ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Έρευνα IT Security Team: Για το 2021 και μετά

Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε τη νέα έκθεση της Sophos, «Η Ομάδα Ασφάλειας Πληροφορικής: Για το 2021 και μετά» για να μάθετε για τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στις ομάδες ασφάλειας πληροφορικής σε όλο τον κόσμο.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 5.400 επαγγελματίες σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτεται το πως οι εμπειρίες των ομάδων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο άλλαξαν κατά τη διάρκεια του 2020 και τι σημαίνει αυτό μελλοντικά για την ασφάλεια πληροφορικής.

Περισσότερη δουλειά, περισσότερη μάθηση

Με την τεχνολογία να αποτελεί βασικό εργαλείο για τους σημερινούς κατανεμημένους και ψηφιακούς οργανισμούς, οι επαγγελματίες πληροφορικής έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια των οργανισμών να συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που κρίθηκαν απαραίτητο να εφαρμοστούν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνοεγκληματίας φρόντισαν να επωφεληθούν γρήγορα από τις ευκαιρίες που παρουσίασε η πανδημία: το 61% των ομάδων πληροφορικής ανέφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των διαδικτυακών επιθέσεων που είχαν στόχο την επιχείρηση που εργάζονταν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (2020).

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση για ομάδες πληροφορικής αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2020. Το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ομάδα τους είδε τον φόρτο εργασίας να αυξάνεται (τον φόρτο όμως που δεν σχετιζόταν με την ασφάλεια πληροφορικής) ενώ το 69% είδε τον φόρτο εργασίας που αφορούσε την ασφάλειας πληροφορικής να αυξάνεται.

Παρόλα αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ομάδες πληροφορικής που είδαν τις κυβερνοεπιθέσεις να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 2020 (82%) όπως και τον φόρτο εργασίας στην ασφάλεια πληροφορικής (84%) φρόντισαν να ενισχύσουν επίσης τις δεξιότητες και τις γνώσεις στον τομέα της ασφάλειας πληροφορικής.

Οι εχθροί ένωσαν τις ομάδες

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, το 52% των ομάδων πληροφορικής που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι το ηθικό της ομάδας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2020, με εκείνες που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις να αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ηθικό. Για παράδειγμα, τα θύματα ransomware είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν αύξηση του ηθικού της ομάδας τους από εκείνα που δεν χτυπήθηκαν (60% έναντι 47%.)

Ενώ το ηθικό επηρεάζεται φυσικά και από εξωτερικές συνθήκες και προσωπικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι ένας κοινός σκοπός, η αίσθηση ότι έχεις αξία και η αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων συνέβαλαν στην ενίσχυση των δεσμών και στην ανύψωση του ηθικού των ομάδων πληροφορικής.

Οι εμπειρίες του 2020 πυροδότησαν φιλοδοξίες για μεγαλύτερες ομάδες πληροφορικής

Πολλές ομάδες μπήκαν στο 2021 με σχέδια να αυξήσουν το μέγεθος τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών ομάδων πληροφορικής και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προηγμένων εργαλείων και τεχνολογιών.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι το 68% των ομάδων πληροφορικής μέχρι το 2023 αναμένουν αύξηση του εσωτερικού προσωπικού ασφαλείας πληροφορικής ενώ το 56% αναμένει στο ίδιο χρονικό διάστημα να αυξηθεί σε αριθμό και το εξωτερικό προσωπικό ασφαλείας πληροφορικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία (92%) αναμένει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Al) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ή / και της πολυπλοκότητας των απειλών.

Διαβάστε τα πλήρη ευρήματα της έρευνας

Για να μάθετε περισσότερα, κάνοντας παράλληλα ένα «deep dive» στις εμπειρίες των ομάδων ασφάλειας πληροφορικής σε διάφορους τομείς και χώρες το 2020 αλλά και τα μελλοντικά σχέδια στην ασφάλεια πληροφορικής, διαβάστε την έρευνα IT Security Team: 2021 and Beyond.

Πηγή: Sophos