ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Keeper. Τι είναι ένας κωδικός 2FA;

Ένας κωδικός 2FA -που σημαίνει κωδικός ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων ή Two-Factor Authentication- είναι μια μορφή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA, Multi-Factor Authentication) που απαιτεί έναν παραγόμενο κωδικό ως πρόσθετο παράγοντα επαλήθευσης πέρα από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Για παράδειγμα, κατά την είσοδο σε έναν λογαριασμό, αντί να εισάγετε μόνο τα διαπιστευτήριά σας, θα πρέπει επίσης να παρέχετε μια δεύτερη μέθοδο επαλήθευσης, εισάγοντας έναν κωδικό από μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας (Authenticator) ή έναν κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας μέσω μηνύματος κ.ά. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κωδικούς 2FA και πως μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για την προστασία των λογαριασμών σας. 

Πως λειτουργούν οι κωδικοί 2FA 

Πριν κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των κωδικών 2FA, θα πρέπει πρώτα να μάθετε για τους δύο τύπους κωδικών 2FA. Ο πρώτος τύπος είναι οι κωδικοί μίας χρήσης με βάση τον χρόνο (TOTP) και ο δεύτερος είναι οι κωδικοί μίας χρήσης που έχουν βάση τα μηνύματα SMS (OTP). 

Οι κωδικοί TOTP συνήθως δημιουργούνται από εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας. Οι κωδικοί αναδημιουργούνται κάθε 30-60 δευτερόλεπτα οπότε είναι διαφορετικοί κάθε φορά που τους χρησιμοποιείτε. Ορισμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης κωδικών TOTP ώστε να μην χρειάζεστε ξεχωριστή εφαρμογή. Όταν χρησιμοποιείτε κωδικούς TOTP, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μόλις λήξει ο καθορισμένος χρόνος τους, οι κωδικοί παύουν να ισχύουν (λήγουν) οπότε είναι απαραίτητο πάντα να εισάγετε τον πιο πρόσφατο κωδικό που εμφανίζεται. 

Οι κωδικοί OTP αποστέλλονται μέσω γραπτού μηνύματος SMS. Τυπικά, λαμβάνετε τέτοια μηνύματα κειμένου όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και έχετε ήδη εισάγει σωστά τα διαπιστευτήριά σας. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας, θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό που λάβατε μέσω γραπτού μηνύματος για να επαληθεύσετε την ταυτότητα σας. 

Γιατί να χρησιμοποιείτε κωδικούς 2FA; 

Πρέπει να χρησιμοποιείτε κωδικούς 2FA για να προσθέσετε ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας και να είστε προστατευμένοι σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων. 

Πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας 

Οι κωδικοί επαλήθευσης της ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), όπως και κάθε άλλος τύπος MFA, παρέχουν στους λογαριασμούς σας ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Σε περίπτωση που κάποιος βρει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας ή τον παραβιάσει λόγω αδύναμων πρακτικών δημιουργίας ή χρήσης κωδικών πρόσβασης, η πρόσθετη απαίτηση για κωδικό 2FA θα τον εμποδίσει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δει τους κωδικούς 2FA -εσείς είστε οι μόνοι που μπορείτε να τους δείτε. 

Συνίσταται ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε περισσότερους από δύο παράγοντες ελέγχου ταυτότητας για τους λογαριασμούς σας, ώστε να προσθέσετε αυτό το κρίσιμης σημασίας πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. 

Προστασία σε περίπτωση δημόσιας παραβίασης δεδομένων 

Οι δημόσιες παραβιάσεις δεδομένων είναι εξαιρετικά συχνές και συχνά οδηγούν στη διαρροή και τη δημοσιοποίηση δεδομένων πελατών στον σκοτεινό Ιστό. Αυτές οι παραβιάσεις εκθέτουν συνήθως προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης πελατών (PII) και διαπιστευτήρια σύνδεσης. Σε περίπτωση που τα διαπιστευτήριά σας εμπλακούν σε κάποια δημόσια παραβίαση δεδομένων, η ύπαρξη του κωδικού 2FA στο λογαριασμό σας θα αποτρέψει τον παράγοντα απειλής ή τον κυβερνοεγκληματία από την να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν. 

Πως μπορώ να λάβω έναν κωδικό 2FA; 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να λάβετε κωδικούς 2FA και ορισμένοι είναι πιο ασφαλείς από άλλους. 

Εφαρμογές αυθεντικοποίησης 

Οι εφαρμογές αυθεντικοποίησης είναι εφαρμογές που κατεβάζετε στο κινητό σας. Το Google Authenticator και το Microsoft Authenticator είναι δύο παραδείγματα εφαρμογών αυθεντικοποίησης. Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή αυθεντικοποίησης θα πρέπει πρώτα να τη ρυθμίσετε με το λογαριασμό σας σαρώνοντας τον κωδικό ταχείας απόκρισης (QR) που σας παρέχεται. Μόλις ρυθμιστεί, κάθε φορά που θα συνδέεστε στον εν λόγω λογαριασμό, θα πρέπει πρώτα να εισάγετε τον κωδικό 2FA που δημιουργείται από την εφαρμογή αυθεντικοποίησης. Ο κωδικός 2FA που παρέχεται βασίζεται στο χρόνο, οπότε θα πρέπει να τον εισάγετε πριν τελειώσει ο χρόνος, ο οποίος συνήθως είναι συνήθως μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων. 

