ΠΡΟΪΟΝΤΑ

HelpSystems. 4 τρόποι χρήσης του SIEM σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι λύσεις Ασφαλείας Πληροφοριών και Διαχείρισης Συμβάντων (SIEM) θεωρούνται συχνά ως αναγκαιότητα κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τεραστίου μεγέθους περιβάλλοντα για παρακολούθηση και τον εντοπισμό απειλών για την ασφάλεια τους. Το παραπάνω ωστόσο ίσχυε τη περασμένη δεκαετία, στις πρώτες ημέρες της εμφάνισης των λύσεων SIEM στην αγορά. Στις μέρες μας πλέον, οι επιχειρησιακές υποδομές πληροφορικής είναι αρκετά -και γίνονται ακόμα περισσότερο- πολυσύνθετες καθώς το τοπίο απειλών εξακολουθεί να αλλάζει και να εξελίσσεται. Σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMB) αγωνίζονται να διαχειριστούν χειροκίνητα την ασφάλεια των περιβαλλόντων πληροφορικής τους. Όμως πως ακριβώς μπορεί σήμερα μία μικρομεσαία επιχείρηση να επωφεληθεί από μία λύση SIEM; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

1.Οι λύσεις SIEM ιεραρχούν και κλιμακώνουν αποτελεσματικά τις απειλές.

Μία παραβίαση ενδέχεται να αποδειχτεί καταστροφική για κάθε οργανισμό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 60% των μικρών επιχειρήσεων αναγκάζονται να κλείσουν εντός έξι μηνών μετά από μία επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση. Η γρήγορη ανίχνευση για την αποτροπή μίας επίθεσης ή η μείωση του χρόνου παραμονής των επιτιθέμενων εντός του εταιρικού δικτύου είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της ζημιάς και των συνεπειών της. Τα προϊόντα SIEM είναι γνωστά για την ικανότητα που έχουν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν απειλές σε πραγματικό χρόνο. Μόλις εντοπίσει μία απειλή, το SIEM μπορεί ακολούθως να «αξιολογήσει» και να ιεραρχήσει την επικινδυνότητα της και να κλιμακώσει το συμβάν ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ειδοποιηθεί γρήγορα το σωστό άτομο. Επιπλέον, ορισμένες λύσεις SIEM κανονικοποιούν τα δεδομένα σε γλώσσα που μπορεί να είναι αναγνώσιμη και κατανοητή, ώστε οι ομάδες ασφαλείας να μην χρειάζεται να χάνουν χρόνο «μεταφράζοντας» και εκτιμώντας τι μπορεί να σημαίνει το συγκεκριμένο συμβάν. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να συσχετίζουν μεταξύ τους γεγονότα, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες-context που αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για την διερεύνηση και την ανάλυση της απειλής.

2.Οι λύσεις SIEM μειώνουν την κόπωση από τον υπερβολικό αριθμό συναγερμών.

Συχνά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τόσο πολύπλοκα περιβάλλοντα όσο και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οποιοσδήποτε οργανισμός σήμερα απαιτεί πλέον ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο -λύσεων- για τη διαχείριση ακόμη και των πλέον βασικών καθημερινών λειτουργιών. Και αυτό έγινε ακόμα πιο φανερό με την αύξηση της υϊοθέτησης της τηλεργασίας. Με κάθε στοιχείο που έρχεται να προστεθεί σε μία υποδομή έρχονται και νέοι φορείς πιθανών απειλών και περισσότερες ειδοποιήσεις/ συναγερμοί για συμβάντα ασφαλείας. Ακόμη και μικροί οργανισμοί μπορούν να καταλήξουν με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ειδοποιήσεις για συμβάντα ασφαλείας σε καθημερινή βάση. Και με τόσες πολλές ειδοποιήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη που ορισμένοι επικίνδυνοι παράγοντες, φορείς απειλών ή ακόμα και η ύποπτη συμπεριφορά ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητα.

Αντί να εξετάζετε ένα, ένα και χειροκίνητα τέτοια συμβάντα, μία λύση SIEM σας δίνει τη δυνατότητα να φιλτράρετε τις ειδοποιήσεις, ώστε να λαμβάνετε μόνο τις ειδοποιήσεις που θέλετε. Μάλιστα μία λύση SIEM σας επιτρέπει ακόμα και να προσαρμόσετε όπως επιθυμείτε τα συγκεκριμένα φίλτρα για κάθε ροή δεδομένων, καθώς ένα συμβάν μπορεί να υποδηλώνει μία σημαντική απειλή σε μία συσκευή και σε μία άλλη να είναι ένα εντελώς αθώο γεγονός. Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται ότι όχι μόνο λαμβάνετε μικρότερο αριθμό ειδοποιήσεων, αλλά και ότι οι ειδοποιήσεις είναι αυτές που αξίζει να δώσετε σημασία και να εξετάσετε.

