ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto. Αμυνθείτε ενάντια στην απώλεια δεδομένων: Επιλέξτε την αξιόπιστη λύση

Ένα πρόσφατο συμβάν απώλειας δεδομένων μεγάλης κλίμακας σε έναν πάροχο εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας, έριξε νέο φως στην ασφάλεια των δεδομένων. Οι πάροχοι διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) που επηρεάστηκαν άμεσα, καθώς και εκείνοι που δεν επηρεάστηκαν, έπρεπε να επαναξιολογήσουν την προσέγγισή τους στην προστασία των δεδομένων των πελατών τους.

Όταν κάνετε προτεραιότητα -της επιχείρησης σας- το αξιόπιστο αντίγραφο ασφαλείας, τοποθετείτε την επιχείρηση σας σε πλεονεκτική θέση για να διατηρήσει μία μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας. Και αυτό προστατεύει τόσο τη δική σας φήμη όσο και την επιχείρηση παροχής διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP) στην πορεία.

Στην Datto, η αξιοπιστία της ασφάλειας δεδομένων επισκιάζει όλα τα άλλα ζητήματα στο σχεδιασμό των λύσεων επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφές (BCDR), συμπεριλαμβανομένων των SIRIS, ALTO και Datto Continuity για το Microsoft Azure. Αυτή η προσέγγιση επίσης αποτελεί το κέντρο και για τις λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης Cloud Continuity for PCs και SaaS Protection +.

Η ανθεκτικότητα του ειδικά σχεδιασμένου cloud

Το Datto Cloud, που έχει προσαρμοστεί και σχεδιαστεί ειδικά για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση, είναι ένας αμετάβλητος χώρος αποθήκευσης στο cloud που έχει σχεδιαστεί για τους MSPs όπως εσείς. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας δεδομένων, ελαχιστοποιώντας το downtime (χρόνος διακοπής λειτουργίας) τόσο για τις επιχειρήσεις MSP όσο και για τους πελάτες σας.

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία λειτουργεί το Datto Cloud με περισσότερα από 1,5 Exabytes (1500 petabyte) αποθηκευμένων δεδομένων. Καθώς αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται, η Datto δεν σκοπεύει να μεταφέρει τα αντίγραφα ασφαλείας και τον αποθηκευτικό χώρο ανάκτησης δεδομένων σε υποδομές cloud τρίτων. Μάλιστα, με την εκθετική ανάπτυξη των επιχειρήσεων των MSPs που συνεργάζεται, η Datto έχει προχωρήσει στην υλοποίηση οκτώ μετεγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων από το 2018 για να συμβαδίσει με την ανάπτυξη τους και έως σήμερα δεν παρατηρήθηκε απώλεια ούτε ενός byte δεδομένων από πελάτη, HDD ή διακομιστή κατά τη διαδικασία.

Οι MSPs που επιλέγουν το «προβλέψιμο» Datto Cloud προστατεύουν περισσότερα από τα δεδομένα των πελατών τους -οι υπηρεσίες, οι πρακτικές MSP και η φήμη σας έχουν όλα τους τη μέγιστη προστασία. Υπάρχουν επίσης οφέλη για έσοδα σας, καθώς το κλιμακούμενο και επεκτάσιμο Datto Cloud επιτρέπει στους παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSPs) να εξακολουθήσουν να αναπτύσσουν την επιχείρησή τους. Η Datto επενδύει πολλά στην κλιμάκωση του cloud, για να υπερβεί τις απαιτήσεις των ταχύτερα αναπτυσσόμενων MSPs και να εξαλείψει τις όποιες ανεπιθύμητες εκπλήξεις του τύπου «δεν υπάρχει χώρος» (no space).

Πλεονάζον και αξιόπιστο

Τι κάνει το Datto Cloud εξαιρετικά αξιόπιστο; Με την καλύτερη στη βιομηχανία πολυεπίπεδη ανθεκτικότητα και πλεονασμό να βρίσκονται σε κάθε επίπεδο, από τους σκληρούς δίσκους έως στους διακομιστές και στα κέντρα δεδομένων. Αν κάποιο σημαντικό στοιχείο του Datto Cloud δυσλειτουργήσει, τα δεδομένα παραμένουν ασφαλή, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να παρέχετε προβλέψιμες υπηρεσίες στους πελάτες σας.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Datto Cloud έχουν εφαρμοστεί οι βέλτιστες πρακτικές σε κάθε στάδιο. Στην Αμερική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα δεδομένα αντιγράφονται γεωγραφικά από το ένα κέντρο δεδομένων στο άλλο που βρίσκεται σε μακρινή τοποθεσία. Η μεγάλη σημασία που δίνει η Datto στην ασφάλεια επεκτείνεται στα racks των διακομιστών, όπου τα πάντα είναι πλεονάζοντα, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Πηγών ενέργειας
  • Μονάδων διανομής ισχύος (PDU)
  • Μονάδων τροφοδοσίας (PSU)
  • Καρτών δικτύωσης (NIC)
  • Σκληρών δίσκων σε διαμορφώσεις RAID
  • Και άλλων

Ως αποτέλεσμα, το Datto Cloud είναι τόσο καλά εξοπλισμένο για να ελαχιστοποιούνται οι διακοπές λειτουργίας και οι κίνδυνοι απώλειας δεδομένων. Αν επιλέξετε το Datto Cloud, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα ανακτήσετε πλήρως τα συστήματα των πελατών σας μετά από οποιαδήποτε καταστροφή, ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών σας και να επιταχύνετε την ανάπτυξη της επιχείρησης σας.

