ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos: Μπείτε στο πετσί του ransomware

Μόνο το 2016, οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από $1 δισεκατομμύριο με την μορφή λύτρων από χρήστες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν την κυριότητα των αρχείων και των δεδομένων τους, αφού πρώτα είχαν μολυνθεί με ransomware (τα αρχεία τους στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν κρυπτογραφηθεί).

Σήμερα, το ransomware είναι η πλέον επιτυχημένη μορφή επίθεσης malware των ημερών μας. Λειτουργεί με το να κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών και να απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτά με αποτέλεσμα τα συστήματα να παύουν να λειτουργούν σωστά, ωσότου τουλάχιστον ο χρήστης πληρώσει τα λύτρα για να του προσφερθεί το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά προβλήματα στην συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στο ransomware, είναι οι διαρκείς επανεφευρέσεις των επιθέσεων. Οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους εξάπλωσης του malware, αποφεύγοντας την ανίχνευση ή ακόμα και αναπτύσσοντας ransomware που διαγράφει τον… εαυτό του όταν τα αρχεία κρυπτογραφούνται ώστε οι ομάδες IT να μην είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια παραλλαγή του βρέθηκε στο σύστημα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να αποκτήσετε βαθύτερη γνώση για τον τρόπο που λειτουργεί το ransomware σήμερα, να δείτε τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους απατεώνες προκειμένου να αποφύγουν τις παραδοσιακές τεχνολογίες ανίχνευσης καθώς και πως μπορεί κάποιος να σταματήσει το συγκεκριμένο είδος malware.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, και να βρείτε εργαλεία anti-ransomware και μεθόδους αντιμετώπισης, μεταβείτε στην ιστοσελίδα της Sophos, The End of Ransomware.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.