ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Keeper Security. Πως να προστατεύσετε τον οικιακό σας υπολογιστή

Η προστασία του προσωπικού ή οικιακού σας υπολογιστή είναι δυνατή εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα: ρυθμίζοντας σωστά για παράδειγμα την ασφάλεια του δρομολογητή σας (router) και του τείχους προστασίας σας, εγκαθιστώντας λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, λαμβάνοντας τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και χρησιμοποιώντας έναν ικανό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αν ο οικιακός υπολογιστής χρησιμοποιείται από ολόκληρη την οικογένειά σας, η προστασία του είναι ακόμα σημαντικότερη καθώς θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τα δεδομένα και τις ταυτότητες των μελών της οικογένειάς σας ασφαλή από τους ιούς, το κακόβουλο λογισμικό και τους χάκερ.

Συνεχίστε το διάβασμα παρακάτω για να μάθετε γιατί ποιους λόγους είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον οικιακό σας υπολογιστή καθώς και τις οκτώ βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του από τις σημερινές κυβερνοαπειλές. 

Η σημασία της ασφάλειας του οικιακού σας υπολογιστή

Η προστασία του οικιακού σας υπολογιστή είναι εξαιρετικά σημαντική, κυρίως αν χρησιμοποιείται για εργασία ή την επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Σκεφτείτε τις τραπεζικές πληροφορίες, τους κωδικούς πρόσβασης, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις φωτογραφίες και τα αρχεία που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια κάποιου χάκερ, στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας δεν είναι επαρκώς προστατευμένος. Χωρίς κατάλληλη προστασία, οι χάκερ θα μπορούν ενδεχομένως να κλέψουν χρήματα, δεδομένα ή ακόμα και την ταυτότητά σας μέσω επιθέσεων phishing, παραβιασμένων λογαριασμών και μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό. 

8 βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του οικιακού σας υπολογιστή

Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους τρόπους τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε για να προστατεύσετε τον οικιακό σας υπολογιστή από χάκερ και άλλες κυβερνοαπειλές.

1.Ασφαλίστε το δρομολογητή σας

Για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τον οικιακό σας υπολογιστή, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τις σωστές ρυθμίσεις του δρομολογητή σας. Για αρχή, μπορείτε να προχωρήσετε σε ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης στον δρομολογητή σας, η οποία και θα διασφαλίσει ότι όλες οι πληροφορίες αποστέλλονται κωδικοποιημένες και οι μόνοι που μπορούν να τις αποκωδικοποιήσουν βρίσκονται στο οικιακό σας δίκτυο. Με ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση, χαρακτηριστικό που βελτιώνει δραματικά την ασφάλεια του δρομολογητή σας, αποτρέπετε τους χάκερς από το να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και την κλοπή των δεδομένων σας, ακόμα και αν βρίσκονταν μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.

Καλό θα είναι επίσης να ασφαλίσετε το δρομολογητή σας ορίζοντας έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για την πρόσβαση στην κονσόλα διαχείρισής του. Αν και οι περισσότεροι δρομολογητές διαθέτουν έναν προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης, είναι πολύ ασφαλέστερο να τον αλλάξετε επιλέγοντας έναν ισχυρό, μοναδικό κωδικό πρόσβασης για να ασφαλίσετε το δίκτυο και τις συσκευές σας, συμπεριλαμβανομένου και του οικιακού σας υπολογιστή. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή επιλέγοντας έναν κωδικό πρόσβασης που αποτελείται από τουλάχιστον 16 χαρακτήρες συνδυάζοντας κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και σύμβολά.

