ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας δικτύου για την εορταστική περίοδο

Έφτασε η περίοδος που πολλοί άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου ανυπομονούν να περάσουν χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από την εργασιακή καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της δουλειάς.

Αυτή όμως την περίοδο περιμένουν πως και πως οι κακόβουλοι φορείς και οι κυβερνοεγκληματίες καθώς θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι πολλά δίκτυα χρησιμοποιούνται λιγότερο και ελέγχονται λιγότερο κατά την περίοδο των διακοπών. Οι επιθέσεις ransomware, για να δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα, συνήθως αυξάνονται αυτή την εποχή του χρόνου.

Έχοντας το παραπάνω κατά νου, ακολουθούν ορισμένες γρήγορες και εύκολες βέλτιστες πρακτικές για την καλύτερη προστασία του δικτύου σας ενώ αφιερώνετε στον εαυτό σας τον χρόνο που του αξίζει.

1.Απενεργοποιήστε όσα συστήματα δεν είναι απαραίτητα

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για κάθε σύστημα που προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση RDP, καθώς χρησιμοποιείται συχνά από τους κυβερνοεγκληματίες και τους hackers ως σημείο εισόδου ή ως εργαλείο για «πλάγια μετακίνηση» (lateral movement) εντός του δικτύου. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τις συσκευές IoT. Αν δεν είναι απαραίτητες και δεν χρειάζονται σε κάτι, είναι καλύτερο να τις απενεργοποιήσετε για τη περίοδο των διακοπών. Αν είναι απαραίτητο οπωσδήποτε να έχετε ορισμένα συστήματα με ενεργοποιημένη την πρόσβαση RDP, πραγματοποιήστε διπλό έλεγχο, και στη συνέχεια… τριπλοτσεκάρετε την ασφάλεια των συστημάτων.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, λάβετε σοβαρά υπόψη σας το ZTNA για να προστατεύσετε και να διασφαλίσετε την πρόσβαση στα συστήματα RDP και σε άλλες εφαρμογές σας. Στην πραγματικότητα, οι διακοπές ίσως είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε μία δωρεάν δοκιμή του Sophos ZTNA για εσάς και την ομάδα σας. Αν όχι, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι τυχόν λύσεις RDP προστατεύονται με έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για να αποτρέψετε την περίπτωση να γίνουν brute-forced ή να κλαπούν διαπιστευτήρια, κάτι που βεβαίως θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

2.Ενημερώστε κάθε firmware της δικτυακής υποδομής ή του τείχους προστασίας

Αν έχετε στη διάθεση σας ένα firewall της Sophos, λάβετε υπόψη σας ότι πρόσφατα διατέθηκε η έκδοση 19.5 η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από βελτιώσεις ασφαλείας, απόδοσης και πολλά νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως:

  • Κρυπτογραφημένη επιθεώρηση κυκλοφορίας Xstream FastPath TLS
  • Εξισορρόπηση φορτίου SD-WAN
  • Βελτιώσεις απόδοσης VPN
  • Βελτιώσεις υψηλής διαθεσιμότητας
  • Νέα ενσωμάτωση Azure AD για ασφαλή σύνδεση
  • Και πολλα άλλα!

Ανεξάρτητα από τον προμηθευτή που προτιμάτε και συνεργάζεστε, βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας και άλλες συσκευές στη δικτυακή υποδομή σας, όπως VPN concentrators, switches και άλλες συσκευές «τρέχουν την τελευταία έκδοση του firmware, καθώς συχνά οι πιο πρόσφατες εκδόσεις περιέχουν σημαντικές διορθώσεις για γνωστά τρωτά σημεία, κενά ασφαλείας και ευπάθειες.

3.Καλέστε την υπηρεσία Sophos Rapid Response αν βρεθείτε αντιμέτωποι με επίθεση

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο περιστατικό έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των γιορτών (ή οποιαδήποτε στιγμή), μπορείτε να αξιοποιήσετε την υπηρεσία ταχείας απόκρισης της Sophos (Sophos Rapid Response) με πάγια χρέωση. Η ομάδα της Sophos που αποτελείται από ειδικούς ανταποκριτές συμβάντων θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε, να περιορίσετε και να εξαλείψετε ενεργές απειλές και να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη των εισβολέων από το δίκτυό σας. Είτε πρόκειται για μόλυνση, παραβίαση ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση που προσπαθεί να παρακάμψει τους ελέγχους ασφαλείας σας, η ομάδα της Sophos τα έχει δει όλα και τα έχει σταματήσει όλα. Το Sophos Rapid Response είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων των διακοπών.

Κατεβάστε το whitepaper της Sophos με τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας δικτύου

Για την πλήρη λίστα με τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας δικτύου για την προστασία του δικτύου σας από το ransomware, μπορείτε να κατεβάσετε το νέο whitepaper της Sophos. Σας ευχόμαστε καλές –και ασφαλείς– διακοπές!

Πηγή: Sophos