ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι επαγγελματίες στον χώρο IT ανησυχούν για την ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με έρευνα. Η Sophos ανακοίνωσε το Sophos Email.

Η Sophos ανακοίνωσε πρόσφατα την διάθεση του Sophos Email, της ολοκαίνουριας λύσης ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Secure Email Gateway) ως προσθήκη στην γκάμα προϊόντων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email) και στην πλατφόρμα διαχείρισης Sophos Central.

Tο Sophos Email Gateway είναι μια λύση όλα-σε-ένα για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κρυπτογράφησης, DLP, antispam και την προστασία έναντι απειλών. Παρέχει προηγμένη προστασία από εξελιγμένες επιθέσεις phishing και δίνει πλήρη έλεγχο των δεδομένων που διακινούνται από μία επιχείρηση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Κατασκευάστηκε για να παρέχει κορυφαία προστασία ενάντια σε απειλές και spam σε χρήστες του Microsoft Exchange Online, του Office 365, του Google Apps for Work και πολλών άλλων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πρόσφατη έρευνα της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι χρήστες των υπηρεσιών email που βασίζονται στο σύννεφο (cloud based) χρειάζονται απαραιτήτως την πρόσθετη προστασία και ασφάλεια που προσφέρει η λύση της Sophos.

Η Sophos πραγματοποίησε μία έρευνα μεταξύ της κοινότητας Spiceworks και των αναγνωστών της ιστοσελίδας Naked Security, και από μία πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πρώτα από όλα, επιβεβαιώθηκε ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται ραγδαίως προς τις cloud-based υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το 38% εξ αυτών να χρησιμοποιεί μία τέτοια υπηρεσία ως την κύρια πλατφόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν επίσης το σύννεφο και για λόγους ασφαλείας, με το 43% των ερωτηθέντων να χρησιμοποιεί μία cloud-based υπηρεσία για ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από εκείνους που χρησιμοποιούν την αμέσως περισσότερο δημοφιλής λύση των dedicated συσκευών hardware για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (22%).

Το 18% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν προστασία email ως μέρος της hardware συσκευής UTM που διαθέτουν. Οι εικονικοποιημένες (virtualized) dedicated συσκευές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (12%) ήταν μία επίσης δημοφιλής λύση, αν και μόνο το 5% χρησιμοποιούσε εικονικοποιημένο σύστημα UTM.

 

Όταν ρωτήσαμε τους χρήστες της πλέον δημοφιλούς πλατφόρμας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βασίζεται στο σύννεφο –του Microsoft Office 365- σχετικά με τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, η αξιοπιστία του συστήματος (π.χ τυχόν downtime της υπηρεσίας ή διακοπή λειτουργίας) και η έλλειψη ασφαλείας βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας.  

 

Δεν αποτελεί έκπληξη που η αξιοπιστία αποτελεί κορυφαία ανησυχία τους – οι πρόσφατες διακοπές στην λειτουργία του Office 365 παραμένουν στις σκέψεις των ανθρώπων.

 

Από την άποψη ασφαλείας, είναι σαφές ότι οι ομάδες δεν είναι σίγουρες για την ασφάλεια που λαμβάνουν με το Office 365. Το 50% των χρηστών του Office 365 συμφώνησε ότι οι λύσεις ασφάλειας τρίτων είναι απαραίτητες για την επέκταση της ασφάλειας του Office 365.

Αυτό συμπίπτει ξεκάθαρα με την πρόβλεψη της Gartner, ότι μέχρι το 2018, το 40% των deployments του Office 365 θα βασίζεται σε προστασία τρίτων – αύξηση από το σχεδόν 10% το 2015.

Το ransomware, τα συνημμένα με κακόβουλο λογισμικό, κακόβουλες διευθύνσεις (URLs), οι ιοί και το phishing βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες πέντε απειλές για την ασφάλεια, και είναι εκείνες για τις οποίες οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο (τουλάχιστον το 50% των ερωτηθέντων).  Παρόλο που αναγνωρίζουν τις προερχόμενες από το email απειλές, πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι σπάνια ή ποτέ δεν έχει εξετάσει την πολιτική ασφαλείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ελέγξει αν είναι αποτελεσματική.

 

Η Sophos ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναφέρουν ποια χαρακτηριστικά πιστεύουν ότι είναι περισσότερο απαραίτητα για να βελτιωθούν οι τρέχουσες λύσεις. Από ότι φαίνεται οι λύσεις sandboxing όπως το Sophos Sandstorm καθώς και χαρακτηριστικά προστασίας δεδομένων, όπως η πρόληψη από απώλειες δεδομένων και η κρυπτογράφηση έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση.

To χαρακτηριστικό time-of click protection, το οποίο ελέγχει τα URLs σε emails καθώς οι άνθρωποι κάνουν κλικ σε αυτά, όχι μόνο όταν καταφτάνουν τα μηνύματα ήταν μία αρκετά περιζήτητη προσθήκη για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που σχετίζονται με τα κακόβουλα (malicious) URLs. 

Η Sophos θα εξετάσει τα νούμερα πιο προσεκτικά τις προσεχείς εβδομάδες. Για την ώρα πάντως, τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα – οι ομάδες IT αναγνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι πρωταρχικός φορέας απειλών, οι υποδομές και η ασφάλεια μετακομίζουν στο σύννεφο (cloud) και οι επιχειρήσεις κοιτάζουν για επιπλέον προστασία για να βεβαιωθούν ότι θα προστατευτούν απέναντι στις ολοένα και περισσότερες αλλά και πιο πολύπλοκες απειλές.  

Η Sophos πιστεύει ότι το Sophos Email είναι εξαιρετική λύση για όσους κοιτάζουν να μεταφέρουν την υποδομή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και την ασφαλείας στο σύννεφο. Και επειδή το Sophos Email αποτελεί τμήμα του Sophos Central, είναι και αυτό παράλληλα και εύκολα διαχειριζόμενο όπως τα Endpoint, Mobile, Server, Web και Wireless, κάτι που σημαίνει ότι η καλύτερη ασφάλεια συνδυάζεται και με αυξημένη αποδοτικότητα επίσης.

Αν δεν έχετε μετακομίσει ακόμα στο cloud, μία συσκευή Sophos Email ή μία λύση UTM αποτελεί μία εξαιρετική λύση για να είστε ήρεμοι και νιώθετε ασφαλείς. Αν επιθυμείτε να ρίξετε μία ματιά στο Sophos Email ή σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Sophos, απλώς τρέξτε την δοκιμαστική έκδοση των 30 ημερών εντελώς δωρεάν.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.