2.Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης

Εκτός από τη χρήση ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης για το δρομολογητή σας, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι ο οικιακός υπολογιστής σας προστατεύεται από έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Αν χρησιμοποιούν περισσότερα άτομα τον ίδιο υπολογιστή στο ίδιο νοικοκυριό, ιδανικό είναι να δημιουργήσετε ξεχωριστά προφίλ για το καθένα από αυτά ώστε να προστατεύσετε τόσο το απόρρητο όσο και τα δεδομένα τους. Κάθε χρήστης ή λογαριασμός θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό αλλά εύκολο στην αποστήθιση κωδικό πρόσβασης, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως κάποιες συνθηματικές φράσεις, ενσωματώνοντας ακρωνύμια και αποφεύγοντας κοινότυπες λέξεις που βρίσκονται σε λεξικά. Αν ο οικιακός υπολογιστής υποστηρίζει κάποιο βιομετρικό χαρακτηριστικό για σύνδεση, καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε όλους όσους βρίσκονται στο νοικοκυριό σας να χρησιμοποιούν το δακτυλικό τους αποτύπωμα ή ενδεχομένως την αναγνώριση προσώπου (Windows Hello, Face ID κ.ά.) για το ξεκλείδωμα του λογαριασμού τους. Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής τρόπος επαλήθευσης της ταυτότητάς κατά τη σύνδεση σε έναν υπολογιστή, επειδή οι χάκερ είναι αδύνατο να υποκλέψουν δακτυλικά αποτυπώματα ή το αναγνωριστικό προσώπου σας, καθώς είναι μοναδικά δικά σας.

3.Ενεργοποιήστε και ρυθμίστε το τείχος προστασίας σας

To τείχος προστασίας προστατεύει το οικιακό σας δίκτυo από εξωτερικές απειλές, όπως οι χάκερ, διαχειριζόμενο την εισερχόμενη και εξερχόμενη δικτυακή «κυκλοφορία». Τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα (OS) ενσωματώνουν τείχος προστασίας (λογισμικού) και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι οικιακοί δρομολογητές ενσωματώνουν κάποιο τείχος προστασίας που πρέπει να ενεργοποιήσετε και να ρυθμίσετε. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε και να ρυθμίσετε σωστά τα τείχη προστασίας που υπάρχουν στη διάθεση σας μέσω του λειτουργικού συστήματος του προσωπικού/οικιακού σας υπολογιστή και του δρομολογητή καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε σημαντικά την ασφάλεια και θα αποφύγετε πολλές κυβερνοαπειλές.

4.Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς

Το λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να εγκατασταθεί στον οικιακό σας υπολογιστή για να ανιχνεύει, να αποτρέπει και να εξαλείφει γνωστούς ιούς ή κακόβουλο λογισμικό προτού μολύνουν τη συσκευή σας ή άλλες συσκευές και υπολογιστές στο δίκτυό σας. Η εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς στον οικιακό σας υπολογιστή διατηρεί τα δεδομένα σας ασφαλή από μολύνσεις από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θα μπορούσε να υποκλέβει τα δεδομένα σας ή ακόμη και να κατασκοπεύει την διαδικτυακή δραστηριότητά σας. Η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός προγράμματος προστασίας από ιούς στον οικιακό σας υπολογιστή είναι απαραίτητη, επειδή οι χάκερ χρησιμοποιούν πλέον εξελιγμένες τεχνικές «μεταφόρτωσης» κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστές μέσω επιχειρήσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος σε μεγάλη κλίμακα και ενδέχεται τόσο εσείς όσο και τα μέλη της οικογένειάς σας να πέσετε θύματα.

5.Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού

Η εγκατάσταση της πλέον σύγχρονης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος και του λογισμικού στον οικιακό υπολογιστή σας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι πλέον πρόσφατες εκδόσεις -και των εφαρμογών- σας προστατεύουν από τις πιο πρόσφατες κυβερνοαπειλές. Με την εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων λογισμικού και ασφαλείας, ο οικιακός υπολογιστής σας θα είναι εξοπλισμένος με τις νεότερες λειτουργίες, τα επιδιορθωμένα κενά ασφαλείας και τα επιδιορθωμένα σφάλματα (patches) που θα αυξήσουν την ασφάλεια της συσκευής και των δεδομένων σας. Η ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων λογισμικού εξαλείφει την ανάγκη να θυμάστε να ενημερώνετε χειροκίνητα το λογισμικό του οικιακού σας υπολογιστή, διασφαλίζοντας ότι ο υπολογιστής διαθέτει τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων σας.

