ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Keeper Security. Η διαχείριση κωδικών πρόσβασης είναι κρίσιμης σημασίας για τη στρατηγική κυβερνοασφαλείας σας

Από τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι τη παρακολούθηση των πολιτικών και των πρακτικών ασφαλείας μιας εταιρείας, τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αποτελούν ισχυρές λύσεις που προστατεύουν τις εταιρείες από τις απειλές στον κυβερνοχώρο και βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μάθετε για τους λόγους που μία λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι κρίσιμης σημασίας για τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας κάθε οργανισμού. 

Τι είναι η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας; 

Η στρατηγική κυβερνοασφάλειας αποτελεί είναι το σχέδιο που έχει «καταστρώσει» κάθε οργανισμός για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία, να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και να προστατευτεί από τις κυβερνοαπειλές. Σε μία αποτελεσματική στρατηγική κυβερνοασφάλειας έχουν ενσωματωθεί πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας και έχουν εφαρμοστεί λύσεις σε κάθε επίπεδο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Η βελτίωση της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας σας ξεκινά από τους υπαλλήλους 

Οι εργαζόμενοι συχνά αποθηκεύουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), σε υπολογιστικά φύλλα και σε άλλα μη κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά έγγραφα. Οι συγκεκριμένες μη ασφαλείς πρακτικές οφείλονται στο γεγονός ότι η απομνημόνευση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό αποτελεί μεγάλη πρόκληση. 

Κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν γενέθλια, διευθύνσεις, τα ονόματα των κατοικίδιων τους, την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα ή οποιονδήποτε αριθμητικό συνδυασμό που μπορεί εύκολα κάποιος να μαντέψει. Οι εργαζόμενοι -και οι χρήστες γενικότερα- συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια απομνημόνευσης μοναδικών κωδικών πρόσβασης και ξεκινούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης -ή κάποια παραλλαγή του- σε πολλούς διαφορετικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς. Ο κίνδυνος της επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης είναι πολύ μεγάλος στην περίπτωση που παραβιαστεί οποιοσδήποτε λογαριασμός καθώς οι κυβερνοεγκληματίες θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση και σε οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό που χρησιμοποιείται ο ίδιος κωδικός πρόσβασης. 

Τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αποτελούν εργαλεία κυβερνοασφάλειας που βοηθούν τους υπαλλήλους να δημιουργούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αποθηκεύουν σε ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό θησαυροφυλάκιο, το οποίο είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή τους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης καταργεί το βάρος της απομνημόνευσης πολλών κωδικών πρόσβασης και εξαλείφει τον κίνδυνο της επαναχρησιμοποίησης αδύναμων ή και όμοιων κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς λογαριασμούς, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο εταιρικούς λογαριασμούς και εταιρικά δεδομένα. 

Κάντε τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης μέρος της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας σας 

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώσουν τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης στη στρατηγική για την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο.

Παρέχει ορατότητα  

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ορατότητα στις πρακτικές κωδικών πρόσβασης των υπαλλήλων τους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης επιτρέπουν στους οργανισμούς να έχουν ορατότητα στην υγιεινή των κωδικών πρόσβασης και στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε παραβίαση δεδομένων. 

Παρέχει δυνατότητες ασφαλούς κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης 

Κάθε χρήστης μπορεί να μοιράζεται με ασφάλεια και ευκολία αρχεία κωδικών πρόσβασης με διαφορετικού επιπέδου άδειες χρήσης. Οι κοινόχρηστες πληροφορίες είναι πλήρως κρυπτογραφημένες όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και κατά τη μεταφορά τους, διασφαλίζοντας ότι το αρχείο δεν βρίσκεται εκτεθειμένο σε οποιοδήποτε σημείο. 

Αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων 

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων καθώς εξαλείφουν κοινά ζητήματα που σχετίζονται με τους κωδικούς πρόσβασης, όπως ο υπερβολικός χρόνος αναζήτησης κωδικών πρόσβασης, η επαναφορά των ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης και η επικοινωνία με το γραφείο υποστήριξης για την επαναφορά κάποιου κωδικού πρόσβασης. 

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης επιτρέπει στους υπαλλήλους να έχουν τον έλεγχο των κωδικών πρόσβασής τους και να χρησιμοποιούν έναν μοναδικό, τυχαίο και ισχυρότατο κωδικό πρόσβασης για κάθε ιστοσελίδα, σύστημα και εφαρμογή. Σε κάθε εργαζόμενο παρέχεται ένα ασφαλές cloud-based ψηφιακό θησαυροφυλάκιο για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης και άλλων κρίσιμης σημασίας πληροφοριών και δεδομένων όπως κλειδιών κρυπτογράφησης και ψηφιακών πιστοποιητικών. Επιπλέον, ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να δημιουργεί ισχυρούς, τυχαίους κωδικούς πρόσβασης και να τους συμπληρώνει αυτόματα για τους χρήστες, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και μειώνει φαινόμενα σύγχυσης και απογοήτευσης. 

Βελτιώνει τις διαδικασίες onboarding και offboarding 

Οι επιχειρήσεις αλλάζουν ασταμάτητα το εργατικό δυναμικό τους, με νέους υπαλλήλους να έρχονται ξεκινώντας εργασία και άλλους υπαλλήλους να μετακινούνται σε άλλα τμήματα ή να αποχωρούν από την εταιρεία. Είναι αδύνατο για τις ομάδες πληροφορικής να ενσωματώνουν, να συντηρούν και να καταγράφουν με χειροκίνητο ή μη αυτοματοποιημένο τρόπο όλες τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ασφάλειας των συστημάτων και τη συμμόρφωση με τα όποια πρότυπα υπάρχουν. Καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ενός οργανισμού, μία λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης διατηρεί ενημερωμένη την πρόσβασή. Και σε αυτό περιλαμβάνεται και το κλείδωμα ενός λογαριασμού κατά την αποχώρηση ενός υπαλλήλου και τη δυνατότητα μεταφοράς του θησαυροφυλακίου του σε έναν αξιόπιστο διαχειριστή. 

Βελτιώνει τις λύσεις SSO 

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μπορεί να βελτιώσει το Single Sign-On (SSO) καλύπτοντας κενά, όπως εφαρμογές παλαιού τύπου ή πλατφόρμες που δεν λειτουργούν με τη λύση SSO ενός οργανισμού. 

Βοηθά στην κάλυψη των απαιτήσεων συμμόρφωσης 

Οι λύσεις διαχείρισης κωδικών πρόσβασης -όπως το Keeper Password Manager- αποτελούν κλειδί για να είστε καλυμμένοι με τα παγκόσμια πρότυπα συμμόρφωσης και την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών για ισχυρές πολιτικές κυβερνοασφάλειας. Τα ισχυρά συστήματα υγιεινής και διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής InfoSec οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο.

Οι εταιρείες μπορούν να ξοδέψουν εκατομμύρια για την κυβερνοασφάλεια τους, και πολλές το κάνουν, αλλά ένας καθολικός διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα πρέπει να είναι η πρώτη επένδυση σας για μία εκπληκτική, προληπτική προστασία.

Πηγή: Keeper Security