ΠΡΟΪΟΝΤΑ

GlobalSign. Συμβουλές για να σερφάρετε στο Internet με ασφάλεια χωρίς να αφήνετε ίχνη

Η προστασία της ηλεκτρονικής σας ανωνυμίας δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Εξάλλου, το σημερινό οικοσύστημα του διαδικτύου – το οποίο όσο περνάει ο καιρός καθίσταται όλο και περισσότερο επιτηρούμενο και κατευθυνόμενο από διαφημιστικές εταιρείες – επιδιώκει να επιτύχει το ακριβώς αντίθετο. Είτε πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας λοιπόν, είτε για να σας κατευθύνει προς ένα προϊόν, οι διαφημιστικές εταιρείες, οι έμποροι και οι κυβερνήσεις θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, το να μην αφήσετε ίχνη δεν είναι κάτι εύκολο. Και ενώ είναι δυνατό να αποκρύψετε το ιστορικό περιήγησής σας και να παραμείνετε ανώνυμοι όταν σερφάρετε online, ας το παραδεχτούμε – αυτό είναι κάτι που με το πέρασμα του χρόνου είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, τουλάχιστον μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να καταστήσετε δύσκολο για οποιονδήποτε να σας εκθέσει, τουλάχιστον σε ορισμένο βαθμό.

Η ανωνυμία στο διαδίκτυο έχει τα πλεονεκτήματά της, καθώς μπορείτε να αποκτήσετε ορισμένες ελευθερίες όταν ο άλλος δεν μπορεί να σας αναγνωρίσει. Αλλά πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα ψηφιακά σας αποτυπώματα και ίχνη ασφαλή, ειδικά σε αυτή την εποχή της μαζικής επιτήρησης; Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το παραπάνω, τα ακόλουθα εργαλεία είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεστε για να μπορείτε να περιηγείστε στο διαδίκτυο με ασφάλεια χωρίς να σας παρακολουθούν:

Χρησιμοποιήστε την επέκταση Chrome PureVPN

Γνωρίζατε ότι η επέκταση του γνωστού browser της Google, Chrome, με την ονομασία PureVPN σας παρέχει άμεσα online προστασία καθώς και ανωνυμία με το πάτημα ενός κουμπιού; Με εγκατεστημένους διακομιστές σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχοντας πρόσβαση στα καλύτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες VPN (Virtual Private Network) όπως είναι η προστασία WebRTC, η προστασία από κακόβουλο λογισμικό, η προστασία από διαφημίσεις και trackers, και βεβαίως η ενσωματωμένη δυνατότητα VPN, έχετε ακριβώς όλα όσα χρειάζεστε για να διασφαλίσετε την προστασία της ανωνυμίας και της ιδιωτικής ζωής σας.  

Η επέκταση λειτουργεί σαν κάτι που μοιάζει με πρόγραμμα αλλαγής IP για τον Chrome browser και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ταχύτητα περιήγησης ή σερφαρίσματος στο Internet. Επιπλέον, το PureVPN Chrome Extension ενσωματώνει την πρόσθετη λειτουργικότητα ενός εργαλείου παρακολούθησης και αποκλεισμού διαφημίσεων, διατηρώντας τις online δραστηριότητές σας απολύτως ασφαλείς, διατηρώντας τις μακριά από τα αδιάκριτα μάτια και δίνοντας σας την δυνατότητα να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές διαφημίσεις και το κακόβουλο λογισμικό που ενδέχεται να κρύβεται μέσα σε διαφημίσεις.

Χρησιμοποιήστε Tor

Το Tor, γνωστό επίσης και ως το “The Onion Router”, χρησιμοποιεί μια σειρά ρελέ και κόμβους για να αποκρύψει τις δραστηριότητες σας online και την ταυτότητά σας, συγκαλύπτοντας παράλληλα την προέλευση και τις διευθύνσεις IP σας. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο ανωνυμίας, ο Tor browser είναι η καλύτερη επιλογή για να προστατεύσετε την ιδιωτική σας ζωή.

Το μόνο που απαιτείται είναι να εγκαταστήσετε την σχετική εφαρμογή που βασίζεται στον γνωστό browser Firefox στον υπολογιστή σας (Windows, Mac κ.λπ) και να ξεκινήσετε την περιήγηση στο Internet εντελώς ανώνυμα. Το δίκτυο ωστόσο Tor έχει μερικά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα δεν είναι κατάλληλο για video streaming ή για το torrenting αρχείων αφού η εμπειρία περιήγησης είναι σχετικά αργή. Επιπλέον, αν και η κίνηση δεδομένων δεν είναι ανιχνεύσιμη και είναι κρυπτογραφημένη, ο πάροχος Internet που συνεργάζεστε (ο IPS σας) μπορεί να ανιχνεύσει αν χρησιμοποιείτε το δίκτυο Tor ή όχι. Και από την στιγμή που το δίκτυο Tor χρησιμοποιείτε από διάφορους κυβερνοεγκληματίες και χάκερς για να πραγματοποιούν επιθέσεις online, για να εκβιάζουν και για πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, από μόνη της η χρήση του δικτύου Tor ενδέχεται να κινήσει υποψίες. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση ο ISP σας να σας περιορίσει το bandwidth ή ακόμα να σας αναφέρει στις αρχές ακόμα και δεν έχετε κάνει το παραμικρό.

Χρησιμοποιήστε Proxy

Όταν χρησιμοποιείτε proxy server και εισάγετε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που επιθυμείτε να επισκεφθείτε, οι σελίδες θα ανακτηθούν από το διακομιστή διαμεσολάβησης αντί για το άτομο που πραγματικά κάνει περιήγηση στον ιστό (δηλ. από εσάς). Επομένως, ο απομακρυσμένος διακομιστής δεν βλέπει τη διεύθυνση IP σας και άλλες πληροφορίες περιήγησης, επειδή πολύ απλά αντικαθίσταται από εκείνη του proxy server.

Και ενώ αυτό εξασφαλίζει ότι θα παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, τα κακά νέα είναι ότι πολλοί καταγράφουν τα δεδομένα σας για να τα πουλήσουν σε εταιρείες ή για να μολύνουν το σύστημά σας και να μετατρέψουν τον υπολογιστή σας σε ένα bot, που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις DDoS χωρίς να το μάθετε ποτέ. Επιπλέον, όχι μόνο θα διαπιστώσετε ότι η ταχύτητα περιήγησης είναι αργή αλλά θα βρείτε επιπλέον ενοχλητικές διαφημίσεις στο πάνω τμήμα του προγράμματος περιήγησής σας.

Είστε όμως πραγματικά ανώνυμοι στο Internet;

Η απάντηση είναι απλή, όχι. Ποτέ δεν είστε πραγματικά ανώνυμοι και εξαιτίας αυτού, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε, να λέτε ή να ψάχνετε για πράγματα online εκτός και αν γνωρίζετε τον κίνδυνο και καταλαβαίνετε ότι κάποιος μπορεί να σας παρακολουθεί. Παρόλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω εργαλεία για να ελαχιστοποιήσετε τις πληροφορίες που μπορούν να δουν αδιάκριτα μάτια, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιτήδειοι για ενοχλητικές εξατομικευμένες διαφημίσεις κ.ά. Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.