ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η έκδοση 10.8 της λύσης ασφάλειας προνομιακής πρόσβασης της CyberArk πετάει στο σύννεφο

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου RSA, η CyberArk ανακοίνωσε την διάθεση της έκδοσης 10.8 της λύσης ασφάλειας προνομιακής πρόσβασης της CyberArk (CyberArk Privileged Access Security Solution). Η έκδοση 10.8 εστιάζει στην επέκταση και στην βελτίωση της δυνατότητας της CyberArk να ανακαλύπτει και να προστατεύει διαρκώς τα περιβάλλοντα cloud καθώς και να αυξάνει τις δυνατότητες Just-in-Time για εύκολο στη χρήση έλεγχο προνομιακής πρόσβασης. Στο κάτω μέρος του άρθρου υπάρχει ένα βίντεο που επιδεικνύει τις δυνατότητες της έκδοσης 10.8.

Το σύννεφο

Η νεφοϋπολογιστική (cloud computing), η αποθήκευση και οι εφαρμογές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων οργανισμών και το αποτύπωμα του cloud μεταξύ των παγκόσμιων οργανώσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Ένα από τα βασικά δόγματα του σύννεφου είναι η ταχύτητα: ταχύτητα ανάπτυξης, κλιμάκωσης και ολοκλήρωσης.

Ωστόσο, η αυξημένη ταχύτητα με την οποία το υπολογιστικό νέφος και η αποθήκευση επιτρέπουν στους οργανισμούς να ενεργοποιούν νέες εικονικές μηχανές, instances και «storage buckets» μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους τόσο τους διαχειριστές SOC όσο και τους διαχειριστές IT. Καθώς το υπολογιστικό νέφος και η αποθήκευση ανεβαίνουν σε δημοτικότητα ως τρόποι διεξαγωγής των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ένα εκπληκτικό 50% των οργανισμών δεν έχει κάποιο σχέδιο ασφαλείας προνομιακής πρόσβασης για cloud instances.

Η πιο πρόσφατη έκδοση της λύσης της CyberArk παρέχει μια ισχυρή στρατηγική για την διασφάλιση της προνομιακής πρόσβασης σε περιβάλλοντα AWS. Επιτρέπει στους οργανισμούς να ανιχνεύουν, να ειδοποιούνται και να ανταποκρίνονται σε πιθανές επιθέσεις ή στην ακατάλληλη χρήση σε περιβάλλοντα AWS που σχετίζονται με λογαριασμούς διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης (IAM) και σε instances EC2. Για την περαιτέρω ενσωμάτωση αυτών των νέων δυνατοτήτων, οι πελάτες της CyberArk μπορούν τώρα να αναπτύξουν δυνατότητες ανίχνευσης, ειδοποίησης και απόκρισης απειλών ως AMI ή CloudFormation templates.

Δεν είναι δα και μικρό κατόρθωμα η διασφάλιση των λογαριασμών του είδους και των instances. Μία πρόσφατη μελέτη της CloudInsight Essentials αποκάλυψε ότι, μεταξύ των 31.000 instances EC2 που μελετήθηκαν, βρέθηκαν 150.000 λανθασμένες ρυθμίσεις και δυσλειτουργίες, από τις οποίες οι 30.000 συνδέονταν με λογαριασμούς IAM. Τέτοιοι λογαριασμοί IAM παρέχουν στους προνομιούχους χρήστες πρόσβαση για να δημιουργούν, επεξεργάζονται και να ενημερώνουν AWS Simple Storage Service (S3) buckets. Οι «κάδοι» S3 είναι δημόσιος αποθηκευτικός χώρος που μπορεί να παρομοιαστεί με τους φακέλους αρχείων και στους οποίους είναι δυνατή η αποθήκευση αντικειμένων που περιέχουν περιγραφικά μεταδεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες.