Χωρίς αποδιπλογράφηση στο cloud

Υπάρχει ένας ακόμη βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ασφάλεια των δεδομένων σας: οι τεχνικές αποθήκευσης αρχείων που χρησιμοποιούνται αφότου δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων ή των φόρτων εργασίας στο κέντρο δεδομένων. Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της δέσμευσης της Datto για την επιτυχία των συνεργαζόμενων MSPs είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου, μία νοοτροπία που χαρακτηρίζει τις στρατηγικές τεχνολογικές αποφάσεις της εταιρείας.

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για το παραπάνω είναι ο σχεδιασμός του Datto Cloud. Η εταιρεία, για να αυξήσει την ανθεκτικότητα των αντιγράφων ασφαλείας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων, αποφάσισε σκόπιμα να μην χρησιμοποιεί την αποδιπλογράφηση στο cloud. Η αποδιπλογράφηση (deduplication) είναι μία μέθοδος αποθήκευσης που χρησιμοποιείται από τους παρόχους υπηρεσιών αντιγράφων ασφαλείας για να μειώσουν την κατανάλωση των πόρων αποθήκευσης και το σχετικό κόστος. Η αποδιπλογράφηση ωστόσο έρχεται με αυξημένο κίνδυνο απώλειας δεδομένων, και σε αυτή τη περίπτωση, με καταστροφικές συνέπειες για τους MSPs και τους πελάτες τους.

Η αποδιπλογράφηση ή αλλιώς το «deduplication» λειτουργεί ως εξής: οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο αποθηκεύουν πανομοιότυπα μπλοκ δεδομένων μόνο μία φορά και στη συνέχεια αξιοποιούν μεταδεδομένα για οδηγούν στο πραγματικό περιεχόμενο του μπλοκ δεδομένων. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα αρχείο .pdf μεγέθους 20 MB είναι αποθηκευμένο σε πέντε διαφορετικούς φακέλους για πέντε διαφορετικούς πωλητές -το αποτέλεσμα είναι 100 MB αποθηκευτικού χώρου για ένα αρχείο μεγέθους 20 MB. Με την αφαίρεση των διπλότυπων, αποθηκεύεται μόνο ένα πλήρες αντίγραφο και όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αναφορές που οδηγούν ή δείχνουν σε αυτό το ένα και μοναδικό αποθηκευμένο αντίγραφο. Οι χρήστες, και οι πέντε από αυτούς, εξακολουθούν να βλέπουν όλα τα αρχεία τους κανονικά στη θέση τους, ωστόσο καταναλώνεται μόνο το 1/5 του αποθηκευτικού χώρου που κανονικά θα ήταν απαραίτητος. Υπέροχο δεν ακούγεται; Όχι απαραίτητα.

Το μειονέκτημα της αποδιπλογράφησης εμφανίζεται αν τα μεταδεδομένα ή το μπλοκ των αποθηκευμένων δεδομένων καταστραφούν ή χαθούν. Τότε μπορεί να επηρεαστούν πολλά αντίγραφα ασφαλείας και πολλοί πελάτες και MSPs. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν τα αποθηκευμένα δεδομένα καταστραφούν, τότε και τα πέντε αρχεία θα εξαφανιστούν για πάντα. Με χαμένα ή κατεστραμμένα μεταδεδομένα, τα πράγματα μάλιστα θα ήταν ακόμη χειρότερα -θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε ποια αντίγραφα ασφαλείας επηρεάστηκαν ή ποιοι πωλητές έχασαν τα αρχεία τους κ.λπ. Χωρίς τα μεταδεδομένα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί ποια αντίγραφα ασφαλείας, ποιοι πελάτες ή ποιοι MSPs επηρεάζονται από την απώλεια.

Το Datto εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας την Τεχνολογία Αντίστροφης Αλυσίδας (Inverse Chain Technology) αντί της αποδιπλογράφησης (deduplication). Πρόκειται για μία εξαιρετικά κομψή λύση για ζητήματα που σχετίζονται με τις παραδοσιακές αλυσίδες αντιγράφων ασφαλείας, καθώς παρόλο που μεταφέρει και αποθηκεύει μόνο τις διαφορές μεταξύ των αντιγράφων ασφαλείας, κάθε αντίγραφο ασφαλείας θεωρείται πλήρες και ανεξάρτητο από άλλα σημεία backup, είτε προέρχονται από το ίδιο μηχάνημα, διαφορετικά μηχανήματα, διαφορετικούς χρήστες ή διαφορετικούς MSPs.

Όχι μόνο δεν εμπλέκονται μεταδεδομένα αποδιπλογράφησης στο Datto Cloud, αλλά η Τεχνολογία Αντίστροφης Αλυσίδας εξαλείφει την ανάγκη για επανυδάτωση (ανακατασκευή των δεδομένων που είχαν αφαιρεθεί προηγουμένως) ή για ανακατασκευή της αλυσίδας σταδιακού ή επαυξητικού backup, η οποία μπορεί να είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι οι MSPs πλέον να μπορούν εύκολα να συντονίσουν και να προσαρμόσουν τις παραμέτρους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και να τις επαναφέρουν άμεσα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο. Αυτή η στρατηγική απόφαση όσον αφορά την σχεδίαση του συστήματος, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Datto παρέχει σιγουριά και εγγυάται την ασφάλεια των αντιγράφων ασφαλείας σας, ως MSPs, διασφαλίζοντας την ικανότητά σας να αποκαθιστάτε ή να ανακτάτε τα συστήματα των πελατών σας γρήγορα και αποτελεσματικά μετά από μία καταστροφή.

Καθώς αξιολογείτε τις επιλογές σας στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, το να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των δεδομένων πρέπει είναι κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Με το ειδικά σχεδιασμένο και ασφαλές Datto Cloud, οι αξιόπιστες λύσεις της Datto παρέχουν σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ασφάλεια που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τους MSPs.

Πηγή: Datto