3.Οι λύσεις SIEM συγκεντροποιούν την ασφάλεια.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να έχουν περιορισμένο προσωπικό, επομένως είναι σημαντικό να διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις μικρότερες ομάδες ασφαλείας τους να λειτουργούν εξυπνότερα. Οι περισσότερο σύνθετες υποδομές δεν παράγουν απλώς εκατοντάδες συμβάντα ασφαλείας αλλά τα παράγουν και σε διαφορετικά σημεία. Γνωρίζατε ότι κρίσιμης σημασίας ειδοποιήσεις ενδέχεται να παραβλεφθούν ή να παραλειφθούν επειδή απλώς υπάρχουν πάρα πολλές κονσόλες για να ελεγχθούν; Ένα SIEM μπορεί να ενοποιήσει οποιονδήποτε αριθμό ροών δεδομένων για να σας προσφέρει μία μοναδική πηγή αλήθειας. Συνήθως, ένα SIEM διαθέτει μία κονσόλα ελέγχου που μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες σας, με «πίνακες οργάνων» ή οθόνες που παρέχουν λεπτομέρειες που θα επιλέξετε οι ίδιοι. Ορισμένα εργαλεία SIEM, όπως το Event Manager, επιτρέπουν ακόμη και την ενσωμάτωση μοναδικών ή ασυνήθιστων πηγών δεδομένων, όπως εφαρμογές τρίτων, για την πλήρη συγκεντροποίηση της παρακολούθησης της ασφάλειάς σας.

4.Οι λύσεις SIEM αποτελούν σημαντική βοήθεια στις προσπάθειες συμμόρφωσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν εξαιρούνται από τους κανονισμούς ασφάλειας προσωπικών δεδομένων όπως είναι οι PCI-DSS, SOC, CMMC και βεβαίως ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας των Δεδομένων (GDPR). Τα προϊόντα SIEM διαθέτουν διάφορα χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό να παραμείνει συμμορφωμένος με τους κανονισμούς. Για παράδειγμα, η νομοθεσία PCI DSS απαιτεί τη διατήρηση αρχείων καταγραφής συμβάντων για οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη ή διαγραφή σε έναν λογαριασμό root, πράγματα που μπορεί να επισημάνει μία λύση SIEM. Επιπλέον, τα SIEM παρέχουν λεπτομερή ίχνη ελέγχου και μπορούν να δημιουργήσουν αναφορές ως αποδεικτικά συμμόρφωσης σε ελεγκτές ή εκπροσώπους ελεγκτικών ή ρυθμιστικών αρχών.

Επιλέγοντας το σωστό SIEM για τη μικρομεσαία επιχείρησή σας

Δεδομένου ότι πολλά προϊόντα SIEM είναι προσανατολισμένα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενδέχεται να μην είναι πάντα κατάλληλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αρκετά πιο περιορισμένους προϋπολογισμούς. Παρόλα αυτά, υπάρχει ποικιλία «μεσαίων» λύσεων SIEM στην αγορά οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και παρέχουν καλύτερο value από ορισμένες επιλογές βαρέων βαρών και χωρίς την υπερβολική πολυπλοκότητα που συνοδεύει τις τελευταίες.

Μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε είναι το Event Manager. Το Event Manager είναι μια απλοποιημένη λύση SIEM που είναι απλούστερη από άποψη διαχείρισης συγκριτικά με μία επιχειρησιακής-κλάσης λύση, ωστόσο εξακολουθεί να έχει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που απαιτούνται για την απρόσκοπτη κλιμάκωση του παράλληλα με την ανάπτυξη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής παρακολούθησης, της γρήγορης ανταπόκρισης σε συμβάντα και τις ενσωματωμένες (built-in) και προσαρμοσμένες ενσωματώσεις. Επιπλέον, το Event Manager συνοδεύεται από μια ομάδα ειδικών στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στο deployment και στο tuning για την βέλτιστη απόδοση και λειτουργία του. Τέλος, το μοντέλο τιμολόγησης του Event Manager εξασφαλίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς απροσδόκητα «εκπλήξεις» στο κόστος. Αν και πολλές λύσεις SIEM χρεώνουν ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων που επεξεργάζονται, κάτι που μπορεί να γίνει απρόβλεπτο και δαπανηρό, το Event Manager χρησιμοποιεί μία προβλέψιμη τιμολόγηση βάσει συσκευής.

Ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλέξετε, ένα SIEM μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση να αποκτήσει την πολυπόθητη ορατότητα στο περιβάλλον της, παρέχοντας πληροφορίες για την πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας εταιρικά δεδομένα και περιουσιακά στοιχεία και μειώνοντας τον κίνδυνο παραβίασης της ασφάλειας.

Πηγή: HelpSystems