Με τη λύση CyberArk Privileged Access Security, οι οργανισμοί μπορούν πλέον να ανακαλύπτουν συνεχώς μη διαχειριζόμενους προνομιούχους λογαριασμούς AWS και instances και να προσθέτουν αυτόματα αυτούς τους λογαριασμούς σε μια λίστα εκκρεμών εγκρίσεων για να αποτρέψουν ενδεχομένως την περαιτέρω κακή χρήση τους. Οι πελάτες της CyberArk είναι επίσης σε θέση να ενεργοποιήσουν το αυτόματο «rotation» του κλειδιού πρόσβασης (Access Key) και την επαναδημιουργία του, αν ανιχνευθεί μη εξουσιοδοτημένη ή μη διαχειριζόμενη πρόσβαση. Μπορούν επίσης να στείλουν ειδοποιήσεις στους διαχειριστές SOC και στους διαχειριστές IT με βάση κάποια ανιχνευθείσα κακή χρήση, έτσι ώστε να μπορούν να υιοθετήσουν μια «risk-based» προσέγγιση στα «cloud inventories» τους.

JustinTime

Οι λύσεις Just-in-Time είναι απλές στη χρήση και μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή σας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην χάσετε την επαφή σας με  τις υπόλοιπες απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας. Τα μειονεκτήματα της ελλιπούς διαχείρισης και της περιστροφής (rotating) των προνομιακών διαπιστευτηρίων που σχετίζονται με κρίσιμης σημασίας διακομιστές, βάσεις δεδομένων και «cloud instances» περιλαμβάνουν την μικρότερη ορατότητα σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτούς τους στόχους και την απουσία εγγενών ροών εργασίας. Η εφαρμογή μίας κλιμακωτής δομής που υλοποιεί υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας (αυτόματη απομόνωση συνεδριών, καταγραφή, ανίχνευση απειλής και ανταπόκριση) σε κονσόλες cloud, domain controllers και άλλα κρίσιμα συστήματα είναι μια βέλτιστη πρακτική.

Η διασφάλιση ότι το κατάλληλο άτομο έχει τη κατάλληλη πρόσβαση στον σωστό πόρο την κατάλληλη στιγμή και για τον σωστούς λόγους είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ασφάλειας προνομιακής πρόσβασης. Αυτή είναι η “Just-In-Time Access”, μια ισχυρή επιλογή για οργανισμούς που επιθυμούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν προγράμματα ασφαλείας προνομιακής πρόσβασης με την εισαγωγή μιας εύχρηστης λύσης.

Με βάση την υπάρχουσα πρόσβαση Just-in-Time στους διακομιστές Windows, η οποία παρείχε στους χρήστες τη δυνατότητα προσωρινής πρόσβασης σε ένα προκαθορισμένο υποσύνολο των διακομιστών Windows για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, η συγκεκριμένη έκδοση (10.8) προάγει αυτές τις δυνατότητες. Τώρα, οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν ανά λεπτό το χρόνο που έχει εγκριθεί για πρόσβαση σε διακομιστές Windows. Ως μέρος της λύσης CyberArk Privileged Access Security, η πρόσβαση Just-in-Time προσθέτει μία διαφορετική οδό που μπορούν οι οργανισμοί να ακολουθήσουν για να εφαρμόσουν ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφάλειας προνομιακής πρόσβασης.

Εκτός από τις προηγμένες δυνατότητες σύννεφου και τη λειτουργία Just-in-Time, άλλες δυνατότητες που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκδοση είναι:

  •  Μια νέα πολιτική που, εφόσον τεθεί σε ισχύ, απαιτεί από τους τελικούς χρήστες να παρέχουν έναν λόγο για κάθε προνομιακή σύνδεση σε ένα σύστημα. Αυτός ο λόγος αποστέλλεται σε κάποιον υπεύθυνο για έγκριση, αξιολογείται αυτόματα και αποθηκεύεται.
  •  Μια νέα μέθοδος ελέγχου ταυτότητας, η “Cognito”, για περιβάλλοντα AWS που επιτρέπει στους χρήστες εφαρμογών να συνδέονται απευθείας μέσω μιας ομάδας χρηστών ή μέσω ενός τρίτου πάροχου ταυτότητας και υποστηρίζει multi-configuration SAML

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βελτιωμένες δυνατότητες cloud της CyberArk, κάντε κλικ εδώ.