ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Peplink. Η Cyprus Public Transport παρέχει πλέον WiFi στους επιβάτες των λεωφορείων της μέσω 5G

Με την έλευση και την εξάπλωση του 5G στις μητροπόλεις, πολλές εταιρείες δημόσιων μεταφορών, όπως η Cyprus Public Transport, έβαλαν στόχο να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα μεταφοράς τους για να υποστηρίξουν με ενισχυμένες υπηρεσίες τους καθημερινούς μετακινούμενους. Εκτός από τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών, οι τεχνολογίες 5G μπορούν επίσης να βελτιώσουν την παρακολούθηση και τη διαχείριση των στόλων λεωφορείων.

Με το σύστημα να ξεκινά τη λειτουργία του πριν από λίγο καιρό, η Cyprus Public Transport διαθέτει πλέον ένα στόλο με περισσότερα από 200 λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των καθημερινών μετακινήσεων των Κυπρίων. Στις αρχές του 2022, η εταιρεία έθεσε σε κίνηση τα σχέδιά της για να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασύρματης συνδεσιμότητας Wi-Fi μέσω της τεχνολογίας 5G στα λεωφορεία της.

Η πρόκληση

Ο κύριος στόχος του σχεδίου της Cyprus Public Transport ήταν η παροχή μίας υψηλής ταχύτητας υπηρεσίας παροχής mobile Internet για λεωφορεία και σταθμούς λεωφορείων. Στην εταιρεία γνώριζαν, ότι η υλοποίηση και η εφαρμογή του σχεδίου θα είχε μεγάλες προκλήσεις, κυρίως λόγω του μεγάλου στόλου της. Το δίκτυο επίσης απαιτούσε την ύπαρξη ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης, ώστε η εταιρεία μεταφορών να είναι σε θέση να διαχειρίζεται με ευκολία όλες τις συσκευές εντός των λεωφορείων.

Επιπλέον, η Cyprus Public Transport, ήθελε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο δίκτυο για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας μάρκετινγκ με στόχο να προσελκύσουν νέους πελάτες ή να ενισχύσουν την αφοσίωση των υπαρχόντων πελατών της. Έτσι, εκτός από το να διασφαλίσουν την αξιόπιστη και ταχύτατη συνδεσιμότητα, έπρεπε να σχεδιάσουν και ένα δίκτυο που να μπορεί να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ιδέα. 

«Είναι πλέον προφανές ότι ο κλάδος των μεταφορών έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή προόδου με σημαντικές καινοτομίες να υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς. Η ανάπτυξη του 5G στην Cyprus Public Transport έχει τη δυναμική να επιταχύνει αυτές τις πολύ ευεργετικές αλλαγές, καθιστώντας τις σημερινές λύσεις μαζικής μεταφοράς πιο βιώσιμες από ποτέ».

Γιώργος Κουϊμιντζής, Εμπορικός Διευθυντής NSS

Η λύση

Για να υλοποιήσει το σχέδιο της, η Cyprus Public Transport συνεργάστηκε στενά με την COMIT Solutions και την NSS, καθώς ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, επρόκειτο για μία πρώιμη προσαρμογή των τεχνολογιών 5G στην Κύπρο. Στον αποτελούμενο από περισσότερα από 200 λεωφορεία στόλο, εγκαταστάθηκαν δρομολογητές MAX Transit 5G (σε κάθε όχημα). Το MAX Transit 5G επιτρέπει την ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi εντός των λεωφορείων μέσω σύνδεσής 5G.

Το MAX Transit 5G έρχεται επίσης με μια προσαρμόσιμη διαδικτυακή πύλη (captive portal) ενώ υποστηρίζει και εξωτερικά captive portals. Για τη διαμόρφωση των 240 συσκευών σε ισάριθμα λεωφορεία χρησιμοποιήθηκε η cloud-based πλατφόρμα διαχείρισης InControl της Peplink.

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το έργο πλήρους στόλου 5G στην Κύπρο. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την Peplink και τον εταίρο της στην Κύπρο, COMIT Solution, που μας βοήθησαν σε κάθε βήμα, από την εγκατάσταση έως την εφαρμογή και τη συνεχή υποστήριξη, με τον επαγγελματισμό τους να αντικατοπτρίζεται στο τελικό αποτέλεσμα. 

Ο πλήρης στόλος στις δύο πόλεις, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα, βρίσκεται σε πλήρη χρήση με υγιή κατανάλωση δεδομένων και λειτουργεί άριστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη υλοποίηση ενός έργου πλήρους στόλου στην Ευρώπη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε από τους πρώτους που έφεραν το γρήγορο Internet στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθιστώντας τη σύνδεση στο Internet απλούστερη και βολικότερη για τους επιβάτες. Τώρα μπορούν να εργάζονται, να απολαμβάνουν μουσική ή βίντεο με πολύ γρήγορες ταχύτητες κατά τη μετακίνηση προς τη δουλειά τους». 

Ανδρέας Δημητριάδης, IT Manager της CPT

Το αποτέλεσμα

Με το MAX Transit 5G σε κάθε λεωφορείο, το ταυτόχρονο, διπλής ζώνης Wi-Fi μειώνει τη συμφόρηση και τις παρεμβολές στο ασύρματο δίκτυο, παρέχοντας αξιόπιστη και αδιάλειπτη σύνδεση στο Internet σε όλους τους επιβάτες. Η υποστήριξη προσαρμοσμένων και εξωτερικών captive portals δίνει τη δυνατότητα στη Cyprus Public Transport να συνδέεται με έναν διακομιστή διαφημίσεων και να δημιουργήσει λεπτομερείς αναφορές για τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών. 

Συνδυάζοντας τις δυνατότητες GPS του MAX Transit 5G με την πλατφόρμα διαχείρισης InControl, καθίσταται δυνατή η διαχείριση του στόλου, βοηθώντας την Cyprus Public Transport να βελτιώσει την απόδοση των οχημάτων της και του δικτύου της. Το ίδιο το InControl διευκολύνει την εγκατάσταση/εφαρμογή και τη διαχείριση των συσκευών σε όλα τα λεωφορεία για την εταιρεία μεταφορών.

«Χρησιμοποιώ το λεωφορείο καθημερινά για να μεταβώ στη δουλειά. Η υπηρεσία WiFi είναι πραγματικά εξαιρετική και μοιάζει να είναι ταχύτερη από το Internet που έχω στο σπίτι!».   

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής και προστατευμένος χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γνωρίζοντας ότι είμαι πάντα συνδεδεμένος». 

«Γνωρίζοντας ότι το δίκτυο μεταφορών μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, δηλαδή με καλύτερο προγραμματισμό με λιγότερες εκπομπές ρύπων, νιώθω μεγάλη ανακούφιση για τα βήματα που έγιναν για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι περήφανος που είμαι μέρος του!».

Επιβάτες Κυπριακών Δημοσίων Συγκοινωνιών

Πηγή: Peplink