ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto. Τι είναι το SaaS (Software as a Service); (Μέρος 1)

Το SaaS σημαίνει «Λογισμικό ως Υπηρεσία» και είναι μία cloud-based υπηρεσία πληροφορικής. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο χρήσης και διάθεσης λογισμικού που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερο, ειδικά στο σημερινό τοπίο των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, ο πελάτης, δεν αγοράζει πλέον το λογισμικό με τον συμβατικό ή παραδοσιακό τρόπο, προμηθευόμενος για παράδειγμα μία άδεια χρήσης με το ανάλογο αντίτιμο, αλλά στην ουσία αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία πληρώνοντας κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο.

Πρόκειται επί της ουσίας για λογισμικό κατ’ απαίτηση (on-demand) στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης μέσω σύνδεσης στο Internet. Το SaaS είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους παροχής επιχειρησιακής-κλάσης λογισμικού σε επιχειρήσεις και καταναλωτές χάρη στα πολλαπλά οφέλη του, μεταξύ των οποίων είναι η επεκτασιμότητα, η ευχρηστία και το χαμηλό κόστος.

Καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν στη μετάβαση από την εργασία στα κεντρικά γραφεία τους -εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού- στην τηλεργασία, η αξιοποίηση των πλατφορμών SaaS αποτέλεσε κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και για την επιχειρησιακή συνέχεια. Παρόλα αυτά, με την αύξηση των υπαλλήλων που εργάζονται εκτός γραφείου αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια εξαιτίας αυτής της απουσίας της ασφαλούς υποδομής ενός εταιρικού γραφείου. Για να βοηθήσουμε τους παρόχους διαχειριζομένων υπηρεσιών (MSPs) να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους που εργάζονται από το σπίτι (ή άλλο χώρο) από πιθανή απώλεια δεδομένων cloud, παρακάτω παραθέτουμε έναν οδηγό που θα βρείτε αρκετά χρήσιμο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το SaaS και πως μπορείτε να προστατευθείτε από πιθανές απειλές ασφαλείας.

SaaS εναντίον παραδοσιακού λογισμικού

Το SaaS είναι ένα μοντέλο διανομής λογισμικού όπου το λογισμικό και τα δεδομένα φιλοξενούνται σε μία κεντρική τοποθεσία. Ανάμεσα στα οφέλη χρήσης του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η παροχή ενός σταθερότερου περιβάλλοντος και η ευκολία της συντήρησης του λογισμικού τους.

Το παραδοσιακό λογισμικό τυπικά εγκαθίσταται στους υπολογιστές του ίδιου του πελάτη, τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο πελάτης. Παρέχει περισσότερο έλεγχο πάνω στο περιβάλλον, όμως την ίδια ώρα ο πελάτης είναι εκείνος που πρέπει να αναλάβει την εγκατάσταση των ενημερώσεων, τη λήψη και τη διαχείριση των αντιγράφων ασφαλείας καθώς και την εγκατάσταση νέου hardware εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τυπικά παραδείγματα εταιρειών SaaS

Υπάρχουν χιλιάδες πάροχοι ή προμηθευτές λογισμικού SaaS για να επιλέξετε, ωστόσο οι πιο δημοφιλείς είναι οι:

  • Google Workspace
  • Microsoft 365
  • Salesforce
  • Dropbox
  • Slack
  • Hubspot

Οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν κορυφαία παραδείγματα στη βιομηχανία SaaS και ουσιαστικά έχουν καθορίσει το πλαίσιο των επιτυχημένων Software as a Service εταιρειών. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν να εξετάζετε πάντα το ποιος λογοδοτεί για καθετί όταν πρόκειται για την επιλογή ενός προμηθευτή SaaS. Παρακάτω, θα βρείτε συγκεντρωμένες ορισμένες σπουδαίες συμβουλές από MSPs (παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών) σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε.

Τύποι λύσεων SaaS

  • Λογισμικό λογιστικής
  • Λογισμικό τιμολόγησης και αποδείξεων
  • Συνεργατικότητα
  • Λογισμικό Διαχείρισης Σχέσεων Πελατών (CRM).
  • Λογισμικό για μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Λογισμικό Προγραμματισμού Επιχειρησιακών Πόρων (ERP)
  • Λογισμικό Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR)
  • Αυτοματισμός Μάρκετινγκ
  • Λογισμικό Διαχείρισης Έργων
  • Και άλλα

Τα εργαλεία SaaS αφορούν κυρίως σε βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και συχνά εμπεριέχουν ευαίσθητα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, αποτελούν επίσης πρωταρχικούς στόχους για κυβερνοεπιθέσεις και hackers.

Ανακαλύψτε πως μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα της επιχείρησής σας με το Datto SaaS Protection.

