ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto. Πως οι MSPs μπορούν να προλαμβάνουν, να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στις επιθέσεις ransomware

Οι επιθέσεις ransomware κυριαρχούν στις επικεφαλίδες των ειδησεογραφικών τεχνολογικών ιστοσελίδων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) γνωρίζουν τον κίνδυνο του ransomware και πόσο σημαντικό είναι να έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο ανταπόκρισης στην περίπτωση που κάποιος από τους πελάτες τους επηρεαστεί από μία τέτοια επίθεση. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες για να λάβετε υπόψη σας, η καλύτερη πρακτική για να ακολουθήσετε είναι να εκπονήσετε μία στρατηγική πρόληψης, εντοπισμού και ανταπόκρισης στις επιθέσεις ransomware.

H Datto συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ταξίδι του ransomware και πως οι πάροχοι διαχειριζομένων υπηρεσιών (MSPs) μπορούν να προετοιμάσουν τους πελάτες τους σε ένα infographic που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Πως μπορούν οι MSPs να αποτρέψουν τις επιθέσεις ransomware;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει 100% σίγουρος τρόπος να αποφευχθεί μια επίθεση ransomware. Ακόμα και οι πλέον προστατευμένες και προετοιμασμένες επιχειρήσεις μπορούν να πέσουν θύματα ransomware. Παρόλα αυτά, οι MSPs μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες οι πελάτες τους (SMB) να πέσουν θύματα κάποιας επίθεσης ransomware.

Καταρχήν, εξοπλίστε τους πελάτες σας με μία λύση antivirus. Μπορεί αυτά τα εργαλεία να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο σε μια στρατηγική πρόληψης του ransomware. Αυτοματοποιήστε τη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα (patches). Όταν οι πάροχοι λογισμικού εντοπίζουν σφάλματα ή κενά ασφαλείας, δημοσιεύουν τις πληροφορίες προσφέροντας επιπλέον την κατάλληλη ενημέρωση κώδικα. Με την αυτοματοποιημένη ενημέρωση κώδικα, οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο ευάλωτες σε παραβιάσεις και exploits από κυβερνοεγκληματίες και κακόβουλους φορείς που γυρεύουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους τέτοια σφάλματα και κενά ασφαλείας. Επιπλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε εξειδικευμένα εργαλεία που έχουν δυνατότητες ανίχνευσης ransomware. Συχνά, οι επιθέσεις ransomware έχουν την ικανότητα να διεισδύσουν στα εταιρικά συστήματα χωρίς να εντοπιστούν. Ένας τρόπος για να βελτιώσετε δραστικά τις δυνατότητες πρόληψης ενάντια στο ransomware είναι να διαθέτετε εργαλεία που έχουν την ικανότητα να το ανιχνεύουν προτού εξαπλωθεί σε ένα δίκτυο.

Το ταξίδι του Crypto-Ransomware: Ανίχνευση, ανταπόκριση και πρόληψη

Σε αυτό το γράφημα, η Datto αναλύει πως εξαπλώνεται το ransomware και παρέχει συμβουλές για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδια για να προλαμβάνουν, να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στις επιθέσεις ransomware.

 

Εντοπισμός μιας επίθεσης ransomware

Οι επιθέσεις ransomware μπορούν πολλές φορές να περνάνε απαρατήρητες ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να προσδιορίσετε αν κάποιος χάκερ έχει στοχοποιήσει κάποιον πελάτη σας. Βεβαιωθείτε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι πελάτες σας είναι να σας ειδοποιήσουν στην περίπτωση που διαπιστώσουν ασυνήθιστες αλλαγές σε ονόματα αρχείων, αν δουν κλειδωμένες οθόνες ή κάποιο αναδυόμενο παράθυρο με μια σημείωση για λύτρα.

Ανταπόκριση σε μία επίθεση ransomware

Αν εντοπιστεί μια επίθεση ransomware, είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε το συντομότερο δυνατό. Πρώτα, σαρώστε τα δίκτυα σας για να επιβεβαιώσετε ότι η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και μόλις εντοπίσετε τη μόλυνση απομονώστε άμεσα τους μολυσμένους υπολογιστές. Εξασφαλίστε αμέσως δεδομένα ή συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θέτοντας τα εκτός σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι τα αντίγραφα ασφαλείας δεν περιέχουν το κακόβουλο λογισμικό. Τα παραπάνω είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε όταν ειδοποιηθείτε για μία τέτοια επίθεση. Από εκεί και πέρα, οι MSPs θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι είναι αδύνατο για τους χάκερ να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση.

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που μπορείτε να προετοιμαστείτε για μία επίθεση ransomware και σίγουρα δεν είναι η ολοκληρωμένη λίστα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως οι MSPs μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες από το να πέσουν θύματα μίας επίθεσης ransomware, ρίξτε μια ματιά στο infographic: The Journey of Crypto-Ransomware: Detection, Response and Prevention.

Πηγή:Datto