ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Η σημασία του Zero Trust Network Access (ZTNA) στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης

Με τα όρια της περιμέτρου να μην είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα χάρη στην τηλεϊατρική, στην τηλενοσηλευτική, στην τηλεαποκατάσταση και γενικότερα στην τηλευγεία, η υπονοούμενη εμπιστοσύνη που δίδεται στην περιμετροκεντρική ασφάλεια (ασφάλεια περιμέτρου) καθιστά την υγειονομική περίθαλψη επικίνδυνα ευάλωτη.

Η έκθεση Sophos State of Ransomware in Healthcare 2022 αποκάλυψε μία αύξηση 94% στις επιθέσεις ransomware στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από έτος σε έτος, με το 66% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης να πλήττονται από επιθέσεις ransomware το 2021.

Επιπλέον, το 61% αυτών των επιθέσεων οδήγησε σε κρυπτογράφηση δεδομένων, καθιστώντας τα δεδομένα των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης μη διαθέσιμα έως ότου τα θύματα πληρώσουν τα λύτρα ή αποκαταστήσουν τα συστήματά τους. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να αποδειχθούν στην κυριολεξία θανατηφόρες καθώς μπορούν να διαταράξουν τη φροντίδα και την ασφάλεια των ασθενών.

Έτσι, στο σημερινό τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, η προστασία των δεδομένων των ασθενών είναι εξίσου σημαντική με την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας για τους ασθενείς.

Πρόκειται για μία πρόκληση για τους νοσηλευτές, τους φροντιστές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται από απόσταση ή στους εξωτερικούς συνεργάτες που χρειάζονται πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα για να παρέχουν αδιάλειπτη και εξ αποστάσεως φροντίδα για τους ασθενείς.

Όχι μόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλούς βιομηχανικούς κανονισμούς που ρυθμίζουν τη χρήση των προστατευμένων πληροφοριών που αφορούν την υγεία (PHI), συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανικού νόμου φορητότητας και ευθύνης της υγειονομικής ασφάλισης (Health Insurance Portability and Accountability Act, HIPAA) αλλά έχουν και να αντιμετωπίσουν επιπλέον και έναν λαβύρινθο από πολυπλοκότητες που σχετίζονται με την πρόσβαση και τον έλεγχο ταυτότητας.

Η βιομηχανία μεταβαίνει σε εφαρμογές και υπηρεσίες που βασίζονται πλέον στο cloud, ενώ παρατηρείται επίσης και ένας πολλαπλασιασμός συσκευών IoMT, συσκευών τηλευγείας και απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών, φορητών ιατρικών συσκευών, συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας και ρομποτικής –με όλες τους να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές πληροφορικής και τις συμβατικές, παραδοσιακές τεχνολογίες ασφάλειας, με αποτέλεσμα η επιφάνεια επίθεσης να είναι πλέον σημαντικά διευρυμένη.

Οι περισσότερες επιθέσεις σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης εκμεταλλεύονται την εγγενή εμπιστοσύνη και την απεριόριστη πρόσβαση που παρέχεται στους χρήστες και στις συσκευές που προστατεύονται από την παραδοσιακή περιμετρική ασφάλεια.

Με τα όρια της περιμέτρου ωστόσο να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα χάρη στην απομακρυσμένη φροντίδα και την τηλευγεία, η απεριόριστη εμπιστοσύνη που έχουν οι οργανισμοί στην περιμετροκεντρική ασφάλειά, τους καθιστά επικίνδυνα ευάλωτους σε επιθέσεις κάθε είδους, και ειδικά απέναντι στο ransomware.

Το ZTNA – ή αλλιώς «δικτυακή πρόσβαση μηδενικής εμπιστοσύνης»– καθιστά τις λειτουργίες IT στην υγειονομική περίθαλψη απλούστερες και ασφαλέστερες επαληθεύοντας την ταυτότητα χρήστη, την υγεία της συσκευής και την πολιτική πρόσβασης προτού παραχωρήσετε απρόσκοπτα πρόσβαση σε πόρους του δικτύου. Συνδέει τους χρήστες μόνο με πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές ή συστήματα και όχι με ολόκληρο το δίκτυο.

Το ZTNA εξαλείφει τους ευάλωτους VPN clients και μπορεί να αποτρέψει τη σύνδεση των παραβιασμένων συσκευών με εφαρμογές και δεδομένα, αποτρέποντας αποτελεσματικά την «πλευρική κίνηση» (lateral movement, αλλιώς «εσωτερική μετακίνηση» στο εταιρικό δίκτυο) καθώς και επιθέσεις όπως είναι το ransomware από το να αποκτήσουν πρόσβαση ή έρεισμα στο δίκτυο.

Με το Sophos ZTNA, απολαμβάνετε επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα μίας λύσης με έναν, μοναδικό agent, μίας κονσόλας και ενός προμηθευτή τόσο για το ZTNA όσο και για την προστασία endpoint (τερματικών συσκευών) επόμενης γενιάς.

Το Sophos ZTNA ενσωματώνεται με μοναδικό τρόπο με την προστασία endpoint Sophos Intercept X με τις δύο λύσεις να ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες για την κατάσταση και την υγεία των συστημάτων και έχουν τη δυνατότητα να απομονώσουν αυτομάτως παραβιασμένα συστήματα αποτρέποντας απειλές και επιτιθέμενους από το να εισχωρήσουν, να μετακινηθούν εντός του δικτύου και να κλέψουν δεδομένα.

Το Sophos ZTNA αφαιρεί την υπονοούμενη εμπιστοσύνη στις εφαρμογές, στους χρήστες και στις συσκευές του οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας τμηματοποιημένη πρόσβαση στα συστήματα και στους πόρους ακριβώς και μόνο σε εκείνους που τη χρειάζονται.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα Sophos.com/ZTNA.

Πηγή: Sophos