ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Προστατεύστε τον οργανισμό σας, όπου και αν βρίσκεται (1ο μέρος)

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πότε ακριβώς η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας άλλαξε για πάντα το τοπίο της ασφάλειας. Από το πουθενά, την ίδια στιγμή, το εργατικό δυναμικό ολόκληρων οργανισμών ξεκίνησε να εργάζεται από το σπίτι. Και το ίδιο έκαναν και οι τεχνολογικές ομάδες που παρείχαν υποστήριξη στους οργανισμούς.

Είναι σαφές, ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο προηγούμενο εργασιακό καθεστώς, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο. Και καθώς οι χρήστες/ υπάλληλοι διασκορπίζονται όλο και περισσότερο, το ίδιο συμβαίνει και με τους πόρους που χρησιμοποιούν: σε διακομιστές στο γραφείο. σε cloud-based εφαρμογές όπως τα Office 365 ή Salesforce και σε ιδιωτικά ή δημόσια περιβάλλοντα cloud στα Amazon Web Services (AWS) και Microsoft Azure.

Οι ομάδες IT έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν αυτό που ονομάζουμε «ο απανταχού οργανισμός»: όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια από οποιαδήποτε τοποθεσία, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή και να έχουν πρόσβαση σε πόρους όπου κι αν βρίσκονται.

3 βήματα για να προστατεύσετε τον απανταχού οργανισμό σας

Δεν θα κλειδώνατε ποτέ την μπροστινή πόρτα σας, θα αφήνατε την πίσω πόρτα ξεκλείδωτη και θα πιστεύατε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Πρέπει να προστατεύσετε όλες τις τοποθεσίες, όλες τις συσκευές και τους πόρους.

Ασφαλής συνδεσιμότητα

Είτε οι εργαζόμενοι σας συνδέονται από τον υπολογιστή τους στο οικιακό τους γραφείο ή από το εταιρικό γραφείο, είτε επισκέπτονται κάποιον πελάτη ή χρησιμοποιούν το Wi-Fi του ξενοδοχείου στην άλλη άκρη του κόσμου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε θέση να συνδεθούν με ασφάλεια.

Το VPN είναι μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη προσέγγιση που επέτρεπε στους χρήστες να συνδέονται εξ αποστάσεως για χρόνια. Αποδείχτηκε σωτήριο στην αρχή της πανδημίας, επιτρέποντας στους οργανισμούς να «μεταβούν» σε καθεστώς τηλεργασίας (εξ αποστάσεως εργασίας) μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Πολλοί οργανισμοί όμως αρχίσουν να θέλουν περισσότερα από όσα είχε σχεδιαστεί να προσφέρει το VPN. Το ZTNA (Zero Trust Network Access) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο VPN για απομακρυσμένη πρόσβαση. Το ZTNA επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται εύκολα με εταιρικούς πόρους από οποιαδήποτε τοποθεσία και ταυτόχρονα ενισχύει την ασφάλεια επαληθεύοντας διαρκώς τον χρήστη και επικυρώνοντας την υγεία και τη συμμόρφωση της συσκευής του.

Προστατεύστε όλες τις συσκευές

Για τον σημερινό «απανταχού οργανισμό», η προστασία πρέπει να λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή ή πλατφόρμα που ενδέχεται να χρειαστούν οι υπάλληλοί σας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιούν επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, φορητές συσκευές, Windows, macOS, Linux, Android, Chromebook και iOS.

Οι πλέον καταστροφικές απειλές στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν επιθέσεις υπό την καθοδήγηση κακόβουλων ανθρώπων, οι οποίοι συχνά εκμεταλλεύονται νόμιμα εργαλεία και διαδικασίες όπως είναι το PowerShell. Οι εισβολείς παρακάμπτουν προϊόντα και πρωτόκολλα ασφαλείας τροποποιώντας τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες τους (TTPs).

Για να αποτραπούν τέτοιες επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ανθρώπους, απαιτείται κυνήγι απειλών από ανθρώπους. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε μία λύση EDR (Endpoint Detection and Response) που σας παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να εκτελέσετε κυνήγι απειλών από την ίδια κονσόλα που χρησιμοποιείται και για τη διαχείριση την προστασία endpoint σας ή μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ειδικών μέσω μίας υπηρεσίας Managed Detection and Response.

Προστατεύστε όλους τους πόρους

Όσον αφορά την προστασία του «απανταχού οργανισμού», είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα δεδομένα και τα workloads που είναι απαραίτητα για την εργασία των ανθρώπων σας και ταυτόχρονα τα δίκτυα που χρησιμοποιούν.

Ενδέχεται να χρησιμοποιείτε διακομιστές εσωτερικά, cloud-based εφαρμογές ή να φιλοξενείτε πόρους σε ιδιωτικά και δημόσια περιβάλλοντα cloud σε AWS, Azure ή GCP. Ενδεχομένως και να κάνετε όλα τα παραπάνω. Όποια και αν είναι η δική σας κατάσταση, χρειάζεστε:

  • Προστασία διακομιστή νέας γενιάς για cloud, on-premises ή υβριδικού φόρτου εργασίας περιβάλλοντα.
  • Ισχυρή προστασία gateway με ένα firewall που προστατεύει cloud-based και on-premises περιβάλλοντα.

Ώρα να φτιάξετε… λεμονάδα

Ένα παλιό ρητό λέει: «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα». Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει σήμερα ο κλάδος των επιχειρήσεων ακολουθώντας την τάση «Απανταχού Οργανισμός».

Αποδεικνύεται ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι κερδοφόρα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το προσωπικό καθώς φέρνει μικρότερο λειτουργικό κόστος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Η Sophos μπορεί να σας βοηθήσει και με τους τρεις βασικούς πυλώνες της ασφαλούς τηλεργασίας: ασφαλή συνδεσιμότητα, προστατευμένες συσκευές και ασφαλείς πόρους.

Επιπλέον, η ζωή για τις πολυάσχολες -και πολλές φορές απομακρυσμένες- ομάδες IT γίνεται επίσης απλούστερη: όλη η προστασία της Sophos είναι διαχειρίσιμη μέσω της πλατφόρμας Sophos Central. Μάλιστα, οι πελάτες που χρησιμοποιούν το σύστημα ασφαλείας της Sophos αναφέρουν 50% μείωση στον φόρτο εργασίας για τις ομάδες IT τους.

Για να μάθετε περισσότερα για το πως η Sophos μπορεί να σας βοηθήσει στο ζήτημα της ασφαλούς εξ αποστάσεως εργασίας, διαβάσετε το whitepaper «Securing the Anywhere Organization».

Πηγή: Sophos