ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Τι είναι το… cryptojacking?

Για να καταλάβετε τι είναι το “cryptojacking”, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τι είναι το cryptomining (“εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων).

To cryptomining μοιάζει πολύ με την εξόρυξη του χρυσού, και επομένως, όπως και με τα κοιτάσματα χρυσού, υπάρχουν εκατομμύρια κρυπτονομίσματα που όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Αυτό που κάνουν οι «miners» είναι να τα εξορύξουν, χρησιμοποιώντας πολλές φορές την συνδυαστική επεξεργαστική ισχύ ενδεχομένως πολλών, αλλά λιγότερο ισχυρών υπολογιστών, για να επιλύσουν σύνθετους αλγόριθμους. Μόλις επαληθευτούν (οι αλγόριθμοι), οι miners ανταμείβονται αναλόγως.

Όμως όταν η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (cryptomining) γίνεται χωρίς εξουσιοδότηση ονομάζεται «cryptojacking» και είναι βεβαίως παράνομη. Το cryptojacking είναι η διαδικασία εκμετάλλευσης υπολογιστικών πόρων χωρίς εξουσιοδότηση για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Για την εξόρυξη, όπως είναι γνωστό απαιτούνται σημαντική πόροι, σε επεξεργαστική ισχύ και κατανάλωση ρεύματος. Ορισμένοι επιτήδειοι λοιπόν, χρησιμοποιώντας κακόβουλα προγράμματα (malware) ή web apps, μολύνουν υπολογιστές ιδιωτών ή ιδρυμάτων και εταιρειών για να «κλέψουν» στην ουσία τους πόρους τους, και να απολαμβάνουν οι ίδιοι τα κέρδη.  Η διαδικασία καθιστά τους επιτήδειους πρακτικά αόρατους, και το χειρότερο είναι ότι οι απλοί χρήστες σπάνια μπορούν να αντιληφθούν ότι κάποιος εκμεταλλεύεται την ισχύ του υπολογιστή τους, αφού ο μοναδικός αντίκτυπος είναι η επιβράδυνση του συστήματός τους, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες.

Το cryptojacking μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μέσω in-browser προσέγγισης που στην ουσία εκχύνει το script στον browser του καταναλωτή και χρησιμοποιεί τους πόρους του επεξεργαστή για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.  Άλλος τρόπος είναι η παράκαμψη του browser και η εγκατάσταση απευθείας τοπικά στο μηχάνημα του καταναλωτή ενός cryptominer μέσω ενός παραπλανητικού συνδέσμου.

Περισσότερες πληροφορίες για τους in-browser cryptominers ή το cryptomining malware καθώς και πως μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε πέσει θύμα μίας τέτοιας επίθεσης μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο «Cryptojacking for beginners – what you need to know».

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.