ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Boldon James. Τι είναι η ασφάλεια δεδομένων;

Τι είναι η ασφάλεια δεδομένων;

Γενικά, με την «ασφάλεια δεδομένων» περιγράφουμε όλα όσα περιβάλλουν την προστασία ψηφιακών δεδομένων από καταστροφικές δυνάμεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες μη εξουσιοδοτημένων χρηστών, όπως είναι κάποια διαδικτυακή επίθεση ή παραβίαση δεδομένων. Παρά  τον «γενικό αυτό ορισμό», ένα πράγμα που δεν είναι η ασφάλεια δεδομένων είναι μία μεμονωμένη λύση που «ισχυρίζεται» ότι μπορεί να «κάνει τα πάντα». Αντίθετα, η ασφάλεια δεδομένων είναι μια νοοτροπία και ένα σταθερό, συντονισμένο σύνολο προσπαθειών και λύσεων λογισμικού που εφαρμόζονται σε έναν οργανισμό και έχουν σχεδιαστεί για την ολοκληρωμένη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων που μεταδίδονται κάθε μέρα και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους.

Γιατί έχει σημασία η ασφάλεια δεδομένων

Αν τα δεδομένα σας είναι ευάλωτα στους κυβερνοεγκληματίες ή ακόμα και στο ανθρώπινο λάθος, τότε θα πρέπει να είστε και διατεθειμένοι να το πληρώσετε – και από οικονομική άποψη, και από άποψη πόρων προσωπικού και από την άποψη της ανοικοδόμησης της φήμης της εταιρείας σας σε περίπτωση παραβίασης από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μία μελέτη της IBM, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων εκτιμάται σε $3,92 εκατομμύρια. Για τις βιομηχανίες μάλιστα που αποτελούν τους μεγαλύτερους στόχους, εξαιτίας των πολύτιμων προσωπικών δεδομένων που κατέχουν, όπως είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ή τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, το κόστος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκετε, αν αποθηκεύετε ή μεταφέρετε ευαίσθητα δεδομένα, ο οργανισμός σας αποτελεί ελκυστικό στόχο.

Τι είναι ο κύκλος ζωής των δεδομένων;

Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, ο κύκλος ζωής των δεδομένων έχει επτά διαφορετικά στάδια που λειτουργούν ως μια συνεχής, και όχι στατική, διαδικασία. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια των δεδομένων, θα πρέπει κάθε στάδιο ασφαλείας να περιβάλλεται από ένα επίπεδο προστασίας από άκρη σε άκρη.

Που βρίσκονται τα δεδομένα στο πλαίσιο της εταιρικής ασφάλειας;

Όπως μπορείτε να δείτε, η ασφάλεια δεδομένων αποτελεί τη βάση από όπου αρχίζουν όλες οι προσπάθειες ασφαλείας. Στην περίπτωση που τα δεδομένα δεν είναι προστατευμένα εξαρχής, η ασφάλεια των εφαρμογών, των τερματικών συσκευών, των δικτύων και της περιμέτρου δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Ακριβώς για αυτό το λόγο, για την υποστήριξη όλων αυτών των μέτρων ασφαλείας απαιτείται μία ισορροπημένη προσέγγιση από προληπτικές και αντιδραστικές ενέργειες με απώτερο σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας παραμένουν προστατευμένα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δεδομένα είναι τόσο πολύτιμα, αποτελεί έκπληξη που οι εταιρείες επενδύουν στην ασφάλεια δεδομένων μόλις το 7% του προϋπολογισμού πληροφορικής τους σύμφωνα με μία έρευνα της Verizon. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν οι προϋπολογισμοί πληροφορικής για καλύτερη ασφάλεια δεδομένων διαβάστε παρακάτω.

Ποια είναι τα εμπόδια στην ασφάλεια δεδομένων;

Οι σημερινοί οργανισμοί ανταλλάσσουν δεδομένα σε μεγαλύτερες ποσότητες και ταχύτερους  ρυθμούς από ποτέ και το κάνουν σε πολύπλοκα, υβριδικά περιβάλλοντα πληροφορικής. Επιπλέον, η κατάσταση με το απομακρυσμένο ή μερικώς απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό που προέκυψε από την πανδημία COVID-19 φαίνεται πως θα συνεχίσει να υφίσταται κατά κάποιο τρόπο σε πολλές επιχειρήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα – πράγμα που αυξάνει τα σημεία που παραμένουν ευάλωτα για τα δεδομένα σας. Πέρασαν οι μέρες που ελπίζατε για το καλύτερο με κάθε συνημμένο μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σήμερα, οι μεταφορές δεδομένων μπορεί να είναι μαζικές, περίπλοκες και αφορούν μυριάδες αποστολές σε τοπικές τοποθεσίες και επομένως βρίσκονται εκτεθειμένα σε υποκλοπές, ανθρώπινα λάθοι ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις εξαιτίας της αξίας των δεδομένων.

