ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Boldon James. Οι παραβιάσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης επηρέασαν 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018

Ο συνολικός αριθμός των αρχείων που βρέθηκαν εκτεθειμένα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε στα 11,5 εκατομμύρια το 2018, σύμφωνα με την 5η ετήσια Healthcare Breach Report (Έκθεση Παραβιάσεων τομέα Υγειονομικής Περίθαλψης) που δημοσιεύτηκε από την Bitglass.

Ο αριθμός των παραβιάσεων βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια με 290 παραβιάσεις. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των εκτεθειμένων αρχείων σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2017. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός επίσης ότι σχεδόν το ήμισυ (46%) από τα 11,5 εκατομμύρια άτομα που επηρεάστηκαν από τις παραβιάσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2018 προκλήθηκε από επιθέσεις hacking και από συμβάντα στον τομέα της πληροφορικής.

Η ανάλυση των δεδομένων από μια βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) που περιέχει πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις που αφορούν προστατευμένες πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης (PHI) αποκάλυψε ότι οι παραβιάσεις στον συγκεκριμένο τομέα εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες παρακάτω.

Εκτός από αυτές τις παραβιάσεις που σχετίζονται με κακόβουλους χάκερς και με ακατάλληλη και προβληματική ασφάλεια πληροφορικής, το 36% των παραβιάσεων δεδομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης οφείλεται σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή στην έκθεση προστατευμένων πληροφοριών υγείας. Ένας μικρότερος αριθμός ήταν το αποτέλεσμα κλοπής τερματικών συσκευών. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των παραβιάσεων που προκλήθηκαν από χαμένες και κλεμμένες συσκευές παρουσιάζεται μειωμένος σχεδόν κατά 70% συγκριτικά με το 2014. Η τελική κατηγορία περιλαμβάνει τις διάφορες παραβιάσεις και διαρροές που σχετίζονται με την έκθεση ή την ακατάλληλη διάθεση δεδομένων.

Κατά μέσο όρο, περίπου 40.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν ανά παραβίαση, κάτι που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου που επηρεάστηκε το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν οι μισές παραβιάσεις σημειώθηκαν λόγω χάκινγκ ή εξαιτίας προβλημάτων στον τομέα της πληροφορικής, από την έκθεση γίνεται κατανοητό ότι οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν συχνότερα τα συστήματα πληροφορικής της υγειονομικής περίθαλψης επειδή γνωρίζουν ότι ο μεγάλος όγκος ευαίσθητων πληροφοριών βρίσκεται αποθηκευμένος σε τέτοια συστήματα.

“Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ασφάλειάς τους και στη μείωση του αριθμού των παραβιάσεων τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο Rich Campagna, CMO της εταιρείας Bitglass. “Παρόλα αυτά, η αύξηση του χάκινγκ και των συμβάντων πληροφορικής αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες τεχνολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αν θέλουν να διασφαλίσουν τα δεδομένα των ασθενών στα συστήματα πληροφορικής τους».

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.