ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Η Αχίλλειος πτέρνα των next-gen firewalls

Για να αποκτήσουμε μία καλύτερη εικόνα και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα της δικτυακής ασφάλειας σήμερα, η Sophos εξουσιοδότησε την κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Vanson Bourne να διεξάγει μία ανεξάρτητη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3100 διαχειριστές και υπεύθυνοι τμημάτων IT από 12 χώρες και 6 ηπείρους.

Τα αποτελέσματα έριξαν νέο φως στην πραγματικότητα της σημερινής ασφάλειας δικτύων στην πράξη και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομάδες πληροφορικής. Αποκαλύπτει επίσης την Αχίλλειο πτέρνα των λύσεων τείχους προστασίας επόμενης γενιάς (next-gen firewalls): τον αγώνα για την εξισορρόπηση της απόδοσης, της ιδιωτικότητας και της προστασίας.

Να περιμένετε να εντοπίσετε μια απειλή στο δίκτυό σας

Το πρώτο πράγμα που έγινε κατανοητό από την έρευνα είναι ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να αναμένουν ότι θα πληγούν από κάποιο τύπο κυβερνοαπειλής. Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των ερωτηθέντων έπεσαν θύματα κάποιας κυβερνοεπίθεσης τον περασμένο χρόνο.

Και αυτή η τάση να πέφτουν θύματα απειλών δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προστασίας: το 91% των οργανισμών που επηρεάστηκαν διέθεταν κάποια σύγχρονη και up-to-date λύση κυβερνοασφαλείας την ώρα της επίθεσης. Παρόλα αυτά, γίνεται σαφές ότι οι καλές προθέσεις και οι καλές πρακτικές δεν επαρκούν: έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις άμυνες των οργανώσεων που επιτρέπουν στις απειλές να περάσουν στις δικτυακές υποδομές τους.

Λίστα επιθυμιών βελτίωσης του τείχους προστασίας

Η καλύτερη ορατότητα πάνω στις απειλές βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις βελτιώσεις που θέλουν οι διαχειριστές πληροφορικής στο τείχος προστασίας τους, με το 36% να συμπεριλαμβάνει την «καλύτερη ορατότητα» στις τρεις περισσότερο επιθυμητές βελτιώσεις.

Το γεγονός ότι η ορατότητα ξεπέρασε την επιθυμία για καλύτερη προστασία υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της έλλειψης ορατότητας για τις ομάδες πληροφορικής.

Παρόλα αυτά, η ασφάλεια του τείχους προστασίας δεν είναι ο μόνος τομέας που χρειάζεται βελτιώσεις, καθώς τρεις στους δέκα διαχειριστές πληροφορικής θέλουν επίσης καλύτερες επιδόσεις.

Συνολικά, μια σαφής εικόνα προέκυψε από την έρευνα: δεν είναι πλέον ζήτημα να έχεις το ένα ή το άλλο, αφού οι σημερινές ομάδες IT απαιτούν τόσο απόδοση όσο και προστασία από τα τείχη προστασίας τους (firewalls).

Ο υποτιμημένος κίνδυνος: η κρυπτογραφημένη κίνηση (traffic)

Η κρυπτογράφηση διατηρεί την δικτυακή κίνηση ιδιωτική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και το περιεχόμενο είναι άξιο εμπιστοσύνης. Στην πραγματικότητα, η κρυπτογραφημένη δικτυακή κίνηση αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια, επειδή ουσιαστικά δεν επιτρέπει στα τείχη προστασίας να έχουν «εικόνα» της δικτυακής κίνησης (ουσιαστικά καθιστά τα firewalls τυφλά σε ότι ρέει εντός του δικτύου) εμποδίζοντας τα από το να εντοπίζουν και να αποκλείουν κακόβουλο περιεχόμενο.

Οι χάκερς εκμεταλλεύονται ενεργά την κρυπτογράφηση σε μία προσπάθεια οι επιθέσεις τους να περάσουν απαρατήρητες. Μία έρευνα της SophosLabs αποκάλυψε πρόσφατα ότι το 32% του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση.

