Οι προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια στον τομέα της εκπαίδευσης συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε όγκο όσο και σε πολυπλοκότητα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν πρωταρχικό στόχο επίθεσης λόγω του τεράστιου όγκου ευαίσθητων δεδομένων που διατηρούν, από προσωπικές πληροφορίες για το προσωπικό και τους μαθητές έως πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα. Πρόσφατα, η επιφάνεια επίθεσης του κλάδου μάλιστα αυξήθηκε περαιτέρω, εν μέρει από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, την αύξηση της χρήσης συνεργατικών εφαρμογών, την αύξηση της χρήσης μεθόδων απομακρυσμένης πρόσβασης και τον τεράστιο αριθμό συσκευών και την ποικιλία των λειτουργικών συστημάτων στο δίκτυο.
Η κλίμακα της πρόκλησης αποδεικνύεται και από τη συχνότητα των επιθέσεων ransomware στην εκπαίδευση που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το 56% των σχολών κατώτερης εκπαίδευσης και το 64% των σχολών και των οργανισμών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν από ransomware το 2021, όταν έναν χρόνο πριν το ποσοστό βρισκόταν στο 44%. Γενικότερα, σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί ανέφεραν αύξηση στον όγκο, στην πολυπλοκότητα και στον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων κατά το προηγούμενο έτος. Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ.
Ο τομέας της εκπαίδευσης αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις
Οι εξελισσόμενες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες των επιτιθέμενων (TTP) και ο αναπτυσσόμενος επαγγελματισμός στη βιομηχανία του κυβερνοεγκλήματος είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις στο σημερινό περίπλοκο τοπίο απειλών. Ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες επιδεινώνουν περαιτέρω τις προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της εκπαίδευσης:
- Οι μαθητές και το προσωπικό χρειάζονται 24/7 πρόσβαση σε διαδικτυακές πύλες μέσω πολλαπλών συσκευών.
- Οι σχολικές περιφέρειες και τα πανεπιστήμια πρέπει να επιτρέψουν την ασφαλή ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, του ψηφιακού διδακτικού περιεχομένου, των οικονομικών συναλλαγών και πολλών άλλων σε διαφορετικά τμήματα και ιστοσελίδες.
- Ο αριθμός των ιδιωτικών και σχολικών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των τεχνολογιών και των εφαρμογών για την εκπαίδευση.
- Τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται σε εργαλεία συνεργατικότητας και διαμοιρασμού/κοινής χρήσης δεδομένων δημιουργούν τυφλά σημεία για τις τεχνολογίες προστασίας, επιτρέποντας στους κυβερνοεγκληματίες να εκτελούν κακόβουλες δραστηριότητες περνώντας απαρατήρητοι, όπως είναι η κάλυψη εργασιών εξαγωγής δεδομένων και η απόκρυψη της κίνησης (δεδομένων) command-and-control.
- Τα σχολεία πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και να διατηρούν την ασφάλεια των μαθητών κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
- Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν ενεργά να εκμεταλλευτούν τη χρήση τεχνολογιών που βασίζονται στο υπολογιστικό/αποθηκευτικό νέφος καθώς οι πρακτικές κυβερνοασφάλειας είναι λιγότερο δοκιμασμένες/καθιερωμένες από ότι στα παραδοσιακά περιβάλλοντα εσωτερικής εγκατάστασης.
Η Sophos μπορεί να βοηθήσει
Κατεβάστε το whitepaper της Sophos με την ονομασία «Cybersecurity Guide for Educational Institutions» για να μάθετε πως μπορεί η Sophos να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι πιο κοινές προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο εκπαιδευτικός τομέας σήμερα.
Η υπηρεσία Sophos MDR είναι μία πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία, διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, η οποία παρέχεται από μηχανικούς και αναλυτές που εξειδικεύονται στον εντοπισμό απειλών και στην απόκριση στην περίπτωση προηγμένων κυβερνοεπιθέσεων, τις οποίες οι τεχνολογικές λύσεις από μόνες τους δεν μπορούν να αποτρέψουν. Ως ο πιο αξιόπιστος πάροχος MDR στον κόσμο και με πολλές εκατοντάδες πελατών στον εκπαιδευτικό κλάδο, η Sophos έχει απαράμιλλο βάθος και εύρος τεχνογνωσίας όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός τομέας. Το Sophos MDR εφαρμόζει διδάγματα από την υπεράσπιση ενός εκπαιδευτικού οργανισμού σε όλους τους υπόλοιπους στον κλάδο, δημιουργώντας «κοινοτική ασυλία» και ενισχύοντας τις άμυνες όλων.
«Οι pen testers έμειναν σοκαρισμένοι που δεν μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να εισέλθουν. Σε αυτό το σημείο γνωρίζαμε πλέον ότι μπορούσαμε να εμπιστευτούμε απόλυτα την υπηρεσία της Sophos».
University of South Queensland
«Από τότε που εφαρμόσαμε την υπηρεσία της Sophos, καταφέραμε να εξοικονομήσουν πολλές εργατοώρες, που επέτρεψαν στις ομάδες μας να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες για την αύξηση της ικανοποιήσεις των μαθητών μας».
London South Bank University
«Η ομάδα της Sophos λειτουργεί ως ο τερματοφύλακάς μας, κάθεται πίσω μας με τα σύνολα δεξιοτήτων της και μας διαβεβαιώνει ότι καλύπτει τα νώτα μας».
Inspire Education Group
Το Sophos ZTNA εξαλείφει τους ευάλωτους VPN clients, παρέχοντας τη δυνατότητα να προσφέρετε ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε πόρους για τους απομακρυσμένους χρήστες που ορίζονται από τις πολιτικές σας. Καταργεί την ενυπάρχουσα/υπονοούμενη εμπιστοσύνη στις εφαρμογές, στους χρήστες και στις συσκευές του περιβάλλοντός σας, επιτρέποντας την τμηματοποιημένη πρόσβαση στα συστήματα και στους πόρους σας αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται.
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ασφαλούς πρόσβασης της Sophos (Sophos Secure Access Portfolio) δίνει τη δυνατότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνδέουν απομακρυσμένα γραφεία και παραρτήματα, να παρέχουν πρόσβαση σε κρίσιμες εφαρμογές νέφους και SaaS όπως τα Dropbox Education, G Suite, ClassDojo και άλλες και να μοιράζονται δεδομένα και πληροφορίες μεταξύ τοποθεσιών. Περιλαμβάνει:
- Sophos ZTNA για υποστήριξη ασφαλούς πρόσβασης σε εφαρμογές.
- Remote Ethernet συσκευές Sophos SD-RED για την ασφαλή επέκταση του δικτύου σας σε τοποθεσίες υποκαταστημάτων και απομακρυσμένες συσκευές.
- Σημεία πρόσβασης Sophos Wireless για εύκολη και ασφαλή ασύρματη δικτύωση
- Sophos Switches για ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο (LAN).
Επιπλέον, για την απλοποίηση της διαχείρισης, τα πάντα είναι διαχειριζόμενα μέσω μίας ενιαίας πλατφόρμας ασφάλειας που βασίζεται στο νέφος, την Sophos Central.
Μιλήστε με έναν ειδικό
Για να μάθετε περισσότερα και να συζητήσετε το πως μπορεί η Sophos να σας βοηθήσει, επικοινωνήστε με τον αντιπρόσωπο της Sophos ή ζητήστε να σας καλέσουν οι ειδικοί μας σε θέματα ασφάλειας.
Πηγή: Sophos