Τι να αναζητήσετε σε μια επιχειρησιακή λύση SaaS

Όταν βρίσκεστε σε αναζήτηση της κατάλληλης τεχνολογίας SaaS για την προστασία των δεδομένων των πελατών σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει για τους σκοπούς σας. Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε:

1.Λογοδοσία (Ευθύνη)

Μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε, καθώς οι πάροχοι SaaS διασφαλίζουν ότι δεν θα χάσουν τα δεδομένα cloud των πελατών σας προσφέροντας ενσωματωμένες δυνατότητες εφεδρείας και άλλα μέτρα υψηλής διαθεσιμότητας. Παρόλα αυτά, οι πάροχοι SaaS δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επαναφορά δεδομένων στην περίπτωση που οι πελάτες σας τα χάσουν. Η Microsoft αποκαλεί το παραπάνω «Μοντέλο Κοινής Ευθύνης» όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

2.Ολοκληρωμένη προστασία

Ορισμένες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας SaaS προστατεύουν μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αρχεία και φακέλους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες λύσεις οι οποίες προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη κάλυψη. Όταν επιλέγετε ένα προϊόν backup (προϊόν δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας), αναζητήστε λύσεις που προσφέρουν προστασία για πράγματα όπως οι επαφές, οι κοινόχρηστοι δίσκοι, τα εργαλεία συνεργασίας και συνομιλίας και τα ημερολόγια. Οι λύσεις προστασίας SaaS που προσφέρουν αυτό το είδος κάλυψης είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας από τις λιγότερο ισχυρές προσφορές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ολοκληρωμένη προστασία SaaS

3.RPO/RTO

Ο στόχος σημείου ανάκτησης (RPO) και ο στόχος χρόνου ανάκτησης (RTO) αποτελούν επίσης ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Οι παραπάνω μετρήσεις αναφέρονται στο χρονικό σημείο στο οποίο μπορείτε να επαναφέρετε και στο πόσο γρήγορα μπορείτε να εκτελέσετε μια επαναφορά αντίστοιχα. Όταν πρόκειται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, τα παραπάνω εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και από το τι προστατεύεται συγκεκριμένα.

Οι λύσεις που προσφέρουν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας καλύπτουν το RPO, καθώς σας επιτρέπουν να προχωρήσετε σε ανάκτηση των δεδομένων σε ένα πρόσφατο χρονικό σημείο, ελαχιστοποιώντας την απώλεια δεδομένων. Όπως επισημάναμε παραπάνω, ακολουθώντας αυτή την τακτική, οι επαναφορές δεδομένων πραγματοποιούνται ταχύτερα και ευκολότερα καθώς μειώνεται το έργο που πρέπει να καταβάλετε χειροκίνητα για την εκτέλεση επαναφορών. Επιπλέον, επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

4.Ασφάλεια/Συμμόρφωση

Πολλοί MSPs εξυπηρετούν πελάτες σε κλάδους με σημαντικές απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας. Επομένως, η επιλογή μιας λύσης προστασίας SaaS που μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες είναι απολύτως απαραίτητη. Αναζητήστε προϊόντα που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε συμμόρφωση με τα πρότυπα αναφορών Service Organization Control (SOC 1/ SSAE 16 και SOC 2 Type II) τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες συμμόρφωσης των πελατών σας με τις νομοθεσίες HIPAA και GDPR.

Οι λύσεις που επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη διαχείριση της διατήρησης των δεδομένων ώστε να πληρούν τα πρότυπα συμμόρφωσης μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για χειροκίνητες παρεμβάσεις. Έτσι, απλοποιείται η διαχείριση και διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα των πελατών σας αποθηκεύονται και διατηρούνται για το σωστό χρονικό διάστημα.

5.Ανάπτυξη των επιχειρήσεων MSP

Καμία συζήτηση που σχετίζεται με την αξιολόγηση προϊόντων για MSPs (Πάροχοι Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών) δεν είναι πλήρης χωρίς να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε και σε επίπεδο τιμής που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε περιθώρια κέρδους για τις υπηρεσίες σας. Εξετάστε τα προϊόντα που προσφέρουν πλεονεκτήματα τιμολόγησης για MSPs, όπως εκπτώσεις με βάση τις πωλήσεις και ευέλικτη αδειοδότηση (licensing) τύπου «πληρώνετε για ότι χρησιμοποιείτε».

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα προϊόντα που αυξάνουν την αποδοτικότητα μπορούν επίσης να αυξήσουν και τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα καθώς απαιτούν λιγότερες χειροκίνητες παρεμβάσεις. Ενδέχεται επίσης να μπορείτε ή να θέλετε να προσφέρετε τη προστασία SaaS σε πακέτο (bundle) με τις υπηρεσίες SaaS που ήδη παρέχετε στους πελάτες σας – κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό για ορισμένους MSPs. Φυσικά, το παραπάνω δεν χρειάζεται να αποτελεί απαραίτητα μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης ενός προϊόντος ωστόσο αξίζει να ληφθεί υπόψη όταν κάνουμε λόγο για επιχειρηματική ανάπτυξη.

Για περισσότερες συμβουλές για το τι να αναζητήσετε σε μία επαγγελματική λύση προστασίας SaaS, κατεβάστε το ebook της Datto.