 Αυτά τα δεδομένα υπόκεινται επίσης σε αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης και απορρήτου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την προστασία τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων. Οι οργανισμοί που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν σωστά τα δεδομένα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιο κόστος, που μπορεί να βλάψει τόσο τα ταμεία τους όσο και την υστεροφημία τους. Τα ανθρώπινα λάθη, το κυβερνοέγκλημα και η ανεπαρκής τεχνολογία, όλα παίζουν τον ρόλο τους στο γιατί τα δεδομένα μένουν ανασφαλή. Μία σωστή ωστόσο στρατηγική ασφαλείας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλους τους παραπάνω παράγοντες. Δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια δεδομένων από οργανωτική άποψη και συνδυάζοντας ισχυρές, ενσωματωμένες και δωρεάν λύσεις λογισμικού, μπορεί να σας προσφέρει την end-to-end προστασία που χρειάζεστε.

Διευθετώντας το ζήτημα της ασφάλειας δεδομένων με μια σουίτα λύσεων

Για μια πιο σύγχρονη στάση ασφάλειας δεδομένων, πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι λύσεις που έχετε επιλέξει πληρούν τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

  1. Προσδιορισμός και διαβάθμιση αρχείων που ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα
  2. Ανακάλυψη και πρόληψη διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών εκτός του οργανισμού
  3. Ασφάλεια και προστασία ευαίσθητων δεδομένων που κοινοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού

Επιπλέον, οι λύσεις θα πρέπει να μπορούν να ενσωματώνονται και να εφαρμόζονται γρήγορα και με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο, αφενός για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης τους, αφετέρου για τη μείωση του φόρτου εργασίας του προσωπικού και του αντικτύπου τους στην παραγωγικότητα. Με την προστασία των δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο.

  1. Προσδιορισμός και διαβάθμιση των δεδομένων σας

Η βάση μίας στέρεης στρατηγικής ασφάλειας δεδομένων ξεκινά με τον προσδιορισμό και την διαβάθμιση του είδους πληροφοριών που χρειάζεται να προστατεύσετε, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμης σημασίας αδόμητων δεδομένων, όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία. Με αυτό το βήμα, κλειδώνετε τις βασικές παραμέτρους ελέγχου και διαχείρισης που απαιτούνται για να διασφαλίσετε συμμόρφωση. 

Είτε χρειάζεται να προστατεύσετε δημόσιες, οικονομικές, προσωπικές πληροφορίες (PII) είτε περισσότερα, ο προσδιορισμός και η διαβάθμιση των δεδομένων για την προστασία τους, βάζει τα θεμέλια για τα πρόσθετα επίπεδα ασφαλείας που απαιτείται να εφαρμόσετε για να συνεχίσετε να τα προστατεύετε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

  1. Εντοπισμός και πρόληψη διαρροών δεδομένων

Θα συμβεί. Ένας υπάλληλος θα στείλει κατά λάθος ευαίσθητα δεδομένα στο λάθος άτομο ή ενδέχεται να μεταβιβάσει ένα κατά τα άλλα «ασφαλές» έγγραφο που περιέχει όμως κρυφά μεταδεδομένα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα πρότυπα συμμόρφωσης ή απορρήτου σας. Υπάρχουν πολλά τέτοια σενάρια που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον οργανισμό σας, εκτός και αν διαθέτετε μια λύση για την ανίχνευση και τον «καθαρισμό» των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, πριν από την αποστολή τους στο cloud ή σε τρίτους, προτού δημιουργηθούν συνθήκες παραβίασης.

  1. Ασφαλίστε και προστατεύστε τα δεδομένα σας

Αφού βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας έχουν προσδιοριστεί, ταξινομηθεί, ενδεχομένως «καθαριστεί» από ευαίσθητα δεδομένα και έχουν εγκριθεί για αποστολή από εξουσιοδοτημένους χρήστες, αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται καθώς αποστέλλονται ή μεταφέρονται για να απολαμβάνετε πραγματική ασφάλεια δεδομένων από άκρη-σε-άκρη. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι με τη χρήση μίας λύσης διαχειριζόμενης μεταφοράς αρχείων (MFT). Το MFT «κλειδώνει» τα δεδομένα σας στα σημεία που είναι περισσότερο ευάλωτα – όταν χρησιμοποιούνται από άλλους και καθώς ταξιδεύουν προς τον προορισμό τους σε μη διαχειριζόμενα domains, συσκευές ή εφαρμογές. 

Η πολυεπίπεδη εφαρμογή λύσεων ασφάλειας δεδομένων αποτελεί μία προληπτική προσέγγιση για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πολυεπίπεδη ασφάλεια διασφαλίζει την προστασία δεδομένων

Η ασφάλεια δεδομένων είναι τόσο στέρεη όσο και τα διάφορα στοιχεία που την υποστηρίζουν. Η εφαρμογή στιβαρών, αποδεδειγμένων λύσεων για να διασφαλίσετε ότι τα ευαίσθητα δεδομένα σας παραμένουν προστατευμένα από την αρχή έως το τέλος είναι μια προληπτική προσέγγιση. Η σουίτα λύσεων ασφάλειας δεδομένων της HelpSystems παρέχει το εύρος προστασίας δεδομένων που χρειάζεστε, και συμπεριλαμβάνει δυνατότητες προσδιορισμού και διαβάθμισης δεδομένων, προστασία από απώλεια δεδομένων, ασφαλή μεταφορά αρχείων και πολλά άλλα.

Πηγή: Boldon James