Μηνύματα SMS 

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να λάβετε κωδικούς 2FA είναι μέσω γραπτού μηνύματος SMS. Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο τρόπο λήψης κωδικών 2FA καθώς είναι και ο βολικότερος για τους χρήστες αν και ο λιγότερο ασφαλής. Οι επαγγελματίες από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας συνιστούν να μη χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο για τη λήψη κωδικών 2FA, επειδή είναι πιο ευάλωτοι στο να υποκλαπούν από κάποιον παράγοντα απειλής. 

Για παράδειγμα, αν πέσετε θύμα επίθεσης ανταλλαγής SIM, κατά την οποία ένας κακόβουλος χρήστης αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό σας και πάρει την κάρτα SIM και την τοποθετήσει στο δικό του κινητό, θα αρχίσει να λαμβάνει όλα τα μηνύματα κειμένου και τις τηλεφωνικές κλήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν επίσης σε θέση να λάβει και τους κωδικούς 2FA που αποστέλλονται μέσω γραπτού μηνύματος, τους οποίους αι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παραβιάσει τους λογαριασμούς σας. 

Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης 

Κάποιοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης επιτρέπουν τη δημιουργία κωδικών 2FA για χρήση με τους λογαριασμούς σας. Όταν ρυθμίζετε την μέθοδο 2FA για έναν λογαριασμό στην ίδια καταχώρηση με τα διαπιστευτήριά σας, ο κωδικός 2FA θα συμπληρώνεται αυτόματα μαζί με τα διαπιστευτήριά σας. Με απλά λόγια, οι κωδικοί 2FA και τα διαπιστευτήριά σας αποθηκεύονται μαζί στην ίδια τοποθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατεβάζετε διαφορετικές εφαρμογές για να έχετε πρόσβαση σε αυτά. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης κωδικών 2FA είναι ο Keeper Password Manager. 

Πως να ρυθμίσετε κωδικούς 2FA στο Keeper 

Το Keeper Password Manager είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης κωδικών 2FA στο θησαυροφυλάκιο κωδικών πρόσβασης (Keeper Vault). Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να ρυθμίσετε τους κωδικούς 2FA όταν χρησιμοποιείτε το Keeper:

  1. Συνδεθείτε στο Keeper Vault.
  2. Εντοπίστε την καταχώρηση για την οποία θέλετε να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε έναν κωδικό 2FA.
  3. Κάντε κλικ στη σχετική καταχώρηση/εγγραφή.
  4. Στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί επεξεργασίας στην επάνω δεξιά γωνία που μοιάζει με ένα μολύβι.
  5. Κάντε κλικ στο σημείο που λέει «Προσθήκη κωδικού δύο παραγόντων» (Add Two-Factor Code).
  6. Από εκεί, θα έχετε τη δυνατότητα να σαρώσετε έναν κωδικό QR ή να εισαγάγετε τον κωδικό που σας δόθηκε χειροκίνητα.
  7. Συνδεθείτε στο λογαριασμό για τον οποίο θέλετε να ρυθμίσετε τον κωδικό 2FA.
  8. Βρείτε την επιλογή για την ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στις ρυθμίσεις ασφαλείας σας (διαφέρει από πάροχο σε πάροχο και από λογαριασμό σε λογαριασμό).
  9. Αν χρησιμοποιείτε το Keeper Password Manager στο κινητό σας, σαρώστε τον κωδικό QR που εμφανίζεται κατά τη διαδικασία ρύθμισης. Αν χρησιμοποιείτε το Keeper Password Manager σε υπολογιστή τύπου desktop, ανεβάστε ένα στιγμιότυπο οθόνης του κωδικού QR ή εισάγετε τον κωδικό χειροκίνητα.

Μόλις ρυθμίσετε τον κωδικό 2FA στη σχετική καταχώρηση/εγγραφή, τα διαπιστευτήριά σας και ο κωδικός 2FA θα συμπληρώνονται αυτόματα όταν συνδέεστε στο λογαριασμό σας. Η αυτόματη συμπλήρωση του κωδικού 2FA όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο αλλά διασφαλίζει και ότι λαμβάνετε τον κωδικό 2FA με ασφάλεια, καθώς όλα όσα αποθηκεύονται στο Keeper Vault είναι κρυπτογραφημένα. Η δημιουργία και η αποθήκευση των κωδικών 2FA στο Keeper Password Manager απομακρύνει τον κίνδυνο να υποκλαπούν από παράγοντες απειλείς, χάκερς ή κυβερνοεγκληματίες.

Αν δεν χρησιμοποιείτε μέχρι τώρα κάποιον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, μπορείτε να ξεκινήσετε μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper Password Manager για να δείτε πόσο ασφαλής και βολική είναι η αποθήκευση και η δημιουργία των κωδικών 2FA.

Πηγή: Keeper Security