6.Δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Μπορείτε να προστατεύσετε τον οικιακό σας υπολογιστή λαμβάνοντας τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Αν δημιουργήσετε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, θα έχετε φυλαγμένο ένα αντίγραφο των σημαντικών αρχείων, φωτογραφιών και εγγράφων που θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε τον οικιακό σας υπολογιστή σε περίπτωση υποκλοπής, αστοχίας υλικού κ.ά. Καλό είναι να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας προληπτικά, τα οποία θα αποθηκεύετε σε ασφαλή τοποθεσία. Για παράδειγμα, αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας πέσει θύμα κάποιας απόπειρας ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και κακόβουλο λογισμικό μολύνει τον οικιακό σας υπολογιστή, ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τη μόλυνση από το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τα επαναφέρετε. Για να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για την αποθήκευση των δεδομένων σας εκτός της συσκευής σας ή να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία αποθήκευσης στο νέφος, όπως το iCloud, το Google Drive, το Microsoft OneDrive ή το Dropbox.

7.Χρήση διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης βοηθά σημαντικά στην προστασία του υπολογιστή και των προσωπικών σας δεδομένων, καθώς όλοι οι κωδικοί σας αποθηκεύονται σε ένα κρυπτογραφημένο θησαυροφυλάκιο που είναι μη προσβάσιμο από τους χάκερ. Αν μοιράζεστε τον οικιακό υπολογιστή με άλλα μέλη της οικογένειας, τότε καλό θα ήταν να επενδύσετε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως ο Keeper Family Password Manager, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει το δικό του ψηφιακό θησαυροφυλάκιο για τη δημιουργία, την αποθήκευση και την προστασία όλων των κωδικών πρόσβασης. Διατηρώντας τους κωδικούς πρόσβασης σε μια ιδιωτική, κρυπτογραφημένη τοποθεσία, ο οικιακός σας υπολογιστής θα είναι καλύτερα προστατευμένος από επιθέσεις που βασίζονται σε κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων «brute force» και του «γεμίσματος» διαπιστευτηρίων (stuffing).

8.Μάθετε να εντοπίζετε τις απόπειρες phishing

Δεν είναι απίθανό καθώς χρησιμοποιείτε τον οικιακό σας υπολογιστή, να στοχοποιηθείτε με απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), οι οποίες έχουν ως στόχο να σας εξαπατήσουν για να μοιραστείτε και να αποκαλύψετε ιδιωτικές πληροφορίες με χάκερ που υποδύονται άτομα που εμπιστεύεστε. Προστατέψτε τον οικιακό σας υπολογιστή μαθαίνοντας πως να εντοπίζετε και να διακρίνετε τις απόπειρες phishing με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις όποιες προειδοποιήσεις του παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας σχετικά με δυνητικά επικίνδυνα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Παρατηρήστε τυχόν επείγουσα γλώσσα ή απειλητικές συνέπειες σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές προσφορές σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ανεπιθύμητους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε οποιοδήποτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην απαντάτε σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν προσωπικές πληροφορίες.

Προστατεύστε τον οικιακό σας υπολογιστή από τρωτά σημεία

Ο οικιακός σας υπολογιστής περιέχει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν όχι μόνο εσάς, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού σας που τον χρησιμοποιούν. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τον προστατεύετε από κενά ασφαλείας, ευπάθειες και κυβερνοαπειλές ασφαλίζοντας τον δρομολογητή σας, ρυθμίζοντας το τείχος προστασίας, εγκαθιστώντας λογισμικό προστασίας από ιούς, ενεργοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού και χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασής σας ασφαλείς από τους χάκερ αποθηκεύοντάς τους σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης όπως το Keeper®, ο οποίος θα δημιουργεί, θα ενημερώνει και θα αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασής σας σε ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό θησαυροφυλάκιο.

Προχωρήστε σε μία δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Keeper® Password Manager για την προστασία των διαδικτυακών λογαριασμών σας και τη διατήρηση του οικιακού σας υπολογιστή ασφαλή και μακριά από τις κυβερνοαπειλές.

Πηγή: Keeper Security