ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Keeper Security. Πόσο ασφαλή είναι τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης;

Τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης προσφέρουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προστασίας και είναι ασφαλή στη χρήση. Ανάλογα το πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, ορισμένα προγράμματα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια από άλλα. Για να κατανοήσετε πλήρως την ασφάλεια των προγραμμάτων διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης.

Τι είναι ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης;

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι ένα εργαλείο κυβερνοασφάλειας που βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αποθηκεύουν με ασφάλεια σε ένα κρυπτογραφημένο θησαυροφυλάκιο. Το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης είναι ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται στη μνήμη τους ή σε μη ασφαλή μέσα αποθήκευσης για να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς τους. Ο μόνος κωδικός πρόσβασης που χρειάζεται να απομνημονεύσουν είναι ο κύριος κωδικός πρόσβασής τους, που αναλαμβάνει και τον ρόλο του κλειδιού για την είσοδο στο θησαυροφυλάκιο των κωδικών πρόσβασης τους.

Είναι πράγματι ασφαλείς οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Αν και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αναπτύσσονται για να είναι ασφαλείς, δεν αναπτύσσονται όλοι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης με βασικό γνώμονα να είναι ασφαλείς ή δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο βασικός λόγος που η ασφάλεια των προγραμμάτων διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αμφισβητήθηκε πρόσφατα έχει να κάνει με τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης LastPass. Το πρόγραμμα LastPass βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας μίας σειράς από παραβιάσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πρόσφατης παραβίασης.

Το πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης LastPass δεν απασχολεί για πρώτη φορά την επικαιρότητα εξαιτίας μίας παραβίασης. Το 2015, το LastPass υπέστη επίθεση που αποκάλυψε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών του και διάφορες άλλες πληροφορίες ασφαλείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους ασφαλέστερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, το LastPass δεν κρυπτογραφεί τις διευθύνσεις URL των ιστοσελίδων ή άλλα μεταδεδομένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση κλεμμένων πληροφοριών από κυβερνοεγκληματίες ή επιτήδειους για να προχωρήσουν σε στοχευμένες επιθέσεις σε χρήστες που συμμετείχαν στην παραβίαση.

Αν και το ιστορικό του LastPass μπορεί να είναι ανησυχητικό, υπάρχουν διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που δεν έχουν υποστεί κάποια επιτυχημένη επίθεση hacking ή κάποια παραβίαση –και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης εξακολουθούν να αποτελούν βέλτιστη πρακτική στον κυβερνοχώρο που προτείνεται από ειδικούς τόσο από τον βιομηχανικό κλάδο της πληροφορικής όσο και από τον κυβερνητικό τομέα. Η κατανόηση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας συγκεκριμένων διαχειριστών κωδικών πρόσβασης μπορεί να δώσει στους χρήστες την ηρεμία που χρειάζονται όταν γνωρίζουν ότι οι κωδικοί πρόσβασής τους είναι ασφαλείς. Έχετε στον νου σας το εξής: ένας καλός διαχειριστής κωδικών πρόσβασης προστατεύει τα δεδομένα του χρήστη, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.

Τι γίνεται με τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης των προγραμμάτων περιήγησης;

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης των προγραμμάτων περιήγησης στο Internet διαφέρουν από τους αυτόνομους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης για μία σειρά από λόγους. Ένας λόγος, συγκεκριμένα, είναι ότι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης δεν είναι τόσο ασφαλείς. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς λόγους.

  • Ένα παραβιασμένο πρόγραμμα περιήγησης θα οδηγήσει σε παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης. Αν η συσκευή σας μολυνθεί με κάποιο λογισμικό υποκλοπής/κατασκοπείας (π.χ. spyware), ένας κυβερνοεγκληματίας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε αποθηκεύσει στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Οι κωδικοί πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης των προγραμμάτων περιήγησης αποθηκεύονται σε απλό κείμενο, επομένως το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο κυβερνοεγκληματίας είναι να έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτούς και να τους δει.
  • Τα προγράμματα περιήγησης συχνά αφήνονται με τους λογαριασμούς συνδεδεμένους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποσυνδέονται από τα προγράμματα περιήγησής τους, επειδή απλώς είναι βολικότερο να παραμένουν συνδεδεμένοι. Αυτό ωστόσο ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς διευκολύνει οποιονδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στο πρόγραμμα περιήγησής σας χωρίς να κάνει σχεδόν το παραμικρό (αρκεί να έχει τη συσκευή σας). Αν η συσκευή σας κλαπεί -και δεν είναι κρυπτογραφημένη κ.λπ- τότε οι λογαριασμοί σας είναι ευάλωτοι σε κίνδυνο παραβίασης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης λόγω της εύκολης πρόσβασης που έχουν στους κωδικούς πρόσβασής τους. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ευκολία δεν σημαίνει πάντα ασφάλεια -και επομένως οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που ενσωματώνουν τα προγράμματα περιήγησης αποτελούν μία επικίνδυνη επιλογή για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος και ο πλέον αξιόπιστος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης;

Η πιο ασφαλής και αξιόπιστη λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι το Keeper Password Manager. Η Keeper Security είναι φανατική με τη προστασία δεδομένων και η λύση της σχεδιάστηκε με την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητά του από την πρώτη μέρα. Οι πελάτες ενημερώνονται πάντα για όλα τα βήματα που γίνονται για την ασφάλεια των δεδομένων τους καθώς και για όλες τις βελτιώσεις που γίνονται στη φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα.

Το μοντέλο κρυπτογράφησης μηδενικής εμπιστοσύνης (Zero-Trust) και μηδενικής γνώσης (Zero-Knowledge) του Keeper διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο και όλα τα δεδομένα στο θησαυροφυλάκιο ενός χρήστη προστατεύονται με πολλαπλά επίπεδα προστασίας και κρυπτογράφησης. Το Keeper Password Manager είναι επίσης η πλέον πιστοποιημένη, δοκιμασμένη και ελεγμένη πλατφόρμα ασφαλείας κωδικών πρόσβασης -κατέχει τις μακροβιότερες πιστοποιήσεις SOC 2 και ISO 27001 στον κλάδο.

Αυτό που διαφοροποιεί την πλατφόρμα της Keeper Security από εκείνες των ανταγωνιστών της, πέρα από το γεγονός ότι διαθέτει τις περισσότερες πιστοποιήσεις ασφαλείας, είναι ότι η εταιρεία εφαρμόζει ένα σύστημα κρυπτογράφησης πολλαπλών επιπέδων. Όλα τα περιεχόμενα σε ένα θησαυροφυλάκιο κρυπτογραφούνται όταν μεταφέρονται καθώς και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, συμπεριλαμβανομένων και των διευθύνσεων URL των ιστοσελίδων και άλλων μεταδεδομένων. Και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει για όλους τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση της Keeper Security στην προστασία δεδομένων και γιατί το Keeper Password Manager είναι η πιο ασφαλής λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που υπάρχει. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών για να αρχίσετε να προστατεύετε τους κωδικούς πρόσβασής σας με τον ασφαλέστερο και ισχυρότερο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης στην αγορά.

Πηγή: Keeper Security