Ο όγκος της κρυπτογραφημένης δικτυακής κίνησης αυξάνεται ραγδαία. Δεδομένα από την Αναφορά Διαφάνειας της Google δείχνουν ότι πάνω από το 80% των διαδικτυακών συνεδριών είναι κρυπτογραφημένο σε όλες τις πλατφόρμες, όταν πριν από μόλις δύο χρόνια ήταν κρυπτογραφημένες σε ποσοστό 60%. Οι διαχειριστές ΙΤ ωστόσο που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι κατά μέσο όρο μόνο το 52% της κίνησης στα δίκτυα τους είναι κρυπτογραφημένο.

Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ των θεωρούμενων και των πραγματικών επιπέδων κρυπτογράφησης, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση της κρυπτογράφησης στις κυβερνοεπιθέσεις, υποδηλώνει ότι η κρυπτογραφημένη κίνηση είναι ένας υποτιμημένος κίνδυνος για την ασφάλεια.

Ο Αχίλλειος πτέρνα της ασφάλειας δικτύων

Την ώρα που το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφώνησαν ότι η επιθεώρηση TLS είναι απαραίτητη, μόνο το 3,5% των οργανισμών αποκρυπτογραφούν την κυκλοφορία τους για να την εξετάσουν και να την επιθεωρήσουν σωστά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό: ανησυχίες σχετικά με την απόδοση του τείχους προστασίας, έλλειψη κατάλληλων ελέγχων πολιτικών, κακή εμπειρία χρήσης και πολυπλοκότητα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι οργανισμοί πρέπει να βρουν ένα τρόπο να ισορροπήσουν προσεκτικά τις επιδόσεις, την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν αποτελεσματικά και αποδοτικά. Ως αποτέλεσμα, επιλέγουν να αφήσουν την κρυπτογραφημένη κίνηση να περάσει ανεξέλεγκτη και να εκτεθούν σε κίνδυνο από κρυμμένες δικτυακές απειλές.

Αυτή η αδυναμία ισορροπίας μεταξύ απόδοσης, προστασίας ιδιωτικού απορρήτου και προστασίας είναι η Αχίλλειος πτέρνα, η κρυμμένη αδυναμία πολλών λύσεων τείχους προστασίας και λύσεων UTM επόμενης γενιάς.

Sophos XG Firewall: Σχεδιασμένο για το σύγχρονο κρυπτογραφημένο Internet

Η Αρχιτεκτονική Xstream στο XG Firewall v18 προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την εξάλειψη του τυφλού σημείου της δικτυακής κίνησης χωρίς να επηρεάζει την απόδοση.

Παρέχει:

  • Υψηλή απόδοση, μία ελαφριά μηχανή συνεχούς ροής με υψηλής χωρητικότητας σύνδεση
  • Ασυναγώνιστη ορατότητα στις κρυπτογραφημένες ροές κίνησης σας και σε ενδεχόμενα σφάλματα
  • Κορυφαία ασφάλεια που υποστηρίζει TLS 1.3 και όλες τις σύγχρονες σουίτες κρυπτογράφησης με ισχυρή επικύρωση πιστοποιητικών
  • Επιθεώρηση όλης της κυκλοφορίας, καθώς είναι port και application agnostic
  • Εξαιρετική εμπειρία χρήσης με εκτεταμένη διαλειτουργικότητα για να αποφευχθούν προβλήματα Internet
  • Ισχυρά εργαλεία πολιτικής που προσφέρουν την τέλεια ισορροπία απόδοσης, ιδιωτικότητας και προστασίας

Η νέα μηχανή Επιθεώρησης SSL, Xstream, θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες του XG Firewall χωρίς επιπλέον χρέωση. Δοκιμάστε την τώρα ως μέρος του προγράμματος πρόωρης πρόσβασης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Sophos XG Firewall και να το δείτε σε δράση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Sophos ή ξεκινήστε άμεσα μία δοκιμή online.

Προχωρήστε στη λήψη ενός αντιγράφου PDF της έκθεσης της Sophos για να λάβετε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας.