο Datto SIRIS, μια αξιόπιστη, όλα-σε-μία, λύση επιχειρησιακής συνέχειας και ανάκτησης από καταστροφές (BCDR) που έχει δημιουργηθεί για τους MSPs ώστε να προλαμβάνουν τις απώλειες δεδομένων και να ελαχιστοποιούν το downtime για τους πελάτες τους. Με το SIRIS, η αστάθεια του συστήματος που μπορεί να αποτελεί επακόλουθο μίας νέας εγκατάστασης patch μπορεί να διορθωθεί γρήγορα, καθώς γίνεται επαναφορά του συστήματος στην προηγούμενη -πριν την εγκατάσταση του patch- κατάσταση του.

Οι MSPs που έχουν την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα στο σύνολο των εργαλείων τους, μπορούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο, και έχουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για να κρατήσουν την επαφή τους με τα τεκταινόμενα σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. «Δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε στο φάσμα της κυβερνο-ανθεκτικότητας –  πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης», καταλήγει ο Ryan Weeks. «Θα υπάρχει πάντα περισσότερη δουλειά να κάνουμε, γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές».

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα και την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» σας στον κυβερνοχώρο με το Datto RMM ζητήστε μία επίδειξη.

Πηγή: Datto