Είναι φανερό πια, ότι στις μέρες μας οι κυβερνοεπιθέσεις ποικίλουν και είναι ανεξέλεγκτες. Μπορεί απειλές όπως τα ransomware, malware και οι κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης υπηρεσιών (DDoS) να μην αναφέρονται συχνά στον Τύπο, ωστόσο είναι καθημερινές ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και σε εκδόσεις ή ιστοσελίδες που σχετίζονται με την οικονομία και με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για ορισμένες εταιρείες, και σπάνιο φαινόμενο για άλλες. Ορισμένες εταιρείες έχουν πλήρη επίγνωση τέτοιων επιθέσεων στα δίκτυα τους, και άλλες δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι δέχονται επίθεση.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα, που έχουν ακόμα και ειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής, έχουν συμβεί σημαντικές παραβιάσεις της ασφάλειας. Άλλωστε, μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια για να συνειδητοποιήσουν σε έναν οργανισμό ή σε μία εταιρεία ότι έχει παραβιαστεί η ασφάλεια.
Και ναι, πράγματι, μία επίθεση DDoS θα μπορούσε να γίνει και στην δική σας εταιρεία, μικρή ή μεγάλη.
Ορισμένοι επαγγελματίες μπορεί να βρίσκονται σε φάση άρνησης, ψυχολογικά κ.λπ, και επομένως πιστεύουν “ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να κάνει hacking στην ιστοσελίδα μας ή να την παραβιάσει επειδή η εταιρεία δεν είναι υψηλού προφίλ και επειδή δεν διαθέτει κάτι που θα ήθελε να αποκτήσει κάποιος hacker”. Αυτή κάνετε αυτή την υπόθεση να γνωρίζετε ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για μία λανθασμένη υπόθεση ή αντίληψη, και θα μπορούσε να σας στοιχίσει και σε χρόνο και σε χρήμα.
Η συντριπτική πλειονότητα των δικτύων οργανισμών και επιχειρήσεων περιλαμβάνουν δεδομένα που είναι πολύτιμα σε κάποιον, κάπου. Πέρα από αριθμούς πιστωτικών αριθμών, και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ευαίσθητα δεδομένα μπορούν να περιλαμβάνουν ιατρικά αρχεία ή αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.
Τα κίνητρα των hackers: να βγάλουν χρήματα εκβιάζοντας με DDoS και Ransomware
Οι τιμές στην αγορά για κλεμμένα ευαίσθητα δεδομένα μειώνεται διαρκώς, ωστόσο τα συγκεκριμένα δεδομένα παραμένουν ιδιαίτερα πολύτιμα για τους κατόχους τους, οπότε οι hackers συνεχίζουν να επιτίθενται με στόχο να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα τους. Το μήνυμα που μεταφέρουν είναι το εξής με απλά λόγια: “Πληρώστε τα λύτρα, ειδάλλως θα κλέψω και θα εκθέσω σε κοινή θέα τα ευαίσθητα δεδομένα σας”. Εναλλακτικά, οι hackers ορισμένες φορές απειλούν ότι θα ξεκινήσουν μία επίθεση DDoS αν δεν πληρωθούν τα λύτρα. Άλλες φορές επίσης, μπορεί να ξεκινήσουν μία επίθεση DDoS, και υπόσχονται να την σταματήσουν μόλις πληρωθούν τα λύτρα (θα εμπιστευόσασταν την υπόσχεση ενός κυβερνοεγκληματία;).
Τι σχέση έχουν οι εκβιασμοί με τις επιθέσεις DDoS
Μία επίθεση DDoS δεν αποτελεί παραβίαση της ασφάλειας. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για πολύ-επίπεδες επιθέσεις που συνδυάζουν τις επιθέσεις DDoS με ransomware. Η μέθοδος που ακολουθείτε από hackers, είναι να χρησιμοποιήσουν DDoS για να “ρίξουν” την πρώτη γραμμή άμυνας, όπως είναι ένα τείχος προστασίας (firewall) ή κάποιο σύστημα αποτροπής εισβολέων (IPS, Intrusion Prevention System) και στην συνέχεια να χαρτογραφήσουν το δικτυακό περιβάλλον, για να καθορίσουν ευπάθειες και τρωτά σημεία, που μπορούν σε επόμενο χρόνο να εκμεταλλευτούν χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους για παράδειγμα, βάζοντας στο παιχνίδι και το ransomware για παράδειγμα. Πως μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αναρωτιέστε; Μέσω μικρών, επιθέσεων υπο-κορεσμού. Πρόκειται για επιθέσεις που δεν προκαλούν πλήρη κορεσμό στο δίκτυο, αλλά προκαλούν μικρές, προσωρινές διακοπές στη λειτουργία του, σαν να πρόκειται για παραπέτασμα καπνού, ώστε να καλύψουν την διείσδυση τους στο δίκτυο και την κλοπή δεδομένων.
Επιθέσεις DDoS, μεγάλες ή μικρές
Έχει ενδιαφέρον που οι επιθέσεις DDoS γίνονται όλο και μεγαλύτερες σε όγκο. Έχουμε μπει σε μία εποχή που οι επιθέσεις DDoS μεγέθους terabit όπως εκείνες που δέχτηκαν οι εταιρείες Dyn και Krebs Security έχουν γίνει κοινότυπες και συνηθισμένες. Παρόλα αυτά, οι μικρότερες, και δυσκολότερες στην ανίχνευση τους επιθέσεις DDoS είναι αρκετά πιο συχνές και μπορούν να είναι το ίδιο ή και περισσότερο βλαπτικές. Είναι δεδομένο πάντως, ότι οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να ανησυχούν για όλους τους τύπους και τα μεγέθη των επιθέσεων DDoS. Οι εταιρείες, θα πρέπει να υποθέτουν ότι το πιθανότερο είναι να βιώσουν μία επίθεση DDoS (αν δεν έχει συμβεί ήδη).
Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Η άμυνα είναι απαραίτητη, αλλά, κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να αντέξει κάθε επιχείρηση μία λύση μετριασμού επιθέσεων DDoS. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες υπηρεσίες και φορείς παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων προσφέρουν προστασία DDoS ως υπηρεσία (DDPaaS), κάτι που καθιστά την προστασία DDoS περισσότερο προσιτή για τους οργανισμούς όλων των μεγεθών. Οπότε, ρωτήστε των πάροχο υπηρεσιών Internet που συνεργάζεστε αν προσφέρει προστασία DDoS “as a service”, χάρη για παράδειγμα στην τεχνολογία ενεργοποίησης DDPaaS της Corero.
Για να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο που εξελίσσονται οι επιθέσεις DDoS και η προστασία, κατεβάστε την έκθεση Evolution of DDoS.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.