ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Datto. Στρατηγική Αντιγράφων Ασφαλείας: Ποιος είναι ο κανόνας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1;

Ποιος είναι ο κανόνας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1;

Σύμφωνα με τον κανόνα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1, οφείλετε να έχετε 3 αντίγραφα των δεδομένων σας, 2 διαφορετικές μορφές αντιγράφων ασφαλείας και 1 αντίγραφο ασφαλείας αποθηκευμένο εκτός τοποθεσίας. Αυτός ο κανόνας καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό φωτογράφο Peter Krogh στις αρχές του 2000 αντέχοντας στη δοκιμασία του χρόνου ενώ εξακολουθεί να είναι επίκαιρος ακόμα και σήμερα.

Αντίγραφα Ασφαλείας εναντίον Επιχειρησιακής Συνέχειας & Αποκατάστασης από Καταστροφή (BCDR)

Παρόλα αυτά, καθώς αναπτύχθηκαν παραλλαγές αυτού του κανόνα και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα ανθεκτικότερο μοντέλο εξασφάλισης των δεδομένων τους, ο κανόνας πλέον αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός σύγχρονου σχεδίου ολοκληρωμένης προστασίας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον δημιουργούν και αναπτύσσουν ένα σχέδιο BCDR ή Business Continuity & Disaster Recovery (δηλαδή ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης από καταστροφή) το οποίο όχι μόνο εξασφαλίζει αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας αλλά επικεντρώνεται και στον χρόνο ανάκτησης.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1;

Ο κανόνας 3-2-1 εξακολουθεί να είναι χρήσιμος μέχρι τις μέρες μας, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν διατηρούν καθόλου αντίγραφα ασφαλείας. Σήμερα ωστόσο, αυτός ο χρυσός κανόνας συνεχίζει να εξελίσσεται. Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται, οι περισσότερες από αυτές θα αναζητήσουν να συνεργαστούν με έναν πάροχο διαχειριζόμενων υπηρεσιών (MSP ή Managed Service Provider) για να διασφαλίσουν ότι η υποδομή πληροφορικής τους λειτουργεί ομαλά.

Ένα από τα βασικά στοιχεία μίας διαχειριζόμενης υπηρεσίας είναι η προετοιμασία για κάποια ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας ή για κάποιο συμβάν καταστροφής. Η ιδέα του κανόνα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1 είναι η προστασία από κάποια μεμονωμένη καταστροφή, όπως είναι για παράδειγμα μία πυρκαγιά ή μία πλημμύρα στο γραφείο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσατε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από τα αντίγραφα ασφαλείας που βρίσκονται εκτός τοποθεσίας.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, και καθώς οι απειλές έχουν γίνει πιο επιθετικές και η εξάρτηση από την πληροφορική αυξάνεται διαρκώς, ο παραπάνω κανόνας δεν είναι πλέον αρκετός.

Παραλλαγές της Στρατηγικής 3-2-1

Με την πάροδο των ετών υπήρξαν πολλές παραλλαγές του κανόνα 3-2-1, όπως είναι ο 3-2-1-1-0 και ο 4-3-2, ωστόσο και αυτοί οι κανόνες έχουν τα δικά τους ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κόστους και του χρόνου που απαιτείται για τη διαχείριση της υποδομής που συνοδεύουν τέτοιες στρατηγικές.

3-2-1-1-0

Ο κανόνας 3-2-1-1-0 βασίζεται στα ίδια θεμέλια με τον κανόνα 3-2-1, ωστόσο προχωρά ένα βήμα παραπέρα ορίζοντας ένα πρόσθετο «Air Gapped» αντίγραφο ασφαλείας ή αλλιώς εκτός σύνδεσης (offline) αντίγραφο ασφαλείας προσθέτοντας επιπλέον μία διαδικασία ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι όλα τα αντίγραφα ασφαλείας έχουν μηδενικά σφάλματα.

4-3-2

Ο κανόνας 4-3-2 προτείνει για τις επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζονται MSPs ή πάροχοι υπηρεσιών πληροφορικής υπάρχουν 4 αντίγραφα των δεδομένων σας, αποθηκευμένα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες (τοπικά ή onsite ως πηγή, τοπικά με τον MSP και ένα στο cloud), με δύο από αυτά μάλιστα να βρίσκονται εκτός τοποθεσίας (offsite).

Αυξήστε την αποδοτικότητα με μία αυτοματοποιημένη λύση BCDR – την Datto SIRIS

Η Datto είναι ένας από τους πρωτοπόρους της All-in-One λύσης BCDR που αφαιρεί τις πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις, το υψηλό κόστος και το ανθρώπινο λάθος στη διαχείριση διαφορετικών τύπων μέσων σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Το Datto SIRIS είναι μια ευέλικτη λύση BCDR που αποθηκεύει ένα αντίγραφο των δεδομένων σας τοπικά και ένα στο cloud της ίδιας της Datto που βασίζεται σε ένα μοντέλο αμετάβλητης αποθήκευσης (o σχεδιασμός παρέχει μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία για MSPs) ενώ επιπλέον έχετε και τη δυνατότητα να αναπαράγετε τα συγκεκριμένα δεδομένα σε μία δεύτερη τοποθεσία cloud της Datto για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία.

Με από άκρο σε άκρο (end-to-end) κρυπτογράφηση των αντιγράφων ασφαλείας, προηγμένη επαλήθευση αντιγράφων ασφαλείας και υποχρεωτική σύνδεση με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) για την παροχή πρόσβασης σε δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση (τόσο τοπικά όσο και από το cloud) μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα αντίγραφα ασφαλείας σας είναι ασφαλή και έτοιμα για όποτε τα χρειαστείτε.

Πηγή: Datto